Szombathely legnagyobb turisztikai attrakciója lassan 4 éve egy tepsiben hever

Nagy Donát 2022-05-09 10:05:00
Az Európában is kivételes leletről 2019-ben Hende Csaba azt mondta, néhány hónapot még kibír a tepsiben.

Még 2017-ben szóltak hírek arról, hogy több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja fölé a szombathelyi Romkertben.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A tervek szerint az épületet 2020 tavaszán adták volna át, erre támogatási szerződést is aláírt Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely akkori polgármestere, valamint Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője.

Puskás akkor hangsúlyozta: a Romkert megújítása is része a Modern Városok Programnak. Igen, ez az a 2015-ben indult fejlesztési ígéretcsomag, amivel Orbán Viktor miniszterelnök akkor végighaknizta az országot, és szinte minden városnak több tízmilliárdos fejlesztéseket ígért, állami pénzből. Szombathelynek akkor többek között Kőszegig tartó négysávos utat, a Fedett Uszoda kibővítését, de a Gothard-kastély felújítását is megígérte, de titokzatos lakásépítések is be lettek lengetve.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Később persze kiderült, hogy ennyi pénz a világon nincs, a hasraütésre beígért beruházások közül pedig amit csak lehet, inkább EU-forrásból akartak kifizetni.

A mozaik is átkerült a TOP, azaz Európai Unió által finanszírozott pályázatok közé. Puskás Tivadar akkor még azt mondta, hogy a több mint 70 éve épült két védőépületet elbontják, és azokkal nagyjából azonos alapterületű, korszerű épületet emelnek. A terveken azt lehetett látni, hogy egy nagy, üvegépület kerül a korábbi mozaikot védő létesítmény helyére. A régészeti kincset felszedték, a felújítása pedig elkészült.

Csakhogy nem volt hová visszahozni.

A fogadóépület ugyanis a mai napig nem épült meg, így Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja, ami a szombathelyi turizmus egyik fő vonzereje lenne, ma egy Pásztor utcai raktárban pihen, bedobozolva.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Arról, hogy hol siklott félre a beruházás, itt írtunk bővebben; a lényeg az, hogy a Kormányhivatal közbeszólt, többek között az épület nagyságát és annak elhelyezkedését kifogásolták. Úgy tudjuk, különösen az okozott problémát, hogy a fogadóépületből be lehet látni a szomszédos egyházmegyei kollégium szobáiba. Ezen kívül a Szombathelyi Egyházmegyének is voltak kifogásai, a terület ugyanis hozzájuk tartozik, a Savaria Múzeum csak fenntartója lett volna az új bemutatóteremnek. Információnk szerint a fő gond ekkor az volt, hogy az akkor fideszes városvezetés olyan terveket készíttetett, amik nem egyeztek meg a korábban az egyházzal leegyeztetettekkel.

A legfontosabb, a mozaik megmentése, megtörtént. A műtárgyat kiemeltük a helyéről és jelenleg a múzeum raktárában, megfelelő körülmények között tároljuk. Szakmai szemmel, ez egy egyedülálló lelet, mivel a szombathelyin kívül nem ismerünk még egy olyan helytartói palotát, ahol az épületen belül lett volna a mozaik. Sajnos így is volt néhány olyan kis kocka, ami már szétmállott. Úgy látszik nem csak a mostani de a régi építőiparban is voltak olyan szakik, akik hanyagabbúl végezték a dolgukat. A mozaiknak például volt olyan eleme, aminek nem volt meg rendesen az alapja. Összességében most így biztonságban van

mondta Csapláros Andrea igazgató még 2018-ban.

Legutóbb 2019 szeptemberében érkeztek fejlemények a kivételes lelettel kapcsolatban, méghozzá Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőtől. 

A mozaik 2000 éves, néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is.

– jelentette ki akkor magabiztosan Hende. Ha a naptárra nézünk, ennek lassan három éve.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Hogy mik a jelenlegi tervek a mozaikkal kapcsolatban, láthatja-e egyáltalán azt bárki a közeljövőben, egyelőre nem tudni; kérdéseinkkel mindenesetre megkerestük az érintett feleket, így hamarosan egy újabb fejezettel jelentkezünk.

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.