Dézsi: Ifjúsági háznak kéne lennie a belvárosi színházépületben

Pintér Bence 2023-08-17 16:10:29
Le már nem bontaná a győri polgármester a Győri Nemzeti Színház épületét, de nem tett le a kulturális negyed álmáról.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint arról ma az uszoda-ügy kapcsán beszámoltunk, a GyőrPlusz Rádió műsorának vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP). A műsor elején szó esett arról, hogy az önkormányzat kiadványt készít Győr ikonikus, műemléki, és/vagy állami kézben lévő épületek, amelyeket Győrben fel kell újítani mindenképpen, és ezt el fogja juttatni Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

A műsor második fele azzal indult, hogy egy olvasó sms-ben megkérdezte, hogy ezek közé az épületek közé sorolja-e a Győri Nemzeti Színház épületét.

Dézsi polgármester erre rögtön azzal válaszolt, hogy a színház épületét nem nevezné ikonikusnak, inkább „borzadalmasnak”,

mivel a felépítéséhez a polgármester szerint le kellett bontani egy várbástyát, ami egyébként nem igaz, az építés kezdetekor a Teleki-laktanya épülete állt itt.

Szerinte biztos, hogy új színházat kell építeni, és nem igaz, hogy az 600 milliárd forintba kerülne – amit senki sem állított –, mivel az egész beruházás összértéke 600 milliárd forint – ahogy arról eddig is beszámolt egyébként mindenki. Dézsi szerint a színház 100 milliárdba kerülne, és ez folyamatban van, dolgoznak rajta. 2020-ban egyébként még azt mondta: „Olcsóbb lebontani, s egy újat építeni, mint felújítani a régit.” A belvárosi épület felújítása 40 milliárd forintba került volna a tervek szerint, ami kevesebb, mint 100 milliárd forint.

„Ez nem egy gyere gombóc, hamm bekaplak!” – mondta Dézsi a projekt lassú haladásáról, mivel szerinte ezt egy több cikluson átívelő ügy. (Amire a kancelláriaminiszter, Gulyás Gergely is azt mondta, hogy túlságosan grandiózus, és semmi jele nincs, hogy a kormány támogatná.) Eztán a polgármester arról kezdett beszélni, hogy miért állíttatta le a Borkai Zsolt polgármestersége alatt útnak indított felújítási folyamatot: mert nem volt jó a terv, és mert nem volt helye a felújítás idejére a társulatnak. Erről korábban már többször beszélt. Végül

rátért arra, hogy a színház épületét nem bontaná le, hanem „teljesen egyértelmű, hogy fel kell újítani” és van most terv arra, hogy legyen belőle ifjúsági központ, mint amilyen régen a Borkai-érában lebontott Ifiház volt.

Ebben az az érdekes, hogy 2020-ban még azt mondta: az egy primitív, gyenge, gyerekes vélemény, hogy „ne bontsuk le a győri színházat”, tehát akkor még csak opcióként sem merült fel a polgármester számára, hogy megmaradjon az épület és azt felújítsák, nem hogy teljesen egyértelmű lett volna. Egész konkrétan kimondta ezt a polgármester:

„GyőrPlusz: Végül is lebontják?

Dézsi Csaba András: Nincs más értelmes és megfizethető megoldás.”

Pedig a lebontást a győri ellenzéki politikusok mellett értelmiségiek, színházhoz kötődő emberek sem támogatták és több közvélemény-kutatásból is kiderült, hogy nemcsak a győriek, de még a győri fideszesek kétharmada sem támogatja az épült lebontását.

Az 1977-re a győriek összefogásával felépült Győri Nemzeti Színház felújítására 40 milliárd forintot kért a kormánytól még a Borkai-féle városvezetés, 2 milliárd forintot el is költöttek a tervezésre, aztán Dézsi polgármester lefújta az egészet. Azzal a felütéssel, hogy a régi színházépületet ő inkább elbontaná. A helyette megálmodott, 600 milliárdos kulturális negyedről a polgármester nem akar ugyan lemondani, de a kormány is irreálisnak találja a tervet. A legutóbbi hír a környékről az volt, hogy ötletpályázatot írnak ki a színház előtti, gyalázatos állapotban lévő II. János Pál pápa tér felújítására.

A műsor közben szó esett arról is a polgármester részéről, hogy az új győri vízi élményparkban is vannak tervezési hibák, például hogy nem építettek lábmosókat.

A GyőrPlusz rádió 2021 tavasza óta nem tölti fel archívumába a polgármesterrel készült interjúkat, és közérdekű adatigénylésre sem hajlandó kiadni ezeket. Így ezeket sajnos a hivatalos felületeken nem lehet visszahallgatni. A műsorokat azonban mi a legtöbb esetben felvesszük és archiváljuk.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.