Mit is jelent az, hogy „okos város”?

Pintér Bence 2019-09-26 10:31:00
Mitől lehet okos egy pad, egy kuka, vagy egy buszmegálló?

Sajtótájékoztatót tartott kedden a győri ellenzéki összefogás (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) polgármesterjelöltje, a DK-s Glázer Tímea, illetve Révfalu és a belváros egy részének ellenzéki képviselőjelöltje, a momentumos Hegedűs Ákos: a téma az volt, hogy hogyan lehetne Győr „okos város”, milyen tervei vannak ezen a vonalon az ellenzéki pártoknak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ellenzéki pártok hatalomra kerülve egyrészről szeretnének több innovatív céget letelepíteni Győrben, ezúton elérni, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok lehetőleg ne hagyják el a várost – ugyanígy az egyetemmel együttműködve szeretnének dolgozni azon, hogy Győr „okos város” legyen.

Az „okos város” kifejezés azonban leginkább csak egy jól hangzó marketingszövegnek tűnik, így a két politikusnál rákérdeztünk, hogy milyen fejlesztéseket értenek ezalatt.

MIelőtt azonban erre rátérnénk, említsük meg az okosváros kifejezés lexikai meghatározását: „Az okos város olyan település vagy település csoport, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.”

1. Egy Győr-app

Glázer Tímea elmondta: szeretnék, ha lenne egy olyan győri, okostelefonokra letölthető alkalmazás, ami minden közérdekű információt tartalmaz a város lakóinak és a turistáknak egyaránt, legyen szó ügyintézésről, közlekedésről vagy egészségügyről.

Az alkalmazás nem csak információt adna, de véleményeket is gyűjtene:

az ellenzék elképzelése szerint olyan funkció is lenne benne, amelyen keresztül a város lakói jelezhetik problémáikat, ötleteiket az önkormányzat felé.

2. Okoskuka, okospad és elektromos kukásautó

Hegedűs Ákos, a Momentum képviselőjelöltje az okosmegoldások között említette a napelemes okoskukákat, amelyek egyrészről össze tudják tömöríteni a hulladékot, másrészről jelzik is a hulladékkezelő felé, ha megteltek. Így működik egy hasonló kuka:

A momentumos politikus által említett másik megoldás a Debreceni Egyetem által kifejlesztett elektromos kukásautó. A járműnek nincs hagyományos belsőégésű motorja, így teljesen hangtalanul közlekedik és a környezetet sem szennyezi, egy feltöltéssel 150 kilométert tud megtenni, miközben öt tonna hulladékot gyűjt össze. Négyet épp most állítanak belőle forgalomba Debrecenben. Így néz ki:

Szóba kerültek még aztán az okospadok és az okosbuszmegállók is, erre is találni példákat a Lechner Központ példatárában. A JCDecaux okosmegálló-prototípusában van wi-fi, defibrillátor, mobiltöltő és egy érintőképernyő információs pult, okospadra pedig már ülni is lehet például Budapesten és Győrben is, ezek is mobiltöltést és/vagy wi-fit ígérnek, bár nem mindenki elégedett vele.

3. Okosparkolás

A harmadik említett irány pedig az okosparkolás: miközben Győr jelentős részén fizetős a parkolás, jelenleg sosem lehet tudni, hogy az ember talál-e egyáltalán parkolóhelyet,

ezen változtatna egy olyan rendszer, amiben szenzorokkal szerelnék fel a parkolóhelyeket, így az autósok látnák, hogy hol tudnak parkolni.

Ilyen rendszerek már Magyarországon is működnek, például Budapest belvárosában. A Siemens videója bemutatja, hogy működhet egy ilyen rendszer, ami ugyebár a környezetet is óvja, hiszen kevesebb időt tölt el egy autós a városban parkolóhely miatt körözve:

Szóval tényleg van egy csomó érdekes, új urbanisztikai megoldás: az elképzeléseknek csak a város pénztárcája szabhat határt, na meg az, hogy egyáltalán mire van ténylegesen szükség ezekből.

Szólj hozzá!

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

Feltámasztják a Power Rangers-t

A Zordok újra összekapcsolódnak.

742 ezren kaptak oltást az akcióhéten

Eddig pénteken oltakoztak a legtöbben.

Merkely Béla: a nyugodt karácsony azon múlik, hányan veszik fel a harmadik oltást

A jövőre vonatkozóan azt mondta: egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus.

Évtizedekkel korábban megindult a Jeges-tenger felmelegedése, mint azt eddig hittük

Már a 20. század elején melegebb víz érkezett északra az Atlanti-óceánból.

Akár még havazhat is a hét utolsó napján

Szeles, borús időt hozott advent első vasárnapja.

PCR-teszt és karantén vár az Angliába utazókra

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket szombaton azonosítottak az Egyesült Királyságban.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Telitalálatos szelvény nem akadt.

A fehérváriak megverték a Gyirmótot

Fehérváron vendégeskedett a gyirmóti csapat a labdarúgó NB I 14. fordulójában.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén is Nemény András polgármester gyújtotta meg a lángot.

Magyarország is korlátozza a dél-afrikai régióból érkező légiközlekedést

Az innen érkező utasok esetében a tagállamok vezessenek be tesztelési és karanténkötelezettséget az uniós javaslat szerint.

van még itt cikk a témában:

DK: Kövér László kérjen bocsánatot!

Nem jelentünk nemzetbiztonsági kockázatot – írja a párt közleménye.

Hivatalos: a Slovnaft-vezér Világi Oszkár lehet az ETO FC új tulaja

Egy ideje már folynak a tárgyalások a jelenlegi klubtulajdonos Mányi Józseffel.