A kuratóriumi elnök a saját volt cégével bérelteti az éttermet az Illés Akadémián, arra azonban egy éve nem válaszolnak, hogy ezt milyen keretek között teszik meg

Farkas Bazsi 2021-11-30 08:10:13
Minisztériumi támogatást kapnak az étkezde működtetésére, közben pedig a lakosságot is örömmel kiszolgálják.

Januárban költözött be a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrumba az Illés Labdarúgó Akadémia. Az épületet közpénzből építette fel az állam, a kivitelező a Mészáros Lőrinchez köthető, ZÁÉV Zrt. volt. Összesen

5 milliárd 900 millió forintért

építhette meg a cég az épületet és több sportpályát is magában foglaló létesítményt, hogy pontosan mit, azt sorolom is:

  • 6000 négyzetméteres főépület.
  • 5 füves, 1 műfüves labdarúgó pálya.
  • A központi épületben tantermek, öltözők, étkező, üzemeltetési egységek, orvosi részleg, tantermek, kollégium, irodák, tárgyalók és gondnoki lakás lett kialakítva.

Igaz nem jelentkezik az építési számlákon, de mivel az épület árvíz területen áll, így annak megépítéséhez elengedhetetlen volt az Arany-patak szabályozása, ehhez építették meg a dozmati víztározót. Ez további

2 milliárd 36 millió forintba fájt az adófizetőknek.

Aztán az épület üzemeltetésére nyílt pályázatot hirdettek, az egyetlen pályázó pedig az Illés Labdarúgó Akadémia volt.

A szervezet 15 évre kapta bérbe a centrumot, havi mindössze 400 ezer forint +ÁFA bérleti díjért.

Mint azt fentebb már írtam, januárban kezdett mozgolódni az Akadémia környéke. Előbb telefonon, majd emailben próbáltunk meg tájékozódni, hogy beköltöztek-e az új épületbe. Választ nem kaptunk, így kocsiba ültem és személyesen mentem be az épületbe. Láthatóan munka folyt odabent, íróasztaloknál dolgoztak emberek, Kóbor László az Illés Sportalapítvány kuratóriumi elnöke pedig éppen egy tárgyalásról jött ki. 

Amikor azt kérdeztem tőle, hogy akkor ezek szerint beköltöztek-e az épületbe, akkor azt mondta:

Hogy a BMSK a nyilatkozatra jogosult. Állítása szerint az volt a kérés, hogy náluk maradjon a kommunikáció.

Hiába kérdeztük, hogy azt meg tudja-e mondani, hogy akkor ő most itt áll-e előttünk, és jól látjuk-e, hogy be van rendezve az irodája is, mindig ugyanoda tért vissza, hogy nem jogosultak nyilatkozatra. 

Azt is kérdeztük, hogy lesz-e avató, vagy akkor ez most elmaradt, hogy anélkül költöztek be. Ismét hárított.

Másnap a megyei napilapban Illés Béla, az Alapítvány névadója és igazgatója nyilatkozott. 

A nyilatkozattételre nem jogosult Illés többek között arról beszél, hogy a nem szombathelyi focisták éppen a héten költöztek be az épület kollégiumi részébe, ahol 55 darab kétágyas szoba áll a rendelkezésükre.

Ebből tisztán látszik, hogy Illésék simán tudnak nyilatkozni annak, akinek ők akarnak. Egy magáncég esetében ez még akár nem is lenne aggályos, ám

közpénzből megépített, közpénzből fenntartott intézményről van szó.

A Illés Akadémia ugyanis nemzeti sport stratégiai szempontból kiemelt akadémia. Tehát annak működését egy az egyben a központi költségvetésből fedezik, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül csorog át.

De mennyiből is gazdálkodik éves szinten az Illés?

Ezt a kérdést még idén év elején Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője tette fel. Csakhogy válaszként nem egy számot kapott Rétvári Bence államtitkártól, hanem azt, hogy az akadémia 2020 évi támogatását a 2019. évi LXXI. törvény alapján, a Sportakadémiák költségvetési soron található. Felhasználása a sportakadémiákról szóló 303/2019. (XII.12.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően történt. 

Hiába kerestük a költségvetési soron az összeget, nem találtuk.

A minisztériumi támogatás az Akadémia minden területére vonatkozik. Szóval igen, az állami támogatásból fizeti ki a bérleti díjat is Alapítvány, vagyis közpénzen fizetik ki azt, ami közpénzből épült. 

