Balla Jenő szerint lehet, hogy a kulturális negyed helyett az iparfejlesztésbe kéne pénzt rakni

Pintér Bence 2021-08-21 16:11:32
Szép dolog a Modern Városok Program, de nem túl átlátható: Balla Jenő független képviselő szerint a publikumnak tisztábban kéne látnia a vízi élménypark és a színház ügyében. És mihez kezdünk az épületeinkkel, ha az Audi már nem gyárt belső égésű motorokat?

Balla Jenő független önkormányzati képviselő tovább vizsgálja Győr pénzügyeit: tavasszal a brutálisan magas szolidaritási adót, az állami források begyűjtésében mutatott gyenge teljesítményt és Győr iparát vizslatta, most pedig a Modern Városok Programról küldött szerkesztőségünknek egy anyagot.

„Az első, ami e program kapcsán szembetűnő: a nagysága. Az egyes városok költségvetéséhez képest nagy pénzekről van szó, de nagyon kevés tájékoztatással. Ami információ fellelhető a neten, az alapján Győr városa 66,5 milliárd forint támogatásban részesül e program keretein belül. Hogy tudjuk értelmezni ezt az összeget, ez több mint Győr teljes éves költségvetése, és valószínűleg a rendszerváltás utáni legnagyobb fejlesztés lesz. Ha megvalósul” – írja a képviselő, aki megjegyzi: az átlag győri polgár nehezen tud tájékozódni a témában, mert a kapcsolódó információk csak részben és nem áttekinthető módon jelentek meg.

Azt még nagyobb problémának látja, hogy hiába ekkora fejlesztési programról van szó: egy képviselőt sem tájékozotatnak jobban az átlagpolgárnál „Én legalábbis nem kaptam még a témában a megválasztásom óta semmilyen összefoglalót” – jelezte Balla.

Az írás szerint még akkor is nagyon sok pénz elköltéséről van szó, ha a megyei jogú városok összehasonlításában Győr csak a középmezőnyben van egy főre jutó támogatás vonatkozásában. Balla szerint minden támogatás, amit Győrbe jön, az jó dolog. „De ezt a pénzt nem „kapjuk”, egy kormány nem tud pénzt adni. Az adófizetők pénzével gazdálkodik, Győr nem ajándékot kap, hanem abból a pénzből jön vissza, amit itt termeltek meg a győri cégek, munkavállalók. Éppen ezért óriási felelősség ezen források hatékony elköltése, és óriási felelőtlenség lenne, ha rosszul, rossz irányokba és pazarlóan költenénk el” – fejtette ki a képviselő, aki öt kérdést tett fel a Modern Városok Programmal kapcsolatban:

  • Kinek a felelőssége a program? A város országgyűlési képviselői vállalják a személyes felelősséget?
  • Van-e megfelelő szakembergárda, akik akárcsak töredék nagyságrendű költségvetések menedzselésében szereztek megfelelő gyakorlatot?
  • Voltak-e hatástanulmányok arra nézve, hogy milyen jövőbeli költségeket eredeztetnek az MVP keretein belül megvalósuló beruházások, esetlegesen van-e bármilyen megtérülésük? A már megvalósult projekteknél van-e bármilyen utánkövetés?
  • Van-e menetrend, vannak-e mérföldkövek, ha igen, ezeknek ki a felelőse, hogy állunk az projektek megvalósításában, akár más városokkal összehasonlítva? Mennyi forrást költöttünk el, és még mennyi áll rendelkezésünkre?
  • Kell-e, lehet-e aktualizálni az egyes beruházásokat, akár a célokat megvizsgálva, akár a kereteket? A program kihirdetése óta lejtmenetbe került a forint és elszálltak az építőipari árak.

„Amit eddig tudok, és összeraktam különböző cikkekből, az alapján ezt a rengeteg pénzt parkolóra, vasút és buszpályaudvarra, a fürdőre, a színház elköltöztetésére, sporthotelre költjük el.  E beruházások közül van olyan, ami helyén való, de vannak olyan presztízsberuházások is, amelyek létjogosultsága, nagyságrendje előtt értetlenül állok” – írta Balla.

Hozzák nyilvánosságra a vízi élménypark dokumentumait!

A győri fürdőberuházás kapcsán arról ír: a két és félszeres drágulás nem magyarázható az inflációval, még akkor is, ha az építőiparban súlyos drágulásnak voltunk a szemtanúi az utóbbi években. „A tartalom változott ennyit, és ha igen akkor reális az árazás? A kivitelezőkkel való tárgyalások kapcsán, ki volt a döntéshozó, és hogy képviselte a város érdekeit?  Jó lenne tudni, hogy ennek az egy projektnek az ilyen mérvű megdrágulása milyen más beruházások rovására történik.

Megnyugtatná a hozzám hasonló gyanakvó polgárokat, ha a pályáztatásról, a kivitelező kiválasztásáról, a megkötött szerződésről szóló összes anyag nyilvános lenne” – írta a képviselő.

Balla szerint minden olyan projekt dokumentációja, ahol az adófizetők pénzét költik el nyilvános kell, hogy legyen, azt az érvet ilyen esetekben nem tudja elfogadni, hogy az üzleti titok lenne. „Aki ezt pl. kivitelezőként így gondolja, az tevékenykedjen a versenyszférában, és ne akarjon adófizetői pénzből finanszírozott projektekben részt venni” – összegzett a független képviselő.

