Kire lehet szavazni Győrben? Egy cikkbe szedtük össze az összes jelöltet!

Pintér Bence 2019-10-11 06:50:00
Kik indulnak a polgármesteri pozícióért? Kik a jelöltek az egyes körzetekben? Kire érdemes szavazni, ha változást akarnak a győriek? Kire akkor, ha nem akarnak változást? Milyenek az ellenzék esélyei? Összefoglaltuk!

Hirtelen országos ügy lett a győri kampányból, ami sok győri véleményét formálhatja még a vasárnapi szavazásig. Vasárnap azonban így is, úgy is kinyílnak az urnák, és

sokan érdeklődtek nálunk is az iránt, hogy pontosan melyik körzetekben kik indulnak képviselőjelöltként.

A jelöltek listájában épp a héten állt be változás: a helyi Jobbik kilépett az összefogásból és visszaléptette jelöltjeit, ők a civil jelöltek támogatására szólítottak fel, míg a lépést elítélő országos Jobbik továbbra is az összefogás támogatására buzdítja a Jobbik-szimpatizánsokat. Az ügyről itt egy rövid összefoglaló.

Vasárnap Győrben polgármestert és 16 egyéni körzetben képviselőt választhatnak az állampolgárok, ezen felül az eredmény ismeretében hét képviselői helyet osztanak el a töredékszavazatok alapján a pártszövetségek és civil szervezetek kompenzációs listájáról. Az önkormányzati választás rendszeréről itt olvasható egy jó összefoglaló.

A kampány elég enervált volt egészen a végén kirobbanó botrányig, de szó esett benne a győri szelektív kukák borzalmas állapotáról és az akadozó buszközlekedésről is.

A cikkben esélyeket is latolgatunk: ehhez az öt évvel ezelőtti választási eredményeket és egyéb körülményeket vettünk alapul. A Borkai-botrány azonban teljesen kiszámíthatatlanná teszi a győri eredményeket: mivel öt éve alacsony volt a részvétel, ezért ha a botrány miatt most otthon marad a fideszesek egy része, vagy sok felháborodott, egyébként passzív polgár megy el szavazni az ellenzékre, vagy netán mind a kettő megtörténik, bármelyik körzetben borulhatnak az erőviszonyok.

Íme tehát: először a polgármester-, majd a képviselőjelöltek, akikre vasárnap szavazni lehet győrben!

Polgármesterjelöltek

2019-ben négyen indulnak a Győr polgármesteri székéért, vegyük sorra őket!

Borkai Zsolt (Facebook-oldal) jelenlegi polgármester a Fidesz jelöltje. Az olimpiai bajnok tornász 2006 óta vezeti Győrt, az eközben elért eredményeket pedig egyrészt a kampány során az önkormányzati lapok mellett többek között a Facebook-oldalán ismertette; másrészt minden győri maga is felmérheti. Borkai a „Családapa. Olimpikon. Polgármester” szlogennel kampányolt.

A kampány hajrájában aztán előkerült egy névtelen szerző által jegyzett blog, ami különféle korrupciós vádak megfogalmazása mellett képeket és videókat közölt egy adriai hajótúráról, ahol a polgármester és barátai prostituáltakkal szórakoztatják magukat. Az ügyről itt van egy rövid összefoglaló, az Index pedig több cikkben is írt a történet korrupciós szálairól.

Borkai Zsolttal korábban szerettünk volna interjút készíteni, de a polgármester nem élt a lehetőséggel. Borkai Zsolt és a Fidesz-KDNP jelöltjei:

Az ellenzéki összefogás (DK-MSZP-Momentum-LMP és az országos Jobbik, Facebook-oldal itt) jelöltje Borkaival szemben Glázer Tímea (Facebook-oldal), a DK politikusa, önkormányzati képviselő. Az ellenzék jelöltjével itt olvasható egy interjú. Az ellenzéknek nincs írott programja, de több programpontjukról is tartottak sajtótájékoztatókat. Glázer a Borkai-botrány kapcsán többször is nyilatkozott, először az Azonnalinak, aztán egy videós nyilatkozatot is közzétett: ebben arról beszélt, hogy a polgármester szégyent hozott Győr nevére. Az ellenzéki összefogás jelöltjei:

