Ki miatt is nem újult meg a győri II. János Pál pápa tér?

Pintér Bence 2023-07-24 08:28:37
Az évtized legszórakoztatóbb ötletpályázatára készülhetünk ősszel – amire egyszer már elköltöttek 838 millió forintot.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

„»Azok a boldog szép napok, ég veled! Te nem tudod, milyen jó nélküled« – ez a dal fog beugrani pár év múltán, amikor már használhatjuk a győri Centrál Parkot”

– ezzel a szöveggel tette ki három éve, 2020-ban Németh Zoltán (Fidesz-KDNP) megyefőnök a videót, amelyben megcsodálhattuk a Győri Nemzeti Színház épülete helyére tervezett parkot. Egy nappal korábban Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) közölt képeket a parkról, amiról addigra már többször is nagyon megkapóan beszélt:

„Csináljunk oda egy multifunkcionális teret, mint mondjuk Párizsban a Festők tere. Körben éttermekkel, a közepén egy kioszkkal, az egyik részén helyben alkotó művészekkel, mondjuk festőkkel. Máris sokkal többen lesznek ott napközben. Ez egy dimbes-dombos rész lehetne, a posta felé jelentős szintkülönbség van, ha kialakítunk egy sétányokkal tűzdelt parkot, akkor a fiatalok, a turisták be fognak menni.”

Hát ez a pár év eltelt, Central Park meg nincs. Helyette ez van: a múlt héten a polgármester – mintha eddig nem járt volna arra – bejárást tartott a II. János Pál pápa téren, tehát színház előtt, megállapította, hogy az gyalázatosan néz ki, és bejelentette, hogy „megérett a felújításra, a rendbetétele szükséges”.

Mindez igaz, bár nem túl meglepő gondolat. Én tavaly nyáron, aztán októberben forgattam erről egy-egy videót, a város előző vezetése pedig legkésőbb 2017-2018 tájékán ráeszmélt erre, hiszen a Modern Városok Program egyik központi elemeként a Győri Nemzeti Színház épülete, illetve a II. János Pál pápa tér felújítására, annak megtervezésére kért pénzt az államtól a Modern Városok program keretében, amit meg is kapott.

A TSPC bruttó 838 millió forintot kapott csak a II. János Pál pápa tér megtervezésére,

mint arról beszámoltunk.

Lett egy győztes pályázat a színházra is hasonló összegért, ami azonban a 2020 elején megválasztott Dézsi Csaba Andrásnak nem tetszett – erre mindjárt visszatérünk –, és ami helyett ő ugye nagyobbat álmodott, egy 600 milliárd forintos kulturális negyedet, amire az állam nem fog pénzt adni, még úgy sem, hogy a kínai kémegyetemet is befogadta volna a győri városvezető, de azért Dézsi tovább álmodozik róla.

A színházat pedig alapvetően le akarta rombolni, de miután kiderült, hogy még a fideszes győri választók kétharmada is ellenzi a dolgot, elállt ennek hangos propagálásától.

A parkoló fúrta volna meg a színházfelújítást?

A GyőrPlusz Rádió csütörtöki rádióinterjújában további érdekes megjegyzéseket tett a polgármester az üggyel kapcsolatban. Arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy miért nem a korábbi terveket használják, elmondta: azért, mert az használhatatlan, annyira, hogy önmagában ez a terv – az automata mélygarázs terve – „fúrta meg” a színház felújítását.

Ugyan valóban elhangzott az érvek között, hogy az egy rossz eleme a tervnek, Dézsi Csaba András valójában főleg egy sor másik érvet sorakoztatott fel három éve amellett, hogy miért kéne szerinte lerombolni a színházat, ami a győri és Győr környéki emberek összefogásával épült meg 1973 és 1978 között. Például azt, hogy „a jelenlegi épület energetikailag katasztrofális”, vagy hogy

„olyan rossz állapotban van a színház, hogy nagyon sok milliárdot kell arra költeni, hogy ne szakadjon be a teteje, ne ázzon fel a pincéje, az egész kinézzen valahogy”.

Ezeket az állításokat aztán sosem sikerült dokumentumokkal alátámasztani. Ha csak a parkolási megoldással lett volna a baj, akkor megérte volna kidobni az ablakon kétmilliárd forintot, majd az egész 40 milliárdos beruházást, amire már oda akarta adni a pénzt az állam?  Persze már a kulturális negyed tervezésére is elvert a város több tízmillió forintot, mivel ezt is sikerült három év alatt kétszer megterveztetni, hogy aztán a terveket valójában sose mutassa be a publikumnak a polgármester.

Mindegy is, lépjünk tovább, mert innen csak viccesebb lesz, persze csak az itthon megszokott keserű módon.

Na de mihez varrják a kabátot?

Nos tehát van egy prosztó állapotban lévő központi terünk, aminek a terevezésére egyszer már az egyik fideszes polgármester alatt elköltött a város 838 millió forintot, most pedig ötletpályázatot írunk ki rá, mert a 838 millióból készült terv a másik fideszes polgármester szerint használhatatlan.

A kérdés azonban adott: pontosan mihez is tervezzenek teret az építészek?

A kérdés annyira égető, hogy még a GyőrPlusz műsorában is elhangzott Herkely Ákos szájából: akkor most színház lesz ott? Vagy nem? Dézsi polgármester persze a szokásos nyíltságával válaszolva azt mondta, hogy „hát a színházépület vagy elkerül onnan, vagy nem”, majd ezután elkezdett arról beszélni, hogy milyen jó vita indult el erről neki hála – amiben egyébként ő nem vett részt, illetve azt az álláspontot képviselte, hogy aki nem akarja lerombolni a színházat, az primitív.

Szóval ősszel indul az ötletpályázat. Hogy a téren színház lesz-e a következő 30 évben vagy falmászó-központ, esetleg Central Park, ahol Nagy Ferót éneklünk majd kart karba öltve Németh Zoltán megyefőnökkel, azt nem tudni. Így aztán szabadon álmodhat ide mindenki bármit. Egy biztos: II. János Pálnak szobrot akar öntetni vagy faragtatni a polgármester. Erre is lesz pályázat, ami Győrben azt jelenti általában, hogy Lebó Ferenc művész úr már élezheti is a vésőit.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.