Gázárrobbanás: jóval drágábban jut a Győr-Szol a távhőhöz szükséges földgázhoz

Papp László Tamás 2022-01-07 10:21:00
Erről szólt a rendkívüli közgyűlés.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Győrben ma reggel 7 órára összehívott rendkívüli közgyűlés egyhangúlag, 19 szavazattal elutasította, hogy az állam jelöljön ki gázkereskedőt az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol-nak.

Fotó: Papp László Tamás

Ehelyett, ugyancsak egyhangúlag, az ellenzék támogatásával, 19 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül azt támogatta a közgyűlés, hogy fogadja el az előterjesztésben szereplő ajánlatot, mely 3 milliárd 45 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

Váratlanul rendkívüli közgyűlést hívtak össze holnap reggelre Győrben, sanszos, hogy távhőügyben

Ma került fel az önkormányzat honlapjára a meghívó, amelyben Dézsi Csaba András rendkívüli közgyűlésre invitál. A január 7-én, pénteken reggel 7-kor kezdődő ülésnek egyetlen napirendi pontja van: Javaslat tulajdonosi döntés meghozatalára a GYŐR-SZOL Zrt. (Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.) vonatkozásában. Az előterjesztő Dézsi Csaba András polgármester.

Egyetlen napirendi pont volt: Javaslat tulajdonosi döntés meghozatalára a GYŐR-SZOL Zrt. (Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.) vonatkozásában.

Előzmények:

December 11-i cikkünkben írtuk meg, hogy nyáron kötött szerződést a Győr-Szol egy gázkereskedővel, a Global NRG Zrt-vel, de az elmúlt időszakban elszabadultak az árak az energiapiacon.

A gázkereskedő ezért egyeztetést kezdeményezett a Győr-Szollal, hogy az áremelkedésre megfelelő megoldást találjanak.

Példátlan módon azt kezdeményezték, hogy

a lejárt gázszolgáltatási időszakra visszamenőlegesen is fizessen a Győr-Szol kompenzációt,

a mostani időszakra pedig csak a szerződésben vállalt mennyiség 100 százalékáig szeretné a megállapodott árakon fizetni, a többletet viszont már – eltérve az élő szerződéstől – napi piaci áron biztosítaná

– írtuk meg, s cikkünkből az is kiderült:

Győr be fogja őket ezért perelni

– mondta Dézsi Csaba András polgármester.

A győri távhőszolgáltató szerződött földgázkereskedője 2021. december 14-én 6:00 órától mondta fel a földgázkereskedelmi szerződést.

A tavalyi utolsó közgyűlésen Bárány István képviselő érdeklődött arról, hogy hogy áll a gázszolgáltatás kérdése, miután a kereskedő egyoldalúan felmondta a szerződést.

Kiderült: a friss pályázat sikertelen volt, mivel a tavalyihoz képest 7,5 milliárd forinttal drágábban tudott volna gázt vásárolni Győr, ezt pedig a Győr-Szol nem fogadta el.

Új pályázatot írnak ki, de továbbra is lehetőség, hogy az államtól vásároljon gázt a távfűtéshez a város. A polgármester azt ígérte: az biztos, hogy lesz fűtés

– írtuk akkor.

A mai, pénteki ülés elején Glázer Tímea DK-s képviselő szünetet kért, hogy a közgyűlés tagjai tanulmányozhassák az előterjesztést, amit akkor osztottak ki.

Ezt a testület 13 szavazattal 5 ellenében elutasította, a polgármester szerint az előterjesztés csak másfél oldal, nincs szükség szünetre.

Prédl Antal, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója szóbeli beszámolóban ismertette a helyzetet.

Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója ismerteti az előterjesztést.

Fotó: Papp László Tamás

Lényegében két lehetősége van az önkormányzatnak, illetve a Győr-Szol-nak.

Ha holnap, vagyis január 8-a reggel 6 óráig  nem találnak gázkereskedőt, az állam, vagyis az energiahatóság fog kijelölni. Mostanáig a stratégiai gáztartalékból látták el Győrt. A másik lehetőség, hogy elfogadják az előterjesztésben szereplő gázkereskedői ajánlatot.

