Se híre, se hamva a szombathelyi Nagyszálló új tulajdonosának

Farkas Bazsi 2021-01-16 09:32:49
Eddig sem nekünk, sem pedig az önkormányzatnak nem reagált a megkeresésre. Az épület állapota pedig csak romlik.

Szinte napra pontosan, hogy bejelentkezett egy vevő a szombathelyi Nagyszállóra. Bár így elsőre egy sima adásvételnek tűnik a dolog, nem volt az. Merthogy Nemény András (Éljen Szombathely!) még a 2019-es kampányban azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet, hogy aztán egy magánberuházóval közösen alakítsák ki azt, és adjanak neki új funkciót. 

Ahogy arról akkori cikkünkben is írtunk, a szállóra nem sokkal a tavalyi választások után új árverést írt ki annak végrehajtója az ING Zrt. A pályázati felhívás szerint az épület nettó 420 millió forintot ért, az adásvételi minimálárat viszont csupán 355 millió forintban határozták meg. 

 

És ekkor jött a Krosnow Property Kft., egy cég amelyik a szükségesnél drágábban szerette volna megvenni az épületet, hiszen

bruttó 597 millió 408 ezer forintot ajánlott érte. 

A szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, így közgyűlésnek kellett arról döntenie, hogy mi legyen a szálló sorsa. Neményék azt mondták, hogy 600 millió forint nagyon sok pénz, ráadásul a város nem tud ÁFÁ-t visszaigényelni.

A Fidesz azt hajtotta, hogy választási ígéret volt, így köteles a városvezetés megvenni a szállót. Végül egyébként a Fidesz sem szavazott igennel a szálló megvételére. 

Sokáig lógott a levegőben az épület további sorsa, a januári közgyűlés után hónapok teltek el, de sem a végrehajtó, sem pedig a vevő nem jelentkezett azzal, hogy végbe ment volna az adásvétel.

Végül októberben került rá a tulajdoni lapra az új tulajdonos neve, ebből aztán következtethető, hogy megtörtént a kifizetés. 

A céget korábban mi is kerestük, de válasz a céginformációban található email címről nem jött. 

Ez már csak azért is érdekes, mert ez épület nem csak, hogy 15 éve elhagyatottan áll a város közepén, hanem mára már életveszélyes is lett a folyton lehulló cserepek miatt. Nemrég a kormányhivatal szereltetett a tetőre hálót, hogy az megfogja a megmozduló cserepeket, ám ez sem életbiztosítás. Arról nem is beszélve, hogy az itt-ott már lyukas tető alá befészkeltek a galambok, a város legnagyobb kólóniáját létrehozva ezzel. A több tucatnyi állat pedig ürülékével szennyezi a környéket.

A Nagyszálló épülete, ha nem is a 24. órában van, de eléggé a végét járja. 

 

Ismét érdeklődtünk a szombathelyi önkormányzatnál, hogy sikerült-e egyeztetniük az új tulajdonossal a szálló további sorsáról. A városháza a következő választ küldte megkeresésünkre:

A volt Savaria Szálló épület balesetveszélyes állapotának megszüntetésére az ingatlan tulajdonost hatósági eljárás keretében a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala több alkalommal is kötelezte. (Az erről szóló tájékoztatót ide kattintva le lehet tölteni.) Önkormányzatunknak ilyen ügyben nincs hatásköre, így nem is adhatott ki kötelezést az állagmegóvásra.

Az épület tetőhéjazatának javítását a Kormányhivatal végeztette el 2019. évben.

Ugyanezen évben a Kormányhivatal felkérésére, a Kormányhivatallal együttműködve az épület körül szalag kordont helyeztünk ki az Önkormányzat költségén, a közlekedők biztonsága érdekében.

Az épület új tulajdonosa egyelőre semmilyen módon nem reagált az önkormányzat megkeresésére, így arról sincs pontos információnk, hogy mi a terve az épülettel.

A kérdés már csak az, hogy miért és minek fizet ki valaki közel 600 millió forintot egy olyan épületre, amit aztán birtokba sem vesz. 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”