Ki miatt is nem újult meg a győri II. János Pál pápa tér?

Pintér Bence 2023-07-24 08:28:37
Az évtized legszórakoztatóbb ötletpályázatára készülhetünk ősszel – amire egyszer már elköltöttek 838 millió forintot.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

„»Azok a boldog szép napok, ég veled! Te nem tudod, milyen jó nélküled« – ez a dal fog beugrani pár év múltán, amikor már használhatjuk a győri Centrál Parkot”

– ezzel a szöveggel tette ki három éve, 2020-ban Németh Zoltán (Fidesz-KDNP) megyefőnök a videót, amelyben megcsodálhattuk a Győri Nemzeti Színház épülete helyére tervezett parkot. Egy nappal korábban Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) közölt képeket a parkról, amiról addigra már többször is nagyon megkapóan beszélt:

„Csináljunk oda egy multifunkcionális teret, mint mondjuk Párizsban a Festők tere. Körben éttermekkel, a közepén egy kioszkkal, az egyik részén helyben alkotó művészekkel, mondjuk festőkkel. Máris sokkal többen lesznek ott napközben. Ez egy dimbes-dombos rész lehetne, a posta felé jelentős szintkülönbség van, ha kialakítunk egy sétányokkal tűzdelt parkot, akkor a fiatalok, a turisták be fognak menni.”

Hát ez a pár év eltelt, Central Park meg nincs. Helyette ez van: a múlt héten a polgármester – mintha eddig nem járt volna arra – bejárást tartott a II. János Pál pápa téren, tehát színház előtt, megállapította, hogy az gyalázatosan néz ki, és bejelentette, hogy „megérett a felújításra, a rendbetétele szükséges”.

Mindez igaz, bár nem túl meglepő gondolat. Én tavaly nyáron, aztán októberben forgattam erről egy-egy videót, a város előző vezetése pedig legkésőbb 2017-2018 tájékán ráeszmélt erre, hiszen a Modern Városok Program egyik központi elemeként a Győri Nemzeti Színház épülete, illetve a II. János Pál pápa tér felújítására, annak megtervezésére kért pénzt az államtól a Modern Városok program keretében, amit meg is kapott.

A TSPC bruttó 838 millió forintot kapott csak a II. János Pál pápa tér megtervezésére,

mint arról beszámoltunk.

Lett egy győztes pályázat a színházra is hasonló összegért, ami azonban a 2020 elején megválasztott Dézsi Csaba Andrásnak nem tetszett – erre mindjárt visszatérünk –, és ami helyett ő ugye nagyobbat álmodott, egy 600 milliárd forintos kulturális negyedet, amire az állam nem fog pénzt adni, még úgy sem, hogy a kínai kémegyetemet is befogadta volna a győri városvezető, de azért Dézsi tovább álmodozik róla.

A színházat pedig alapvetően le akarta rombolni, de miután kiderült, hogy még a fideszes győri választók kétharmada is ellenzi a dolgot, elállt ennek hangos propagálásától.

A parkoló fúrta volna meg a színházfelújítást?

A GyőrPlusz Rádió csütörtöki rádióinterjújában további érdekes megjegyzéseket tett a polgármester az üggyel kapcsolatban. Arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy miért nem a korábbi terveket használják, elmondta: azért, mert az használhatatlan, annyira, hogy önmagában ez a terv – az automata mélygarázs terve – „fúrta meg” a színház felújítását.

Ugyan valóban elhangzott az érvek között, hogy az egy rossz eleme a tervnek, Dézsi Csaba András valójában főleg egy sor másik érvet sorakoztatott fel három éve amellett, hogy miért kéne szerinte lerombolni a színházat, ami a győri és Győr környéki emberek összefogásával épült meg 1973 és 1978 között. Például azt, hogy „a jelenlegi épület energetikailag katasztrofális”, vagy hogy

„olyan rossz állapotban van a színház, hogy nagyon sok milliárdot kell arra költeni, hogy ne szakadjon be a teteje, ne ázzon fel a pincéje, az egész kinézzen valahogy”.

Ezeket az állításokat aztán sosem sikerült dokumentumokkal alátámasztani. Ha csak a parkolási megoldással lett volna a baj, akkor megérte volna kidobni az ablakon kétmilliárd forintot, majd az egész 40 milliárdos beruházást, amire már oda akarta adni a pénzt az állam?  Persze már a kulturális negyed tervezésére is elvert a város több tízmillió forintot, mivel ezt is sikerült három év alatt kétszer megterveztetni, hogy aztán a terveket valójában sose mutassa be a publikumnak a polgármester.

Mindegy is, lépjünk tovább, mert innen csak viccesebb lesz, persze csak az itthon megszokott keserű módon.

Na de mihez varrják a kabátot?

Nos tehát van egy prosztó állapotban lévő központi terünk, aminek a terevezésére egyszer már az egyik fideszes polgármester alatt elköltött a város 838 millió forintot, most pedig ötletpályázatot írunk ki rá, mert a 838 millióból készült terv a másik fideszes polgármester szerint használhatatlan.

A kérdés azonban adott: pontosan mihez is tervezzenek teret az építészek?

A kérdés annyira égető, hogy még a GyőrPlusz műsorában is elhangzott Herkely Ákos szájából: akkor most színház lesz ott? Vagy nem? Dézsi polgármester persze a szokásos nyíltságával válaszolva azt mondta, hogy „hát a színházépület vagy elkerül onnan, vagy nem”, majd ezután elkezdett arról beszélni, hogy milyen jó vita indult el erről neki hála – amiben egyébként ő nem vett részt, illetve azt az álláspontot képviselte, hogy aki nem akarja lerombolni a színházat, az primitív.

Szóval ősszel indul az ötletpályázat. Hogy a téren színház lesz-e a következő 30 évben vagy falmászó-központ, esetleg Central Park, ahol Nagy Ferót éneklünk majd kart karba öltve Németh Zoltán megyefőnökkel, azt nem tudni. Így aztán szabadon álmodhat ide mindenki bármit. Egy biztos: II. János Pálnak szobrot akar öntetni vagy faragtatni a polgármester. Erre is lesz pályázat, ami Győrben azt jelenti általában, hogy Lebó Ferenc művész úr már élezheti is a vésőit.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.