Hiába ígérte, se a kulturális negyed terveit, se a belvárosi kódexet nem mutatta még be Dézsi polgármester

Pintér Bence 2021-08-12 11:31:00
Tavaly társadalmi vitát, idén februárban pedig roadshow-t ígért a polgármester a látványtervekkel – egyelőre mind a kettő elmaradt.

Lassan másfél éve tudott, hogy Dézsi Csaba András győri polgármester a Győri Nemzeti Színházat nem felújítani akarja, hanem lebontani úgy, hogy az Árkád mögötti területen nem csak színházat, de egy egész kulturális negyedet épít helyette. Ugyan közben két közvélemény-kutatáson is az derült ki, hogy a győriek döntő többsége megőrzésre méltónak tartja a színház épületét, a polgármester továbbra is a kulturális negyed tervében bízik, bár értesüléseink szerint azokkal egyelőre nem sikerült meggyőznie Orbán Viktor miniszterelnököt.

Orbán ugyanis már láthatta a terveket, amelyekről a polgármester dolgozószobájában állítólag egy makett is van, és amelyekből eddig a győriek csak röpke képeket láthattak a polgármester Facebook-oldalán.

Az elmaradt társadalmi párbeszéd

Tavalyi interjúnkban kérdésünkre, hogy lesz-e társadalmi egyeztetés, Dézsi polgármester azt mondta:

Nagyon sokat fogunk még beszélni erről. Az út elején járunk. Én szeretek emberekkel beszélgetni, szeretem, ha meg akarnak győzni valamiről. A lényeg az, hogy beszéljünk róla – ha nem beszélünk róla, onnantól megy a sumákolás. Nem biztos, hogy tér vagy park lesz a színház helyén. Én azt szeretném, de mondja el mindenki, hogy mit szeretne, és ne csak ennyit mondjon, hanem rendes gazdasági programot kérek arról, hogy azt hogy lehet fenntartani és miért lesz jó.

Ehhez képest tavaly nyár óta alig esett szó a város egyik legnagyobb tervezett beruházásról, ehelyett sorra gyűltek mellé az újabb és újabb százmilliárdos projektek, amelyek hivatalos dokumentumban nem, csak odavetett polgármesteri közlésekben léteznek. Viszont egyáltalán nem folyt nyíltsisakos kommunikáció a kulturális negyedről és a színház lebontásáról, annyira nem, hogy közérdekű adatigénylések sorának ignorálása és blokkolása után inkább titkosította a városvezetés a színházépület állapotára vonatkozó dokumentumokat.

Eközben készült egy látványterv a kulturális negyedről, amelyet Németh Zoltán fideszes megyeelnök közzé is tett, amikor összeveszett a szintén fideszes polgármesterrel más ügy mentén; majd kiderült, hogy Dézsi polgármester ezeket a terveket ejtette, és Rosta S. Csaba cégét bízta meg az újratervezéssel, akik 31 millió forintért végezték el a munkát, aminek végén – forrásaink szerint – még makett is került a polgármesteri irodába.

Az elmaradt roadshow

De még ez előtt, az idén januárban készült nagyinterjúnkban is rákérdeztem arra, hogy mikor láthatják a győriek a terveket. Akkor a polgármester azt mondta:

Egy roadshow-t tervezünk. Ha elkészültek a látványtervek, természetesen láthatják.

Ez a roadshow azonban először a covid harmadik hulláma, majd aztán ki tudja miért, de elmaradt, pedig a látványtervek már készen vannak.

Ehelyett a polgármester Facebook-oldalán jelentek meg mindenféle kontextus nélküli, alacsony felbontású képek, amelyek nem alkalmasak arra, hogy a győri polgárok rendesen megismerjék a projektet, ráadásul Dézsi polgármester oldaláról rengetegen ki vannak tiltva.

Ugyanígy elmaradt a belvárosi kódex bemutatása, amely dokumentum új irányt szabhatna annak, hogyan fejlődjön a belváros. Ebben az ügyben még kérdőívet is kitölthettek a győriek, és el is készült az a dokumentum, ami összefoglalja a győri belváros átszervezésének, átalakításának lehetséges módjait. Sajnos hiába van kész ez a dokumentum is hónapok óta, a városháza ezeket a terveket sem mutatta be nyilvánosan, így esély sem volt semmiféle társadalmi párbeszédre ezen a fronton sem – pedig mint arról forrásaink értesítettek minket, egészen izgalmas dolgok is megjelentek a koncepcióban.

A két ügy kapcsán ismét kiderült, hogy a „nyílt városháza” koncepciója sántikál: lehet írni persze a polgármesternek messengeren, és ha szelfiképes ügyet talál, azt meg is oldja, az általa dédelgetett több százmilliárd forintos beruházásról viszont másfél év alatt sem sikerült társadalmi vitát kezdeményeznie, amelyben a városháza bármiféle kemény adattal – a színház állapotára vonatkozó dokumentumokkal, vagy az új negyed látványterveivel, erről szóló hatástanulmányokkal – szolgált volna.

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.