De a támogatás vonatkozik például az utánpótlás sportolók edzőtáborára, étkeztetésére is.

Információink szerint egy akadémista neveléséhez egy évben 900 ezer forinttal járul hozzá az állam.

Beköltözött az étterem

Az akadémisták korábban is a Toscana étteremben étkeztek. A Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrum megépültével az étterem beköltözött az épületbe. Ez az étterem weblapján megadott postacímnél is látható, ahol a Szarka Zoltán utca 3. szerepel. A Toscanát az ARRABONA IMMOBILIEN Kft. üzemelteti. Ez szintén olvasható az étterem weblapján. 

Az Opten cégnyilvántartó szerint a cég főtevékenysége: Éttermi, mozgó vendéglátás, és 34 fős bejelentett alkalmazotti állománya van. De ami ennél is érdekesebb az az, hogy az Illés Labdarúgó Akadémiát működtető Illés Sportalapítvány kuratóriumi elnöke, Kóbor László a cég korábbi tulajdonosa. Kóbor 2016 április és 2016 novembere között volt tulajdonos. Utódja Karácsony Tamás, aki ugyanazon címet - emelet és ajtó eltéréssel - adott meg elérhetőségként, mint amit Kóbor is használt.

Az étterem azonban nem csak az akadémisták étkeztetését látja el, hanem kiszállítással is foglalkozik. Hogy az épületben fizetnek-e bérleti díjat, pontosan mennyit és volt-e egyáltalán pályáztatás, azt a cégtől kérdeztük meg. Pontosan ezt a kérdéssort küldtük el nekik, idén január 12-én:

- Valóban a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrum épületébe költözött a Toscana étterem?
- Amennyiben igen, úgy volt-e pályázat az akadémia éttermi szolgáltatásának ellátására.
- Ha volt pályázat az hol jelent meg?
- Milyen szerződés alapján használja az épületrészt a Toscana étterem?
- Havonta mekkora bérleti díjat fizet a Toscana Étterem a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrumot bérlő Illés Akadémiának?
- Mi pontosan az étterem profilja? A közétkeztetés mellett ugyanis weboldalukon ala catre étkeztetés étlapja is elérhető.
- Mi lesz a Toscana régi épületének sorsa?

Közel egy hét várakozás után a Toscanát a weboldalon található telefonszámon hívtuk fel. A túloldalon azt közölték velük, hogy látták a mailünket, hamarosan válaszolni is fognak. De választ január óta nem kaptunk.

Februárban küldtünk közérdekű adatigénylést az Illés Sportalapítványnak ezekkel a kérdésekkel:

  • A Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrum éttermét melyik cég üzemelteti?
  • Hogyan történt meg a cég kiválasztása? Volt-e pályázat? Amennyiben igen, az hol jelent meg?
  • Havonta mekkora bérleti díjat fizet az étterem az Illés Sport Alapítványnak?
  • Pontosan milyen feladatokat kell ellátnia az éttermet üzemeltető cégnek az Akadémia felé?
  • A bérleti szerződés kizárja-e, hogy az éttermet bérlő és azt üzemeltető cég csakis az Akadémia ellátását köteles végezni, vagy van módja arra, hogy úgynevezett "külsős" vendégeket is kiszolgálhat?
  • Mennyi pénz van egy akadémista étkezési ellátására naponta? Mekkora összeget kapott 2020, 2021-ben az étkeztetésre az EMMI-től az alapítvány?

Mivel az alapítvány a rendelkezésére álló határidő alatt nem válaszolt így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk. 

A NAIH november 25-én kelt levelében azt írta, hogy az iratbetekintési kérelmünknek a hatóság nem köteles eleget tenni. Jelenleg a NAIH levelezést folytat az Illés Sportalapítvánnyal annak érdekében, hogy kérdéseinkre választ kaphassunk.

Miközben lassan egy éve nem kapunk választ pofon egyszerű kérdésekre, amiket jó esetben egy igennel vagy nemmel, összegszerű válaszokkal és cégnevekkel meg lehetne válaszolni egy végső kérdés kezd megfogalmazódni bennem:

Mi lehet az az szörnyű nagy titok, aminek kiszivárgását kézzel lábbal próbálja meg megakadályozni az Illés Sportalapítvány?

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.