Papagájmentő központ jöhet, a hajléktalankórházból viszont nem kér Győr

Pintér Bence 2021-12-11 07:58:41
Minden adott volt, hogy teljesüljön az évek óta tervezett fejlesztés, aztán a polgármester másképp döntött.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Múlt heti hír: papagájmentő központ létesülhet Győrben, ha a Jóisten is úgy akarja. Ez azon a papagájvédelmi konferencián derült ki, amit Győrben tartottak. Nem véletlenül persze, hanem azért, mert Dézsi Csaba András polgármester és felesége, Dézsiné Szentes Veronika ismert papagájtulajdonosok, utóbbi ugye egyenesen a Papagájmentő Alapítvány elnöke is.

A konferencián szóba került, hogy létrehoznának egy papagájmentő központot Győrben, mivel sok papagáj árván marad, túléli a gazdáját. A győri központban az alapítvány tervei szerint gyógyításra is lesz lehetőség, kutatásokat is végezhetnek, s a látogató gyerekekben kialakíthatják az állatok iránti felelősségérzetet.

Bár sokan zrikálják a polgármestert a papagájmániája miatt, szerintem ez egy szuper dolog, ha tényleg probléma, hogy árván maradnak papagájok, akkor legyen ilyen – talán ne győri közpénzből, mert az mégiscsak túlzás lenne,

de országos állatvédelmi forrásból, ha telik rá; vagy pályázati pénzből, esetleg magántőke bevonásával – miért is ne?

Más szempontból viszont...

Ez egy friss hír. Idén tavasszal a győri hajléktalanellátás egy régi álma látszott megvalósulni: a Segítőház Alapítvány – ami évtizedek óta végzi például az utcai szociális munkát Győrben – ugyanis 53 307 000 forintot nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán arra, hogy egy hajléktalanok számára szolgáltatást biztosító „24 órás Egészségügyi Centrumot” hozzanak létre.

Erre több okból is szükség van: egyrészt

a hajléktalanok nem kifejezetten szívesen látott vendégek a kórházban, legalábbis nem hosszú ideig.

Másrészt szakemberek elmondása alapján a szállókon rengeteg, gyakorlatilag végstádiumú beteg ellátott van, akik gyakran itt is hunynak el. Mindkét szempontból nagy előrelépés lenne tehát, ha létesülne egy ilyen centrum: egy fokkal emberségesebbé válna tőle a város.

Ez egy évtizedek óta húzódó történet a területre rálátó forrásaink elmondása alapján, de jól illusztrálja ezt talán, hogy a Kisalföldnek nyilatkozva már 2010-ben beszélt erről Sütő Csaba, az alapítvány vezetője, aki rendszerváltás óta egészen tavalyi leváltásáig irányította a győri hajléktalanellátást. Aztán 2012-ben ismét említette ezt a tervet az Oxygen rádiónak nyilatkozva.

Sőt, 2010-ben a győri önkormányzat egy ingatlant is átadott az alapítvány működtetésébe az indokolás szerint pontosan azért, hogy itt legyen majd a hajléktalankórház. Aztán évekig nem sikerült a pályázat, most viszont – információink szerint Simon Róbert Balázs fideszes képviselő közbenjárásával – sikerült kijárni a fent jelzett, 53 millió forintos támogatást a kormánytól.

A pénz tehát megvolt (ehhez az önkormányzatnak tudomásunk szerint semmilyen forrást nem kellett volna hozzáraknia), az ingatlan megvolt, a tervek évek óta készen álltak. Aztán nyáron újabb dokumentum jelent meg a pályázattal kapcsolatban:

ebben az látszik, hogy a támogatást elvették az alapítványtól, és más projektek között osztották szét.

Na de miért?

Megpróbáltuk ezt kideríteni. Sütő Csaba, az alapítvány vezetője az önkormányzathoz irányított bennünket. Ugyanígy tett Simon Róbert Balázs képviselő is, aki egyébként nem cáfolta, hogy közbenjárt azért, hogy az alapítvány megkapja a támogatást. A városházi sajtóosztályra is küldtünk kérdést erről, bár hónapok óta nem kapunk onnan semmire sem választ. Majd gondolom a pénteki GyőrPluszban a polgármester elmondja a válaszait a saját magának feltett kérdésre.

Szóval inkább megkérdeztünk másokat, akiknek lehetett rálátása az ügyre, és ebből az rajzolódik ki, hogy

hiába volt meg a pénz, hiába volt meg a hely, Dézsi Csaba András polgármester egyszerűen elkaszálta a dolgot. Nemet mondott rá.

Az egyik indok, amit egyik forrásunk fel tudott idézni, az volt, hogy egy ilyen centrumba valahonnan orvost kell biztosítani, ez pedig a polgármester szerint gyengítené a város egészségügyi ellátórendszerét… Amit a beteg vagy haldokló hajléktalan embertársaink mondjuk ugyanúgy „terhelnek” jelenleg is, vagy ha nem, akkor hát segítség nélkül vészelnek át betegségeket. vagy halnak meg. Az érvelés tehát egy kicsit üres.

Szóval természetesen az árva papagájokért aggódni és tenni nemes dolog. De szerintem ugyanígy nemes dolog lenne legelesettebb embertársainkért aggódni és tenni. Ehhez most minden adott volt Győrben – aztán mégsem lett belőle semmi.

A hajléktalanok az önkormányzatnak továbbra is leginkább arra jók, hogy demonstrálják vele, milyen kemény legények a várorendészek.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Szólj hozzá!

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.