A képviselő szerint az is fontos kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni az új vízi élményparkot, amelynek építésében egyébként a termál mostani üzemeltetője, a Rába Quelle is részt vesz. Az új vízi élményparkot akár ők, vagy másik magáncég is megkaphatja, de üzemeltetheti a város vagy egy önkormányzati cég is. Balla a magáncéges megoldást is támogatná, ha az üzemeltetést végző céget verseny során választják ki, és egy piaci bérleti díjat vagy koncessziós díjat fizet az üzemeltetésért cserébe. Balla szerint egyébként milliárdos éves bérleti díjat kéne fizetnie egy üzemeltetőcégnek, és akkor még csak egy szerény, évi öt százalékos hozamról beszélünk a város szempontjából. „Sokat segítene, ha a témában született szerződések mindegyike nyilvánosan elérhető lenne” – mondta.

Mi lesz akkor a színházzal?

Mint arról nemrég írtunk: másfél éve ígéri, de máig nem mutatta be alaposan a kulturális negyed terveit Dézsi Csaba András polgármester; jelenleg semmi konkrétumot nem tudni sem erről, sem arról, hogy mi lesz a Győri Nemzeti Színház jelenlegi épületével, annak környezetével.

Balla Jenő szerint kérdés, hogy szükség van-e nagyszabású, új színházépületre.

„Ez csak személyes vélemény, de az utóbbi években a legjobb színházélményeim a Menház színpadhoz kapcsolódtak. Nem a díszlet vagy a drága épület volt a vonzereje, hanem a tartalom. És a fejlesztéseinkből én ezt hiányolom. Ha megfelelő tartalom nélkül építünk grandiózus épületeket, az olyan, mintha harmadosztályú labdarúgóknak építenénk néző nélküli méregdrága stadionokat” – írta.

Balla Jenő szerint a gazdasági környezet alapjaiban változott meg a covid megjelenésével, ebben a helyzetben pedig az érintett döntéshozók anélkül tudnak újratervezni, hogy abból arcvesztés lenne. Szerinte át kellene gondolni, hogy olyan beruházásokra akarunk-e költeni, amelyeknek a fenntartása a jövőben is terheket ró a város költségvetésére, és folytatjuk az eddigi stratégiát, csinálunk diákolimpiát, fürdőt, színházat.

„Azt értem, hogy kenyér meg cirkusz kell. De most a kenyérre, a jövőbeli kenyérkeresésre kellene költeni. Arra, hogy a város más, új iparágnak is vonzó legyen, ne csak egy iparág felé legyen nagyarányú kitettségünk” – írta, és rögtön illusztrálta is a problémát egy júniusi hírrel, miszerint az Audi 2026-tól kezdve nem mutat be több belső égésű motorral felszerelt autót. Balla Jenő csak annyit fűzött hozzá a hírhez: bízik benne, hogy minden győri tisztában van azzal, hogy mi a városunk első számú exportcikke. 

Szólj hozzá!

Két meccses eltiltást kapott Holdampf Gergő

A Haladás labdarúgóját a Soroksár elleni meccsen állították ki.

Kanadai válogatott irányítóval pótolta a Győr távozó amerikai kosarasát

Shay Colley érkezik a hét végén váratlanul távozott Aari McDonald helyére.

Szanyi Tibor pártjának képviselője egy frakcióba kényszerítené az ellenzéki pártok képviselőit

Az. Ellenzéki. Képviselő. Javaslatára. A Fidesznek nyilván tetszeni fog a javaslat.

Ungár: csak zöld fordulattal csökkenthető a rezsi

Erre pedig az LMP a garancia a politikus szerint.

Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, napi hatvan halottal lehet számolni

A járványelemző azt javasolja, hogy a második oltás után legkésőbb 5-6 hónappal kérjük a harmadikat.

Öten haltak meg az M1-esen történt balesetben

Bábolnánál terelik le a forgalmat.

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Józsefvárosban az utcán

A tragédia a Baross utca és a Szigetvári utca sarkán történt.

300 kiló szemetet szedtek össze a szombathelyi Nagyszálló tövéből

Két és fél órába telt a járda megtisztítása. A keletkezett költségeket a város ki fogja számlázni az épület tulajdonosának.

Rigában folytatná jó sorozatát a Falco

Idegenbeli rangadó vár a BL-ben a sárga-feketékre.

Orosz jobbszélsőt igazolt a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia

A szlovén Aneja Beganovic-csal azonban szerződést bontott a klub.

Elpusztult a világ legidősebb orrszarvúja

A testét bebalzsamozzák és kiállítják egy tudományos múzeumban.

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Mint a filmekben: autóval üldözte, majd azzal árokba lökte haragosát Izsákfánál egy ámokfutó

A hátulról meglökős módszerrel akarta rendezni kettejük nézeteltérését.

Egy keresztes lovag 900 éves kardját találták meg Izraelben

Egy amatőr búvár talált rá régiségekre.

Márki-Zay Péter mégis létrehozna egy hetedik parlamenti frakciót a mozgalmának

Kérdés, hogy ebbe belemegy-e az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt.

van még itt cikk a témában:

Úgy néz ki, ismét nem kerül a győri közgyűlés elé a Tatai úti társasház ügye

Az utolsó pillanatban vették volna le a Városstratégiai Bizottság napirendjéről a Tatai úti ezer lakásos társasházra vonatkozó javaslatot, de a többi javaslatot is az ülés előtt másfél órával töltötték fel a rendszerbe, ezért végül ellenzéki kifogások után elhalasztották az ülést.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.