Ismét el akarja sunnyogni a vagyonnyilatkozatok közzétételét a győri önkormányzat

Pintér Bence 2022-02-03 06:08:00
Hiába van jogerős ítélet arról, hogy a győri önkormányzatnak is elérhetővé kell tennie digitálisan a képviselők, az alpolgármesterek és a polgármester vagyonnyilatkozatait.

Február elseje az az időpont, amikor a különféle választott képviselők előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatai nyilvánossá válnak: a legtöbb városban, illetve a parlament esetében ezek a bevallások felkerülnek digitálisan egy honlapra, ahol bárki átnézheti őket. Ez – bár csak az adott képviselőé nyilvános, a rokonaié nem – ad némi transzparenciát, amelyen keresztül az újságírók és az állampolgárok ellenőrizhetik politikusaikat.

Nem úgy Győrben, ahol már tavaly is meg kellett közdeni azért, hogy nyilvánosan elérhetőek legyenek ezek az adatok, de mint kiderült, idén sem akarják azokat kitenni a honlapra.

Mivel a többi önkormányzattól eltérően itt nem kerültek fel a vagyonnyilatkozatok automatikusan, ezért telefonon kerestük Nagyné dr. László Edit jegyzőt, akitől azt próbáltuk megtudni, hogy mikor kerülnek ki a honlapra a friss adatok. A jegyző asszony titkársága végül azt közölte, hogy idén bizony ezeket nem szeretnék mindenki számára nyilvánosan elérhetővé tenni, hanem azt lehet csinálni, hogy bemegyünk, és személyesen nézzük át az anyagokat.

Ez pont ugyanaz a módszer, amivel a győri önkormányzat évek óta próbálja elérni, hogy ne értesüljön a szélesebb közönség a vagyonnyilatkozatok tartalmáról, és amellyel kapcsolatban az Átlátszó pert nyert a győri önkormányzat ellen. Tavaly már egyszer jeleztük az önkormányzatnak, mikor ugyanezzel próbálkoztak, hogy

jogerős ítélet van, ami kimondja, hogy digitális formátumban is kötelesek megküldeni az adatigénylőnek a vagyonnyilatkozatokat – amelyeket ezután inkább kitettek a honlapra.

Ezeket aztán akkor átfutottuk, és kigyűjtöttük a lényeget, ekkor derült például ki, hogy Fekete Dávid fideszes képviselő, volt alpolgármester 1,3 millió forintért ad tanácsokat a Pannon-Víz Zrt.-nek, de azt a mai napig nem volt hajlandó elárulni sem a cég, sem a képviselő, hogy pontosan milyen tanácsokat is ad Fekete a Pannon-Víznek ,amiért megéri ennyit fizetni.

Most ismét emlékeztettük a jegyző asszonyt, hogy a vagyonnyilatkozatok ügyében már egyszer pert bukott az önkormányzat, reméljük tehát, hogy hamarosan elérhetővé teszik a honlapon a vagyonnyilatkozatokat. Ha nem, akkor természetesen lépéseket fogunk tenni azért, hogy a közérdekű adatokat ne sunnyoghassa el az önkormányzat.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.