Teljesítménye alapján nagy kérdés, miért akarná bárki újraválasztani Simon Róbert Balázst

Pintér Bence 2022-04-01 15:08:27
Nem csak országos politikáról szól a választás: a helyi képviselőket helyi mércével érdemes mérni. Vizsgáljuk meg, hogy teljesített Simon Róbert Balázs az elmúlt években.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Vasárnap választunk.

A választáson pártlistára és egyéni képviselőjelöltre szavazhatunk. Érdekes, hiszen sokak – a többség – számára ez automatikusan a helyi jelölt megismerése nélkül két ikszet jelent ugyanarra az alakulatra.

A helyi képviselők a legritkább esetben karakteres és karakteresen lokálpatrióta figurák, akik valóban az adott kerület/város/régió érdekeit képviselnék a parlamentben – ehelyett inkább pártjuk érdekeit képviselik helyben. Vannak és voltak olyan képviselők, akik kilógnak e szabály alól, de az utóbbi évtizedben ez az egész egyéniképviselősdi látványosan értelmét vesztette.

Persze csak az kéne a felélesztéséhez, hogy olyan politikusok legyenek egyéni képviselők, akik valódi tartalommal töltik meg ezt a pozíciót. Nézzük meg, hogy nem szabad csinálni!

Szóval egy pillanatra tegyük félre az ideológiai és egyéb országos szintű politikai megfontolásokat, hogy megvizsgálhassam: győri lokálpatriótaként miért tartom teljesen értelmetlennek, hogy valaki a győri fideszes jelöltre, Simon Róbert Balázsra szavazzon.

1. Az elmúlt években nem nagyon szólalt fel győri témában

Ez egy elég könnyen ellenőrizhető dolog, fel kell menni a parlament honlapjára, kikeresni a képviselő hozzászólásait, és el kell olvasni őket. Én megtettem, hogy másoknak ne kelljen.

Van itt egy kis Audi-simogatás, egy kis dicsekvés azzal, hogy épült a környéken pár út, egy hosszú expozé a Püspökvárról és ennyi.

Ezen kívül van egy csomó sorosozás meg ilyesmi. Pedig – mint látni fogjuk – lett volna bőven téma.

2. Nem szólalt meg a Borkai-ügyben

2019 legnagyobb botránya Borkai Zsolt fideszes győri polgármester szexvideója volt. Bár a Fidesz általában nem kommunikált semmi érdemlegeset a lefilmezett adriai orgiáról, ezt mondjuk kevésbé róhatja fel az ember egy nyíregyházi képviselőnek, mint Simon Róbert Balázsnak, aki parlamenti kalandja előtt Borkai alpolgármestere volt.

Győr polgárainak járt volna annyi, hogy Simon Róbert Balázs valamit mondjon az ügyben.

Végülis mondott is valamit, az önkormányzati GyőrPlusz magazin akkor aktuális számában. Ezt:

„Városunk töretlen fejlődése érdekében vasárnap szavazzanak Borkai Zsolt polgármesterjelöltre és a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeire! Építsük közösen a következő években is a modern, fejlődő Győrt. Együtt, mi győriek!”

3. Akadályozta a Dézsi Csaba András polgármester munkáját

Borkai megbuktatása után Dézsi Csaba András kardiológus professzor lett a polgármester, aki régi motoros a győri Fideszben, és 2008-ban egyébként megpróbálta megbuktatni Borkait. Utána őt a taccsvonalra állították, a vele szövetkező Simon viszont végignyomta a ciklust alpolgármesterként.

Az elmúlt két év alapján kimondhatjuk, hogy a két helyi fideszes politikus nem igazán kedveli egymást: erről szól egy csomó háttérinformáció is, de simán kirajzolódik abból, hogy

Dézsi egy-egy nagyobb húzása előtt még véletlenül sem egyeztetett Simonnal, aki két esetben is megakadályozta Dézsi terveit.

Először a belvárosi önkormányzati bérlemények régóta esedékes újrarendezését blokkolta az utolsó pillanatban, úgy, hogy az már a közgyűlés napirendi pontjai közül kellett levenni. Azóta sem került elő újra a javaslat.

parkolóbérletek árának titokban tartott emelése volt a következő ügy, amiről Simon nem Dézsitől, hanem az Ugytudjuk.hu cikkeiből értesült, és pánikszerűen igyekezett megakadályozni, tekintve, hogy elég nagy volt a lakossági felháborodás.

Az anekdota szerint amikor Simon azt mondta a városházán, hogy ez az újraválasztási esélyeit rontja, azt a választ kapta, hogy talán inkább dolgozni kellett volna az elmúlt négy évben a körzetben, és akkor nem kellene ilyenek miatt aggódni.

Ciki.

4. Semmi érdemleges fejlesztést nem sikerült idehoznia az elmúlt öt évben

2017-ben itt járt Orbán Viktor és egy elég hosszú listát dolgoztak ki Borkai Zsolttal, ami arról szólt, hogy milyen fejlesztéseket fog megvalósítani a kormány segítségével Győr a közeljövőben. Van, ami ebből megvalósult: lettek új buszok, lett új parkolólemez a kórháznál, fejlődött az állatkert, megépült pár út.

De a legnagyobb projektek közül alig-alig valósult meg valami, és azt is fel lehetett vetni, hogy valóban ezek-e a legfontosabb projektek Győr fejlődése szempontjából.