Indul aztán a városban két civil szervezet is, az egyik az egykori helyi Jobbik-alelnök, Kovács László (Facebook-oldal) vezetésével vágott neki a megmérettetésnek és tagjai között sok a volt jobbikos politikus, szimpatizáns, míg mások az Arrabona Városvédő Egyesületből érkeztek. A Civilek Győrért Egyesület az egyetlen olyan formáció, amelynek az interneten is fellelhető programja van. Kovács László és csapata:

A másik civil szervezet Összefogás Győrért, amelynek vezetője Balla Jenő vállalkozó: ő az, aki a városban sok helyen felbukkanó matricákon a választókra mutat, ebben a videóban el is magyarázta, hogy miért. Itt látható Balla és néhány képviselőjelölt, ezen a képen is mutat:

2014-ben a választópolgárok 32,6 százaléka ment el Győrben szavazni, Borkai Zsolt a szavazatok 61 százalékával lett a város vezetője. Akkor külön jelölteket indítottak ellene az ellenzéki pártok, civil jelölt pedig nem volt. A Jobbik, az MSZP-Együtt, a DK és az LMP jelöltjei összesen 39 százalékot szereztek.

Nagy kérdés, hogy a kampány hajrájában előkerülő felvételek, az, hogy az öt éve külön induló pártok most összefogtak, illetve az új civil szervezetek megjelenése milyen hatással lesz az eredményre.

A botrány óta a nyilvánosság elől eltüntetett Borkai legesélyesebb kihívója a korábbi eredmények alapján Glázer Tímea, az ellenzéki összefogás jelöltje.

A körzetek

A következőkben „ellenzéki jelölt” alatt az egyszerűség kedvéért a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP, valamint az országos Jobbik által támogatott jelölteket értjük.

Az egyes körzetben (Pinnyéd, Sziget és Újváros egy része) a hivatalban lévő fideszes Szeles Szabolcs ellen indult volna a jobbikos Fodor Roland az összefogás színeiben, visszalépése után Szeles ellenfele a Civilek Győrért színeiben Kovács Balázs Sándor, a Mi Hazánk színeiben Márton Levente, az Összefogás Győrért színeiben pedig Nagy Ferenc lesz. Szeles 2014-ben 59 százalékkal nyerte a körzetet, most is ő az esélyes.

A kettes körzetben (Újváros és Belváros egy része) a hivatalban lévő fideszes alpolgármester, Fekete Dávid ellenzéki ellenfele a jobbikos Takács Gábor lett volna, visszalépése után a Civilek Győrért képviseletében Oláh Edina, az Összefogás Győrért képvseletében Csatári Jenő Péter, illetve egy független jelölt, Kirchfeld Mária maradt versenyben. Utóbbi jelölt talán azonos lehet a Széchenyi István Egyetem Anyagismereti és Járműgyártási Tanszékének tanárával. Fekete Dávid 2014-ben 61 százalékkal nyerte a körzetet, most is ő az esélyes.

A hármas körzetben (Belváros keleti, Révfalu középső része) a Fidesz új jelöltet indít: Somogyi Tivadar eddigi alpolgármester helyett az egykori jobbikos Takács Krisztiánt indítják. Takács 2015-ig a Jobbik helyi elnöke, illetve 2014-ben polgármesterjelöltje volt, majd először független, végül fideszes képviselő lett. Takács emellett a Rómer-ház kommunikációs vezetője. Takács ellenzéki ellenfele a momentumos Hegedűs Ákos jogász. A Civilek Győrért Martini Gábort indítja. Az Összefogás Győrért jelöltje Szabó Zsolt. Somogyi Tivadar 2014-ben 55 százalékkal nyerte a körzetet, akkor a most összefogott pártok mind külön indítottak ellene jelöltet. Somogyi ehhez képest viszonylag magabiztosan nyert, de most egyrészről az új jelölt, másrészről a Borkai-botrány miatt ez a körzet is esélyes lehet az ellenzéknek.

A négyes körzetben (Bácsa, Révfalu keleti része, Sárás) idén az ellenzéki összefogás jelöltje a hivatalban lévő, korábban függetlenként induló Bárány István, választási programjáról itt adott számot. Rajta kívül a körzetben a Fidesz színeiben Morvay László (rövid program itt), a Civilek Győrért jelöltjeként Dr. Szabó Tamás orvos, az Összefogás Győrért Egyesület jelöltjeként Kopácsi István, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként pedig Bertalan Balázs indul.

