Nem teljesít jól Győr az állami források megszerzésében

Pintér Bence 2021-04-16 17:58:00
A civil önkormányzati képviselő összeszedte, hogy sikerült az elmúlt években Győr városának központi forrásokhoz jutnia. Mint kiderült, nem valami fényesen.

Legutóbb a szolidaritási adónak ment utána Balla Jenő győri civil önkormányzati képviselő (Összefogás Győrért), hogy megállapítsa: Győr kiemelkedően magas összeget fizet be a központi költségvetésbe, még ahhoz képest is, hogy magasak az adóbevételei.

Lapunkhoz eljuttatott legújabb összesítésében Balla azt vizsgálta meg, hogy más városokhoz képest mennyire sikeresen pályázott központi forrásokra a város. A kép a képviselő szerint nem fest jól.

Azért nézte meg ezeket, mert több olyan visszajelzést is kapott, ami ezekkel a pénzekkel magyarázta a szolidaritási adó körüli problémákat.

Sereghajtó a városok között

Balla először megnézte, hogy a Széchenyi 2020 fejlesztési programban (ez volt a 2014 és 2020 közötti EU-s források felhasználását koordináló program) Győr hogy teljesített.

Az egy főre jutó EU-s támogatások tekintetében Győr utolsó előtti a megyeszékhelyek közt, alig megelőzve a legkevesebb támogatást kapó Szegedet.

Széchenyi 2020

(null)

Felmerült a képviselőben, hogy esetleg a nyugati fekvés miatti alacsonyabb támogatási intenzitások következménye a városunk gyenge szereplése, de az azonos régióba tartozó Zalaegerszeg, a szintén észak-dunántúli Veszprém és Tatabánya is sokkal jobban szerepeltek. „Ezért itt két okra tudtam gondolni: vagy a város nem adott be elég pályázatot, vagy a támogatások mértéke az adott település lobbierejével van kapcsolatban. Egyik lehetőség sem túl hízelgő városunk lobbistái, az országgyűlési képivselők szempontjából” – írta Balla.

 

A képviselő szerint a Modern Városok Program szűken vett (gyorsoforgalmi utakat és vasútfejlesztéseket nem számoló költségvetései alapján Győr lakosságarányosan a 8. legtöbb forrást kapta, tehát a középmezőnyben helyezkedik el, bár a környékbeli megyeszékhelyek előkelőbb helyen vannak. „Az összképet tovább rontja, hogy a teljes MVP tervezett költségvetések vonatkozásában Győr már csak a 14. a megyeszékhelyek közül” – írja. Ez alapján azt a következtetést vonta le, hogy „az elmúlt ötben év legnagyobb városfejlesztő programjában szintén nem sikerült túlzottan erős pozíciót kivívni”.

MVP

(null)

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) számait tekintve Győr majdnem sereghajtó

– írja a képviselő 2018-as adatok alapján, mivel ez volt a legfrissebb jelentés a Miniszterelnökségtől. Elképzelhető persze, hogy a 2019-es és a 2020-as év hozott változást ebben.

TOP

(null)

Balla Jenő szerint van egy fontos tanulsága van a fenti statisztikáknak. „A megyeszékhelyek költségvetésében messze nem a saját bevételek a meghatározók, hanem a különböző államháztartási transzferek és támogatások. A top tíz hazai városban költségvetését tekintve Győr támaszkodik legjobban – közel 50%-ban – a saját bevételeire, míg a többi városnál a különböző állami támogatások (esetenként hitelfelvételek mellett) sokkal meghatározóbbak. Magyarán kevésbé éri meg egy városnak feszesen, önerőből gazdálkodni, a jól teljesítő városok inkább minél több forrást igyekeznek bevonni, és azt jövőképes fejlesztésekre költik – írja Balla.

A forrásbevonáshoz pedig a civil képviselő szerint két dolog kell; jó elképzelések és jó lobbierő. „Én készséggel elhiszem, hogy mindkettő rendelkezésre áll, és szívesen veszem, ha a város vezetése, parlamenti képviselői számokkal megcáfolják azt a kedvezőtlen képet, amit a fenti adatok sugallnak” – írta a képviselő, aki sajnálja, hogy a szolidaritási adó kapcsán felvetett problémákra sem Simon Róbert Balázs, sem Kara Ákos, a város két jelenlegi, fideszes képviselője nem reagált korábban.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák