Mindent megtett a GyőrPlusz, hogy ne kelljen kiadnia a Dézsi-interjú hangfelvételét

Pintér Bence 2023-06-01 12:34:00
A hatóság szerint rosszhiszeműen jártak el közérdekű adatigénylésünkkel kapcsolatban, mikor a polgármesteri interjú hangfelvételét próbáltuk kikérni. A felvételt azóta törölték a rendszerükből.

Mint arról már többször beszámoltunk, hiába ad Dézsi Csaba András győri polgármester kéthetente rádióinterjút a GyőrPlusz műsorán, azt csak azok hallhatják, akik élőben követik, visszahallgatni ugyanis 2021 óta nem lehet az interjúkat, azokat ugyanis nem töltik fel a GyőrPlusz archívumába. Az interjúról egy szöveges összefoglaló megjelenik, de abból a rázósabb részeket – mint például amikor élő adásban osztott ki elég durván egy aggódó szentiváni apát – ki szokták hagyni.

Ezért mi egyébként hónapok óta rögzítjük az adások többségét, de nem mindig van erre alkalmunk. 2023. január 19-én is egy hasonlóan érdekes interjú készült, amelyben a polgármester Sik Sándor és Hajtó Péter fideszes képviselőket osztotta ki, aztán elmondta, hogy át akarja adni Győr víziközmű-vagyonát az államnak. Az interjú hanganyaga szokás szerint nem került fel az oldalra, és mi sem rögzítettük,

ezért közérdekű adatigénylés keretében kértük ki a felvételt a GyőrPlusztól.

Mint azt ebben a cikkben kifejtettük: abszurd, hogy egy közpénzből készülő közszolgálati műsor, amiben a polgármester beszél, és gyakran nagyon fontos információk hangzanak el a város életével kapcsolatban, visszahallgathatatlan az interneten. Az oka ennek a jelenségnek az, hogy 2021 márciusában országos hír lett Dézsi egészségügyi törvényt kritizáló szavaiból, ami után a polgármester kérte, hogy vegyék le a szóban forgó hanganyagot, majd ezután a további interjúk sem kerültek fel.

Viszont mivel közpénzből készül, közérdekú dolgok hangzanak el benne egy választott tisztviselő szájából, nem igazán láttuk, hogy milyen alapon tagadhatná meg a GyőrPlusz a hanganyag kiadását, mégis megtették azt. „A Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába” – írta az önkormányzati cég.

Ezután bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Informcáió Hivatalnál. A hivatal malmai lassan őrőlnek, de május végére sikerült megszülni a nyilvánosan is elérhető jelentést:

a NAIH megállapította, hogy a GyőrPlusz jogtalanul tagadta meg az adatigénylést, és a helyzet további kezelésében is rosszhiszeműen járt el.

Feltették az interjút két hétre, nem szóltak senkinek, aztán mindenhonnan törölték

Ebben a határozatban számunkra semmi meglepő nem volt, hiszen a „nyílt városházát” hirdető Dézsi polgármester alatt a polgármesteri hivatal és a városi cégek mindent megtesznek azért, hogy elzárják az információktól a publikumot: a Győr-Szollal és a GYHG-val például legutóbb perre mentünk, amit mindkét cég elbukott első fokon.

A NAIH megkeresésére a GyőrPlusz parádés módon azzal érvelt, hogy azért nem adhatják ki a felvételt, mert ott magánjellegű dolgokról is kérdezték a polgármestert, ami nem minősül közadatnak.

Illetve azzal is érveltek, hogy a műsort bárki meghallgathatta élőben, tehát senki nem volt elzárva a közérdekű információk elől.

A következőt állapította meg erre a hatóság:

„a közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatban jogsérelem következett be, ezért az Infotv. 56. § (1) bekezdése alapján felszólította az Adatkezelőt, hogy az Infotv. előírásainak megfelelően teljesítse az Adatigénylő közérdekű adatigénylését. Amennyiben az Adatigénylő által megismerni kívánt hangfelvétel nyilvánosságkorlátozás hatálya alá eső adatokat is tartalmaz, úgy azokat távolítsa el a hanganyagból és annak okairól tájékoztassa az Adatigénylőt.”

A GyőrPlusz erre egészen kacifántos módon próbált mind a polgármesteri elvárásnak, mind a NAIH felszólításának eleget tenni: kitették két hétre az interjú hanganyagát az interjúról szóló összefoglaló cikkbe, majd törölték azt – de de amikor kint volt, nem szóltak róla se nekem, az adatigénylőnek; se a NAIH-nak,

utóbbinak egészen pontosan csak akkor, amikor már törölték. Ráadásul nem csak a cikkből törölték, hanem a teljes rendszerükből, így azt már akkor sem tudják kiadni, ha bíróság kötelezi őket erre. Azt írták a hatóságnak, hogy hatvan napig kell megőrizniük a hangfelvételeket, érdekes módon azonban az archívumban egyébként jóval régebbi felvételeket is vissza lehet hallgatni – itt egy februári anyag például –, ami bizonyítja, hogy ezeket nem szokták rutinszerűen törölni hatvan nap után – kivéve a szóban forgó polgármesteri interjút.

Itt kell megjegyeznünk, mert szórakoztató, hogy a cikk címe, amibe először senkinek sem szólva berakták, majd törölték a hanganyagot, a következő: „Dr. Dézsi: ha közvetlenül kommunikálunk, megoldást találhatunk a problémákra!”

Rosszhiszeműen jártak el, végleg megakadályozták, hogy a publikum közérdekű adatokat ismerjen meg

A GyőrPlusz ezzel teljesítettnek vélte a feladatot, de a NAIH nem volt elégedett, hiszen a cég senkinek nem szólt róla, hogy elérhetővé tették a hanganyagot.

Ezt írták:

„A Hatóság ugyanakkor egyértelműen fogalmazott minden levelében, hogy a vizsgálat tárgya az Adatigénylő közérdekű adatigénylése, amely tekintetében csak tájékoztató jelleggel írta meg az Adatigénylő által a beadványában előadott panaszokat. A Hatóság a felszólításában is egyértelműen úgy fogalmazott, hogy az Adatkezelő az Infotv. előírásainak megfelelően teljesítse az Adatigénylő közérdekű adatigénylését. Ennek megfelelően a szavak általánosan elfogadott jelentése szerint a Hatóság felszólítása nem arra vonatkozott, hogy az Adatkezelő az Adatigénylő által előadott kifogásokat orvosolja, hanem hogy teljesítse az általa benyújtott közérdekű adatigénylést.”

Végül pedig megállapították, hogy „alappal feltételezhető” a GyőrPlusz „kifejezett rosszhiszeműsége, amellyel véglegesen megakadályozta, hogy az Adatigénylő megismerhesse a tárgyi hangfelvételben elhangzó közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatokat.”

Ezek alapján tehát a GyőrPlusz mindenre képes, hogy a győri polgárokat a legalapvetőbb információktól elzárja: jelesül attól, hogy megtudják, hogy miről mit mondott a polgármester, ráadásul egy olyan interjúban, ahol semmi kemény kérdésre nem kell számítania.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.