Nagyjából kétmilliárd forintot biztos elbukott a Dézsi által elkaszált projekteken Győr

Pintér Bence 2022-07-08 18:09:20
A Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál pápa tér, a püspökerdei sporthotel és a város közlekedési átalakítása: Borkai-érában indult, gyakran túlárazott projektek, amiknek a drága tervezését kifizettük, de az új polgármester elkaszálta őket. A kulturális negyeden még „csak” százmilliós tétel lehet a bukás.

Váratlanul felkerült a győri önkormányzat üvegzseb-oldalára a Modern Városok Program projektjeihez kapcsolódó több szerződés is, amelyek nagy részét még a Borkai-érában kötötték.  Mint ismeretes, ezekből a korábban eltervezett beruházásokból kevés valósult meg, miután Dézsi polgármester ezek közül többet is elkaszált.

Lehet persze arról vitatkozni, hogy ezek mennyire voltak jó projektek, vagy mennyire voltak túlárazva, és jó lett volna-e, ha ezek – az állami támogatásból – elkezdenek megvalósulni. A tervezésük mindenesetre megindult,

a dokumentumokból pedig kiderül, hogy mennyi pénzt bukott már el ezekkel biztosan a város.

A színház ügyével épp a hetekben foglalkoztunk. Ez a legnagyobb tétel, hiszen itt a tervezésre a város az állami támogatásból a színházépület megtervezésére bruttó 887 millió forintot fizetett ki TEATRO Építész Műterem Kft.-nek, illetve bruttó 838 milliót a II. János Pál pápa tér átalakításának megtervezésére a TSPC Kft.-nek. Ezen felül a Strabaggal is szerződött a város a régészeti feltárás kapcsán terület-előkészítő munkákra egy bruttó 317 milliárdos keretösszegről, de nem tudni, hogy ebből végül mennyit fizetett ki a város, hiszen csak egy viszonylag kis területen indult meg később meg a munka.

Mint ismeretes, a polgármester több különböző okra hivatkozva végül visszamondta a Borkaiék által elkezdett projektet. Egyrészt beszélt arról, hogy „a színház ára hihetetlenül fel lett tupírozva”, aztán arról, hogy a felújítási projekt sem jó, hogy az épület egyébként is ormótlan és nem szeretik a győriek szerinte (később kiderült, hogy ez nem igaz), végül arról, hogy olyan drága lenne felújítani a mostani épületet, hogy az nem éri meg. Ehelyett egy hatalmas kulturális negyedet álmodott Városrétra, amiből mára úgy tűnik, hogy nem lesz semmi.

A  kulturális negyed tervezésére is fizetett már ki összegeket a város, de itt kicsit bizonytalanabbak a körvonalak.

Készített egy tervet a TSPC, nem tudni, hogy mennyiért és kinek a megbízásából, de később Dézsi polgármester megbízta a feladattal a RAS Design Kft.-t is 31 millió forintért.

A Püspökerdőbe tervezett sporthotel terveinek elkészítéséért – amelynek koncepciója aztán szintén nem tetszett Dézsi polgármesternekbruttó 92 millió forintot fizetett a város; míg bruttó 122,6 millió forintot a Transinvest-Budapest Kft. kapott a győri belváros közlekedésének fejlesztésére irányuló megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Ez utóbbi projekt információink szerint a Baross híd környékének átalakításáról és az intermodális csomópont – tehát gyakorlatilag a vidéki buszpályaudvar és a vasútállomás összevonásának – megvalósíthatóságáról, esetleg egy, a sínek alatt átvezető aluljáró, alagút megvalósíthatóságáról szólt.

Mindez zárójelbe került, amikor a polgármester bedobta, hogy vigyék le a teljes vasutat a föld alá a belvárosban,

de egy ideje már ő is arról beszél, hogy kiderült, hogy ezt nem lehet megvalósítani.

Kialkudott, pénzért megtervezett projektek mentek a levesbe tehát leginkább ábrándok miatt – összegszerűen nagyjából kétmilliárd forint értékben, amióta két és fél éve Dézsi Csaba András lett a polgármester. A többi, megvalósulási fázisban lévő vagy már el is készült szerződés (kórházi parkolólemez, vízi élménypark, állatkerti fejlesztés) adatait itt lehet böngészni.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.