Hiába ígérte, se a kulturális negyed terveit, se a belvárosi kódexet nem mutatta még be Dézsi polgármester

Pintér Bence 2021-08-12 11:31:00
Tavaly társadalmi vitát, idén februárban pedig roadshow-t ígért a polgármester a látványtervekkel – egyelőre mind a kettő elmaradt.

Lassan másfél éve tudott, hogy Dézsi Csaba András győri polgármester a Győri Nemzeti Színházat nem felújítani akarja, hanem lebontani úgy, hogy az Árkád mögötti területen nem csak színházat, de egy egész kulturális negyedet épít helyette. Ugyan közben két közvélemény-kutatáson is az derült ki, hogy a győriek döntő többsége megőrzésre méltónak tartja a színház épületét, a polgármester továbbra is a kulturális negyed tervében bízik, bár értesüléseink szerint azokkal egyelőre nem sikerült meggyőznie Orbán Viktor miniszterelnököt.

Orbán ugyanis már láthatta a terveket, amelyekről a polgármester dolgozószobájában állítólag egy makett is van, és amelyekből eddig a győriek csak röpke képeket láthattak a polgármester Facebook-oldalán.

Az elmaradt társadalmi párbeszéd

Tavalyi interjúnkban kérdésünkre, hogy lesz-e társadalmi egyeztetés, Dézsi polgármester azt mondta:

Nagyon sokat fogunk még beszélni erről. Az út elején járunk. Én szeretek emberekkel beszélgetni, szeretem, ha meg akarnak győzni valamiről. A lényeg az, hogy beszéljünk róla – ha nem beszélünk róla, onnantól megy a sumákolás. Nem biztos, hogy tér vagy park lesz a színház helyén. Én azt szeretném, de mondja el mindenki, hogy mit szeretne, és ne csak ennyit mondjon, hanem rendes gazdasági programot kérek arról, hogy azt hogy lehet fenntartani és miért lesz jó.

Ehhez képest tavaly nyár óta alig esett szó a város egyik legnagyobb tervezett beruházásról, ehelyett sorra gyűltek mellé az újabb és újabb százmilliárdos projektek, amelyek hivatalos dokumentumban nem, csak odavetett polgármesteri közlésekben léteznek. Viszont egyáltalán nem folyt nyíltsisakos kommunikáció a kulturális negyedről és a színház lebontásáról, annyira nem, hogy közérdekű adatigénylések sorának ignorálása és blokkolása után inkább titkosította a városvezetés a színházépület állapotára vonatkozó dokumentumokat.

Eközben készült egy látványterv a kulturális negyedről, amelyet Németh Zoltán fideszes megyeelnök közzé is tett, amikor összeveszett a szintén fideszes polgármesterrel más ügy mentén; majd kiderült, hogy Dézsi polgármester ezeket a terveket ejtette, és Rosta S. Csaba cégét bízta meg az újratervezéssel, akik 31 millió forintért végezték el a munkát, aminek végén – forrásaink szerint – még makett is került a polgármesteri irodába.

Az elmaradt roadshow

De még ez előtt, az idén januárban készült nagyinterjúnkban is rákérdeztem arra, hogy mikor láthatják a győriek a terveket. Akkor a polgármester azt mondta:

Egy roadshow-t tervezünk. Ha elkészültek a látványtervek, természetesen láthatják.

Ez a roadshow azonban először a covid harmadik hulláma, majd aztán ki tudja miért, de elmaradt, pedig a látványtervek már készen vannak.

Ehelyett a polgármester Facebook-oldalán jelentek meg mindenféle kontextus nélküli, alacsony felbontású képek, amelyek nem alkalmasak arra, hogy a győri polgárok rendesen megismerjék a projektet, ráadásul Dézsi polgármester oldaláról rengetegen ki vannak tiltva.

Ugyanígy elmaradt a belvárosi kódex bemutatása, amely dokumentum új irányt szabhatna annak, hogyan fejlődjön a belváros. Ebben az ügyben még kérdőívet is kitölthettek a győriek, és el is készült az a dokumentum, ami összefoglalja a győri belváros átszervezésének, átalakításának lehetséges módjait. Sajnos hiába van kész ez a dokumentum is hónapok óta, a városháza ezeket a terveket sem mutatta be nyilvánosan, így esély sem volt semmiféle társadalmi párbeszédre ezen a fronton sem – pedig mint arról forrásaink értesítettek minket, egészen izgalmas dolgok is megjelentek a koncepcióban.

A két ügy kapcsán ismét kiderült, hogy a „nyílt városháza” koncepciója sántikál: lehet írni persze a polgármesternek messengeren, és ha szelfiképes ügyet talál, azt meg is oldja, az általa dédelgetett több százmilliárd forintos beruházásról viszont másfél év alatt sem sikerült társadalmi vitát kezdeményeznie, amelyben a városháza bármiféle kemény adattal – a színház állapotára vonatkozó dokumentumokkal, vagy az új negyed látványterveivel, erről szóló hatástanulmányokkal – szolgált volna.

Szólj hozzá!

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.