Dézsi a színházról: Szerintem az nem vélemény, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt

Pintér Bence Guszter Richárd 2020-07-28 16:11:00
Még június elején kértük ki a polgármester, illetve győri ellenzéki poltikusok véleményét a színház ügyében. Videóriport!

Miért jó ötlet lebontani a színházépületet Dézsi Csaba András polgármester szerint? Jó ötlet-e lebontani a győri ellenzéki és civil képviselők, politikusok szerint? Még június elején tettünk fel egy videós körkérdést a polgármesternek, Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselőnek, Balla Jenőnek, aki az Összefogás Győrért nevű civil szervezet színeiben ül a képviselőtestületben, illetve a helyi LMP-t vezető Jenei Ferecnek és a helyi Momentumban aktív Varga Viktória Beátának. (Glázer Tímeát, a DK képviselőjét akkor épp nem tudtuk elérni).

Dézsi a győri színházról: Szerintem az nem vélemény, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt

Miért jó ötlet lebontani a színházépületet Dézsi Csaba András polgármester szerint? Jó ötlet-e lebontani a győri ellenzéki és civil képviselők, politikusok s...

A polgármester válaszából kiderül: az egész ötlet egy viccből elejtett félmondatból indult, Forgács Péter színházigazgató ugyanis bejárásra invitálta Dézsi Csaba Andrást, és itt – valószínűleg nem javaslatként, inkább viccként – azt kérdezte, hogy ennyi pénzből nem lehetne inkább újat építeni? Innen indult a kulturális negyed ötlete, amelybe az új színházon kívül egy ifjúsági ház és egy hangverseny-, illetve konferenciaterem kerülne – a komplexumot az Árkád mögötti területre álmodta meg a polgármester. A színházban kültéri-, és víziszínpad is lenne.

Dézsi Csaba András szerint nagyon fontos, hogy most van diskurzus a színházról, viszont azt nem tartja véleménynek, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt.

Szerinte a Facebook egy jó lakmuszpapír, amelyen le lehet mérni a győri polgárok véleményét – szerinte ez alapján a többség támogatná a színház lebontását. (Azóta készült két reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyből kiderült, hogy a győriek kétharmada nem bontaná le az épületet, de a polgármester ezekre is azzal reagált, hogy a Facebookon sokan lájkolták a színház helyére tervezett park látványterveit.) A polgármester ismertette a videóban a „Central Park” látványtervet is, amelyhez azóta társult még egy terv, amelyet a városházától függetlenül készítettek civilek „Reneszánsz Kert” fantázianévvel.

Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő (MSZP) szerint a színházépület elbontása bűn lenne, többek között a rajta és benne található műalkotások miatt is; de a kulturásli negyed ötletét támogatja. Hasonlóképpen nyilatkozott Jenei Ferenc (LMP) is, aki szerint a kulturális negyed jó ötlet, a színház épületét viszont akár másféle hasznosítással is, de meg kéne őrizni – szerinte a színház helyén sosem alakulna ki olyan kulturális tér, amit a polgármester elképzel.

Jenei szerint szinte biztos, hogy népszavazást kellene tartani a kérdésről, de az is biztos, hogy az épület állapotára vonatkozó dokumentációt a köz elé kéne tárni,

erre ugye a városháza és a színház május óta nem hajlandó, hiába kérte ki közérdekű adatigényléssel az energetikai és statikai felmérést Szakács András.

Varga Viktória Beáta (Momentum) arról beszélt, hogy az új kulturális negyed megépítése és a színház esetleges lebontása elszipkázza a belváros elől azokat, akik egyébként ott költenének, ezt pedig aggályosnak tartja azért is, mert szerinte lenne mit rendberakni a belvárosban is. Balla Jenő képviselő (Összefogás Győrért) szerint az épületet meg kell tartani, legfeljebb új funkciót kell találni neki.

Szólj hozzá!

Friss infók a Marvel Kapitány folytatásáról

Megvan ki rendezi a második részt.

Kőszegen falafelezett Magyarósi Csaba vlogger

Meglepődve tapasztalta, hogy itt tényleg működik a becsületkassza.

Elbukott az iskolaőrségre jelentkezők kétharmada

Máshol is számíthatna bukásnak ez a mennyiség...

Mátyus János: Hibáztam

A Szombathelyi Haladás edzője szerint a Szolnok ellen meg kellett volna hagynia a legutóbbi felállást.

Árokba borult egy kamion a 8-as főút hosszúperesztegi szakaszán

A balesethez a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók érkeztek ki.

Játékfegyverrel fenyegetett meg egy taxist egy férfi Győrben

A rendőrök bilincse már igazi volt, nem játék.

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

A magyar állampolgárokat sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulniuk.

Ma végre előbukkan a Nap a felhők mögül

Délelőtt még délnyugaton azért lehet egy-egy zivatar.

Kettőt kapott a Gyirmót, a Szentlőrinc nyert

Nem tudtak visszajönni a gyirmótiak.

2,3 millió forintnyi áruval rövidítette meg a boltokat egy férfi Szombathelyen

Arckrémeket, cipőket, ruhákat, márkás parfümöket, szeszes italokat, élelmiszereket emelt le a polcokról.

Másfél milliót csalt ki a barátja édesapjától egy vasi férfi

A csaló azzal hitegette a férfit, hogy külföldről akar kocsikat behozni a pénzből.

Magyarország egymillió euróval támogatja a bejrúti kármentést

A magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója.

Csütörtökön vagy pénteken lezárhatják a Móricz Zsigmond rakpartot Győrben az áradó Mosoni-Duna miatt

Elsőfokú készültség van érvényben, Győrnél csütörtökön tetőzik a Dunán levonuló árhullám.

Pollreisz Balázs szociális bérlakásokat építene a győri Iszkápa utcai szemétkupac helyére

A tulajdonoson nem múlik, mivel drágább lenne neki a szemetet elszállítani, mint a területet átengedni az önkormányzatnak, ezért felajánlotta a telket hasznosításra.

A bejrúti robbanásban odaveszett Libanon szinte teljes gabonautánpótlása is

Közvetlenül a silók mellett gyulladt be az ammónium-nitrát raktár.

Balla Jenő visszaadná a győrieknek a megfizethető strandélményt

A civil önkormányzati képviselő szerint nem járnak a győri élményfürdőbe, az interneten kérdezte meg, hogy miért.

van még itt cikk a témában:

Kőszegen falafelezett Magyarósi Csaba vlogger

Meglepődve tapasztalta, hogy itt tényleg működik a becsületkassza.