A győri városháza és a színház is azt mondja, hogy nincsenek náluk a színházépület állapotfelmérései

Pintér Bence 2020-07-31 14:26:00
A színház szerint náluk nem, de a városházán megvannak a statikai felmérés dokumentumai, a jegyző szerint ilyen dokumentum azonban nincs náluk. Közérdekű adatigényléssel próbálja megszerezni egy győri polgár a színház épületének állapotára vonatkozó adatokat, amelyekből kiderülhetne, hogy tényleg le kell-e bontani a mostani épületet.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Mint arról már többször írtunk, a Győr Nemzeti Színház épületének felmerült lebontása ellen állást foglaló győri polgár, Szakács András május eleje óta próbálja kikérni azokat a dokumentumokat, amelyekből meg lehetne állapítani: mennyire igaz az a polgármesteri állítás, hogy a színház olyan rossz állapotban van, hogy inkább megérné ezt lebontani, és máshol építeni egy újat.

Úgy tűnik azonban, hogy ezek a dokumentumok, ha egyáltalán léteznek, eltűntek.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) egyébként nem állította egyszer sem, hogy szakmai dokumentumok alapján merült volna fel benne az ötlet, videónkban azonban elmondta, hogy Forgács Péter színházigazgatóval együtt bejárta a színházat, az igazgató ekkor mutatta meg neki az épület problémáit, és ebből a bejárásból született meg végül az ötlet, amiről április óta beszél a város.

De vannak ilyen dokumentumok egyáltalán?

A mind a színháznak, mind a városházának megküldött adatigénylések kapcsán június elején írtunk először cikket: ebből kiderült, hogy Dr. Lipovits Szilárd jegyző és a színház akkor már egy hónapja húzták az időt az épület energetikai- és egyéb állapotfelméréseinek kiadása kapcsán. Az energetikai felmérés ügyében azóta volt fejlemény: miután a színház nem válaszolt a további levelekre, a városháza újabb időhúzás, összesen két hónap után megírta, hogy megállapították: a kért dokumentumnak nem ők az adatgazdái, ezért nem is tudják azt kiadni.

Ebben a második cikkben már írtunk arról, hogy a színház az épület statikai felmérésére vonatkozó adatigénylés kapcsán megírta, hogy hogy náluk nincs ilyen dokumentum, az a polgármesteri hivatalban van a színház felújítási tervei között, és nekik nincs belőle példányuk. Most azonban a jegyző ebben az ügyben is azt állapította meg, hogy a városháza nem tudja kiadni a statikai felmérést, mivel nem adatgazdája annak.

Hogy mindezt közérthető nyelvre is lefordítsuk: mind a színház, mind a városháza azt mondja, hogy ők nem rendelkeznek az épület állapotára vonatkozó adatokkal, ezért nem tudják azt kiadni.

Ez több dolgot jelenthet. Az egyik verzió az, hogy ezek a dokumentumok nem is léteznek, ami meglepő lenne, hiszen két évvel ezelőtt, még a Borkai-érában készült teljes rekonstrukciós terv a színházhoz, amire egymilliárd forintot költött a Modern Városok Program keretén belül a város, ennek pedig része kellett legyen a mostani épület állapotának alapos szakmai felmérése, legalábbis nehéz elképzelni, hogy ezek nélkül készültek volna új tervek. Ezen felül ilyen felmérést rendszeresen végezni kéne az épületen.

Ha viszont feltételezzük, hogy léteznek ezek a dokumentumok, akkor a városháza az elmúlt években vagy elveszítette őket valahol, vagy nem szeretné azt megmutatni a publikumnak. Valószínűleg az előbbi eset áll fent, kérdéseinkkel ugyanis kerestük a városházát, ahol biztosítottak minket, hogy nem szeretnék eltitkolni az épülettel kapcsolatos szakmai dokumentációt, és hamarosan tájékoztatnak minket arról, hogy mi a helyzet velük.

Szakács Andrást is megkérdeztük arról, hogy merre akar lépni. Mint kiderült, a két adatigénylés kapcsán panaszt tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, közben pedig adott be még egy adatigénylést a színháznak és a városházának, amelyben a színház költöztetési tervét próbálja megszerezni. Mint arról számot adtunk, Szakács időközben interjúsorozatot készít győri színészekkel a kérdésről, amelyben eddig Ungvári István és Nagy Balázs szólalt meg. Ezen felül ősszel tervez egy nyílt rendezvényt, ahol megbeszélnénk a színház állapotát.

Októberre pedig azt tervezi, hogy bemutat egy kompromisszumos javaslatot a jelenleg színházépület felújítása es az új kulturális negyed épitése kapcsán.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.