Prédl szerint az időközben befutott három ajánlatból kettő volt értékelhető, ezek jóval kedvezőbbek a múlt év végén érkezett ajánlatoknál. Az egyik még a pénzügyi biztosítéktól is eltekintett, ezt tárgyalta a Győr-Szol igazgatósága.

Viszont ebben a legkedvezőbb ajánlatban is olyan fedezetigény van, ami a Győr-Szol pénzügyi lehetőségein túlmutat. Ráadásul nehezítések is vannak benne: például 10 napos periódusonként előre kell fizetni a gázért.

A mostani piaci áron kikalkulált ajánlat

3 milliárd 45 milliós többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

De ez még mindig alacsonyabb ár, mint a korábbiak. Ez a szerződés idén október 1-ig szólna.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő arról érdeklődött: az ajánlatban szereplő árfixálási lehetőség mit jelent? Illetve hogy áll a per, amit Dézsi Csaba András kilátásba helyezett a szerződést felmondó előző gázkereskedő céggel szemben? Milyen kormányhatározatok lesznek a helyzet kezelésére?

A polgármester elmondta: a két ünnep között jött ki az a rendelet, hogy nem lehet ilyen módon felmondani a gázkereskedői szerződéseket, de mivel a győri távhőszolgáltatást érintő szerződésbontás korábban történt, Győrön ez nem segít.

Lesz viszont egy 35 milliárdos kormányzati kompenzációs pályázati keretösszeg,

ami segítséget jelenthet a több mint hárommilliárdos többletköltségre.

Prédl Antal az MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva elmondta: az árfixálás lehetősége nem a teljes szerződéses időre, csak rövidebb időszakokra szól, s megállapodás kérdése.

A Győr-Szol vezérigazgatója hozzátette: az előző gázkereskedő felé keresetet, illetve fizetési felszólítást adtak be, mert álláspontjuk szerint a döntésével veszteséget okozott az önkormányzati szolgáltatónak. Jelenleg ennek a kártérítési eljárásnak az előkészítése zajlik.

Balla Jenő független képviselő felvetette, hogy ilyen mértékű többletköltségtől többszörösére emelkedhet a távhő ára. Illetve kritizálta az előterjesztést, hogy ő képviselőként ennyi információ alapján nem tud dönteni, melyik javaslatot szavazza meg.

Dézsi polgármester szerint figyelni kellett volna a szóbeli előterjesztést, abból minden kiderült, megjegyezve: Balla Jenő pontosan tudja, hogy a lakossági ár nem fog változni. 

Glázer Tímea azt kérdezte: ezúttal a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság miért nem tárgyalta az előterjesztést? (Dézsi polgármester szerint az SZMSZ megfelelő pontjai szerint történt az ülés összehívása.)

Glázer azt is tudakolta:

miért nincs benne az előterjesztésben az ajánlattevő cég neve?

(Az ajánlattevő cég neve nem hangzott el, hiába kérdezte azt a képviselő.)

Bárány István független képviselő, aki szerint az előterjesztésben lévő ajánlat támogatható, arra kérdezett rá: mit jelentene az, hogy az állam jelöli ki a gázkereskedőt? Bárányra csatlakozva Pollreisz is azt kérdezte: ha átveszi a szolgáltatás, a gázbeszerzés bonyolítását az önkormányzattól az állam, akkor viszi a vagyont is?

Pollreisz (Bárány Istvánhoz hasonlóan) azt támogatja, hogy ne az állam jelöljön ki gázkereskedőt, hanem Győr oldja meg ezt. Mert ha átadjuk a kormánynak, azzal bedobjuk a törülközőt.  

Dézsi Csaba András polgármester erre reagálva elmondta: hiába venné át az állam a gázbeszerzést, hiába ő jelölné ki a céget, a többletköltségeket ugyanúgy az önkormányzatnak kellene kifizetnie.

Így végül a testület egyhangúan támogatta a gázbeszerzésre vonatkozó ajánlatot.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról