Komoly szakmai munka volt a Szombathelyen talált római kori mozaikpadló feltárása és felújítása, mégis elkerülhet a városból

Nagy Donát 2022-07-11 06:18:00
A részletes feltárási dokumentációból kiderül, hogy a szakemberek szívüket lelküket beleadták, hogy megóvják és rendbe hozzák a kivételes leletet.

A Szombathelyen talált, római kori mozaikpadlóról már többször is írtunk annak apropóján, hogy a kivételes leletet a feltárását követően ugyan szakszerűen felújították, ám a kiállításához tervezett fogadóépület sosem épült meg, és úgy tűnik, már tervben sincs a kivitelezés. Most pedig úgy tűnik, "ideiglenesen" Budapestre kerülne Szombathely legnagyobb turista attrakciójának számító régészeti kincse.

A mozaikpadló egy nagyjából 800 négyzetméter alapterületű mozaikmező része volt, ami a 4. század elején épült helytartói palota dísztermének padlóját borította. A palotában Nagy Constantin, II. Constantinus és Valentinianus császár is megfordult. A fogadóterem padlózata Pannonia provincia ma ismert legnagyobb, egybefüggő mozaikfelülete volt.

A Savaria Múzeumban tárolt restaurálási dokumentáció szerint az 1938 és 1943 közt végzett ásatások során a padlómozaiknak csupán a 10 százalékát sikerült feltárni, mivel a területen zajlott középkori és barokk kori építkezések a lelet nagyobb részét már megsemmisítették.

A mozaik egyébként is rossz állapotban maradt fenn, mert alapozása vékony és gyenge minőségű terrazzó volt. 

A megmaradt közel 80 négyzetméternyi töredék azonban még így is érzékelteti az egykori impozáns alkotás minden bizonnyal lenyűgöző hatású látványát.

A lelet különleges jelentőségét felismerve, még a háború idejében védőépületet készítettek hozzá, ami sikeresen meg is óvta az időjárástól. Viszont a mozaik a talajjal továbbra is kapcsolatban volt, így egy egyre gyorsuló korróziós folyamat kezdődött meg, észrevétlenül.

Fotók: szombathely.hu / Benkő Sándor

 

A szakemberek szerint a földben töltött évszázadok alatt nem történt károsodás a mozaik rétegsoraiban, kiegyensúlyozott, kondicionált helyzetben voltak, csak a feltárás után indulhatott el a fent leírt folyamat.

Először a Kőszegi-hegységből származó lazább pórusszerkezetű, zöld palából hasított mozaikszemek kezdtek szétporladni, de lassan megindult a Balaton-környéki vörös homokkő, majd a szürke bazaltszemek korróziója is

– írják. A helyi restaurátorok megpróbáltak valamelyest segíteni a helyzeten, a mozgó, fellazuló felületeket gézzel leragasztották, de a folyamatot megállítani professzionális eszközök hiányában nem tudták.

A pusztulás megállításához csak a mozaik felszedésével nyílt lehetőség, ami 2018. február 12. és március 29. között, gondos felmérés és alapos előkészítő munka után meg is történt.

A felszedés dokumentációja szerint időt fordítottak a mozaik felületének óvatos tisztítása, majd a korrodált részek kovasavészteres szilárdítására is. Az így előkészített és fixált mozaikmezőket szőnyegszerűen felcsavarták egy 70 cm átmérőjű polisztirolhengerre. Minderre a könnyebb szállítás érdekében volt szükség, de eközben a több mint 5 métert is meghaladó hosszúságú egységet amíg csak lehet, szerették is volna egyben tartani. Egy óra sem kellett, és a kivételes régészeti kincs már a múzeum Pásztor utcai műtárgyraktárba került, az ott előkészített asztalokra terítve.

Sajnos később, a restaurálás további időszakában a kezelhetőségi szempontokat figyelembevéve mégis háromfelé kellett választani az egységet. Ehhez aztán külön dobozok készültek, a felújítás oroszlánrészét pedig már Budapesten végezték el.

A ládák felbontásával párhuzamosan el is kezdődött a restaurálás. A szállítás alatt meglazult mozaikszemeket megtisztították, majd egy különleges ragasztóval rögzítették.

A valamikor vízszintesre kirakott mozaikmező a nagyjából másfél évezredes láthatatlan története során erősen hullámossá vált a felszín alatt [...]. A felszín torzulása miatt néhol a mozaiksorok szétcsúsztak, így immár vízszintes felületen nem voltak tökéletesen illeszthetőek egymáshoz

– írják. A szakembereken azonban ez sem fogott ki, az apró törmelékek eltávolítása után a legtöbb helyen sikerült abba a dimenzióba visszaállítani a részeket, ahogyan azt ókori elődeink is láthatták.

A mozaik végső fixálásához egy olyan befogadóréteget kellett találniuk, ami egyben tartja a leletet.

A mozaikszemek egymásközti helyzetének rögzítése az egyik legjelentősebb feladat volt az állagmegőrzés és a későbbi esetleges rekonstrukció szempontjából.

Ehhez végül egy kétkomponensű gyanta rendszert választottak.

Az eredeti, pályázati kiírás szerint a mozaiktáblákat hordozhatóvá kellett tenni, ami annak fényében, hogy a kövek is jelentős tömegűek, nem kis kihívás elé állította a szakembereket. A megoldás végül egy, a repülőipar számára kifejlesztett, műgyantával ötvözött szendvics szerkezetű üvegszövet alkalmazása volt.

Mivel az eredeti terv a felszedés előtti állapot visszaállítása volt, szükségessé vált a felszedés és a szállítás alatt keletkezett hiányok pótlása. Ehhez a felszedés előtt készített ortofotókat használták segítségül.

Használhattuk a mozaik helyén végzett ásatásokból származó eredeti mozaikszemeket is [...], de esetenként újragyártottunk mozaikkockákat, ahol azok már csonkolás nélkül nem voltak passzíthatóak az adott hiányzó elem helyére

– olvasható a restaurálási dokumentációban. 

Azaz ha nem találtak a lelet körül megfelelő, felhasználható darabot, akkor a valamikori kőfejtések környékéről gyűjtöttek be kőzetmintákat.

A végső összeállítás után a 27 darab tábla jól illeszthető egymáshoz, így a helytartói palota padlómozaikjának megmaradt része akár részleteiben, akár egészében is bemutatható formába került.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.