Dézsi: Felháborító volt eddig a szeméthelyzet, most változtatunk

Pintér Bence Guszter Richárd 2020-05-04 12:27:00
Reizer Bálint személyében új igazgató került a győri hulladékkezelő élére.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn Győr Sziget városrészében, az Akác téri szelektív szigetnél Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) és Reizer Bálint, a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. új vezetője.

Győrben már tavaly is elég súlyos volt a helyzet a szelektív szigetek körül, végül Mészáros Lőrinc fideszes milliárdos cégének bevonásával kezdték el lecserélni a kukákat –

az új, földbe süllyesztett kukákat azonban hiába helyzeték ki hónapokkal ezelőtt, még mindig nem lehet használni őket. 

Az elmúlt hónapokban többször is érdeklődtünk ebben az ügyben, de nem sikerült választ kapnunk arra, hogy mikor kezdenek működni ezek az új kukák. Azt megtudtuk, hogy azért nem működnek, mert egyelőre nincs mivel üríteni őket.

„Felháborító, hogy ezek ki lettek helyezve, de nem lehetett őket használni” – mondta a polgármester, aki április 22-én jelentette be, hogy nekiáll rendezni a szeméthelyzetet. Most kiderült: várhatóan két hét múlva átadják az első földbe süllyesztett tárolót. A város polgárai egy applikáció segítségével vehetnek majd részt abban, hogy ezek a szigetek tiszták legyenek, a hulladékkezelésben dolgozók bérét pedig emelni fogják. A polgármester szerint az is felháborító, hogy mennyire el volt hanyagolva eddig ez a terület, de ez nem csak az önkormányzat hibája, az embereknek is jobban oda kel ltenniük magukat.

A szelektív szigeteket be fogják kamerázni. Újabb szelektív szigeteket is létre fognak hozni, a régi gyűjtőket pedig harang alakúakra cserélik ott is, ahol még nincs, vagy nem is lehet földbe süllyesztett gyűjtő. A tárolókat gyakrabban fogják üríteni.

A családi házas környékeken saját gyűjtőedényt kapnak majd, ami a fém, papír és műanyaghulladékot lehet rakni – csak üveges edények lesznek nyilvánosak ezeken a részeken. Optikai válogatórendszert állítanak be, ami ki tudja válogatni az egy edényben gyűjtött, szelektív hulladékot. Ha valaki nem megfelelően gyűjti, annak nem fogják elvinni a szemetét.

Dézsi Csaba András elmondta: ő nem fogja azt csinálni, mint a pápai polgármester, aki visszavitte egy pápainak a szemetet az udvarára, de nem áll messze tőle ez a mentalitás.

Reizer Bálint, a GYHG új ügyvezetője elmondta: nagy reményeik vannak az új technológiai megoldások felhasználásban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új típusú gyűjtők mellé kevésbé helyeznek el nem oda való hulladékot, de szigorúan fogják büntetni az illegális szemétlerakást, amit ugye kamerával is fognak ellenőrizni a tervek szerint. De ezt a rendszert még ki kell építeni.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”