Ha a belpolitikában nem is, a győri Radnóti-szobornál megtörtént az árokbetemetés

Papp László Tamás 2021-06-06 20:02:38
Végre betemették a műemlék körül ásítozó gödröt, de azt nem tudni, kik, illetve hogy elvégezték-e azt, amiért kiásták? Erről feltett kérdéseinkre eddig senki nem adott érdemi választ.

Egyetlen nagyobb élőlény sincs, mint a csúszómászó akmanok és skorahok vagy a repülő tahakok a másik földrészen - hacsak azok a lyukak a Dionae-fennsíkon nem rejtenek valamit

– jelzi fel naplójába Kenton J. Stanfield a Vénusz bolygóról Howard Philips Lovecraft Eryx falai közt című novellájában.

A Szigethy Attila úton, a régi kórházépület fala mellett húzódó gödör számunkra legalább akkora rejtéllyé kezd válni, mint a Dionae-fennsík üregei a Vénuszt felfedezőknek. S amennyiben az illetékeseken múlik, úgy néz ki, ez nem is fog megoldódni.

Időközben - ahogy ma készült fotóinkon is látható - betemették a hónapok óta ott éktelenkedő gödröt. Csak bízni tudunk abban, hogy a munkálatokat is elvégezték, mert erre feleletet senkitől nem kaptunk.

Fotók: Papp László Tamás

 
 

Felfogható a dolog a helyzetből fakadó, az alkalom szülte spontán művészi installációnak. Hisz valahol mindenkiben ott a kreatív alkotó szellem – jegyeztük meg a terület korábbi állapotáról készült fotóriportban.

Önök szerint mi ez a győri Radnóti-szobornál: művészi installáció vagy félbehagyott rekonstrukció?

Aki a kórház régi épületének Szigethy Attila út felőli részénél elsétál, a Radnóti-szobornál ebbe a látványba ütközik. Én magam a kutyasétáltatás során jóformán mindennap. Ha előveszem a cinikusabb énemet, mondhatom azt: felfogható a dolog a helyzetből fakadó, az alkalom szülte spontán művészi installációnak. Hisz valahol mindenkiben ott a kreatív alkotó szellem.

A szobor gyommal benőtt előtere, illetve a költő mellszobra mögött éktelenkedő gondozatlan táj, az ott magasodó törmelékkupac, az üres, elhagyatott kórházépület, a területet elborító gaz jelképezik a kollelktív amnéziát, a véres múltat, a rombolást kártékony növényzettel eltakaró feledés és hallgatás kultúráját.

A Radnóti Miklós szobrának két oldalán ásítozó lövészárokszerű gödrök pedig a tömegsírt, amiben a XX. századi magyar irodalom  egyik legnagyobb alakját belelőtték. A földben kígyózó csövek ipari modernizmusa, s a Trónok harca valyriai romvárosát idéző ősi kőhalmaz pedig egyfajta gőzpunk hatást ad hozzá premodern és posztmodern közötti senkiföldjén rekedt művész magányához.

Persze, ha a kreatív víziót lerántjuk a realitás talajára, azt is megkérdezhetnénk, miért nem bír ez a dolog, amit ott hetek, hónapok óta csinálnak (vagyis nem csinálnak) végre elkészülni, s miért kell a szobor környékének így kinéznie? – tettük fel a kérdést április 7-i cikkünkben.

S próbáltunk is utánajárni. Az első írás után annyi változás történt, hogy körbeszalagozták a munkaterületet jelentő gödröt. 

Több lehetséges illetékest is megkerestünk a két, témának szentelt cikk megjelenése között eltelt hetekben, illetve a Földhivatalban is próbáltunk utánajárni, kié a terület, kinek a megbízásából kezdődtek a munkálatok. Mivel semmiféle fal, kerítés nem veszi körül, illetve műemlék áll ott, első ránézésre közterületnek néz ki, így megkerestük az önkormányzatot.

Dézsi Csaba András polgármesterrel érdekes levélváltás folyt az ügyben, amelyet május 14-i riportunkban publikáltunk.

