Rendeződhet-e egykönnyen a győri szeméthelyzet?

Pintér Bence 2019-09-19 10:10:00
Áldatlan állapotok uralkodnak a szelektív gyűjtőszigetek körül Győr több pontján is. De miért? Mit lépnek a hulladékkezelésért felelő cégek, és mi a megoldás a helyi ellenzék szerint?

Az elmúlt három hónapban négy alkalommal próbáltam levinni a szelektíven gyűjtögetett hulladékot Győrben a legközelebb eső szelektív gyűjtőszigetre. A korábbi három, illetve a mostani alkalommal is a következő látvány fogadott:

Hozzá kell tenni, hogy ez alkalommal hétfőn jártam ott, és minden szakértő egyetért abban, hogy – mivel a legtöbbeknek hétvégén van ideje ilyesmire – hétvégén kerül ki a legtöbb szemét a gyűjtőszigetekre.

Kedden aztán befelé sétálva a városba, az Ady utcai gyűjtőszigetnél ezt a fotót lőttem:


Majd elolvastam Juhász István szocialista önkormányzati képviselő posztját is, aki pedig a Malom ligetnél lévő állapotokat dokumentálta:

Mindebből pedig lehet már arra következtetni, hogy a győri szelektív hulladékgyűjtéssel valami nincs rendben,

ami nem új hír, hiszen már a Kisalföld is cikkezett erről a nyáron, és augusztus végén intézkedéscsomagot jelentett be az ügyben a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

De mi a probléma?

Bár lapunknak egyelőre nem nyilatkoztak érdemben az ügyben érintett cégek és azok vezetői, más forrásokból össze lehet rakni, mi vezet oda, hogy a hulladékgyűjtő szigetek gyakran tulajdonképpen használhatatlan állapotban vannak.

Az egyik ok az, hogy maguk az állampolgárok rosszul használják ezeket az edényeket. Ez jelenti azt is, hogy nem azt és nem úgy dobják bele, amit lehet; beledobnak-melléraknak egy sor olyat, amit nem lehet; és nem telefonálnak, ha az a rendes ürítési renden kívül megtelik (pedig van erre ingyen hívható telefonszám), és

jelenti azt is, hogy egyesek feltörik-feltúrják a kukákat, hogy a valamilyen úton-módon még értékesíthető hulladékot kimazsolázzák belőle.

Ez az egyik gond, de ez nem feltétlenül magyarázza azt, hogy miért vannak egy időpontban a város több pontján is irdatlan állapotok a kukák körül.

A másik ok ugyanis az, hogy

forrásaink szerint az edények rendes ürítéséhez sincs meg jelenleg sem a kellő munkaerő,

illetve jelenleg egy közbeszerzés csúszása miatt kevesebb edénnyel rendelkezik a város egyébként is, mint amire szükség lenne. Ezért fordulhat elő, hogy mondjuk nincs műanyagos edény egyes helyeken.

Mi a megoldás?

A hulladékgazdálkodást jelenleg intéző cégek augusztus végén jelentették be, hogy 1,3 milliárdos forrásból gondolják át a győri szelektív hulladékgyűjtést.

Ahogy arról a Kisalföld beszámolt, első lépésként hat faluban a háztartások kapnak egy 240 literes kukát, amibe papírt, fémet és műanyagot lehet tenni. Ezeket havonta egyszer ingyenesen fogja üríteni a szolgáltató.

Az itteni tapasztalatokat felhasználva bővítik majd ezt a rendszert a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társuláshoz tartozó 111 faluban és kisvárosban, valamint Győr családi házas övezeteiben. A bővítéshez szükség lesz arra is, hogy  automata válogatósort helyezzenek üzembe a győr-sashegyi hulladékkezelőben.

A városi hulladékszigetek konkrét problémájára pedig a Győrben pár helyen már tesztelt, földbe süllyesztett edényeket fogják bevezetni húsz helyszínen.

A Kisalföld tudósítása szerint Sági Géza, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ezen felül külön probléma, hogy a belvárosban sok a kiskereskedelmi üzlet, amelyek szabálytalanul a lakossági szelektív szigeteket használják. A másik gondot a legális és illegális munkásszállók környéke jelenti, ahol szignifikánsan több kommunális hulladék kerül a szelektív szigetekre.

Mit ajánl az ellenzék?

Kedden sajtótájékoztatót tartott a város zöldítése kapcsán Glázer Tímea (DK) a győri ellenzéki összefogás (MSZP, DK, Jobbik, LMP, Momentum) polgármesterjelöltje, és Rosinger Tímea LMP-s helyi politikus, marcalvárosi képviselőjelölt a Dunakapu téren.

A két politikus szerint tenni kell azért, hogy Győr zöldebb legyen, több legyen a fa (akár kaspókban), és hogy a győriek jobban hozzáférjenek a vízpartokhoz. Támogatnák ezen felül a napelemek telepítését.

A szelektív hulladékgyűjtők kapcsán

Glázer Tímea elmondta: bekameráznák a hulladékgyűjtő szigeteket, és keményen büntetnék azokat, akik azt nem rendeltetésszerűen használják.

Ezen felül megjegyezte: örül, hogy a Fidesz észrevette augusztus eleji javaslataikat arról, hogy házhoz is menjen a szelektív gyűjtés, így most bárkire szavaznak a győriek, ebben az ügyben már biztos eredményre jutnak.
 

Érdekelnek a győri hírek? Legyen mostantól az Ugytudjuk győri rovata a kezdőlapod, vagy lájkolj minket Facebookon!

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.