Nem engedtek be minket a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyilvános közmeghallgatására!

Farkas Bazsi Nagy Donát 2020-06-29 19:19:00
A helyszínen voltunk, de a kőszegieknek, és nekünk is utunkat állták a szervezők, ami a TASZ szerint jogsértő. Rendőrt is a helyszínre kellett hívni.

Néhány hete írtunk először a Kőszegi-hegységre tervezett, úgynevezett erdészeti feltáróútról, aminek kálváriáját azóta is nyomon követjük. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészet egy új utat építtetni, ami a hatástanulmány szerint ezen a szakaszon a legkézefekvőbb.

A leendő út mellett élők már két éve is kérdéseket tettek fel a tervezett építkezésről, de hiába, válasz nem érkezett hozzájuk. Az erdészettől mi is lepattintó e-mailt kaptunk, ahogy az állami cég felügyelőbizottságának elnökétől is csak egy aláíráscsere fért bele a bruttó 300 ezres fizetésébe. Viszont a beruházás projektmenedzserétől, valamint Kőszeg polgármesterétől már sikerült érdemi információkat is szereznünk.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Nem sokkal korábban egy alkotmánybírósági határozat miatt szintén kérdéseket tettünk fel a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, de választ azóta sem kaptunk ezekre.

Az építési tervek miatt a Momentum kőszegi alapszervezete 2000 aláírást gyűjtött össze, a civilek pedig elérték, hogy június 29-én 17 órai kezdettel a Jurisics Vár Lovagtermében közmeghallgatást tartsanak.

A közmeghallgatást azonban előzetes regisztrációhoz kötötték.

Hogy a félreértéseket elkerüljük, ezért előzetesen levelet írtunk a Zöldhatóságnak, amelyben jeleztük, hogy helyi médiaként részt fogunk venni a közmeghallgatáson, mivel úgy gondoljuk, a tájékoztatás az újságírók dolga.

A válaszlevélben azonban már előre jelezték, hogy nem fognak minket beengedni.

A közmeghallgatás tartásáról szóló értesítésben foglaltaknak megfelelően nem áll módomban eltérni attól a kitételtől, hogy a közmeghallgatáson való részvétel a járványügyi szabályokra figyelemmel, a résztvevők korlátozott létszáma okán kizárólag a hatásterületen élő, ügyféli jogállással rendelkező személyek számára biztosított

- írja Bencsics Attila osztályvezető.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ez teljesen jogellenes, ugyanis a közmeghallgatásról nem lehet a sajtót kizárni.

A közmeghallgatás célja a nyilvánosság biztosítása: a helyi ügyekben az érintettek közvetlenül tudjanak tájékozódni, véleményt nyilvánítani, érdeket érvényesíteni.
Ha az érintettek számát jelenleg lehet is jogszerűen korlátozni (pl. a járványveszélyre, egészségügyi válsághelyzetre tekintettel), abból nem következik, hogy a sajtó részvételét is ugyanilyen indokkal ugyanúgy lehet korlátozni.  A sajtó ugyanis nem tartozik egy kategóriába az érintettekkel. A részvételi létszám-korlátozásból (tehát a nyilvánosság kényszerű korlátozásából) inkább az következik, hogy az állami szerveknek, hatóságoknak a sajtó tudósítási jogának gyakorlását (a tömegkommunikációt) még inkább elő kell segíteniük.

Az alábbi törvényekre lehet hivatkozni:

- a sajtótörvényből a közönség jogaira és a sajtó kötelezettségére:
"Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről."
(a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény, 10. §)
- a környezetvédelmi törvényből a nyilvánosság követelményére:
a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 12. § alapelvi szinten követeli meg a tájékozódás, tájékoztatás és nyilvánosság követelményét. Különösen a (3)-(4) bekezdések teszik kötelezővé az állami szervek, jelen esetben a zöldhatóság számára, hogy igény esetén
- a rendelkezésére álló környezeti információt hozzáférhetővé tegye, rendelkezésre bocsássa, 
- biztosítsa a nyilvánosság, illetve a környezeti információt igénylő számára, hogy a környezeti információ megismerésére vonatkozó jogosultságairól tudomást szerezzen,
- elősegítse a környezeti információhoz való hozzájutást.

