Az Illés Akadémia leköszönő kuratóriumi elnöke furcsállja, hogy 15 év után sem mindenki fogadja el őt, pedig az országban kivételes dolog megalapításában vett részt

ugytudjuk.hu 2022-01-19 17:38:15
Kóbor László a büszkeségeiről, Orbán Viktorról és a Szombathelyi Haladás tulajdonosváltásáról.

Ahogy az Ugytudjuk.hu is megírta, az Illés Akadémia decemberben egy szűkszavú közleményben jelentette be, hogy az akadémia 2007-es megalapítása óta a kuratóriumi elnöki posztot betöltő Kóbor László egészségügyi okok miatt visszavonul.

Egy ideje érlelődött bennem már ez a döntés, szó sincsen arról, hogy egyik napról a másikra határoztam volna el magam. Most mindenekelőtt a saját egészségem kerül az előtérbe, és szeretnék minél több időt eltölteni a gyermekeimmel és a nyolc unokámmal.

- mondta Kóbor az Illés Akadémia honlapjának adott interjúban, amiből többek között kiderül, hogy Kóbor például az Illés Akadémia által kinevelt utánpótlás és felnőtt válogatottakra, bajnoki címekre, és azokra a játékosokra a legbüszkébb, akik be tudtak mutatkozni a Szombathelyi Haladásban vagy más NB I-es csapatban.

Aztán a 2019-es szűk elitbe kerülést említi, amivel a Magyarországon működő tíz kiemelt labdarúgó-akadémia egyike lettek. Majd szóba került a 2021-es Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrumba való költözés is. Ehhez kapcsolódóan pont ma írtuk meg, hogy két év alatt közel 5 milliárd forintnyi közpénzt tolt bele az állam a szombathelyi Illés Akadémiába.

A kuratóriumi elnök a saját volt cégével bérelteti az éttermet az Illés Akadémián, arra azonban egy éve nem válaszolnak, hogy ezt milyen keretek között teszik meg

Januárban költözött be a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrumba az Illés Labdarúgó Akadémia. Az épületet közpénzből építette fel az állam, a kivitelező a Mészáros Lőrinchez köthető, ZÁÉV Zrt. volt. Összesen 5 milliárd 900 millió forintért építhette meg a cég az épületet és több sportpályát is magában foglaló létesítményt, hogy pontosan mit, azt sorolom is: 6000 négyzetméteres főépület.

Na, de vissza az interjúhoz. Kóbor a büszkeségei között említést tesz még két szakemberről - a gasztroenterológusa dr. Gasztonyi Beáta és a Luca Guerra, sport-élettani szakember. Szerinte ők az akadémia legnagyobb igazolásai közé tartoznak.

Kóbor a visszavonulása hátteréről azt mondta, az Akadémia a nemzetközi szint előtti lépcsőfoknál járhat, és már nem elég az a tudás és tapasztalat, amivel ő rendelkezik. "Egy nálam fiatalabb, valódi menedzser-típusú szakemberre van szükség, aki nyelveket beszél, kapcsolatteremtő szándékú, ambiciózus és előrelátó" - mondta, majd hozzátette, az évekig tartó, napi 12-14 óra munka után végre a család és az unokák kerülnek előtérbe.

Nem igen lehet elképzelni 2022-ben egy magyar focival, azon belül is egy labdarúgó akadémiával foglalkozó interjút anélkül, hogy Orbán Viktor neve előkerülne. Természetesen ez most nincs másképp.

Kóbor a Kik azok, akiknek köszönettel tartozik? kérdésre első helyen említi a miniszterelnök nevét, akinek "kiemelkedőek a magyar sport érdekében tett intézkedései", akinek a "megingathatatlan támogatása nélkül ma nem az lenne az Illés Akadémia, amivé fejlődött" és aki "már 2012 októberében, személyes látogatásakor látta, milyen kiemelt akadémia tudna megvalósulni Szombathelyen".

Persze nem Orbán Viktor az egyetlen fideszes politikus, akinek Kóbor megköszöni. Szóba kerül még az FTC elnöke, Kubatov Gábor is, akinek megalkuvást nem ismerő vezetési stílusa példaértékű Kóbor számára. De nem hiányozhatott a felsorolásból a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, a Mezőkövesd Zsóry SE elnöke, Tállai András sem.

Mellettük rengeteg egyéb szakembert, edzőt és kollégát említ Kóbor, külön kiemelve azokat, akikkel az Akadémia "hőskora" óta együtt dolgozott, amikor még egy lepusztult, ideiglenes gyümölcstárolóból lett az első öltözőjük. Természetesen Illés Béla sem hiányozhat a sorból, aki 2007-ben felkérte Kóbort az alapítvány elnöki pozíciójára.

Kóbor a Szombathelyi Haladásnál tavaly év végén bekövetkezett tulajdonosváltással kapcsolatban elmondta, hogy szerinte "Homlok Zsolt személyén keresztül olyan tőkeerős hátterű szponzor és olyan támogatói kör kerül a Haladás Kft-hez, ami által a klub hosszú távon ismét a legfelsőbb osztályban szerepelhet".

Kóbor László szerint a Szombathelyi Haladás szurkolótábora az egyik legjobb az országban, és érti, hogy mindig féltik a csapatot, de vannak olyan dolgok, amiket nem lehetett nyilvánosan elmondani.

A vége felé az interjú készítője felteszi a millió dolláros kérdést, mégpedig, hogy Mennyire befolyásolták a döntést egyes sajtóorgánumokban olykor megjelenő negatív cikkek?

Kóbor erre azt válaszolja, hogy egyáltalán nem, de furcsának találja, hogy "még 15 év után sem igazán fogadja el mindenki azt az embert, aki az országban kivételes, Szombathely számára egyértelműen hasznos dolog megalapításában vett részt." Meg amúgy is, a "személyesen csak pozitív visszajelzést kapunk a szombathelyi emberektől, így elmondhatom, hogy a város büszke arra, amit elértünk az elmúlt időszakban".

Itt valószínűleg ránk gondolhat Kóbor László, ugyanis az utóbbi időben többször foglalkoztunk az Illés Akadémia ügyeivel. Például amikor, szerettünk volna többet is megtudni az alapítvány működéséről, a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrumba való beköltözésről és az ott folyó munkáról, ám kérdéseinkre ott jártunkkor Kóbor nem válaszolt, mondván arra csak a kormányzati beruházásokért felelős BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. jogosult. Ez nem zavarta Illés Bélát, az Akadémia névadóját és igazgatóját, aki néhány napra rá a megyei lapnak tudott nyilatkozni.

Mivel az alapítvány egy 2021. februárjában küldött közérdekű adatigénylésünkre nem válaszolt, a szerkesztőségünket ért hátrányos megkülönböztetése miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, akik lassan egy éve vizsgálódnak az ügyben.

Mindenesetre most az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Ungár Péter közérdekű adatigénylésére küldött válaszából kiderült,

az alapítvány két év alatt 4 milliárd 692 millió 685 ezer 274 forintot kapott a központi költségvetésből.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.