Megpróbáltuk tisztázni, ki a gazdája a győri Radnóti-szobor körül tátongó gödörnek

A tulajdoni lap szerint önkormányzati területről van szó, ugyanakkor a polgármester ezt cáfolta, azt állítva: más a jelenlegi tulajdonos, de azt nem árulta el, ki az. Nem jártunk nagyobb sikerrel e kérdésben a Győr-Szol-nál, a kórháznál - és az egyetemnél sem, mely a polgármester szerint megkapja majd a kórház régi épületét.

Az Ön első kérdésére ajánljuk figyelmébe, tekintettel arra, hogy nem a város tulajdonába, illetve kezelésébe tartozik a terület, kutassa fel a tulajdonost és miután sikerrel járt neki tegye fel a további kérdéseit. Olyan ügyben nem lenne diplomatikus nyilatkoznunk mely, nem a városhoz tartozik

– válaszolta Dézsi Csaba András polgármester.

Érdeklődtünk arról is, hogy van-e tudomása az önkormányzatnak, kié a terület?

Természetesen tudjuk, de az önkormányzat már csak tancélból sem végzi el egy újságíró alapszintű munkáját”  – felelte a polgármester.

Mi persze a Dézsi Csaba Andrásnak feltett kérdéseinkkel párhuzamosan a területileg illetékes Földhivatalban is tájékozódtunk, ahol az derült ki, hogy a szóban forgó 3899/1-es helyrajzi számon lévő terület egyetlen tulajdonosa a győri önkormányzat. Tudomásunk szerint ez az épület Szigethy Attila út által határolt része mellett fekvő terület, ahol a Radnóti-szobor is áll.

A rendezési terven, illetve a tulajdoni lapon az szerepelt hogy ez közterületi földrészlet, illetve műemléki környezet, ahová az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol Zrt-nek is be van jegyezve vezetékjog. Helytállóak ezek az adatok? – kérdeztük ismét Dézsi Csaba Andrást.

Ha ezt rosszul tudjuk, akkor kérnénk, hogy cáfolja, illetve javítsa ki, adja meg a helyes információt – kértük tőle.

„Sajnos ezt rosszul tudják, kutassanak tovább. Ezért hívjuk rosszultudjuk.hu-nak az Önök lapját”

– felelte a városvezető, aki továbbra sem volt hajlandó elárulni: ha nem az önkormányzaté a terület, akkor kié?

Május 14-én közölt riportunk előtt a Győr-Szol Zrt-t is megkerestük, hogy ők végeznek-e itt felújítási munkálatokat, de nem válaszoltak a kérdéseinkre. 

Megkérdeztük a kórház főigazgatóját is. A Radnóti-szobor körüli állapotok mellett arról is érdeklődve: mi a helyzet a kórház régi épületével? Hogy mi a jelenlegi tulajdonosi, vagyonkezelői helyzet?

A témáról korábban is írtunk, akkor a jelenlegi főigazgató elődje, Tamás László János ezt válaszolta:

„Az ingatlan megosztásra került, az Ön által jelzett területek új funkciókkal és hasznosítással, más szervezet vagyonkezelésébe került.

A földhivatalból kikért tulajdoni lapok szerint viszont a 3899/3 és 3899/4 helyrajzi számon lévő ingatlanok (tudtunkkal ez a kórház régi, Zrínyi utcai épülete) tulajdonosa a Magyar Állam, a tulajdonosi jogok gyakorlója az Országos Kórházi Főigazgatóság, a vagyonkezelő pedig a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. Legalábbis a kikért tulajdoni lapokon nincs más tulajdonos, illetve vagyonkezelő feltüntetve.

De hiába küldtük el ezt a mostani főigazgatónak, nem reagált arra, miként a Radnóti-szobor körüli gödörrel kapcsolatban sem válaszolt – írtuk május 14-i riportunkban.

Azóta legalább betemették, ha nem is tudjuk, mi célból ásták ki. Ki tudja? Talán most a GYHG-nél zajló belső vizsgálat során a szekrényből kieső csontvázakat ásták el oda. Ez utóbbi persze csak szerzői humor, de jó lenne, ha komoly válaszokban is részesülnénk. Bár ebben a nyitott városháza témájában írt riportunk óta egyre kevésbé reménykedünk. 

