Nagyjából kétmilliárd forintot biztos elbukott a Dézsi által elkaszált projekteken Győr

Pintér Bence 2022-07-08 18:09:20
A Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál pápa tér, a püspökerdei sporthotel és a város közlekedési átalakítása: Borkai-érában indult, gyakran túlárazott projektek, amiknek a drága tervezését kifizettük, de az új polgármester elkaszálta őket. A kulturális negyeden még „csak” százmilliós tétel lehet a bukás.

Váratlanul felkerült a győri önkormányzat üvegzseb-oldalára a Modern Városok Program projektjeihez kapcsolódó több szerződés is, amelyek nagy részét még a Borkai-érában kötötték.  Mint ismeretes, ezekből a korábban eltervezett beruházásokból kevés valósult meg, miután Dézsi polgármester ezek közül többet is elkaszált.

Lehet persze arról vitatkozni, hogy ezek mennyire voltak jó projektek, vagy mennyire voltak túlárazva, és jó lett volna-e, ha ezek – az állami támogatásból – elkezdenek megvalósulni. A tervezésük mindenesetre megindult,

a dokumentumokból pedig kiderül, hogy mennyi pénzt bukott már el ezekkel biztosan a város.

A színház ügyével épp a hetekben foglalkoztunk. Ez a legnagyobb tétel, hiszen itt a tervezésre a város az állami támogatásból a színházépület megtervezésére bruttó 887 millió forintot fizetett ki TEATRO Építész Műterem Kft.-nek, illetve bruttó 838 milliót a II. János Pál pápa tér átalakításának megtervezésére a TSPC Kft.-nek. Ezen felül a Strabaggal is szerződött a város a régészeti feltárás kapcsán terület-előkészítő munkákra egy bruttó 317 milliárdos keretösszegről, de nem tudni, hogy ebből végül mennyit fizetett ki a város, hiszen csak egy viszonylag kis területen indult meg később meg a munka.

Mint ismeretes, a polgármester több különböző okra hivatkozva végül visszamondta a Borkaiék által elkezdett projektet. Egyrészt beszélt arról, hogy „a színház ára hihetetlenül fel lett tupírozva”, aztán arról, hogy a felújítási projekt sem jó, hogy az épület egyébként is ormótlan és nem szeretik a győriek szerinte (később kiderült, hogy ez nem igaz), végül arról, hogy olyan drága lenne felújítani a mostani épületet, hogy az nem éri meg. Ehelyett egy hatalmas kulturális negyedet álmodott Városrétra, amiből mára úgy tűnik, hogy nem lesz semmi.

A  kulturális negyed tervezésére is fizetett már ki összegeket a város, de itt kicsit bizonytalanabbak a körvonalak.

Készített egy tervet a TSPC, nem tudni, hogy mennyiért és kinek a megbízásából, de később Dézsi polgármester megbízta a feladattal a RAS Design Kft.-t is 31 millió forintért.

A Püspökerdőbe tervezett sporthotel terveinek elkészítéséért – amelynek koncepciója aztán szintén nem tetszett Dézsi polgármesternekbruttó 92 millió forintot fizetett a város; míg bruttó 122,6 millió forintot a Transinvest-Budapest Kft. kapott a győri belváros közlekedésének fejlesztésére irányuló megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Ez utóbbi projekt információink szerint a Baross híd környékének átalakításáról és az intermodális csomópont – tehát gyakorlatilag a vidéki buszpályaudvar és a vasútállomás összevonásának – megvalósíthatóságáról, esetleg egy, a sínek alatt átvezető aluljáró, alagút megvalósíthatóságáról szólt.

Mindez zárójelbe került, amikor a polgármester bedobta, hogy vigyék le a teljes vasutat a föld alá a belvárosban,

de egy ideje már ő is arról beszél, hogy kiderült, hogy ezt nem lehet megvalósítani.

Kialkudott, pénzért megtervezett projektek mentek a levesbe tehát leginkább ábrándok miatt – összegszerűen nagyjából kétmilliárd forint értékben, amióta két és fél éve Dézsi Csaba András lett a polgármester. A többi, megvalósulási fázisban lévő vagy már el is készült szerződés (kórházi parkolólemez, vízi élménypark, állatkerti fejlesztés) adatait itt lehet böngészni.

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.