Nem világos egyébként a befogadható létszám meghatározásának szempontja sem: miért pont 75 főben van meghatározva a korlát? A közmeghallgatás egy "lovagteremben" lesz - nem ismerem a helyiség méreteit, de valószínűsítem, hogy 75-nél többen is elférnek benne. Lehet racionális indoka a létszámkorlátozásnak, pl. a fertőzésveszély csökkentése, de akkor erről formális határozatot kellene hozni, és az értesítésben arra hivatkozni (de még a létszámkorlátozásra felhatalmazó jogszabályhely sincs feltüntetve). 

Mi természetes szerettünk volna beszámolni erről a fontos közmeghallgatásról, hiszen minimum több ezer embert, kőszegieket és a környéken élőket is érinti.

Az ajtóban azonban utunkat állták, és egyszerűen nem engedtek be!

A helyszínről élőben jelentkeztünk:

Security Check Required

null

Hihetetlen képsorokat rögzítettünk, ugyanis a Zöldhatóság és a szervezők egyszerűen utunkat állták, de nem csak minket, egyszerű kőszegi lakosokat sem engedtek be a közmeghallgatásra. Úgy kezdték a hivatal emberi igazoltatni az embereket, hogy erre semmilyen joguk nem volt.

A rendőrséget is ki kellett hívni, mivel a megjelent lakosok szerint nevetséges, hogy egy közmeghallgatásra nem lehet bemenni.

A rendezvény előtt kezdetben Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) önkormányzati képviselőt sem engedték már be. Később neki már nem állták útját, ahogy Táncsics Péter (Összefogás Kőszegért Egyesület) képviselő is bejutott, ő mint polgárőr kapott végül zöld utat.

Bányai-Németh Gábor, a Momentum Mozgalom Kőszegi Helyi Szervezetének elnöke elhozta azt a majdnem 2000 aláírást, amit a környékbeliektől gyűjtöttek be, de mivel a hatóság szerint ő sem volt "ügyfél" őt sem engedték a terem közelébe.

Fotók: Vágvölgyi Bálint


Eleinte egyébként kint volt a "Közmeghallgatás" tábla a bejáraton, majd amikor arra hivatkozva nem engedték be az ott lévőket, hogy ez szerintük nem közmeghallgatás, és ezt szóvá tettük, levették azt.

Miközben teremben csak pár tucatnyian voltak, a kiérkező rendőrök igazoltatni kezdték a folyosón állókat. A szervezők közben folyamatosan azt hangoztatták, hogy a kőszegi lakosok nem tartoznak a hatásterülethez. Az igaz, hogy az útépítés csak pár embert érint, azonban az így megnövekedett forgalom több ezer embert fog érinteni.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A szervezők szerint nincs kitiltva senki, hiszen ugyan sokan nem mehetnek be, de majd később elolvashatják mi történt - mindezt mosolyogva közölték. Sőt, később azt is mondták, hogy ez nem is közmeghallgatás, csak sajnos így hívja a jog, de valójában nem az.

Megjelent Tóth Gábor is, a Vas Megyei Kormányhivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának vezetője. Aki elsőre közölte, hogy nem járult hozzá, hogy az élő Facebook-videóban mutassuk az arcát. Csakhogy Tóth nem mint magánember, hanem mint főosztályvezető vett részt a közmeghallgatáson. Amikor ezt közöltük vele, akkor mosolygova annyit mondott, hogy fent a teremben, nem pedig lent az előtérben.

Később azzal érveltek, örüljünk, hogy egyáltalán van olyan, akit beengedtek, hiszen amúgy sem lenne kötelező közmeghallgatást tartaniuk.

Végül a rendőrség nem biztosította az állampolgárok szabad bejutását a közmeghallgatásra, a kintrekedt lakosok pedig azt mondták, feljelentést fognak tenni.

Mi a TASZ-hoz fordulunk jogi segítségért és közérdekű adatigényléssel kérjük ki a közmeghallgatás hangfelvételét. 

A mai eset pedig még elszántabbá tett minket, hogy továbbra is beszámolunk az üggyel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.