22 helyett 33 milliárd forintból épül új híd és a belső tehermentesítő út Győrben

Bazsó Bálint 2022-01-03 11:52:31
Új híd épül a Mosoni-Duna felett.

Az eredetileg becsültnél jóval drágábban, 22,5 helyett 32,86 milliárd forintból épül meg a Győr belső tehermentesítő út - derül ki az Európai Unió közbeszerzési értesítőjéből.

A munkát a Strabag nyerte. 

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, az út az 1. főút (Mártírok út) és az új Bácsai út közötti szakaszon épül meg, egybefüggő kétszer kétsávon, mintegy 1,2 kilométer hosszan. A szakaszon egy darab 2x2 sávos új híd épül a Mosoni-Duna fölött, valamint egy előfeszített vasbeton gerendás híd.

A szakasz teljes hosszán, a város felőli oldalon zajfal építése szükséges a lakott területek közelsége miatt (az új Mosoni-Duna hídon is).

Az új Mosoni-Duna híd egykábelsíkos felfüggesztésű, ferdekábeles, acélszerkezetű műtárgy lesz, teljes hossza 213,6 méter. A Nemzeti Infrastruktúrakezelő Zrt által 2020-ban kiadott látványtervek szerint így fog kinézni a híd:

Ilyen lesz a Gyárvárost és Révfalut összekötő új híd Győrben

Mint arról nemrég beszámoltunk, jó úton halad az Ipar utcát a Bárka utcával, illetve a Bácsai úttal, tehát az északi városrészeket Gyárvárossal összekötő új út és új híd előkészítése. A Kisalföld pedig most a kivitelező NIF-től megszerezte a látványterveket is.

Emellett az új Bácsai út és a 1301 jelű út (Bácsai út) között 2x1 sávos, 651 méter hosszú új nyomvonalon vezetett közutat építenek, mindkét oldalán zajfogó fallal.

A munkák során egy jelzőlámpás, egy turbó körforgalom, egy többsávos körforgalom, egy darab egyszerű, valamint egy darab jármű osztályozós csomópont is kiépítésre kerül.

Mint ismert, a beruházás előkészítését a NIF már őszén megkezdte.

Megkezdődik a fakivágás a Győr belső tehermentesítő út nyomvonalán

A NIF Zrt. befejezte a Győr belső tehermentesítő út megvalósításának előkészítését. A környezetvédelmi engedély, és az építési engedélyek rendelkezésre állnak, az út- és híd kiviteli tervek elkészültek, az új Mosoni Duna híd terveinek hatósági jóváhagyása megtörtént. Jelenleg a kivitelezői közbeszerzési eljárás, és a kivitelezéshez szükséges területek megvásárlása folyik.

November elején kezdhették meg a nyomvonalon lévő fák kivágását, mintegy 8,5 hektáron. 

A kivágott fák helyére a nyomvonal mellett a projekt befejezése után mintegy 208 db 8/10 törzskörméretű, és 620 db 12/14 törzsméretű facsemete, és mintegy 2500 db csereje kerül majd elültetésre. A füvesítés 67000 négyzetméteren fog megtörténni.

Ahogyan arról 2020 őszén beszámoltunk, eredetileg az volt a terv, hogy a Modern Városok Programban megvalósuló projekt a 14-es útig érve Győr két nagy bekötőútját összeköti majd.

Az Ipar úttól a régi Bácsai útig épül meg a „Révfalui körút" és az új híd Győrben

Bácsa, Sárás, Kisbácsa, illetve Révfalu és Víziváros egy részének képviselője, Bárány István posztolt a Facebookon képeket a Gyárvárost és Vízivárost összekötő út és híd nyomvonaltervéről. Ebből kiderül, hogy az 1-es főúttól induló új út nem fog elérni a 14-es útig, csak a régi Bácsai útig.

Ezt a tervet végül módosították, mint kiderült azért, hogy az átmenő forgalom ne terhelje túl a környéket, és így megőrizzék az itt élők nyugalmát.

Másfél éve azt írtuk: az új elkerülő így nem lesz közvetlenül bekötve az agglomerációból érkező forgalomba. A Szigetközben is új út épül, ami a 813-as elkerülőhöz közel fog befutni a 14-es útba. Magyarul az innen érkezők választhatnak majd, hogy a 813-ason, vagy a városba érve a Bárka utcára fordulva az új úton mennek tovább Gyárváros, és azon keresztül az Ipari park vagy Adyváros felé. Ezzel az épülő új út inkább egy belső elkerülő lesz, ami a városon belüli forgalmat könnyíti meg.

Ettől függetlenül a tervezett nyomvonal megmarad a rendezési tervben, nem lehet majd beépíteni, tehát a tapasztalatok fényében a jövőben bővíthetik a 14-es főút felé, de lehet belőle akár később park is, ha erre nem lesz szükség – mondta Bárány István.

Szólj hozzá!

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.