Nem teljesít jól Győr az állami források megszerzésében

Pintér Bence 2021-04-16 17:58:00
A civil önkormányzati képviselő összeszedte, hogy sikerült az elmúlt években Győr városának központi forrásokhoz jutnia. Mint kiderült, nem valami fényesen.

Legutóbb a szolidaritási adónak ment utána Balla Jenő győri civil önkormányzati képviselő (Összefogás Győrért), hogy megállapítsa: Győr kiemelkedően magas összeget fizet be a központi költségvetésbe, még ahhoz képest is, hogy magasak az adóbevételei.

Lapunkhoz eljuttatott legújabb összesítésében Balla azt vizsgálta meg, hogy más városokhoz képest mennyire sikeresen pályázott központi forrásokra a város. A kép a képviselő szerint nem fest jól.

Azért nézte meg ezeket, mert több olyan visszajelzést is kapott, ami ezekkel a pénzekkel magyarázta a szolidaritási adó körüli problémákat.

Sereghajtó a városok között

Balla először megnézte, hogy a Széchenyi 2020 fejlesztési programban (ez volt a 2014 és 2020 közötti EU-s források felhasználását koordináló program) Győr hogy teljesített.

Az egy főre jutó EU-s támogatások tekintetében Győr utolsó előtti a megyeszékhelyek közt, alig megelőzve a legkevesebb támogatást kapó Szegedet.

Széchenyi 2020

(null)

Felmerült a képviselőben, hogy esetleg a nyugati fekvés miatti alacsonyabb támogatási intenzitások következménye a városunk gyenge szereplése, de az azonos régióba tartozó Zalaegerszeg, a szintén észak-dunántúli Veszprém és Tatabánya is sokkal jobban szerepeltek. „Ezért itt két okra tudtam gondolni: vagy a város nem adott be elég pályázatot, vagy a támogatások mértéke az adott település lobbierejével van kapcsolatban. Egyik lehetőség sem túl hízelgő városunk lobbistái, az országgyűlési képivselők szempontjából” – írta Balla.

 

A képviselő szerint a Modern Városok Program szűken vett (gyorsoforgalmi utakat és vasútfejlesztéseket nem számoló költségvetései alapján Győr lakosságarányosan a 8. legtöbb forrást kapta, tehát a középmezőnyben helyezkedik el, bár a környékbeli megyeszékhelyek előkelőbb helyen vannak. „Az összképet tovább rontja, hogy a teljes MVP tervezett költségvetések vonatkozásában Győr már csak a 14. a megyeszékhelyek közül” – írja. Ez alapján azt a következtetést vonta le, hogy „az elmúlt ötben év legnagyobb városfejlesztő programjában szintén nem sikerült túlzottan erős pozíciót kivívni”.

MVP

(null)

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) számait tekintve Győr majdnem sereghajtó

– írja a képviselő 2018-as adatok alapján, mivel ez volt a legfrissebb jelentés a Miniszterelnökségtől. Elképzelhető persze, hogy a 2019-es és a 2020-as év hozott változást ebben.

TOP

(null)

Balla Jenő szerint van egy fontos tanulsága van a fenti statisztikáknak. „A megyeszékhelyek költségvetésében messze nem a saját bevételek a meghatározók, hanem a különböző államháztartási transzferek és támogatások. A top tíz hazai városban költségvetését tekintve Győr támaszkodik legjobban – közel 50%-ban – a saját bevételeire, míg a többi városnál a különböző állami támogatások (esetenként hitelfelvételek mellett) sokkal meghatározóbbak. Magyarán kevésbé éri meg egy városnak feszesen, önerőből gazdálkodni, a jól teljesítő városok inkább minél több forrást igyekeznek bevonni, és azt jövőképes fejlesztésekre költik – írja Balla.

A forrásbevonáshoz pedig a civil képviselő szerint két dolog kell; jó elképzelések és jó lobbierő. „Én készséggel elhiszem, hogy mindkettő rendelkezésre áll, és szívesen veszem, ha a város vezetése, parlamenti képviselői számokkal megcáfolják azt a kedvezőtlen képet, amit a fenti adatok sugallnak” – írta a képviselő, aki sajnálja, hogy a szolidaritási adó kapcsán felvetett problémákra sem Simon Róbert Balázs, sem Kara Ákos, a város két jelenlegi, fideszes képviselője nem reagált korábban.

Szólj hozzá!

A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

2,9 fokkal volt hűvösebb az átlagnál.

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Valódi újságcikkek helyett ezen a héten a polgármester papagájairól közölt riportot a GyőrPlusz

Reméljük, ez a lapszám került bele a vízi élményparknál lerakott időkapszulába.

Változtatási tilalmat rendelt el Győr teljes területére a polgármester

A korábbi évek szerinte felelőtlen lakóparképítései után szeretné kézbe venni a szabályozást a polgármester. A rendelet egyelőre valamiért nem elérhető.