„Nyílt városháza": megpróbáltuk kikérni a győri képviselők vagyonnyilatkozatait, de nem jártunk sikerrel

Dézsi Csaba András győri polgármester megválasztása óta rengetegszer értekezett arról, hogy irányítása alatt „nyílt" a városháza, ami leginkább azt jelenti, hogy Facebookon is lehet problémákat beküldeni a polgármesternek, amelyekből aztán jó pár Facebook-képeset meg is oldott az elmúlt hónapokban.

Borkai-éra tovább él: bár bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot, hogy e-mailben küldjék meg az érdeklődök számára a vagyonnyilatkozatokat, erre nem hajlandóak. A GYHG-től is sikertelenül próbáltunk közadatokat kikérni – derült ki.

Szólj hozzá!

Megszavazza a Jobbik a homofób pedofiltörvényt

Ellentét az összefogáson belül.

Járatsűrítéssel könnyíti meg a fővárosi közlekedést a BKK

A keddi mérkőzés miatt útlezárásokra kell számítani a Puskás Aréna környékén.

Az Európai Bizottság a Fertő tavi gigahotel építésének leállítását kéri, vagy baj lesz

A sok millárd forintos természetpusztító projekt miatt elindították az uniós kötelezettségszegési eljárások előszobáját jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot.

Ártatlannak vallotta magát a győri villanyszerelők meggyilkolásával vádolt férfi

Nem követett el semmit - ezt mondta a mai előkészítő ülésen a győri építkezési vállalkozó.

Hamarosan elstartolhat az ellenzéki hírszolgálat

Összehangolnák az ellenzéki települések médiumait, hogy ellensúlyozzák a közmédia kormánypropagandáját.

Hármas ikrek születtek Szombathelyen

Anyakönyvi hírek következnek.

Túl sok volt az érdeklődő: lehalt a villanyautósok pályázati weboldala

Így is másfél óra alatt elfogyott az elektromos autósoknak szánt állami ingyenpénz.

Csupán 2022 januárjában lehet új igazgatója a szombathelyi zeneiskolának

Czenek László korábbi igazgató idén februárban hunyt el.

Elképesztő: már az autópályákat is magánosítja a kormány

35 évre. Ellenzékben még az állami tulajdon és a stratégiai ágazatok megóvása volt a Fidesz programja. Változtak az idők.

Sipos Norbert visszatért a Haladásba

Korábban a Szombathelyi Haladásban futballozó, majd az Illés Akadémián edzősködő Sipos Norbert lett Németh Szabolcs egyik segítője.

A becsült ár 28-szorosáért kelt el Kurt Cobain egy karikatúrája

A Nirvana énekese saját maga rajzolta az önarcképet.

Több mint 300 településen irtják a szúnyogokat

A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.

Egyre több teszten bukik ki, hogy a kínai oltás után nem jelentek meg antitestek

A beoltottak szerint nekik most csak a védettségbe vetett hit jutott.

Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg

255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eljött a villanyautóra vágyók idei nagy napja Magyarországon

Ma lehet lecsapni az ingyen pénzre a villanyautósoknak, 3 milliárd forintot oszt szét az állam.

Német szakértők szerint télre már szezonális betegség lehet a koronavírusból

A szakértők szerint még évekig velünk lehet a vírus, de az oltásokkal meg lehet előzni az újabb járványt.

Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon

A páros február végén a kanadai Hamiltonban ölt meg egy 39 éves férfit.

van még itt cikk a témában:

Csak populista blöffnek jó Dézsi polgármester győri változtatási tilalma?

Blöffnek kicsit erős, a közlekedési, parkolási gondok és a túlépítkezés valódi megoldásának vékony a győri polgármester és a volt aljegyző által kifőzött jogi okoskodás.

Dézsi polgármester a rádióban: a város anyagi helyzete idén gyalázatos

Rábán forgó színpadon ad majd koncertet Győrben a Tankcsapda. Nálunk visszahallgathatja a polgármester reggeli interjúját!