Nagyjából kétmilliárd forintot biztos elbukott a Dézsi által elkaszált projekteken Győr

Pintér Bence 2022-07-08 18:09:20
A Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál pápa tér, a püspökerdei sporthotel és a város közlekedési átalakítása: Borkai-érában indult, gyakran túlárazott projektek, amiknek a drága tervezését kifizettük, de az új polgármester elkaszálta őket. A kulturális negyeden még „csak” százmilliós tétel lehet a bukás.

Váratlanul felkerült a győri önkormányzat üvegzseb-oldalára a Modern Városok Program projektjeihez kapcsolódó több szerződés is, amelyek nagy részét még a Borkai-érában kötötték.  Mint ismeretes, ezekből a korábban eltervezett beruházásokból kevés valósult meg, miután Dézsi polgármester ezek közül többet is elkaszált.

Lehet persze arról vitatkozni, hogy ezek mennyire voltak jó projektek, vagy mennyire voltak túlárazva, és jó lett volna-e, ha ezek – az állami támogatásból – elkezdenek megvalósulni. A tervezésük mindenesetre megindult,

a dokumentumokból pedig kiderül, hogy mennyi pénzt bukott már el ezekkel biztosan a város.

A színház ügyével épp a hetekben foglalkoztunk. Ez a legnagyobb tétel, hiszen itt a tervezésre a város az állami támogatásból a színházépület megtervezésére bruttó 887 millió forintot fizetett ki TEATRO Építész Műterem Kft.-nek, illetve bruttó 838 milliót a II. János Pál pápa tér átalakításának megtervezésére a TSPC Kft.-nek. Ezen felül a Strabaggal is szerződött a város a régészeti feltárás kapcsán terület-előkészítő munkákra egy bruttó 317 milliárdos keretösszegről, de nem tudni, hogy ebből végül mennyit fizetett ki a város, hiszen csak egy viszonylag kis területen indult meg később meg a munka.

Mint ismeretes, a polgármester több különböző okra hivatkozva végül visszamondta a Borkaiék által elkezdett projektet. Egyrészt beszélt arról, hogy „a színház ára hihetetlenül fel lett tupírozva”, aztán arról, hogy a felújítási projekt sem jó, hogy az épület egyébként is ormótlan és nem szeretik a győriek szerinte (később kiderült, hogy ez nem igaz), végül arról, hogy olyan drága lenne felújítani a mostani épületet, hogy az nem éri meg. Ehelyett egy hatalmas kulturális negyedet álmodott Városrétra, amiből mára úgy tűnik, hogy nem lesz semmi.

A  kulturális negyed tervezésére is fizetett már ki összegeket a város, de itt kicsit bizonytalanabbak a körvonalak.

Készített egy tervet a TSPC, nem tudni, hogy mennyiért és kinek a megbízásából, de később Dézsi polgármester megbízta a feladattal a RAS Design Kft.-t is 31 millió forintért.

A Püspökerdőbe tervezett sporthotel terveinek elkészítéséért – amelynek koncepciója aztán szintén nem tetszett Dézsi polgármesternekbruttó 92 millió forintot fizetett a város; míg bruttó 122,6 millió forintot a Transinvest-Budapest Kft. kapott a győri belváros közlekedésének fejlesztésére irányuló megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Ez utóbbi projekt információink szerint a Baross híd környékének átalakításáról és az intermodális csomópont – tehát gyakorlatilag a vidéki buszpályaudvar és a vasútállomás összevonásának – megvalósíthatóságáról, esetleg egy, a sínek alatt átvezető aluljáró, alagút megvalósíthatóságáról szólt.

Mindez zárójelbe került, amikor a polgármester bedobta, hogy vigyék le a teljes vasutat a föld alá a belvárosban,

de egy ideje már ő is arról beszél, hogy kiderült, hogy ezt nem lehet megvalósítani.

Kialkudott, pénzért megtervezett projektek mentek a levesbe tehát leginkább ábrándok miatt – összegszerűen nagyjából kétmilliárd forint értékben, amióta két és fél éve Dézsi Csaba András lett a polgármester. A többi, megvalósulási fázisban lévő vagy már el is készült szerződés (kórházi parkolólemez, vízi élménypark, állatkerti fejlesztés) adatait itt lehet böngészni.

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.