Dézsi a színházról: Szerintem az nem vélemény, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt

Pintér Bence Guszter Richárd 2020-07-28 16:11:00
Még június elején kértük ki a polgármester, illetve győri ellenzéki poltikusok véleményét a színház ügyében. Videóriport!

Miért jó ötlet lebontani a színházépületet Dézsi Csaba András polgármester szerint? Jó ötlet-e lebontani a győri ellenzéki és civil képviselők, politikusok szerint? Még június elején tettünk fel egy videós körkérdést a polgármesternek, Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselőnek, Balla Jenőnek, aki az Összefogás Győrért nevű civil szervezet színeiben ül a képviselőtestületben, illetve a helyi LMP-t vezető Jenei Ferecnek és a helyi Momentumban aktív Varga Viktória Beátának. (Glázer Tímeát, a DK képviselőjét akkor épp nem tudtuk elérni).

Dézsi a győri színházról: Szerintem az nem vélemény, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt

Miért jó ötlet lebontani a színházépületet Dézsi Csaba András polgármester szerint? Jó ötlet-e lebontani a győri ellenzéki és civil képviselők, politikusok s...

A polgármester válaszából kiderül: az egész ötlet egy viccből elejtett félmondatból indult, Forgács Péter színházigazgató ugyanis bejárásra invitálta Dézsi Csaba Andrást, és itt – valószínűleg nem javaslatként, inkább viccként – azt kérdezte, hogy ennyi pénzből nem lehetne inkább újat építeni? Innen indult a kulturális negyed ötlete, amelybe az új színházon kívül egy ifjúsági ház és egy hangverseny-, illetve konferenciaterem kerülne – a komplexumot az Árkád mögötti területre álmodta meg a polgármester. A színházban kültéri-, és víziszínpad is lenne.

Dézsi Csaba András szerint nagyon fontos, hogy most van diskurzus a színházról, viszont azt nem tartja véleménynek, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt.

Szerinte a Facebook egy jó lakmuszpapír, amelyen le lehet mérni a győri polgárok véleményét – szerinte ez alapján a többség támogatná a színház lebontását. (Azóta készült két reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyből kiderült, hogy a győriek kétharmada nem bontaná le az épületet, de a polgármester ezekre is azzal reagált, hogy a Facebookon sokan lájkolták a színház helyére tervezett park látványterveit.) A polgármester ismertette a videóban a „Central Park” látványtervet is, amelyhez azóta társult még egy terv, amelyet a városházától függetlenül készítettek civilek „Reneszánsz Kert” fantázianévvel.

Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő (MSZP) szerint a színházépület elbontása bűn lenne, többek között a rajta és benne található műalkotások miatt is; de a kulturásli negyed ötletét támogatja. Hasonlóképpen nyilatkozott Jenei Ferenc (LMP) is, aki szerint a kulturális negyed jó ötlet, a színház épületét viszont akár másféle hasznosítással is, de meg kéne őrizni – szerinte a színház helyén sosem alakulna ki olyan kulturális tér, amit a polgármester elképzel.

Jenei szerint szinte biztos, hogy népszavazást kellene tartani a kérdésről, de az is biztos, hogy az épület állapotára vonatkozó dokumentációt a köz elé kéne tárni,

erre ugye a városháza és a színház május óta nem hajlandó, hiába kérte ki közérdekű adatigényléssel az energetikai és statikai felmérést Szakács András.

Varga Viktória Beáta (Momentum) arról beszélt, hogy az új kulturális negyed megépítése és a színház esetleges lebontása elszipkázza a belváros elől azokat, akik egyébként ott költenének, ezt pedig aggályosnak tartja azért is, mert szerinte lenne mit rendberakni a belvárosban is. Balla Jenő képviselő (Összefogás Győrért) szerint az épületet meg kell tartani, legfeljebb új funkciót kell találni neki.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.