A legnagyobb bukás talán a színház felújítása, amire be volt ígérve a pénz, a tervek is megvoltak, de Dézsi polgármester új ötlettel állt elő: a kulturális negyeddel, ami az elmúlt két évben két különböző látványterv megvalósításáig jutott, amit hivatalosan még nem mutattak be a győrieknek. Iszonyat drága lenne, nem valószínű, hogy a kormány valaha is támogatni fogja.

De az is világos, hogy Simon nem igazán lobbizott a nagyszabású ötletért, folyamatosan azt láttuk, hogy Dézsi polgármester jár érte tárgyalni mindenhova – sikertelenül. Ugyanígy nem biztos, hogy lesz-e pénz valaha az ötödik Mosoni-Dunán átívelő híd megépítésére, ami 33 milliárd forintba kerülne, és a fákat már ki is vágták miatta.

Az egyetlen készülőben lévő nagyberuházás az új vízi élménypark, aminek az ára a kezdeti becsléshez képest már háromszoros (21 milliárd forint felett jár), méretben viszont fele akkora lesz, mint a kevesebb pénzből felépített debreceni. Magyarázat, hogy miért ilyen drága? Nem nagyon van: a polgármester rendre Simonhoz irányít minket, aki viszont nem ad interjút.

5. Nem szólalt fel a győri kassza központi kifosztása ellen

Szintén Dézsi polgármesterhez kapcsolódik, hogy tavaly kiderült: a covid egy év alatt 18 milliárd forintot vett ki a város kasszájából és ennek jelentős részét a központi elvonások adták.

Semmi nyoma nincs azonban annak, hogy ebben az ügyben bármit lépett volna az országgyűlési képviselő. 

Nyilatkozatot nem adott ilyen témában legalábbis, és csak az látszott, hogy a városvezetés megy tárgyalni Budapestre, például azért, hogy legyen alacsonyabb a szolidaritási adó, de ezt nem sikerült elérni. Miközben ebben az ügyben Dézsi polgármester viszonylag markánsan kiállt, Simon viszont simán végighallgatott két évet.

Most ott tartunk, hogy köszönhetően ennek és a tavaly év végi gázmizériának, már tényleg veszélyben van a város költségvetése, és a központi forrásból a hírek szerint nem igazán számíthat segítségre.

6. Semmiféle tervet, elképzelést nem prezentált a város jövőjével kapcsolatban

Ahogy a Fidesznek általában, úgy Simonnak külön sincs programja, nem is ígér semmit, csak a központi kampányszövegeket mondja vissza Facebook-oldalán. Ennek következtében a szokásos politikusi lózungok mellett ténylegesen semmiféle átfogó, vagy ha nem átfogó, legalább partikuláris jövőképet nem ajánl a győri választóknak.

Nem ígéri, hogy bármilyen célt el szeretne érni a következő négy évben – ha már eddig nem sikerült –, nem ajánl semmi számonkérhetőt.

Ehelyett helyi celebekkel fotózkodik és igyekszik elkerülni, hogy valahol is valami önálló gondolatot kelljen előadni, az interjúmegkereséseinket természetesen elhárítja.

Pedig annyi megoldandó probléma lenne Győrben, annyi dolog, amire valamiféle alternatívát, elképzelést lehetne kínálni. De a Simon-féle képviselők agya nem erre a srófra jár: ők megnézik, mire ír ki pályázatot az állam, aztán abból megpróbálnak egy-kettőt behúzni, attól függetlenül, hogy kell-e az a városnak. De az is lehet, hogy semmi közük nincs a fejlesztések többségéhez...

Lényeg, hogy az átadón aztán lehet fényképezkedni.

Lett volna egy szimpatikus húzása, de...

Az egyetlen szimpatikus húzása Simonnak az volt, amikor elérte, hogy hajléktalankórház épülhessen központi pénzből Győrben, de ezt az ötletet végül – hiába nem kellett volna keresztbe tennie egy szalmaszálat se – Dézsi polgármester fúrta meg, látszatra leginkább azért, nehogy Simonnak legyen egy sikeres projektje.

Szóval nagyjából ennyi.

Nem is olyan bonyolult ez: nemváltó óvodások s miegyebek nélkül hat lépésben megállapítottuk, hogy Simon Róbert Balázs elmúlt 4-8 éves munkája nem igazán volt hasznos a győri választóknak, akiknek legfeljebb azért éri meg rá szavazni, mert őt jelölte ki a Fidesz a helyi arcának, tehát aki a Fideszre akar szavazni úgy általában, annak erre a gombnyomogató-szalagátvágó szelfigépre kell szavaznia.

Én azonban szívesebben szavaznék olyan képviselőre, aki a parlamentben, a saját frakciójában, politikai családjában igenis lokálpatriótaként viselkedik, és szót emel szűken vett hazájáért.

Merül fel a kérdés: van-e garancia arra, hogy Simon ellenzéki kihívója, Jancsó Zita, esetleg mihazánkos ellenfele, Bálint Csaba, netán az MKKP papagájmaszkos jelöltje ennél jobban képviseli majd a várost? 

Nincs. De ők legalább eddig azt nem bizonyították be, hogy képtelenek rá – tehát van még némi remény, hogy érdemben képviselik majd Győrt a parlamentben, ha őket küldjük oda.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Szólj hozzá!

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Czeglédy Csaba nyílt levélben kéri a szombathelyi polgármestert, hogy álljon ki az erdők védelméért

A képviselő azt kéri, a polgármester járjon utána annak, hogy mit tervez az erdészet.