Mindent megtett a GyőrPlusz, hogy ne kelljen kiadnia a Dézsi-interjú hangfelvételét

Pintér Bence 2023-06-01 12:34:00
A hatóság szerint rosszhiszeműen jártak el közérdekű adatigénylésünkkel kapcsolatban, mikor a polgármesteri interjú hangfelvételét próbáltuk kikérni. A felvételt azóta törölték a rendszerükből.

Mint arról már többször beszámoltunk, hiába ad Dézsi Csaba András győri polgármester kéthetente rádióinterjút a GyőrPlusz műsorán, azt csak azok hallhatják, akik élőben követik, visszahallgatni ugyanis 2021 óta nem lehet az interjúkat, azokat ugyanis nem töltik fel a GyőrPlusz archívumába. Az interjúról egy szöveges összefoglaló megjelenik, de abból a rázósabb részeket – mint például amikor élő adásban osztott ki elég durván egy aggódó szentiváni apát – ki szokták hagyni.

Ezért mi egyébként hónapok óta rögzítjük az adások többségét, de nem mindig van erre alkalmunk. 2023. január 19-én is egy hasonlóan érdekes interjú készült, amelyben a polgármester Sik Sándor és Hajtó Péter fideszes képviselőket osztotta ki, aztán elmondta, hogy át akarja adni Győr víziközmű-vagyonát az államnak. Az interjú hanganyaga szokás szerint nem került fel az oldalra, és mi sem rögzítettük,

ezért közérdekű adatigénylés keretében kértük ki a felvételt a GyőrPlusztól.

Mint azt ebben a cikkben kifejtettük: abszurd, hogy egy közpénzből készülő közszolgálati műsor, amiben a polgármester beszél, és gyakran nagyon fontos információk hangzanak el a város életével kapcsolatban, visszahallgathatatlan az interneten. Az oka ennek a jelenségnek az, hogy 2021 márciusában országos hír lett Dézsi egészségügyi törvényt kritizáló szavaiból, ami után a polgármester kérte, hogy vegyék le a szóban forgó hanganyagot, majd ezután a további interjúk sem kerültek fel.

Viszont mivel közpénzből készül, közérdekú dolgok hangzanak el benne egy választott tisztviselő szájából, nem igazán láttuk, hogy milyen alapon tagadhatná meg a GyőrPlusz a hanganyag kiadását, mégis megtették azt. „A Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába” – írta az önkormányzati cég.

Ezután bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Informcáió Hivatalnál. A hivatal malmai lassan őrőlnek, de május végére sikerült megszülni a nyilvánosan is elérhető jelentést:

a NAIH megállapította, hogy a GyőrPlusz jogtalanul tagadta meg az adatigénylést, és a helyzet további kezelésében is rosszhiszeműen járt el.

Feltették az interjút két hétre, nem szóltak senkinek, aztán mindenhonnan törölték

Ebben a határozatban számunkra semmi meglepő nem volt, hiszen a „nyílt városházát” hirdető Dézsi polgármester alatt a polgármesteri hivatal és a városi cégek mindent megtesznek azért, hogy elzárják az információktól a publikumot: a Győr-Szollal és a GYHG-val például legutóbb perre mentünk, amit mindkét cég elbukott első fokon.

A NAIH megkeresésére a GyőrPlusz parádés módon azzal érvelt, hogy azért nem adhatják ki a felvételt, mert ott magánjellegű dolgokról is kérdezték a polgármestert, ami nem minősül közadatnak.

Illetve azzal is érveltek, hogy a műsort bárki meghallgathatta élőben, tehát senki nem volt elzárva a közérdekű információk elől.

A következőt állapította meg erre a hatóság:

„a közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatban jogsérelem következett be, ezért az Infotv. 56. § (1) bekezdése alapján felszólította az Adatkezelőt, hogy az Infotv. előírásainak megfelelően teljesítse az Adatigénylő közérdekű adatigénylését. Amennyiben az Adatigénylő által megismerni kívánt hangfelvétel nyilvánosságkorlátozás hatálya alá eső adatokat is tartalmaz, úgy azokat távolítsa el a hanganyagból és annak okairól tájékoztassa az Adatigénylőt.”

A GyőrPlusz erre egészen kacifántos módon próbált mind a polgármesteri elvárásnak, mind a NAIH felszólításának eleget tenni: kitették két hétre az interjú hanganyagát az interjúról szóló összefoglaló cikkbe, majd törölték azt – de de amikor kint volt, nem szóltak róla se nekem, az adatigénylőnek; se a NAIH-nak,

utóbbinak egészen pontosan csak akkor, amikor már törölték. Ráadásul nem csak a cikkből törölték, hanem a teljes rendszerükből, így azt már akkor sem tudják kiadni, ha bíróság kötelezi őket erre. Azt írták a hatóságnak, hogy hatvan napig kell megőrizniük a hangfelvételeket, érdekes módon azonban az archívumban egyébként jóval régebbi felvételeket is vissza lehet hallgatni – itt egy februári anyag például –, ami bizonyítja, hogy ezeket nem szokták rutinszerűen törölni hatvan nap után – kivéve a szóban forgó polgármesteri interjút.

Itt kell megjegyeznünk, mert szórakoztató, hogy a cikk címe, amibe először senkinek sem szólva berakták, majd törölték a hanganyagot, a következő: „Dr. Dézsi: ha közvetlenül kommunikálunk, megoldást találhatunk a problémákra!”

Rosszhiszeműen jártak el, végleg megakadályozták, hogy a publikum közérdekű adatokat ismerjen meg

A GyőrPlusz ezzel teljesítettnek vélte a feladatot, de a NAIH nem volt elégedett, hiszen a cég senkinek nem szólt róla, hogy elérhetővé tették a hanganyagot.

Ezt írták:

„A Hatóság ugyanakkor egyértelműen fogalmazott minden levelében, hogy a vizsgálat tárgya az Adatigénylő közérdekű adatigénylése, amely tekintetében csak tájékoztató jelleggel írta meg az Adatigénylő által a beadványában előadott panaszokat. A Hatóság a felszólításában is egyértelműen úgy fogalmazott, hogy az Adatkezelő az Infotv. előírásainak megfelelően teljesítse az Adatigénylő közérdekű adatigénylését. Ennek megfelelően a szavak általánosan elfogadott jelentése szerint a Hatóság felszólítása nem arra vonatkozott, hogy az Adatkezelő az Adatigénylő által előadott kifogásokat orvosolja, hanem hogy teljesítse az általa benyújtott közérdekű adatigénylést.”

Végül pedig megállapították, hogy „alappal feltételezhető” a GyőrPlusz „kifejezett rosszhiszeműsége, amellyel véglegesen megakadályozta, hogy az Adatigénylő megismerhesse a tárgyi hangfelvételben elhangzó közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatokat.”

Ezek alapján tehát a GyőrPlusz mindenre képes, hogy a győri polgárokat a legalapvetőbb információktól elzárja: jelesül attól, hogy megtudják, hogy miről mit mondott a polgármester, ráadásul egy olyan interjúban, ahol semmi kemény kérdésre nem kell számítania.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.