22 helyett 33 milliárd forintból épül új híd és a belső tehermentesítő út Győrben

Bazsó Bálint 2022-01-03 11:52:31
Új híd épül a Mosoni-Duna felett.

Az eredetileg becsültnél jóval drágábban, 22,5 helyett 32,86 milliárd forintból épül meg a Győr belső tehermentesítő út - derül ki az Európai Unió közbeszerzési értesítőjéből.

A munkát a Strabag nyerte. 

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, az út az 1. főút (Mártírok út) és az új Bácsai út közötti szakaszon épül meg, egybefüggő kétszer kétsávon, mintegy 1,2 kilométer hosszan. A szakaszon egy darab 2x2 sávos új híd épül a Mosoni-Duna fölött, valamint egy előfeszített vasbeton gerendás híd.

A szakasz teljes hosszán, a város felőli oldalon zajfal építése szükséges a lakott területek közelsége miatt (az új Mosoni-Duna hídon is).

Az új Mosoni-Duna híd egykábelsíkos felfüggesztésű, ferdekábeles, acélszerkezetű műtárgy lesz, teljes hossza 213,6 méter. A Nemzeti Infrastruktúrakezelő Zrt által 2020-ban kiadott látványtervek szerint így fog kinézni a híd:

Ilyen lesz a Gyárvárost és Révfalut összekötő új híd Győrben

Mint arról nemrég beszámoltunk, jó úton halad az Ipar utcát a Bárka utcával, illetve a Bácsai úttal, tehát az északi városrészeket Gyárvárossal összekötő új út és új híd előkészítése. A Kisalföld pedig most a kivitelező NIF-től megszerezte a látványterveket is.

Emellett az új Bácsai út és a 1301 jelű út (Bácsai út) között 2x1 sávos, 651 méter hosszú új nyomvonalon vezetett közutat építenek, mindkét oldalán zajfogó fallal.

A munkák során egy jelzőlámpás, egy turbó körforgalom, egy többsávos körforgalom, egy darab egyszerű, valamint egy darab jármű osztályozós csomópont is kiépítésre kerül.

Mint ismert, a beruházás előkészítését a NIF már őszén megkezdte.

Megkezdődik a fakivágás a Győr belső tehermentesítő út nyomvonalán

A NIF Zrt. befejezte a Győr belső tehermentesítő út megvalósításának előkészítését. A környezetvédelmi engedély, és az építési engedélyek rendelkezésre állnak, az út- és híd kiviteli tervek elkészültek, az új Mosoni Duna híd terveinek hatósági jóváhagyása megtörtént. Jelenleg a kivitelezői közbeszerzési eljárás, és a kivitelezéshez szükséges területek megvásárlása folyik.

November elején kezdhették meg a nyomvonalon lévő fák kivágását, mintegy 8,5 hektáron. 

A kivágott fák helyére a nyomvonal mellett a projekt befejezése után mintegy 208 db 8/10 törzskörméretű, és 620 db 12/14 törzsméretű facsemete, és mintegy 2500 db csereje kerül majd elültetésre. A füvesítés 67000 négyzetméteren fog megtörténni.

Ahogyan arról 2020 őszén beszámoltunk, eredetileg az volt a terv, hogy a Modern Városok Programban megvalósuló projekt a 14-es útig érve Győr két nagy bekötőútját összeköti majd.

Az Ipar úttól a régi Bácsai útig épül meg a „Révfalui körút" és az új híd Győrben

Bácsa, Sárás, Kisbácsa, illetve Révfalu és Víziváros egy részének képviselője, Bárány István posztolt a Facebookon képeket a Gyárvárost és Vízivárost összekötő út és híd nyomvonaltervéről. Ebből kiderül, hogy az 1-es főúttól induló új út nem fog elérni a 14-es útig, csak a régi Bácsai útig.

Ezt a tervet végül módosították, mint kiderült azért, hogy az átmenő forgalom ne terhelje túl a környéket, és így megőrizzék az itt élők nyugalmát.

Másfél éve azt írtuk: az új elkerülő így nem lesz közvetlenül bekötve az agglomerációból érkező forgalomba. A Szigetközben is új út épül, ami a 813-as elkerülőhöz közel fog befutni a 14-es útba. Magyarul az innen érkezők választhatnak majd, hogy a 813-ason, vagy a városba érve a Bárka utcára fordulva az új úton mennek tovább Gyárváros, és azon keresztül az Ipari park vagy Adyváros felé. Ezzel az épülő új út inkább egy belső elkerülő lesz, ami a városon belüli forgalmat könnyíti meg.

Ettől függetlenül a tervezett nyomvonal megmarad a rendezési tervben, nem lehet majd beépíteni, tehát a tapasztalatok fényében a jövőben bővíthetik a 14-es főút felé, de lehet belőle akár később park is, ha erre nem lesz szükség – mondta Bárány István.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.