Gázárrobbanás: jóval drágábban jut a Győr-Szol a távhőhöz szükséges földgázhoz

Papp László Tamás 2022-01-07 10:21:00
Erről szólt a rendkívüli közgyűlés.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Győrben ma reggel 7 órára összehívott rendkívüli közgyűlés egyhangúlag, 19 szavazattal elutasította, hogy az állam jelöljön ki gázkereskedőt az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol-nak.

Fotó: Papp László Tamás

Ehelyett, ugyancsak egyhangúlag, az ellenzék támogatásával, 19 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül azt támogatta a közgyűlés, hogy fogadja el az előterjesztésben szereplő ajánlatot, mely 3 milliárd 45 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

Váratlanul rendkívüli közgyűlést hívtak össze holnap reggelre Győrben, sanszos, hogy távhőügyben

Ma került fel az önkormányzat honlapjára a meghívó, amelyben Dézsi Csaba András rendkívüli közgyűlésre invitál. A január 7-én, pénteken reggel 7-kor kezdődő ülésnek egyetlen napirendi pontja van: Javaslat tulajdonosi döntés meghozatalára a GYŐR-SZOL Zrt. (Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.) vonatkozásában. Az előterjesztő Dézsi Csaba András polgármester.

Egyetlen napirendi pont volt: Javaslat tulajdonosi döntés meghozatalára a GYŐR-SZOL Zrt. (Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.) vonatkozásában.

Előzmények:

December 11-i cikkünkben írtuk meg, hogy nyáron kötött szerződést a Győr-Szol egy gázkereskedővel, a Global NRG Zrt-vel, de az elmúlt időszakban elszabadultak az árak az energiapiacon.

A gázkereskedő ezért egyeztetést kezdeményezett a Győr-Szollal, hogy az áremelkedésre megfelelő megoldást találjanak.

Példátlan módon azt kezdeményezték, hogy

a lejárt gázszolgáltatási időszakra visszamenőlegesen is fizessen a Győr-Szol kompenzációt,

a mostani időszakra pedig csak a szerződésben vállalt mennyiség 100 százalékáig szeretné a megállapodott árakon fizetni, a többletet viszont már – eltérve az élő szerződéstől – napi piaci áron biztosítaná

– írtuk meg, s cikkünkből az is kiderült:

Győr be fogja őket ezért perelni

– mondta Dézsi Csaba András polgármester.

A győri távhőszolgáltató szerződött földgázkereskedője 2021. december 14-én 6:00 órától mondta fel a földgázkereskedelmi szerződést.

A tavalyi utolsó közgyűlésen Bárány István képviselő érdeklődött arról, hogy hogy áll a gázszolgáltatás kérdése, miután a kereskedő egyoldalúan felmondta a szerződést.

Kiderült: a friss pályázat sikertelen volt, mivel a tavalyihoz képest 7,5 milliárd forinttal drágábban tudott volna gázt vásárolni Győr, ezt pedig a Győr-Szol nem fogadta el.

Új pályázatot írnak ki, de továbbra is lehetőség, hogy az államtól vásároljon gázt a távfűtéshez a város. A polgármester azt ígérte: az biztos, hogy lesz fűtés

– írtuk akkor.

A mai, pénteki ülés elején Glázer Tímea DK-s képviselő szünetet kért, hogy a közgyűlés tagjai tanulmányozhassák az előterjesztést, amit akkor osztottak ki.

Ezt a testület 13 szavazattal 5 ellenében elutasította, a polgármester szerint az előterjesztés csak másfél oldal, nincs szükség szünetre.

Prédl Antal, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója szóbeli beszámolóban ismertette a helyzetet.

Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója ismerteti az előterjesztést.

Fotó: Papp László Tamás

Lényegében két lehetősége van az önkormányzatnak, illetve a Győr-Szol-nak.

Ha holnap, vagyis január 8-a reggel 6 óráig  nem találnak gázkereskedőt, az állam, vagyis az energiahatóság fog kijelölni. Mostanáig a stratégiai gáztartalékból látták el Győrt. A másik lehetőség, hogy elfogadják az előterjesztésben szereplő gázkereskedői ajánlatot.

