Papagájmentő központ jöhet, a hajléktalankórházból viszont nem kér Győr

Pintér Bence 2021-12-11 07:58:41
Minden adott volt, hogy teljesüljön az évek óta tervezett fejlesztés, aztán a polgármester másképp döntött.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Múlt heti hír: papagájmentő központ létesülhet Győrben, ha a Jóisten is úgy akarja. Ez azon a papagájvédelmi konferencián derült ki, amit Győrben tartottak. Nem véletlenül persze, hanem azért, mert Dézsi Csaba András polgármester és felesége, Dézsiné Szentes Veronika ismert papagájtulajdonosok, utóbbi ugye egyenesen a Papagájmentő Alapítvány elnöke is.

A konferencián szóba került, hogy létrehoznának egy papagájmentő központot Győrben, mivel sok papagáj árván marad, túléli a gazdáját. A győri központban az alapítvány tervei szerint gyógyításra is lesz lehetőség, kutatásokat is végezhetnek, s a látogató gyerekekben kialakíthatják az állatok iránti felelősségérzetet.

Bár sokan zrikálják a polgármestert a papagájmániája miatt, szerintem ez egy szuper dolog, ha tényleg probléma, hogy árván maradnak papagájok, akkor legyen ilyen – talán ne győri közpénzből, mert az mégiscsak túlzás lenne,

de országos állatvédelmi forrásból, ha telik rá; vagy pályázati pénzből, esetleg magántőke bevonásával – miért is ne?

Más szempontból viszont...

Ez egy friss hír. Idén tavasszal a győri hajléktalanellátás egy régi álma látszott megvalósulni: a Segítőház Alapítvány – ami évtizedek óta végzi például az utcai szociális munkát Győrben – ugyanis 53 307 000 forintot nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán arra, hogy egy hajléktalanok számára szolgáltatást biztosító „24 órás Egészségügyi Centrumot” hozzanak létre.

Erre több okból is szükség van: egyrészt

a hajléktalanok nem kifejezetten szívesen látott vendégek a kórházban, legalábbis nem hosszú ideig.

Másrészt szakemberek elmondása alapján a szállókon rengeteg, gyakorlatilag végstádiumú beteg ellátott van, akik gyakran itt is hunynak el. Mindkét szempontból nagy előrelépés lenne tehát, ha létesülne egy ilyen centrum: egy fokkal emberségesebbé válna tőle a város.

Ez egy évtizedek óta húzódó történet a területre rálátó forrásaink elmondása alapján, de jól illusztrálja ezt talán, hogy a Kisalföldnek nyilatkozva már 2010-ben beszélt erről Sütő Csaba, az alapítvány vezetője, aki rendszerváltás óta egészen tavalyi leváltásáig irányította a győri hajléktalanellátást. Aztán 2012-ben ismét említette ezt a tervet az Oxygen rádiónak nyilatkozva.

Sőt, 2010-ben a győri önkormányzat egy ingatlant is átadott az alapítvány működtetésébe az indokolás szerint pontosan azért, hogy itt legyen majd a hajléktalankórház. Aztán évekig nem sikerült a pályázat, most viszont – információink szerint Simon Róbert Balázs fideszes képviselő közbenjárásával – sikerült kijárni a fent jelzett, 53 millió forintos támogatást a kormánytól.

A pénz tehát megvolt (ehhez az önkormányzatnak tudomásunk szerint semmilyen forrást nem kellett volna hozzáraknia), az ingatlan megvolt, a tervek évek óta készen álltak. Aztán nyáron újabb dokumentum jelent meg a pályázattal kapcsolatban:

ebben az látszik, hogy a támogatást elvették az alapítványtól, és más projektek között osztották szét.

Na de miért?

Megpróbáltuk ezt kideríteni. Sütő Csaba, az alapítvány vezetője az önkormányzathoz irányított bennünket. Ugyanígy tett Simon Róbert Balázs képviselő is, aki egyébként nem cáfolta, hogy közbenjárt azért, hogy az alapítvány megkapja a támogatást. A városházi sajtóosztályra is küldtünk kérdést erről, bár hónapok óta nem kapunk onnan semmire sem választ. Majd gondolom a pénteki GyőrPluszban a polgármester elmondja a válaszait a saját magának feltett kérdésre.

Szóval inkább megkérdeztünk másokat, akiknek lehetett rálátása az ügyre, és ebből az rajzolódik ki, hogy

hiába volt meg a pénz, hiába volt meg a hely, Dézsi Csaba András polgármester egyszerűen elkaszálta a dolgot. Nemet mondott rá.

Az egyik indok, amit egyik forrásunk fel tudott idézni, az volt, hogy egy ilyen centrumba valahonnan orvost kell biztosítani, ez pedig a polgármester szerint gyengítené a város egészségügyi ellátórendszerét… Amit a beteg vagy haldokló hajléktalan embertársaink mondjuk ugyanúgy „terhelnek” jelenleg is, vagy ha nem, akkor hát segítség nélkül vészelnek át betegségeket. vagy halnak meg. Az érvelés tehát egy kicsit üres.

Szóval természetesen az árva papagájokért aggódni és tenni nemes dolog. De szerintem ugyanígy nemes dolog lenne legelesettebb embertársainkért aggódni és tenni. Ehhez most minden adott volt Győrben – aztán mégsem lett belőle semmi.

A hajléktalanok az önkormányzatnak továbbra is leginkább arra jók, hogy demonstrálják vele, milyen kemény legények a várorendészek.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.