Egy békéscsabai tanyáról irányítják majd a szombathelyi Nagyszállót?

Bazsó Bálint 2021-01-19 07:20:59
Saját bevétel nélkül vette meg a Nagyszállót, jóval a becsült érték felett a Krosnow Property Kft. A céget azonban sem az önkormányzat, sem a sajtó nem éri el, budapesti telephelyükön nincs nyomuk, a cég idős ügyvezetője pedig egy békéscsabai tanyán él, utolérhetetlenül.

Egyre több a kérdőjel a szombathelyi Nagyszálló megvétele körül. Ahogyan arról lapunk is többször beszámolt már, az épület korábbi tulajdonosát, az IGN Zrt. felszámolás alá került, az épület pedig 2005 óta üresen áll, állapota folyamatosan romlik. A Nagyszálló sorsa a kampányban is előkerült, Nemény András (Éljen Szombathely!) a választások előtt azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet.

Se híre, se hamva a szombathelyi Nagyszálló új tulajdonosának

Szinte napra pontosan, hogy bejelentkezett egy vevő a szombathelyi Nagyszállóra. Bár így elsőre egy sima adásvételnek tűnik a dolog, nem volt az. Merthogy Nemény András (Éljen Szombathely!) még a 2019-es kampányban azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet, hogy aztán egy magánberuházóval közösen alakítsák ki azt, és adjanak neki új funkciót.

Nem így lett, ugyanis az eredetileg 420 millió forintra értékelt szállót az ingatlanpiacon teljesen ismeretlen Krosnow Property Kft. vásárolta meg, nem is akárhogyan, a becsült árnál jóval drágábban, 597 millió forintért vette meg az erősen felújításra szoruló, évek óta üresen álló épületet.

Ugyanakkor a piacgazdaság elemi szabályait finoman szólva is hanyagul félresöprő adásvétel még akkor is számos kérdést vetne fel, ha az ingatlanpiacon bejáratott, jól ismert befektető vásárolta volna meg az ingatlant, ám ha egy kicsit utánanézünk a vevő pénzügyi hátterének, akkor láthatjuk, hogy nemcsak a vételárral van gond.

A vevőnek, vagyis a Krosnow Property Kft-nek ugyanis érdemi bevétele évekkel ezelőtt volt: 2016-ban 216 millió, 2017-ben kicsivel több mint 7 millió forint, vagyis egy 2020-as, 600 millió forintos nagybevásárlásra finoman szólva sem volt elegendő saját tőke.

Erre a Krosnow alapítójának és tulajdonosának, a BK-West Invest Kft-nek sem volt lehetősége, ugyanis ennek a cégnek végképp nem volt forgalma. A BK-West Invest egyik eredeti tulajdonosa egy Malajziában bejegyzett cég, a Komunikasi Makmus Asia volt, aminek magyarországi képviselője Bencsik Krisztián. A maláj cég  2019 áprilisában adta el a BK-West Invest Kft-t egy bizonyos Bencsik Pálnak, aki több mint valószínű, hogy rokonságban áll a már említett Bencsik Krisztiánnal.

A kesze-kusza cégháló mellett fontosabb kérdés, hogy a cég vajon miből is vásárolta a Nagyszállót, ugyanis az Cégbírósághoz leadott éves beszámolók adatai szerint a Krosnow Property Kft-nek 2019. dec. 31-én 71 millió követelése és 70 millió tartozása volt, tulajdonosának, a BK-West Investnek még ennyi sem.

Felmerülhet a kérdés, hogy a cég banki hitelt vett-e fel, esetleg kapott is (majd további kérdés, hogy melyik pénzintézetnek éri meg szinte nulla vagyonra, egy évek óta üresen álló, erősen felújítandó, 420 millió forintot érő ingatlanra 600 millió forint hitelt adni?), ám a Nagyszálló tulajdoni lapja szerint az ingatlan tehermentes, az egyedüli tulajdonos a Krosnow Property Kft., vagyis a tulajdonos elő tudott keríteni több mint félmilliárd forintot. 

Természetesen kerestük a céget, ám budapesti telephelyükön semmi nyoma a vállalkozásnak (vagyis sem cég- sem névtábla nem bizonyítja, hogy léteznének). Próbáltuk elérni az ügyvezető Bencsik Pált, ám itt sem jártunk sikerrel. A férfitól azt szerettük volna megtudni, hogy miből vették meg a szállót, a tulajdonos cég ügyvezetőjeként miért nem tudja elérni őt a szombathelyi önkormányzat, járt már-e az épületben, vagy egyáltalán Szombathelyen, végül pedig azt is, hogy mi a céljuk az épülettel.

A cég budapesti telephelyén hiába kerestük, semmi nyomát nem találtuk a Krosnow Property Kft-nek

Sajnos azonban az email-es megkereséseinkre nem válaszol, egy ingatlanos portálon feltüntetett korábbi telefonszáma pedig már legalább másfél éve nem az övé.

Egyedül az biztos, hogy a szombathelyi Nagyszállót birtokló cég több mint 75 éves ügyvezetője egy Békéscsaba melletti tanyán él.

Szólj hozzá!

Orbán: 2-2,5 millió ember lesz beoltva április elejére

Videósorozatot indított a miniszterelnök az oltásról.

A gyógyultak közül egyre kevesebben jelentkeznek plazmadonornak

A véradók számának növelése is fontos a következő időszakban, aki védőoltást kapott akár már másnap, a betegségen átesettek három héttel a gyógyulás után jelentkezhetnek.

Mégis lesz felügyelet az óvodákban és az iskolákban hétfőtől

Gulyás Gergely miniszter azt kérte, csak az vegye igénybe a felügyeletet, akinek feltétlenül muszáj.

Önkéntes orvosnak jelentkezett Újbuda DK-s polgármestere

Feleségével együtt a kerületi rendelőintézetben fognak dolgozni.

Híres sci-fi íróról nevezték el a Perseverance marsjáró leszállóhelyét

Az afroamerikai sci-fi író, Octavia E. Butler nevét viseli a NASA marsjárójának landolási pontja.

A győri kórház hölgydolgozóinak küldött virágot a győri MSZP

A szokásos nőnapi virágosztás a lezárás miatt elmarad, ehelyett a kórházba vitt pár száz szál vörös szegfűt Pollreisz Balázs.

7269 új fertőzött van, elhunyt 146 beteg

751-en vannak lélegeztetőgépen.

Az osztrák posta környezetkímélő autókra vált

Kétezer hidrogénüzemű teherautó állítanak forgalomba.

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút Indonéziában

Az apja utána ugrott, de nem tudta megmenteni.

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

van még itt cikk a témában:

A báró, aki elhozta nekünk a szombathelyi Képtárba Dürert, Picassot, van Gogh-ot

Sem a kor, sem a sovén politika nem kedvez ma a kultúrának. A mélybarázdás, populista szellemi horizont nem tűri meg a sokszínűséget, ami pedig minden értékteremtő művészet sajátja. Ha erre tekintünk, csak irigyelhetjük a 80-as évek pezsgő világát.