Simon Róbert Balázs alaposan meg fog lepődni a győri parkolásos közvélemény-kutatás eredményén

Pintér Bence 2021-11-23 08:12:00
Dézsi Csaba András semmit nem bízott a véletlenre: Nemzeti Konzultációkat megszégyenítő módon terelnek a kutatás kérdései a Megfelelő Válaszok felé.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent! Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, idén májusban a győri polgármester, Dézsi Csaba András nagy titokban hozott egy rendeletet, amivel a kedvezményes parkolóbérletek árát a hatszorosára emelte Győrben, és egy kalap alatt jelentősen ki is terjesztette a fizetős zóna határait Nádorvárosban. Erről aztán nem szólt senkinek hónapokig, amikoris mi észrevettük, majd megírtuk ezt, és finom kis botrány keveredett az ügyből.

A vége az lett a dolognak, hogy miután a polgármester hamis, illetve kissé zavaros érvekkel próbálta megkésve magyarázni az intézkedést, a választási évre készülő fideszes képviselő, Simon Róbert Balázs javaslatára – akit szintén váratlanul ért az emelés –

bejelentette a polgármester, hogy reprezentatív közvélemény-kutatást fognak készíteni a témában,

ami már csak azért is humoros, mert a polgármester egyébként egy korábbi, más témában – színház lebontása – készült reprezentatív közvélemény-kutatást azzal söpört le az asztalról, hogy szerinte sokkal reprezentatívabb az, hogy mit lájkolnak az emberek az ő Facebook-oldalán

Igazságosnak tartja-e...?

Nos, a közvélemény-kutatás megindult, és felhívtak engem is. Én azt gondoltam, hogy ez egy ilyen „hogyan meneküljünk ki nem túl gáz módon ebből az elég ciki sztoriból”-jellegű megúszás lesz,

de hamar kiderült, ahogy mentünk előre a kérdésekkel hogy Dézsi polgármesternek esze ágában nincs meghátrálni a témában: minden kérdés úgy van feltéve, hogy arra akarjon rávezetni, hogy te támogatod a fizetős parkolást és a díjemelést.

Kezdjük az elején. Általában véve ilyen kutatásoknál az egyik első kérdés az szokott lenni, hogy újságíró, esetleg politikus vagyok-e, amire én mindig meg szoktam mondani az igazat, ezután pedig a kérdezőbiztos le szokta rakni a telefont. Most azonban nem volt ilyen kérdés, így mentünk tovább. Demográfiai szempontból igazából csak az érdekelte a kérdezőbiztost, hogy hány éves vagyok, a város melyik részén lakom, van-e autóm, hány autóm van, van-e kedvezményes lakossági parkolóbérletem, és egy tizes skálán hogy értékelném a család anyagi helyzetét. Ezen felül rákérdeztek még arra is, hogy az én környékemen könnyű, nehéz, vagy lehetetlen-e leparkolni. Eddig rendben is vagyunk, mondjuk ha rajtam múlik, én megkérdeztem volna pár dolgot a parkolási szokásaimról, de ezzel azért már lehet valamit kezdeni.

Ezután viszont elkezdődött az, amit még egy Nemzeti Konzultáció is megirigyelne: a polgármester parkolással kapcsolatos állításainak és véleményeinek tendenciózus kérdésekbe csomagolása „ki a kedvenc politikusa, és miért épp Lenin az” jelleggel. Ennek folyamán felmerül, hogy támogatom-e, hogy fizetős parkolással tegyék könnyebbé számomra a parkolást – bár épp öt másodperce válaszoltam, hogy nekem semmi gondom a parkolással a környékemen –; aztán felmerül a polgármester kedvenc példája, hogy igazságos-e az, hogy egy belvárosban élő győri csak négyezer forintot fizet azért a helyért, ahová nekem, „külvárosinak” óránként 400-at kell.

Ezt a részt – ami már-már belvárosiak elleni uszításnak hat néhány ponton – sikerült pontosan olyan bonyolult, már-már matekpéldának beillő módon betenni a kérdéssorba, ahogy azt Dézsi polgármester próbálta kifejteni legutóbb a GyőrPlusz hasábjain.

Ugyanilyen szoft fenyegetésként szerepel az a nevelő jellegű kérdés is, ami arra megy rá, hogy szerintem kinek a feladata parkolóhelyet biztosítani az autóknak: azok tulajdonosának kell ezt megoldani, vagy az önkormányzatnak? Ez nyilván egy olyan kérdés, amiben a választópolgárnak állást kell foglalnia. Ahogy olyan konkrét policy-döntésekben is, hogy támogatom-e azt, hogy a belvárosban ne óránként 400, hanem 500 forint legyen a parkolás.

A polgármester beszélt korábban arról, hogy Simon Róbert Balázs azt javasolta: legyen ingyenes a parkolás az egyszer valamikor majd elkészülő Kuopio parki parkolólemezben, de a polgármester azt is jelezte, hogy ő nem értett egyet ezzel. Ennek megfelelően ezt a kérdést sikerült olyan semlegesen beletenni a kérdéssorba, hogy – szabadon idézem, de a lényeg át fog jönni: támogatja-e ön, hogy ingyenes legyen a parkolás a Kuopio parki parkolólemezben. még akkor is, ha ezzel lehetővé válik, hogy nem a környéken lakók is garázsnak használják az új parkolólemezt?

Egy dologra nem kérdeznek rá egyértelműen: mégpedig arra, hogy támogatom-e, hogy négyezer forintról 25 ezer forintra nőjön az egész városban a kedvezményes parkolóbérlet. Pedig ez lenne a lényeg.

Ehelyett megy a hergelés a legalábbis hétpróbás gonosztevőnek beállított, minimum hat autóval rendelkező belvárosi parkolási maffiózók ellen, akik nagyjából olyan szerepet töltenek be most itt Győrben, mint az országos Fidesz-kampányokban Soros György, a migránsok és az LMBTQ-lobbi. A vicc az, hogy a májusban elfogadott rendelet szerint a polgármester fejében létező belvárosi parkolási kulákok pontosan annyit fognak fizetni a parkolásért, mint a mondjuk nádorvárosi és révfalui mezei polgárok: hatszor annyit, mint korábban. Hogy miért pont a belvárosiak ellen hergelni mindeközben, azt továbbra sem sikerült megértenem.

Simon Róbert Balázsnak lesz pár kellemetlen perce

Szerintem a fideszes képviselő megnyugodott, hogy sikerült elérnie ezt a közvélemény-kutatást a polgármesternél, de a kérdések alapján azt gondolom, hogy

ha nem mindenki olyan ravasz róka, mint én, akkor teljesen jóhiszemű válaszokkal is az fog kijönni, hogy az emberek támogatják a fizetős parkolás kibővítését és az áremelést.

Egyszerűen így van összerakva a kérdéssor. Egy fegyvere még azért van a publikumnak: ha elkészül a közvélemény-kutatás, akkor azt, mivel közpénzből készül, szerintem ki lehet kérni közérdekű adatigénylés formájában. És akkor elég egyértelműen látszik majd az, hogy mekkora szakadék van a leendő városházi kommunikáció és a valós tények között.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

 

Fotó: MTI/Soós Lajos

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról