Mit is jelent az, hogy „okos város”?

Pintér Bence 2019-09-26 10:31:00
Mitől lehet okos egy pad, egy kuka, vagy egy buszmegálló?

Sajtótájékoztatót tartott kedden a győri ellenzéki összefogás (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) polgármesterjelöltje, a DK-s Glázer Tímea, illetve Révfalu és a belváros egy részének ellenzéki képviselőjelöltje, a momentumos Hegedűs Ákos: a téma az volt, hogy hogyan lehetne Győr „okos város”, milyen tervei vannak ezen a vonalon az ellenzéki pártoknak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ellenzéki pártok hatalomra kerülve egyrészről szeretnének több innovatív céget letelepíteni Győrben, ezúton elérni, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok lehetőleg ne hagyják el a várost – ugyanígy az egyetemmel együttműködve szeretnének dolgozni azon, hogy Győr „okos város” legyen.

Az „okos város” kifejezés azonban leginkább csak egy jól hangzó marketingszövegnek tűnik, így a két politikusnál rákérdeztünk, hogy milyen fejlesztéseket értenek ezalatt.

MIelőtt azonban erre rátérnénk, említsük meg az okosváros kifejezés lexikai meghatározását: „Az okos város olyan település vagy település csoport, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.”

1. Egy Győr-app

Glázer Tímea elmondta: szeretnék, ha lenne egy olyan győri, okostelefonokra letölthető alkalmazás, ami minden közérdekű információt tartalmaz a város lakóinak és a turistáknak egyaránt, legyen szó ügyintézésről, közlekedésről vagy egészségügyről.

Az alkalmazás nem csak információt adna, de véleményeket is gyűjtene:

az ellenzék elképzelése szerint olyan funkció is lenne benne, amelyen keresztül a város lakói jelezhetik problémáikat, ötleteiket az önkormányzat felé.

2. Okoskuka, okospad és elektromos kukásautó

Hegedűs Ákos, a Momentum képviselőjelöltje az okosmegoldások között említette a napelemes okoskukákat, amelyek egyrészről össze tudják tömöríteni a hulladékot, másrészről jelzik is a hulladékkezelő felé, ha megteltek. Így működik egy hasonló kuka:

A momentumos politikus által említett másik megoldás a Debreceni Egyetem által kifejlesztett elektromos kukásautó. A járműnek nincs hagyományos belsőégésű motorja, így teljesen hangtalanul közlekedik és a környezetet sem szennyezi, egy feltöltéssel 150 kilométert tud megtenni, miközben öt tonna hulladékot gyűjt össze. Négyet épp most állítanak belőle forgalomba Debrecenben. Így néz ki:

Szóba kerültek még aztán az okospadok és az okosbuszmegállók is, erre is találni példákat a Lechner Központ példatárában. A JCDecaux okosmegálló-prototípusában van wi-fi, defibrillátor, mobiltöltő és egy érintőképernyő információs pult, okospadra pedig már ülni is lehet például Budapesten és Győrben is, ezek is mobiltöltést és/vagy wi-fit ígérnek, bár nem mindenki elégedett vele.

3. Okosparkolás

A harmadik említett irány pedig az okosparkolás: miközben Győr jelentős részén fizetős a parkolás, jelenleg sosem lehet tudni, hogy az ember talál-e egyáltalán parkolóhelyet,

ezen változtatna egy olyan rendszer, amiben szenzorokkal szerelnék fel a parkolóhelyeket, így az autósok látnák, hogy hol tudnak parkolni.

Ilyen rendszerek már Magyarországon is működnek, például Budapest belvárosában. A Siemens videója bemutatja, hogy működhet egy ilyen rendszer, ami ugyebár a környezetet is óvja, hiszen kevesebb időt tölt el egy autós a városban parkolóhely miatt körözve:

Szóval tényleg van egy csomó érdekes, új urbanisztikai megoldás: az elképzeléseknek csak a város pénztárcája szabhat határt, na meg az, hogy egyáltalán mire van ténylegesen szükség ezekből.

Szólj hozzá!

4604 új fertőzött, 217 halott

A beoltottak száma 3 213 837 fő, közülük 1 371 702 fő már a második oltását is megkapta.

Elektromos kábelek égtek egy szombathelyi pincében

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

Borongós idő, kevés napsütés

Időnkénti erős széllökések is várhatóak.

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

van még itt cikk a témában:

Nem teljesít jól Győr az állami források megszerzésében

A civil önkormányzati képviselő összeszedte, hogy sikerült az elmúlt években Győr városának központi forrásokhoz jutnia. Mint kiderült, nem valami fényesen.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Elveszített egy pert a Győr-Szol, több mint 400 millió forintot kell fizetnie

Mélyütést kapott az egyébként sem túl fényes anyagi helyzetben lévő városi szolgáltató cég.