Nagyjából kétmilliárd forintot biztos elbukott a Dézsi által elkaszált projekteken Győr

Pintér Bence 2022-07-08 18:09:20
A Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál pápa tér, a püspökerdei sporthotel és a város közlekedési átalakítása: Borkai-érában indult, gyakran túlárazott projektek, amiknek a drága tervezését kifizettük, de az új polgármester elkaszálta őket. A kulturális negyeden még „csak” százmilliós tétel lehet a bukás.

Váratlanul felkerült a győri önkormányzat üvegzseb-oldalára a Modern Városok Program projektjeihez kapcsolódó több szerződés is, amelyek nagy részét még a Borkai-érában kötötték.  Mint ismeretes, ezekből a korábban eltervezett beruházásokból kevés valósult meg, miután Dézsi polgármester ezek közül többet is elkaszált.

Lehet persze arról vitatkozni, hogy ezek mennyire voltak jó projektek, vagy mennyire voltak túlárazva, és jó lett volna-e, ha ezek – az állami támogatásból – elkezdenek megvalósulni. A tervezésük mindenesetre megindult,

a dokumentumokból pedig kiderül, hogy mennyi pénzt bukott már el ezekkel biztosan a város.

A színház ügyével épp a hetekben foglalkoztunk. Ez a legnagyobb tétel, hiszen itt a tervezésre a város az állami támogatásból a színházépület megtervezésére bruttó 887 millió forintot fizetett ki TEATRO Építész Műterem Kft.-nek, illetve bruttó 838 milliót a II. János Pál pápa tér átalakításának megtervezésére a TSPC Kft.-nek. Ezen felül a Strabaggal is szerződött a város a régészeti feltárás kapcsán terület-előkészítő munkákra egy bruttó 317 milliárdos keretösszegről, de nem tudni, hogy ebből végül mennyit fizetett ki a város, hiszen csak egy viszonylag kis területen indult meg később meg a munka.

Mint ismeretes, a polgármester több különböző okra hivatkozva végül visszamondta a Borkaiék által elkezdett projektet. Egyrészt beszélt arról, hogy „a színház ára hihetetlenül fel lett tupírozva”, aztán arról, hogy a felújítási projekt sem jó, hogy az épület egyébként is ormótlan és nem szeretik a győriek szerinte (később kiderült, hogy ez nem igaz), végül arról, hogy olyan drága lenne felújítani a mostani épületet, hogy az nem éri meg. Ehelyett egy hatalmas kulturális negyedet álmodott Városrétra, amiből mára úgy tűnik, hogy nem lesz semmi.

A  kulturális negyed tervezésére is fizetett már ki összegeket a város, de itt kicsit bizonytalanabbak a körvonalak.

Készített egy tervet a TSPC, nem tudni, hogy mennyiért és kinek a megbízásából, de később Dézsi polgármester megbízta a feladattal a RAS Design Kft.-t is 31 millió forintért.

A Püspökerdőbe tervezett sporthotel terveinek elkészítéséért – amelynek koncepciója aztán szintén nem tetszett Dézsi polgármesternekbruttó 92 millió forintot fizetett a város; míg bruttó 122,6 millió forintot a Transinvest-Budapest Kft. kapott a győri belváros közlekedésének fejlesztésére irányuló megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Ez utóbbi projekt információink szerint a Baross híd környékének átalakításáról és az intermodális csomópont – tehát gyakorlatilag a vidéki buszpályaudvar és a vasútállomás összevonásának – megvalósíthatóságáról, esetleg egy, a sínek alatt átvezető aluljáró, alagút megvalósíthatóságáról szólt.

Mindez zárójelbe került, amikor a polgármester bedobta, hogy vigyék le a teljes vasutat a föld alá a belvárosban,

de egy ideje már ő is arról beszél, hogy kiderült, hogy ezt nem lehet megvalósítani.

Kialkudott, pénzért megtervezett projektek mentek a levesbe tehát leginkább ábrándok miatt – összegszerűen nagyjából kétmilliárd forint értékben, amióta két és fél éve Dézsi Csaba András lett a polgármester. A többi, megvalósulási fázisban lévő vagy már el is készült szerződés (kórházi parkolólemez, vízi élménypark, állatkerti fejlesztés) adatait itt lehet böngészni.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.