Bárány 1998-ban lett először a városrész képviselője, a 2006-2011 közötti időszakot leszámítva azóta van hivatalban. A 2006-os, és a 2010-es választáson Ottófi Rudolf győzte le a korábban függetlenként, majd a Pro Urbe nevű egyesület színeiben induló egykori rendőrt, aki aztán Ottófi 2011-es halála után az időközi választáson szerezte vissza a körzetét, 60 százalékkal legyőzve a fideszes jelöltet. 2014-ben a részben megismételt választás után az övé volt az egyetlen olyan egyéni körzet a városban, ahol nem fideszes jelölt nyert, úgy, hogy indított ellene jelöltet a DK, az MSZP és a Jobbik is: akkor 47 százalékot szerzett. A jelenlegi felállásban is Bárány számít esélyesnek.

Az ötös körzetben (Nádorváros) a hivatalban lévő fideszes Dézsi Csaba András ellen az ellenzéki összefogás a jelenleg is szocialista képviselőként tevékenykedő Juhász Istvánt indítja, rajtuk kívül még a Civilek Győrért képviseletében az idősgondozással foglalkozó Juhász Gergő István, és az Összefogás Győrért színeiben Nyers Henriett indul. Érdemes figyelni, hiszen a körzetben két jelölt neve hasonlít egymásra. A kardiológus Dézsi 61 százalékkal nyert öt éve a három ellenzéki jelölt ellen, ami elég magabiztos: ő 1994 óta képviselő, polgármesterjelölt is volt 2002-ben, a Fidesz egyik legrégebbi motorosa a városban.

A hatos körzetben (ami Gyárvárost, Likócsot és Jancsifalu északi részét foglalja magában) érdekes küzdelem lesz október 13-án, ez a második olyan körzet, ahol a Fidesz részéről nem az eddigi képviselő újrázik, hanem egy új jelölt indul Hajtó Péter személyében, akinek rendezvényszervező és limuzinkölcsönző cége van, és aki a Boldogulj Győrben cikke szerint korábban szerepelt a 10 millió forint feletti adótartozással rendelkezők listáján, amely tartozását később rendezte.

Öt évvel ezelőtt a fideszes Kalmár Ákos simán nyerte a körzetet: a szavazatok 50 százalékát szerezte meg amásodik helyrebefutó MSZP-s Pollreisz Balázs előtt. Akkor azonban az ellenzék külön indult, volt tehát még LMP-s, DK-s és jobbikos jelölt is. Az ellenzék együtt a szavazatok 49,5 százalékát szerezte meg, és az elmúlt négy évben képviselőként dolgozó Pollreiszt idén az akkor is induló pártok közös jelöltjeként indul.

Rajtuk kívül indul a körzetben a Civilek Győrért jelöltje, Szabóné Rácz Anita; az Összefogás Győrért Egyesület színeiben maga Balla Jenő, a polgármesterjelölt indul, illetve Czöndör Péter személyében független jelölt is lesz. A körzet nyerhető lehet az ellenzék számára, de a két civil jelölt és a helyben erős Czöndör jelenléte többesélyessé teszi a küzdelmet. Hajtó idén azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy jogtalanul használta két nagy cég logóját is egy kampányrendezvényen.

A hetes körzetben (Adyváros keleti része és Jancsifalu déli része) a fideszes jelölt a hivatalban lévő alpolgármester, Radnóti Ákos, kihívója az ellenzéki összefogás részéről Takács András LMP-s politikus. A Civilek Győrért Kovács Lászlót, az egyesület polgármesterjelöltjét, korábbi jobbikos helyi alelnököt indítja, aki 2014-ben is itt indult akkori pártja jelöltjeként. Az Összefogás Győrért színeiben Papp Ilona Márta indul. Radnóti 2014-ben magabiztosan, 58 százalékkal nyert.

A nyolcas körzetben (Adyváros középső része) a fideszes jelölt Gancz Tamás helyett egy új induló, Szálasy László, az Audi ETO KC csapatorvosa, kihívója az ellenzéki összefogás részéről a polgármesterjelölt, a DK-s Glázer Tímea. A Civilek Győrért Pongrácz Alexet indítja. Az Összefogás Győrért színeiben Fehér István indul. Gancz öt éve 52 százalékkal nyerte a körzetet: ebben a körzetben esélyes lehet az ellenzéki jelölt győzelme.

