Ismét el akarja sunnyogni a vagyonnyilatkozatok közzétételét a győri önkormányzat

Pintér Bence 2022-02-03 06:08:00
Hiába van jogerős ítélet arról, hogy a győri önkormányzatnak is elérhetővé kell tennie digitálisan a képviselők, az alpolgármesterek és a polgármester vagyonnyilatkozatait.

Február elseje az az időpont, amikor a különféle választott képviselők előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatai nyilvánossá válnak: a legtöbb városban, illetve a parlament esetében ezek a bevallások felkerülnek digitálisan egy honlapra, ahol bárki átnézheti őket. Ez – bár csak az adott képviselőé nyilvános, a rokonaié nem – ad némi transzparenciát, amelyen keresztül az újságírók és az állampolgárok ellenőrizhetik politikusaikat.

Nem úgy Győrben, ahol már tavaly is meg kellett közdeni azért, hogy nyilvánosan elérhetőek legyenek ezek az adatok, de mint kiderült, idén sem akarják azokat kitenni a honlapra.

Mivel a többi önkormányzattól eltérően itt nem kerültek fel a vagyonnyilatkozatok automatikusan, ezért telefonon kerestük Nagyné dr. László Edit jegyzőt, akitől azt próbáltuk megtudni, hogy mikor kerülnek ki a honlapra a friss adatok. A jegyző asszony titkársága végül azt közölte, hogy idén bizony ezeket nem szeretnék mindenki számára nyilvánosan elérhetővé tenni, hanem azt lehet csinálni, hogy bemegyünk, és személyesen nézzük át az anyagokat.

Ez pont ugyanaz a módszer, amivel a győri önkormányzat évek óta próbálja elérni, hogy ne értesüljön a szélesebb közönség a vagyonnyilatkozatok tartalmáról, és amellyel kapcsolatban az Átlátszó pert nyert a győri önkormányzat ellen. Tavaly már egyszer jeleztük az önkormányzatnak, mikor ugyanezzel próbálkoztak, hogy

jogerős ítélet van, ami kimondja, hogy digitális formátumban is kötelesek megküldeni az adatigénylőnek a vagyonnyilatkozatokat – amelyeket ezután inkább kitettek a honlapra.

Ezeket aztán akkor átfutottuk, és kigyűjtöttük a lényeget, ekkor derült például ki, hogy Fekete Dávid fideszes képviselő, volt alpolgármester 1,3 millió forintért ad tanácsokat a Pannon-Víz Zrt.-nek, de azt a mai napig nem volt hajlandó elárulni sem a cég, sem a képviselő, hogy pontosan milyen tanácsokat is ad Fekete a Pannon-Víznek ,amiért megéri ennyit fizetni.

Most ismét emlékeztettük a jegyző asszonyt, hogy a vagyonnyilatkozatok ügyében már egyszer pert bukott az önkormányzat, reméljük tehát, hogy hamarosan elérhetővé teszik a honlapon a vagyonnyilatkozatokat. Ha nem, akkor természetesen lépéseket fogunk tenni azért, hogy a közérdekű adatokat ne sunnyoghassa el az önkormányzat.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.