Szombathely legnagyobb turisztikai attrakciója lassan 4 éve egy tepsiben hever

Nagy Donát 2022-05-09 10:05:00
Az Európában is kivételes leletről 2019-ben Hende Csaba azt mondta, néhány hónapot még kibír a tepsiben.

Még 2017-ben szóltak hírek arról, hogy több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja fölé a szombathelyi Romkertben.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A tervek szerint az épületet 2020 tavaszán adták volna át, erre támogatási szerződést is aláírt Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely akkori polgármestere, valamint Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője.

Puskás akkor hangsúlyozta: a Romkert megújítása is része a Modern Városok Programnak. Igen, ez az a 2015-ben indult fejlesztési ígéretcsomag, amivel Orbán Viktor miniszterelnök akkor végighaknizta az országot, és szinte minden városnak több tízmilliárdos fejlesztéseket ígért, állami pénzből. Szombathelynek akkor többek között Kőszegig tartó négysávos utat, a Fedett Uszoda kibővítését, de a Gothard-kastély felújítását is megígérte, de titokzatos lakásépítések is be lettek lengetve.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Később persze kiderült, hogy ennyi pénz a világon nincs, a hasraütésre beígért beruházások közül pedig amit csak lehet, inkább EU-forrásból akartak kifizetni.

A mozaik is átkerült a TOP, azaz Európai Unió által finanszírozott pályázatok közé. Puskás Tivadar akkor még azt mondta, hogy a több mint 70 éve épült két védőépületet elbontják, és azokkal nagyjából azonos alapterületű, korszerű épületet emelnek. A terveken azt lehetett látni, hogy egy nagy, üvegépület kerül a korábbi mozaikot védő létesítmény helyére. A régészeti kincset felszedték, a felújítása pedig elkészült.

Csakhogy nem volt hová visszahozni.

A fogadóépület ugyanis a mai napig nem épült meg, így Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja, ami a szombathelyi turizmus egyik fő vonzereje lenne, ma egy Pásztor utcai raktárban pihen, bedobozolva.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Arról, hogy hol siklott félre a beruházás, itt írtunk bővebben; a lényeg az, hogy a Kormányhivatal közbeszólt, többek között az épület nagyságát és annak elhelyezkedését kifogásolták. Úgy tudjuk, különösen az okozott problémát, hogy a fogadóépületből be lehet látni a szomszédos egyházmegyei kollégium szobáiba. Ezen kívül a Szombathelyi Egyházmegyének is voltak kifogásai, a terület ugyanis hozzájuk tartozik, a Savaria Múzeum csak fenntartója lett volna az új bemutatóteremnek. Információnk szerint a fő gond ekkor az volt, hogy az akkor fideszes városvezetés olyan terveket készíttetett, amik nem egyeztek meg a korábban az egyházzal leegyeztetettekkel.

A legfontosabb, a mozaik megmentése, megtörtént. A műtárgyat kiemeltük a helyéről és jelenleg a múzeum raktárában, megfelelő körülmények között tároljuk. Szakmai szemmel, ez egy egyedülálló lelet, mivel a szombathelyin kívül nem ismerünk még egy olyan helytartói palotát, ahol az épületen belül lett volna a mozaik. Sajnos így is volt néhány olyan kis kocka, ami már szétmállott. Úgy látszik nem csak a mostani de a régi építőiparban is voltak olyan szakik, akik hanyagabbúl végezték a dolgukat. A mozaiknak például volt olyan eleme, aminek nem volt meg rendesen az alapja. Összességében most így biztonságban van

mondta Csapláros Andrea igazgató még 2018-ban.

Legutóbb 2019 szeptemberében érkeztek fejlemények a kivételes lelettel kapcsolatban, méghozzá Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőtől. 

A mozaik 2000 éves, néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is.

– jelentette ki akkor magabiztosan Hende. Ha a naptárra nézünk, ennek lassan három éve.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Hogy mik a jelenlegi tervek a mozaikkal kapcsolatban, láthatja-e egyáltalán azt bárki a közeljövőben, egyelőre nem tudni; kérdéseinkkel mindenesetre megkerestük az érintett feleket, így hamarosan egy újabb fejezettel jelentkezünk.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.