Két év alatt közel 5 milliárd forintnyi közpénzt tolt bele az állam a szombathelyi Illés Akadémiába

Bazsó Bálint Farkas Bazsi 2022-01-19 08:18:13
Közérdekű adatigényléssel lehetett csak megtudni, hogy az adófizetők hány forinttal támogatták az alapítvány működését.

2021 elején szegezte a kormánynak a nem túl bonyolult kérdést Ungár Péter: mennyi pénzből gazdálkodik éves szinten az Illés Sport Alapítvány.

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője azonban számot nem, csak egy jogszabályi hivatkozást kapott, miszerint az akadémia 2020 évi támogatását a 2019. évi LXXI. törvény alapján, a Sportakadémiák költségvetési soron található. Felhasználása a sportakadémiákról szóló 303/2019. (XII.12.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően történt. 

Ám hiába: a jelzett költségvetési soron éppenséggel csak összeg nem található.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Mivel vastagon közpénzről van szó, ezért Ungár Péter közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy kiderüljön, pontosan hány forintjába is került a magyar adófizetőknek azIllés Sport Alapítvány 2020-ban és 2021-ben.

A válasz meg is érkezett. Mint kiderült:

az alapítvány két év alatt 4 milliárd 692 millió 685 ezer 274 forintot kapott a központi költségvetésből.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: egy évvel ezelőtt költözött be a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrumba az Illés Labdarúgó Akadémia. Az épületet közpénzből építette fel az állam, a kivitelező a Mészáros Lőrinchez köthető, ZÁÉV Zrt. volt. Összesen 5 milliárd 900 millió forintért építhette meg a cég az épületet és több sportpályát is magába foglaló létesítményt.

A költségeket némiképpen árnyalja, ha hozzávesszük azt a 2 milliárd 36 millió forintot is, amiből a dozmati víztározó még az akadémia létesítése előtt megépült. Erre pedig azért volt szükség, hogy az Arany-patak időszaki áradásától megvédjék a sportlétesítményt.

A kuratóriumi elnök a saját volt cégével bérelteti az éttermet az Illés Akadémián, arra azonban egy éve nem válaszolnak, hogy ezt milyen keretek között teszik meg

Januárban költözött be a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrumba az Illés Labdarúgó Akadémia. Az épületet közpénzből építette fel az állam, a kivitelező a Mészáros Lőrinchez köthető, ZÁÉV Zrt. volt. Összesen 5 milliárd 900 millió forintért építhette meg a cég az épületet és több sportpályát is magában foglaló létesítményt, hogy pontosan mit, azt sorolom is: 6000 négyzetméteres főépület.

Az épület hasznosítására nyílt vagyonhasznosítási pályázatot hirdettek meg, amin mindössze egyetlen pályázó volt, az pedig az Illés Labdarúgó Akadémia volt, akik így el is vitték a létesítményt.

A havi bérleti díjat 400 ezer forint + Áfában határozták meg.

Szerettünk volna többet is megtudni az alapítvány működéséről, beköltözéséről és az ott folyó munkáról, ám kérdéseinkre ott jártunkkor az Alapítvány akkori kuratóriumi elnöke, Kóbor László nem válaszolt, mondván arra csak a kormányzati beruházásokért felelős BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. jogosult.

Láthatóan ez nem zavarta össze túlzottan Illés Bélát, az Akadémia névadóját és igazgatóját, aki néhány napra rá a megyei lapnak már azt mondta: "a nem szombathelyi focisták éppen a héten költöztek be az épület kollégiumi részébe, ahol 55 darab kétágyas szoba áll a rendelkezésükre."

Magyarul Illésék simán tudnak nyilatkozni annak, akinek ők akarnak. Egy magáncég esetében ez még akár nem is lenne aggályos, ám

közpénzből megépített, közpénzből fenntartott intézményről van szó.

A Illés Akadémia ugyanis kiemelt akadémia a hazai sportfinanszírozásban, vagyis annak működését egy az egyben a központi költségvetésből fedezik, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül csorog át.

2021 februárjában küldtünk hasonló tartalommal közérdekű adatigénylést az alapítványnak. Azt kérdeztük, hogy:

  • A Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-Nevelési Centrum éttermét melyik cég üzemelteti?
  • Hogyan történt meg a cég kiválasztása? Volt-e pályázat? Amennyiben igen, az hol jelent meg?
  • Havonta mekkora bérleti díjat fizet az étterem az Illés Sport Alapítványnak?
  • Pontosan milyen feladatokat kell ellátnia az éttermet üzemeltető cégnek az Akadémia felé?
  • A bérleti szerződés kizárja-e, hogy az éttermet bérlő és azt üzemeltető cég csakis az Akadémia ellátását köteles végezni, vagy van módja arra, hogy úgynevezett "külsős" vendégeket is kiszolgálhat?
  • Mennyi pénz van egy akadémista étkezési ellátására naponta? Mekkora összeget kapott 2020, 2021-ben az étkeztetésre az EMMI-től az alapítvány?

Igénylésünkre a mai napig nem kaptunk választ. Emiatt és az akadémia szerkesztőségünket ért hátrányos megkülönböztetése miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk. A NAIH lassan egy éve vizsgálódik az ügyben, amelyben egyelőre nem hozott határozatot. 

Csak a legszükségesebbek: 7 és fél millió forintért vett gyepszellőztetőt az Illés Akadémia

Az akadémia területén lévő pályák karbantartásához szükséges gép - ez áll azon a soron, ahol az Illés Akadémiát üzemeltető Illés Sportalapítvány az MLSZ-nek benyújtott 2020-as sportfejlesztési program elszámoláson indokolta, hogy mire számol el 7 millió 552 ezer 286 forintot. A gép összköltsége ennyi, aminek megvásárlásához az alapítvány mindössze 2 millió 314 ezer 286 forint önrészt rakott hozzá.

Most azonban a minisztériumi választól kiderült, hogy pontosan mennyi pénzt költöttek el adóforintokból a szombathelyi labdarúgó utánpótlás nevelésre. Ez egészen pontosan:

4 milliárd 692 millió 685 ezer 274 forint.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.