Mit is jelent az, hogy „okos város”?

Pintér Bence 2019-09-26 10:31:00
Mitől lehet okos egy pad, egy kuka, vagy egy buszmegálló?

Sajtótájékoztatót tartott kedden a győri ellenzéki összefogás (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) polgármesterjelöltje, a DK-s Glázer Tímea, illetve Révfalu és a belváros egy részének ellenzéki képviselőjelöltje, a momentumos Hegedűs Ákos: a téma az volt, hogy hogyan lehetne Győr „okos város”, milyen tervei vannak ezen a vonalon az ellenzéki pártoknak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ellenzéki pártok hatalomra kerülve egyrészről szeretnének több innovatív céget letelepíteni Győrben, ezúton elérni, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok lehetőleg ne hagyják el a várost – ugyanígy az egyetemmel együttműködve szeretnének dolgozni azon, hogy Győr „okos város” legyen.

Az „okos város” kifejezés azonban leginkább csak egy jól hangzó marketingszövegnek tűnik, így a két politikusnál rákérdeztünk, hogy milyen fejlesztéseket értenek ezalatt.

MIelőtt azonban erre rátérnénk, említsük meg az okosváros kifejezés lexikai meghatározását: „Az okos város olyan település vagy település csoport, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.”

1. Egy Győr-app

Glázer Tímea elmondta: szeretnék, ha lenne egy olyan győri, okostelefonokra letölthető alkalmazás, ami minden közérdekű információt tartalmaz a város lakóinak és a turistáknak egyaránt, legyen szó ügyintézésről, közlekedésről vagy egészségügyről.

Az alkalmazás nem csak információt adna, de véleményeket is gyűjtene:

az ellenzék elképzelése szerint olyan funkció is lenne benne, amelyen keresztül a város lakói jelezhetik problémáikat, ötleteiket az önkormányzat felé.

2. Okoskuka, okospad és elektromos kukásautó

Hegedűs Ákos, a Momentum képviselőjelöltje az okosmegoldások között említette a napelemes okoskukákat, amelyek egyrészről össze tudják tömöríteni a hulladékot, másrészről jelzik is a hulladékkezelő felé, ha megteltek. Így működik egy hasonló kuka:

A momentumos politikus által említett másik megoldás a Debreceni Egyetem által kifejlesztett elektromos kukásautó. A járműnek nincs hagyományos belsőégésű motorja, így teljesen hangtalanul közlekedik és a környezetet sem szennyezi, egy feltöltéssel 150 kilométert tud megtenni, miközben öt tonna hulladékot gyűjt össze. Négyet épp most állítanak belőle forgalomba Debrecenben. Így néz ki:

Szóba kerültek még aztán az okospadok és az okosbuszmegállók is, erre is találni példákat a Lechner Központ példatárában. A JCDecaux okosmegálló-prototípusában van wi-fi, defibrillátor, mobiltöltő és egy érintőképernyő információs pult, okospadra pedig már ülni is lehet például Budapesten és Győrben is, ezek is mobiltöltést és/vagy wi-fit ígérnek, bár nem mindenki elégedett vele.

3. Okosparkolás

A harmadik említett irány pedig az okosparkolás: miközben Győr jelentős részén fizetős a parkolás, jelenleg sosem lehet tudni, hogy az ember talál-e egyáltalán parkolóhelyet,

ezen változtatna egy olyan rendszer, amiben szenzorokkal szerelnék fel a parkolóhelyeket, így az autósok látnák, hogy hol tudnak parkolni.

Ilyen rendszerek már Magyarországon is működnek, például Budapest belvárosában. A Siemens videója bemutatja, hogy működhet egy ilyen rendszer, ami ugyebár a környezetet is óvja, hiszen kevesebb időt tölt el egy autós a városban parkolóhely miatt körözve:

Szóval tényleg van egy csomó érdekes, új urbanisztikai megoldás: az elképzeléseknek csak a város pénztárcája szabhat határt, na meg az, hogy egyáltalán mire van ténylegesen szükség ezekből.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.