Nem teljesít jól Győr az állami források megszerzésében

Pintér Bence 2021-04-16 17:58:00
A civil önkormányzati képviselő összeszedte, hogy sikerült az elmúlt években Győr városának központi forrásokhoz jutnia. Mint kiderült, nem valami fényesen.

Legutóbb a szolidaritási adónak ment utána Balla Jenő győri civil önkormányzati képviselő (Összefogás Győrért), hogy megállapítsa: Győr kiemelkedően magas összeget fizet be a központi költségvetésbe, még ahhoz képest is, hogy magasak az adóbevételei.

Lapunkhoz eljuttatott legújabb összesítésében Balla azt vizsgálta meg, hogy más városokhoz képest mennyire sikeresen pályázott központi forrásokra a város. A kép a képviselő szerint nem fest jól.

Azért nézte meg ezeket, mert több olyan visszajelzést is kapott, ami ezekkel a pénzekkel magyarázta a szolidaritási adó körüli problémákat.

Sereghajtó a városok között

Balla először megnézte, hogy a Széchenyi 2020 fejlesztési programban (ez volt a 2014 és 2020 közötti EU-s források felhasználását koordináló program) Győr hogy teljesített.

Az egy főre jutó EU-s támogatások tekintetében Győr utolsó előtti a megyeszékhelyek közt, alig megelőzve a legkevesebb támogatást kapó Szegedet.

Széchenyi 2020

(null)

Felmerült a képviselőben, hogy esetleg a nyugati fekvés miatti alacsonyabb támogatási intenzitások következménye a városunk gyenge szereplése, de az azonos régióba tartozó Zalaegerszeg, a szintén észak-dunántúli Veszprém és Tatabánya is sokkal jobban szerepeltek. „Ezért itt két okra tudtam gondolni: vagy a város nem adott be elég pályázatot, vagy a támogatások mértéke az adott település lobbierejével van kapcsolatban. Egyik lehetőség sem túl hízelgő városunk lobbistái, az országgyűlési képivselők szempontjából” – írta Balla.

 

A képviselő szerint a Modern Városok Program szűken vett (gyorsoforgalmi utakat és vasútfejlesztéseket nem számoló költségvetései alapján Győr lakosságarányosan a 8. legtöbb forrást kapta, tehát a középmezőnyben helyezkedik el, bár a környékbeli megyeszékhelyek előkelőbb helyen vannak. „Az összképet tovább rontja, hogy a teljes MVP tervezett költségvetések vonatkozásában Győr már csak a 14. a megyeszékhelyek közül” – írja. Ez alapján azt a következtetést vonta le, hogy „az elmúlt ötben év legnagyobb városfejlesztő programjában szintén nem sikerült túlzottan erős pozíciót kivívni”.

MVP

(null)

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) számait tekintve Győr majdnem sereghajtó

– írja a képviselő 2018-as adatok alapján, mivel ez volt a legfrissebb jelentés a Miniszterelnökségtől. Elképzelhető persze, hogy a 2019-es és a 2020-as év hozott változást ebben.

TOP

(null)

Balla Jenő szerint van egy fontos tanulsága van a fenti statisztikáknak. „A megyeszékhelyek költségvetésében messze nem a saját bevételek a meghatározók, hanem a különböző államháztartási transzferek és támogatások. A top tíz hazai városban költségvetését tekintve Győr támaszkodik legjobban – közel 50%-ban – a saját bevételeire, míg a többi városnál a különböző állami támogatások (esetenként hitelfelvételek mellett) sokkal meghatározóbbak. Magyarán kevésbé éri meg egy városnak feszesen, önerőből gazdálkodni, a jól teljesítő városok inkább minél több forrást igyekeznek bevonni, és azt jövőképes fejlesztésekre költik – írja Balla.

A forrásbevonáshoz pedig a civil képviselő szerint két dolog kell; jó elképzelések és jó lobbierő. „Én készséggel elhiszem, hogy mindkettő rendelkezésre áll, és szívesen veszem, ha a város vezetése, parlamenti képviselői számokkal megcáfolják azt a kedvezőtlen képet, amit a fenti adatok sugallnak” – írta a képviselő, aki sajnálja, hogy a szolidaritási adó kapcsán felvetett problémákra sem Simon Róbert Balázs, sem Kara Ákos, a város két jelenlegi, fideszes képviselője nem reagált korábban.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról