Egy békéscsabai tanyáról irányítják majd a szombathelyi Nagyszállót?

Bazsó Bálint 2021-01-19 07:20:59
Saját bevétel nélkül vette meg a Nagyszállót, jóval a becsült érték felett a Krosnow Property Kft. A céget azonban sem az önkormányzat, sem a sajtó nem éri el, budapesti telephelyükön nincs nyomuk, a cég idős ügyvezetője pedig egy békéscsabai tanyán él, utolérhetetlenül.

Egyre több a kérdőjel a szombathelyi Nagyszálló megvétele körül. Ahogyan arról lapunk is többször beszámolt már, az épület korábbi tulajdonosát, az IGN Zrt. felszámolás alá került, az épület pedig 2005 óta üresen áll, állapota folyamatosan romlik. A Nagyszálló sorsa a kampányban is előkerült, Nemény András (Éljen Szombathely!) a választások előtt azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet.

Se híre, se hamva a szombathelyi Nagyszálló új tulajdonosának

Szinte napra pontosan, hogy bejelentkezett egy vevő a szombathelyi Nagyszállóra. Bár így elsőre egy sima adásvételnek tűnik a dolog, nem volt az. Merthogy Nemény András (Éljen Szombathely!) még a 2019-es kampányban azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet, hogy aztán egy magánberuházóval közösen alakítsák ki azt, és adjanak neki új funkciót.

Nem így lett, ugyanis az eredetileg 420 millió forintra értékelt szállót az ingatlanpiacon teljesen ismeretlen Krosnow Property Kft. vásárolta meg, nem is akárhogyan, a becsült árnál jóval drágábban, 597 millió forintért vette meg az erősen felújításra szoruló, évek óta üresen álló épületet.

Ugyanakkor a piacgazdaság elemi szabályait finoman szólva is hanyagul félresöprő adásvétel még akkor is számos kérdést vetne fel, ha az ingatlanpiacon bejáratott, jól ismert befektető vásárolta volna meg az ingatlant, ám ha egy kicsit utánanézünk a vevő pénzügyi hátterének, akkor láthatjuk, hogy nemcsak a vételárral van gond.

A vevőnek, vagyis a Krosnow Property Kft-nek ugyanis érdemi bevétele évekkel ezelőtt volt: 2016-ban 216 millió, 2017-ben kicsivel több mint 7 millió forint, vagyis egy 2020-as, 600 millió forintos nagybevásárlásra finoman szólva sem volt elegendő saját tőke.

Erre a Krosnow alapítójának és tulajdonosának, a BK-West Invest Kft-nek sem volt lehetősége, ugyanis ennek a cégnek végképp nem volt forgalma. A BK-West Invest egyik eredeti tulajdonosa egy Malajziában bejegyzett cég, a Komunikasi Makmus Asia volt, aminek magyarországi képviselője Bencsik Krisztián. A maláj cég  2019 áprilisában adta el a BK-West Invest Kft-t egy bizonyos Bencsik Pálnak, aki több mint valószínű, hogy rokonságban áll a már említett Bencsik Krisztiánnal.

A kesze-kusza cégháló mellett fontosabb kérdés, hogy a cég vajon miből is vásárolta a Nagyszállót, ugyanis az Cégbírósághoz leadott éves beszámolók adatai szerint a Krosnow Property Kft-nek 2019. dec. 31-én 71 millió követelése és 70 millió tartozása volt, tulajdonosának, a BK-West Investnek még ennyi sem.

Felmerülhet a kérdés, hogy a cég banki hitelt vett-e fel, esetleg kapott is (majd további kérdés, hogy melyik pénzintézetnek éri meg szinte nulla vagyonra, egy évek óta üresen álló, erősen felújítandó, 420 millió forintot érő ingatlanra 600 millió forint hitelt adni?), ám a Nagyszálló tulajdoni lapja szerint az ingatlan tehermentes, az egyedüli tulajdonos a Krosnow Property Kft., vagyis a tulajdonos elő tudott keríteni több mint félmilliárd forintot. 

Természetesen kerestük a céget, ám budapesti telephelyükön semmi nyoma a vállalkozásnak (vagyis sem cég- sem névtábla nem bizonyítja, hogy léteznének). Próbáltuk elérni az ügyvezető Bencsik Pált, ám itt sem jártunk sikerrel. A férfitól azt szerettük volna megtudni, hogy miből vették meg a szállót, a tulajdonos cég ügyvezetőjeként miért nem tudja elérni őt a szombathelyi önkormányzat, járt már-e az épületben, vagy egyáltalán Szombathelyen, végül pedig azt is, hogy mi a céljuk az épülettel.

A cég budapesti telephelyén hiába kerestük, semmi nyomát nem találtuk a Krosnow Property Kft-nek

Sajnos azonban az email-es megkereséseinkre nem válaszol, egy ingatlanos portálon feltüntetett korábbi telefonszáma pedig már legalább másfél éve nem az övé.

Egyedül az biztos, hogy a szombathelyi Nagyszállót birtokló cég több mint 75 éves ügyvezetője egy Békéscsaba melletti tanyán él.

Szólj hozzá!

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.