Dézsi a színházról: Szerintem az nem vélemény, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt

Pintér Bence Guszter Richárd 2020-07-28 16:11:00
Még június elején kértük ki a polgármester, illetve győri ellenzéki poltikusok véleményét a színház ügyében. Videóriport!

Miért jó ötlet lebontani a színházépületet Dézsi Csaba András polgármester szerint? Jó ötlet-e lebontani a győri ellenzéki és civil képviselők, politikusok szerint? Még június elején tettünk fel egy videós körkérdést a polgármesternek, Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselőnek, Balla Jenőnek, aki az Összefogás Győrért nevű civil szervezet színeiben ül a képviselőtestületben, illetve a helyi LMP-t vezető Jenei Ferecnek és a helyi Momentumban aktív Varga Viktória Beátának. (Glázer Tímeát, a DK képviselőjét akkor épp nem tudtuk elérni).

Dézsi a győri színházról: Szerintem az nem vélemény, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt

Miért jó ötlet lebontani a színházépületet Dézsi Csaba András polgármester szerint? Jó ötlet-e lebontani a győri ellenzéki és civil képviselők, politikusok s...

A polgármester válaszából kiderül: az egész ötlet egy viccből elejtett félmondatból indult, Forgács Péter színházigazgató ugyanis bejárásra invitálta Dézsi Csaba Andrást, és itt – valószínűleg nem javaslatként, inkább viccként – azt kérdezte, hogy ennyi pénzből nem lehetne inkább újat építeni? Innen indult a kulturális negyed ötlete, amelybe az új színházon kívül egy ifjúsági ház és egy hangverseny-, illetve konferenciaterem kerülne – a komplexumot az Árkád mögötti területre álmodta meg a polgármester. A színházban kültéri-, és víziszínpad is lenne.

Dézsi Csaba András szerint nagyon fontos, hogy most van diskurzus a színházról, viszont azt nem tartja véleménynek, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt.

Szerinte a Facebook egy jó lakmuszpapír, amelyen le lehet mérni a győri polgárok véleményét – szerinte ez alapján a többség támogatná a színház lebontását. (Azóta készült két reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyből kiderült, hogy a győriek kétharmada nem bontaná le az épületet, de a polgármester ezekre is azzal reagált, hogy a Facebookon sokan lájkolták a színház helyére tervezett park látványterveit.) A polgármester ismertette a videóban a „Central Park” látványtervet is, amelyhez azóta társult még egy terv, amelyet a városházától függetlenül készítettek civilek „Reneszánsz Kert” fantázianévvel.

Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő (MSZP) szerint a színházépület elbontása bűn lenne, többek között a rajta és benne található műalkotások miatt is; de a kulturásli negyed ötletét támogatja. Hasonlóképpen nyilatkozott Jenei Ferenc (LMP) is, aki szerint a kulturális negyed jó ötlet, a színház épületét viszont akár másféle hasznosítással is, de meg kéne őrizni – szerinte a színház helyén sosem alakulna ki olyan kulturális tér, amit a polgármester elképzel.

Jenei szerint szinte biztos, hogy népszavazást kellene tartani a kérdésről, de az is biztos, hogy az épület állapotára vonatkozó dokumentációt a köz elé kéne tárni,

erre ugye a városháza és a színház május óta nem hajlandó, hiába kérte ki közérdekű adatigényléssel az energetikai és statikai felmérést Szakács András.

Varga Viktória Beáta (Momentum) arról beszélt, hogy az új kulturális negyed megépítése és a színház esetleges lebontása elszipkázza a belváros elől azokat, akik egyébként ott költenének, ezt pedig aggályosnak tartja azért is, mert szerinte lenne mit rendberakni a belvárosban is. Balla Jenő képviselő (Összefogás Győrért) szerint az épületet meg kell tartani, legfeljebb új funkciót kell találni neki.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában:

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Nem medence, hanem „spray park” lesz a Cziráky-medence helyén Győrben

Közben már épül a „berlini fal” a 21,3 milliárd forintból vízi élményparkká újuló győri strandon.