Ki miatt is nem újult meg a győri II. János Pál pápa tér?

Pintér Bence 2023-07-24 08:28:37
Az évtized legszórakoztatóbb ötletpályázatára készülhetünk ősszel – amire egyszer már elköltöttek 838 millió forintot.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

„»Azok a boldog szép napok, ég veled! Te nem tudod, milyen jó nélküled« – ez a dal fog beugrani pár év múltán, amikor már használhatjuk a győri Centrál Parkot”

– ezzel a szöveggel tette ki három éve, 2020-ban Németh Zoltán (Fidesz-KDNP) megyefőnök a videót, amelyben megcsodálhattuk a Győri Nemzeti Színház épülete helyére tervezett parkot. Egy nappal korábban Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) közölt képeket a parkról, amiról addigra már többször is nagyon megkapóan beszélt:

„Csináljunk oda egy multifunkcionális teret, mint mondjuk Párizsban a Festők tere. Körben éttermekkel, a közepén egy kioszkkal, az egyik részén helyben alkotó művészekkel, mondjuk festőkkel. Máris sokkal többen lesznek ott napközben. Ez egy dimbes-dombos rész lehetne, a posta felé jelentős szintkülönbség van, ha kialakítunk egy sétányokkal tűzdelt parkot, akkor a fiatalok, a turisták be fognak menni.”

Hát ez a pár év eltelt, Central Park meg nincs. Helyette ez van: a múlt héten a polgármester – mintha eddig nem járt volna arra – bejárást tartott a II. János Pál pápa téren, tehát színház előtt, megállapította, hogy az gyalázatosan néz ki, és bejelentette, hogy „megérett a felújításra, a rendbetétele szükséges”.

Mindez igaz, bár nem túl meglepő gondolat. Én tavaly nyáron, aztán októberben forgattam erről egy-egy videót, a város előző vezetése pedig legkésőbb 2017-2018 tájékán ráeszmélt erre, hiszen a Modern Városok Program egyik központi elemeként a Győri Nemzeti Színház épülete, illetve a II. János Pál pápa tér felújítására, annak megtervezésére kért pénzt az államtól a Modern Városok program keretében, amit meg is kapott.

A TSPC bruttó 838 millió forintot kapott csak a II. János Pál pápa tér megtervezésére,

mint arról beszámoltunk.

Lett egy győztes pályázat a színházra is hasonló összegért, ami azonban a 2020 elején megválasztott Dézsi Csaba Andrásnak nem tetszett – erre mindjárt visszatérünk –, és ami helyett ő ugye nagyobbat álmodott, egy 600 milliárd forintos kulturális negyedet, amire az állam nem fog pénzt adni, még úgy sem, hogy a kínai kémegyetemet is befogadta volna a győri városvezető, de azért Dézsi tovább álmodozik róla.

A színházat pedig alapvetően le akarta rombolni, de miután kiderült, hogy még a fideszes győri választók kétharmada is ellenzi a dolgot, elállt ennek hangos propagálásától.

A parkoló fúrta volna meg a színházfelújítást?

A GyőrPlusz Rádió csütörtöki rádióinterjújában további érdekes megjegyzéseket tett a polgármester az üggyel kapcsolatban. Arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy miért nem a korábbi terveket használják, elmondta: azért, mert az használhatatlan, annyira, hogy önmagában ez a terv – az automata mélygarázs terve – „fúrta meg” a színház felújítását.

Ugyan valóban elhangzott az érvek között, hogy az egy rossz eleme a tervnek, Dézsi Csaba András valójában főleg egy sor másik érvet sorakoztatott fel három éve amellett, hogy miért kéne szerinte lerombolni a színházat, ami a győri és Győr környéki emberek összefogásával épült meg 1973 és 1978 között. Például azt, hogy „a jelenlegi épület energetikailag katasztrofális”, vagy hogy

„olyan rossz állapotban van a színház, hogy nagyon sok milliárdot kell arra költeni, hogy ne szakadjon be a teteje, ne ázzon fel a pincéje, az egész kinézzen valahogy”.

Ezeket az állításokat aztán sosem sikerült dokumentumokkal alátámasztani. Ha csak a parkolási megoldással lett volna a baj, akkor megérte volna kidobni az ablakon kétmilliárd forintot, majd az egész 40 milliárdos beruházást, amire már oda akarta adni a pénzt az állam?  Persze már a kulturális negyed tervezésére is elvert a város több tízmillió forintot, mivel ezt is sikerült három év alatt kétszer megterveztetni, hogy aztán a terveket valójában sose mutassa be a publikumnak a polgármester.

Mindegy is, lépjünk tovább, mert innen csak viccesebb lesz, persze csak az itthon megszokott keserű módon.

Na de mihez varrják a kabátot?

Nos tehát van egy prosztó állapotban lévő központi terünk, aminek a terevezésére egyszer már az egyik fideszes polgármester alatt elköltött a város 838 millió forintot, most pedig ötletpályázatot írunk ki rá, mert a 838 millióból készült terv a másik fideszes polgármester szerint használhatatlan.

A kérdés azonban adott: pontosan mihez is tervezzenek teret az építészek?

A kérdés annyira égető, hogy még a GyőrPlusz műsorában is elhangzott Herkely Ákos szájából: akkor most színház lesz ott? Vagy nem? Dézsi polgármester persze a szokásos nyíltságával válaszolva azt mondta, hogy „hát a színházépület vagy elkerül onnan, vagy nem”, majd ezután elkezdett arról beszélni, hogy milyen jó vita indult el erről neki hála – amiben egyébként ő nem vett részt, illetve azt az álláspontot képviselte, hogy aki nem akarja lerombolni a színházat, az primitív.

Szóval ősszel indul az ötletpályázat. Hogy a téren színház lesz-e a következő 30 évben vagy falmászó-központ, esetleg Central Park, ahol Nagy Ferót éneklünk majd kart karba öltve Németh Zoltán megyefőnökkel, azt nem tudni. Így aztán szabadon álmodhat ide mindenki bármit. Egy biztos: II. János Pálnak szobrot akar öntetni vagy faragtatni a polgármester. Erre is lesz pályázat, ami Győrben azt jelenti általában, hogy Lebó Ferenc művész úr már élezheti is a vésőit.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.