HIRDETÉS

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Komolyan megtorpant a Romkert beruházás Szombathelyen

Farkas Bazsi
2018. november 10. szombat, 07:56
A város tervezte épület nem illik bele az egyházi környezetbe, ezért patthelyzet alakult ki. 1,2 milliárdos TOP finanszírozásról van szó.

Már tavaly elkezdtek szivárogni a látványtervek a Romkert új fogadóépületével kapcsolatban. A grafikákon azt lehetett látni, hogy egy nagy, üveg épület kerül a korábbi mozaikot védő épület helyére. Maga a polgármester Puskás Tivadar is meglátogatta a helyszínt, látszott, hogy a város első embere rajta tartja a szemét Szombathely egyik látvány beruházásán. 

 

Az építkezés uniós pénzből valósul meg, 1,2 milliárdos TOP-os pénz van arra, hogy egy modern látogatóközpont épüljön fel a Romkertben. 

 

A helyzet azonban nem egyszerű, mivel a Romkert területe az egyházé, az épület a Savaria Múzeum fenntartásában működne, az építkezéshez szükséges pénzt pedig a város hívhatja le. Az új épület tervezését is az önkormányzat rendelte meg. Úgy tudjuk, az első fázisban a város meg is kereste az egyházat, akik arról biztosítottak, hogy támogatják az építkezést, az idő előrehaladtával és a pontos tervek elkészültekor azonban további egyeztetésekre lesz szükség.

 

 

A régészek a szükséges ásatásokat elvégezték. A pontos tervek elkészítéséhez ezt a munkát meg kellett várnia a tervezőnek, hiszen a terepviszonyok csak ekkor váltak ismertté. Jöhetett a következő fázis, a pontos tervek elkészítése. 

 

Az első fázis, vagyis a látványtervek és az előkészítő tanulmánytervek Vasáros Zsolthoz tartoztak. Ő el is végezte ez a munkát. Bár a második fázisra kiírt közbeszerzésen is indult a tervek elkészítésével végül nem őt, hanem egy kedvezőbb ajánlatot tévő irodát bízott meg a város, mintegy 80 millió forinttal. 

 

Úgy tudjuk, hogy a Kormányhivatal kifogással élt ezzel kapcsolatban. A pontosság miatt írhatnám, hogy a hivatal  Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, ám az osztályt alig egy hete, hogy megszüntették, átszervezték, így ma már nincs is ilyen. 

 

Információink szerint többek között az épület nagyságát és annak elhelyezkedését kifogásolták. Különösen az okozott problémát, hogy a fogadóépületből be lehet látni a szomszédos egyházmegyei kollégium szobáiba. Írtunk a Kormányhivatalnak, egyelőre azonban nem válaszoltak, amint ezt megteszik természetesen újra jelentkezünk. 


A legnagyobb probléma azonban az, hogy a TOP pályázatban - csakúgy, mint a vásárcsarnok esetében - kötött a költségvetés. Így ha plusz költségek merülnek fel, ez esetben pedig az új tervek elkészítése komoly plusz pénzzel járna, azt csakis a városi költségvetésből lehetne fedezni. 

 

Szinte napra pontosan egy éve, hogy kiderült, hogy a szombathelyi városháza felújításából pont ezért nem lesz semmi, mivel a tervezők által készített tervek megvalósítása többe került volna, mint amennyi pénz van. Igaz, ott a költségvetéshez készült dupla olyan drága épület, mint amennyire pénz volt. Itt a tervek megnőtt költsége jelentheti a projekt végét. Ez azonban még nem dőlt el véglegesen. 

 

Folyamatosan egyeztetnek

 

Megkerestük Csapláros Andreát a Savaria Múzeum igazgatóját, aki készséggel állt rendelkezésünkre. Elismerte, hogy a Romkert beruházás elég lassan halad, sőt jelenleg megtorpant. 

 

 

- A legfontosabb, a mozaik megmentése, megtörtént. A műtárgyat kiemeltük a helyéről és jelenleg a múzeum raktárában, megfelelő körülmények között tároljuk. Szakmai szemmel, ez egy egyedülálló lelet, mivel a szombathelyin kívül nem ismerünk még egy olyan helytartói palotát, ahol az épületen belül lett volna a mozaik. Sajnos így is volt néhány olyan kis kocka, ami már szétmállott. Úgy látszik nem csak a mostani de a régi építőiparban is voltak olyan szakik, akik hanyagabbúl végezték a dolgukat. A mozaiknak például volt olyan eleme, aminek nem volt meg rendesen az alapja. Összességében most így biztonságban van - mondta Csapláros az Ugytudjuk.hu-nak.

 

Az igazgató annyit tett még hozzá, hogy folyamatos tárgyalások, egyeztetések zajlanak a tervező, a város, és az egyház között. 

 

Megkerestük a Szombathelyi Egyházmegyét is, hogy érdeklődjünk, ők hogyan állnak a kérdéshez. Emailben azt válaszolták, hogy:


A Szombathelyi Egyházmegye mint a Romkert területének tulajdonosa örömmel fogadta a terület fejlesztésére tett előterjesztéseket. Az elmúlt időszakban voltak egyeztetések a tervekről, azonban ezekkel kapcsolatban az egyházmegye egyelőre nem foglalt állást. Várjuk a tárgyalások folytatását, további részleteket a megvalósításról. 


Hogy ez a helyzet a Romkert projekt teljes bedőlését vagy csak elhúzódását jelenti, egyelőre nem lehet tudni. Az biztos, hogy az idő nem sürget senkit, hiszen a pályázati pénz elköltésének nincsen szabott határideje, ám annak kurdaca esetén a támogatási pénz elköltési formájához további egyeztetések lesznek szükségesek. Minden esetre óriás blama lenne a városvezetésnek, ha a városháza és a vásárcsarnok nagy médiafelhajtás között, látványtervekkel megspékelt bejelentései után egy újabb látványberuházás hiúsulna meg. 
 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás