22 helyett 33 milliárd forintból épül új híd és a belső tehermentesítő út Győrben

Bazsó Bálint 2022-01-03 11:52:31
Új híd épül a Mosoni-Duna felett.

Az eredetileg becsültnél jóval drágábban, 22,5 helyett 32,86 milliárd forintból épül meg a Győr belső tehermentesítő út - derül ki az Európai Unió közbeszerzési értesítőjéből.

A munkát a Strabag nyerte. 

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, az út az 1. főút (Mártírok út) és az új Bácsai út közötti szakaszon épül meg, egybefüggő kétszer kétsávon, mintegy 1,2 kilométer hosszan. A szakaszon egy darab 2x2 sávos új híd épül a Mosoni-Duna fölött, valamint egy előfeszített vasbeton gerendás híd.

A szakasz teljes hosszán, a város felőli oldalon zajfal építése szükséges a lakott területek közelsége miatt (az új Mosoni-Duna hídon is).

Az új Mosoni-Duna híd egykábelsíkos felfüggesztésű, ferdekábeles, acélszerkezetű műtárgy lesz, teljes hossza 213,6 méter. A Nemzeti Infrastruktúrakezelő Zrt által 2020-ban kiadott látványtervek szerint így fog kinézni a híd:

Ilyen lesz a Gyárvárost és Révfalut összekötő új híd Győrben

Mint arról nemrég beszámoltunk, jó úton halad az Ipar utcát a Bárka utcával, illetve a Bácsai úttal, tehát az északi városrészeket Gyárvárossal összekötő új út és új híd előkészítése. A Kisalföld pedig most a kivitelező NIF-től megszerezte a látványterveket is.

Emellett az új Bácsai út és a 1301 jelű út (Bácsai út) között 2x1 sávos, 651 méter hosszú új nyomvonalon vezetett közutat építenek, mindkét oldalán zajfogó fallal.

A munkák során egy jelzőlámpás, egy turbó körforgalom, egy többsávos körforgalom, egy darab egyszerű, valamint egy darab jármű osztályozós csomópont is kiépítésre kerül.

Mint ismert, a beruházás előkészítését a NIF már őszén megkezdte.

Megkezdődik a fakivágás a Győr belső tehermentesítő út nyomvonalán

A NIF Zrt. befejezte a Győr belső tehermentesítő út megvalósításának előkészítését. A környezetvédelmi engedély, és az építési engedélyek rendelkezésre állnak, az út- és híd kiviteli tervek elkészültek, az új Mosoni Duna híd terveinek hatósági jóváhagyása megtörtént. Jelenleg a kivitelezői közbeszerzési eljárás, és a kivitelezéshez szükséges területek megvásárlása folyik.

November elején kezdhették meg a nyomvonalon lévő fák kivágását, mintegy 8,5 hektáron. 

A kivágott fák helyére a nyomvonal mellett a projekt befejezése után mintegy 208 db 8/10 törzskörméretű, és 620 db 12/14 törzsméretű facsemete, és mintegy 2500 db csereje kerül majd elültetésre. A füvesítés 67000 négyzetméteren fog megtörténni.

Ahogyan arról 2020 őszén beszámoltunk, eredetileg az volt a terv, hogy a Modern Városok Programban megvalósuló projekt a 14-es útig érve Győr két nagy bekötőútját összeköti majd.

Az Ipar úttól a régi Bácsai útig épül meg a „Révfalui körút" és az új híd Győrben

Bácsa, Sárás, Kisbácsa, illetve Révfalu és Víziváros egy részének képviselője, Bárány István posztolt a Facebookon képeket a Gyárvárost és Vízivárost összekötő út és híd nyomvonaltervéről. Ebből kiderül, hogy az 1-es főúttól induló új út nem fog elérni a 14-es útig, csak a régi Bácsai útig.

Ezt a tervet végül módosították, mint kiderült azért, hogy az átmenő forgalom ne terhelje túl a környéket, és így megőrizzék az itt élők nyugalmát.

Másfél éve azt írtuk: az új elkerülő így nem lesz közvetlenül bekötve az agglomerációból érkező forgalomba. A Szigetközben is új út épül, ami a 813-as elkerülőhöz közel fog befutni a 14-es útba. Magyarul az innen érkezők választhatnak majd, hogy a 813-ason, vagy a városba érve a Bárka utcára fordulva az új úton mennek tovább Gyárváros, és azon keresztül az Ipari park vagy Adyváros felé. Ezzel az épülő új út inkább egy belső elkerülő lesz, ami a városon belüli forgalmat könnyíti meg.

Ettől függetlenül a tervezett nyomvonal megmarad a rendezési tervben, nem lehet majd beépíteni, tehát a tapasztalatok fényében a jövőben bővíthetik a 14-es főút felé, de lehet belőle akár később park is, ha erre nem lesz szükség – mondta Bárány István.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”