Ismét el akarja sunnyogni a vagyonnyilatkozatok közzétételét a győri önkormányzat

Pintér Bence 2022-02-03 06:08:00
Hiába van jogerős ítélet arról, hogy a győri önkormányzatnak is elérhetővé kell tennie digitálisan a képviselők, az alpolgármesterek és a polgármester vagyonnyilatkozatait.

Február elseje az az időpont, amikor a különféle választott képviselők előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatai nyilvánossá válnak: a legtöbb városban, illetve a parlament esetében ezek a bevallások felkerülnek digitálisan egy honlapra, ahol bárki átnézheti őket. Ez – bár csak az adott képviselőé nyilvános, a rokonaié nem – ad némi transzparenciát, amelyen keresztül az újságírók és az állampolgárok ellenőrizhetik politikusaikat.

Nem úgy Győrben, ahol már tavaly is meg kellett közdeni azért, hogy nyilvánosan elérhetőek legyenek ezek az adatok, de mint kiderült, idén sem akarják azokat kitenni a honlapra.

Mivel a többi önkormányzattól eltérően itt nem kerültek fel a vagyonnyilatkozatok automatikusan, ezért telefonon kerestük Nagyné dr. László Edit jegyzőt, akitől azt próbáltuk megtudni, hogy mikor kerülnek ki a honlapra a friss adatok. A jegyző asszony titkársága végül azt közölte, hogy idén bizony ezeket nem szeretnék mindenki számára nyilvánosan elérhetővé tenni, hanem azt lehet csinálni, hogy bemegyünk, és személyesen nézzük át az anyagokat.

Ez pont ugyanaz a módszer, amivel a győri önkormányzat évek óta próbálja elérni, hogy ne értesüljön a szélesebb közönség a vagyonnyilatkozatok tartalmáról, és amellyel kapcsolatban az Átlátszó pert nyert a győri önkormányzat ellen. Tavaly már egyszer jeleztük az önkormányzatnak, mikor ugyanezzel próbálkoztak, hogy

jogerős ítélet van, ami kimondja, hogy digitális formátumban is kötelesek megküldeni az adatigénylőnek a vagyonnyilatkozatokat – amelyeket ezután inkább kitettek a honlapra.

Ezeket aztán akkor átfutottuk, és kigyűjtöttük a lényeget, ekkor derült például ki, hogy Fekete Dávid fideszes képviselő, volt alpolgármester 1,3 millió forintért ad tanácsokat a Pannon-Víz Zrt.-nek, de azt a mai napig nem volt hajlandó elárulni sem a cég, sem a képviselő, hogy pontosan milyen tanácsokat is ad Fekete a Pannon-Víznek ,amiért megéri ennyit fizetni.

Most ismét emlékeztettük a jegyző asszonyt, hogy a vagyonnyilatkozatok ügyében már egyszer pert bukott az önkormányzat, reméljük tehát, hogy hamarosan elérhetővé teszik a honlapon a vagyonnyilatkozatokat. Ha nem, akkor természetesen lépéseket fogunk tenni azért, hogy a közérdekű adatokat ne sunnyoghassa el az önkormányzat.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.