A kilences körzetben (Marcalváros I. keleti része, Nádorváros déli része és Adyváros nyugati része) a fideszes jelölt a hivatalban lévő Kovács Tamás tanár, kihívója az ellenzéki összefogás részéről Varga Márk önkormányzati képviselő. A Civilek Győrért Bíró Károlyt indítja. Az Összefogás Győrért színeiben Nagy Zoltán indul. Kovács 2014-ben magabiztosan, 59 százalékkal nyert.

A tizes körzetben (Marcalváros I. középső része, Adyváros északi része és Nádorváros déli része) a fideszes jelölt a hivatalban lévő Borsi Róbert, aki egyben a a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke is. Kihívója az ellenzéki összefogás részéről Füzi Judit. A Civilek Győrért Koródi Istvánt indítja. Az összefogás Győrért színeiben Zelena Csaba János indul. Borsi 2014-ben magabiztosan, 58 százalékkal nyert.

A tizenegyes körzetben (Marcalváros I. nyugati része és Marcalváros II.) a fideszes jelölt a hivatalban lévő Rózsavölgyi László, kihívója az ellenzéki összefogás részéről az LMP-s Rosinger Tímea – róla akkor írtunk, amikor a győri LMP fákat ültetett a Kiserdőben. A Civilek Győrért Harasztovics Istvánt indítja. Az Összefogás Győrért színeiben Horváth Imréné indul. 2014-ben Rózsavölgyi 55 százalékkal nyert, ebben a körzetben esélyes kihívó lehet az ellenzéki jelölt.

A tizenkettes körzetben (Szabadhegy északi része) a fideszes jelölt a hivatalban lévő egykori focista, Hajszán Gyula, kihívója az ellenzéki összefogás részéről Apró Antal agrármérnök, aki egyébként a DK-t erősíti. A Civilek Győrért Major Alexandrát indítja. Az összefogás Győrért színeiben Rózsa László Richárd indul. Hajszán magabiztosan, 59 százalékkal nyert 2014-ben.

A tizenhármas körzetben (Szabadhegy déli része, Kismegyer) Diligens Tibor hivatalban lévő fideszes képviselő ellenzéki kihívója Horváth Balázs lett volna, visszalépése után a Civilek Győrért jelöltje, Szalay András, és az Összefogás Győrért jelöltje, Győrfi Zsolt maradnak versenyben. Diligens 62 százalékkal nyert 2014-ben.

A tizennégyes körzetben (Szentiván) a hivatalban lévő fideszes Dr. Sik Sándor ellen az ellenzék színeiben a jobbikos Weller Ramóna indult volna, de ő ugyebár visszalépett, az ellenzéki összefogás egy független jelöltet támogat a körzetben ennek nyomán, Vaderna Margitot. A Civilek Győrért Szabó Róbert Kálmánt indítja, aki 2014-ben egyébként a Jobbik színeiben mérette meg magát. Az Összefogás Győrért Egyesület jelöltje Hajdú István lesz, rajtuk kívül még egy független jelölt indul, Samu Gábor Miklós. Sík 62 százalékkal nyerte a körzetet öt éve.

A tizenötös körzetben (Csanak) a fideszes jelölt a hivatalban lévő Laczkovits-Takács Tímea, a Fidesz egyetlen női jelöltje a városban. Kihívója az ellenzéki összefogás részéről a momentumos Hegyi Szabolcs. A Civilek Győrért Boros Jánost indítja. Az Összefogás Győrért színeiben Lengyel Alex Krisztián indul. Itt megméretteti magát a Mi Hazánk is, a jelöltjük Géber József, és független jelölt is indul Reizer Norbert személyében. Laczkovits-Takács öt éve 48 százalékkal nyert, ebben a körzetben is esélyes lehetne az ellenzék ránézésre, de akkor a második helyre 27 százalékkal befutó független Géber is indul ugye idén is.

A tizenhatos körzetben (Ménfő és Gyirmót) a fideszes jelölt a hivatalban lévő Szabó Jenő, kihívója az ellenzéki összefogás részéről a DK-s Komáromszky Attila. A Civilek Győrért Lauter Klaudiát indítja. Az Összefogás Győrért színeiben Ágoston Edina indul. A Mi Hazánknak itt is van jelöltje Géberné Magyar Éva személyében

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.