Kötelezési eljárást indított a Kormányhivatal a szombathelyi Nagyszálló új tulajdonosával szemben

Farkas Bazsi 2021-03-03 17:18:00
A balesetveszélyes állapot elhárítása most a fő feladat.

Az Ugytudjuk.hu nyomon követte a szombathelyi Nagyszálló tulajdonos váltását. Az ügy egyébként kisebb politikai vihart is kavart. 

Ahogy arról akkori cikkünkben is írtunk, a szállóra nem sokkal a tavalyi választások után új árverést írt ki annak végrehajtója az ING Zrt. A pályázati felhívás szerint az épület nettó 420 millió forintot ért, az adásvételi minimálárat viszont csupán 355 millió forintban határozták meg. 

És ekkor jött a Krosnow Property Kft., egy cég amelyik a szükségesnél drágábban szerette volna megvenni az épületet, hiszen

bruttó 597 millió 408 ezer forintot ajánlott érte. 

A szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, így közgyűlésnek kellett arról döntenie, hogy mi legyen a szálló sorsa. Neményék azt mondták, hogy 600 millió forint nagyon sok pénz, ráadásul a város nem tud ÁFÁ-t visszaigényelni.

A Fidesz azt hajtotta, hogy választási ígéret volt, így köteles a városvezetés megvenni a szállót. Végül egyébként a Fidesz sem szavazott igennel a szálló megvételére. 

Sokáig lógott a levegőben az épület további sorsa, a januári közgyűlés után hónapok teltek el, de sem a végrehajtó, sem pedig a vevő nem jelentkezett azzal, hogy végbe ment volna az adásvétel.

 

Végül októberben került rá a tulajdoni lapra az új tulajdonos neve, ebből aztán következtethető, hogy megtörtént a kifizetés. 

A céget azonban hiába kerestük kérdéseinkkel, válasz nem érkezett. Személyesen is próbáltunk velük kapcsolatba lépni, ám a bejegyzett címünkön még a névtáblájukat sem találtuk. Kisebb nyomozás után a békéscsabai tanyavilágban vesztünk el. A cég tulajdonosának, Bencsik Pálnak ugyanis ide vezetnek a nyomai.

Mivel az épülethez a tavalyi vásárlás óta hozzá sem nyúltak, a szombathelyi önkormányzathoz fordultunk, hogy nekik sikerült-e felvenniük a kapcsolatot a tulajdonossal. De egyelőre a városvezetők megkeresésre sem reagált a tulaj.

A szálló balesetveszélyességének megszüntetésére a Vas Megyei Kormányhivatal küldhet felszólítást a tulajdonosnak. Mivel a tetőről továbbra is lógnak a cserepek, és mivel a szálló körül továbbra is - igaz kisebb, nagyobb megszakításokkal - kordon található, megkerestük a hivatalt, hogy küldtek-e felszólítást? Változhat-e az épület mostani állapota?

A Kormányhivatal a következő választ küldte:

A Vas Megyei Kormányhivatal 2019-ben a tárgyi műemléki védettségű épület balesetveszélyes állapotának megszüntetésére soron kívül intézkedéseket tett, amelynek keretében - a cserepek tetőzetről történő lehullásának megakadályozása érdekében - a meglévő hófogók közé ponthegesztett rácsozat került felszerelésre. Fenti veszély-elhárítási munkálatok, továbbá a forgalomkorlátozási terv elkészítésének 1.620.900 Ft+áfa költségét a Vas Megyei Kormányhivatal előlegezte meg.

A Vas Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya a tárgyi műemléki védettségű épület közelmúltban történt tulajdonosváltását követően –

az épületszerkezetek állagának és állékonyságának további romlása és a balesetveszélyes állapot elhárítása érdekében hivatalból kötelezési eljárást indított, amely eljárás jelenleg is folyamatban van.

Az biztos, hogy az épületre nagyon ráférne már a tatarozás. Persze további kérdésként felmerül az, hogy miért vesz meg valaki egy épületet, hogyha annak rendbetétele, hasznosítása már nem fordít figyelmet. 

Ezért is szomorú, hogy a tulajdonos nem hajlandó válaszolni egyetlen megkeresésre sem. 

Szólj hozzá!

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

Egyszerűsödik a terasznyitás Győrben

Tájékoztatót adott ki a vendéglátó teraszok győri működéséről a városháza.

van még itt cikk a témában:

A Fekete sereg

Bemutatjuk a szombathelyi kultúrharc főszereplőit.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