Prédl szerint az időközben befutott három ajánlatból kettő volt értékelhető, ezek jóval kedvezőbbek a múlt év végén érkezett ajánlatoknál. Az egyik még a pénzügyi biztosítéktól is eltekintett, ezt tárgyalta a Győr-Szol igazgatósága.

Viszont ebben a legkedvezőbb ajánlatban is olyan fedezetigény van, ami a Győr-Szol pénzügyi lehetőségein túlmutat. Ráadásul nehezítések is vannak benne: például 10 napos periódusonként előre kell fizetni a gázért.

A mostani piaci áron kikalkulált ajánlat

3 milliárd 45 milliós többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

De ez még mindig alacsonyabb ár, mint a korábbiak. Ez a szerződés idén október 1-ig szólna.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő arról érdeklődött: az ajánlatban szereplő árfixálási lehetőség mit jelent? Illetve hogy áll a per, amit Dézsi Csaba András kilátásba helyezett a szerződést felmondó előző gázkereskedő céggel szemben? Milyen kormányhatározatok lesznek a helyzet kezelésére?

A polgármester elmondta: a két ünnep között jött ki az a rendelet, hogy nem lehet ilyen módon felmondani a gázkereskedői szerződéseket, de mivel a győri távhőszolgáltatást érintő szerződésbontás korábban történt, Győrön ez nem segít.

Lesz viszont egy 35 milliárdos kormányzati kompenzációs pályázati keretösszeg,

ami segítséget jelenthet a több mint hárommilliárdos többletköltségre.

Prédl Antal az MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva elmondta: az árfixálás lehetősége nem a teljes szerződéses időre, csak rövidebb időszakokra szól, s megállapodás kérdése.

A Győr-Szol vezérigazgatója hozzátette: az előző gázkereskedő felé keresetet, illetve fizetési felszólítást adtak be, mert álláspontjuk szerint a döntésével veszteséget okozott az önkormányzati szolgáltatónak. Jelenleg ennek a kártérítési eljárásnak az előkészítése zajlik.

Balla Jenő független képviselő felvetette, hogy ilyen mértékű többletköltségtől többszörösére emelkedhet a távhő ára. Illetve kritizálta az előterjesztést, hogy ő képviselőként ennyi információ alapján nem tud dönteni, melyik javaslatot szavazza meg.

Dézsi polgármester szerint figyelni kellett volna a szóbeli előterjesztést, abból minden kiderült, megjegyezve: Balla Jenő pontosan tudja, hogy a lakossági ár nem fog változni. 

Glázer Tímea azt kérdezte: ezúttal a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság miért nem tárgyalta az előterjesztést? (Dézsi polgármester szerint az SZMSZ megfelelő pontjai szerint történt az ülés összehívása.)

Glázer azt is tudakolta:

miért nincs benne az előterjesztésben az ajánlattevő cég neve?

(Az ajánlattevő cég neve nem hangzott el, hiába kérdezte azt a képviselő.)

Bárány István független képviselő, aki szerint az előterjesztésben lévő ajánlat támogatható, arra kérdezett rá: mit jelentene az, hogy az állam jelöli ki a gázkereskedőt? Bárányra csatlakozva Pollreisz is azt kérdezte: ha átveszi a szolgáltatás, a gázbeszerzés bonyolítását az önkormányzattól az állam, akkor viszi a vagyont is?

Pollreisz (Bárány Istvánhoz hasonlóan) azt támogatja, hogy ne az állam jelöljön ki gázkereskedőt, hanem Győr oldja meg ezt. Mert ha átadjuk a kormánynak, azzal bedobjuk a törülközőt.  

Dézsi Csaba András polgármester erre reagálva elmondta: hiába venné át az állam a gázbeszerzést, hiába ő jelölné ki a céget, a többletköltségeket ugyanúgy az önkormányzatnak kellene kifizetnie.

Így végül a testület egyhangúan támogatta a gázbeszerzésre vonatkozó ajánlatot.

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.