Továbbra is csak vizsgálják a Szombathely és Ausztria között közlekedő buszjáratok lehetőségét

ugytudjuk.hu 2019-12-11 15:30:00
Fél éve már, hogy felmerült a javaslat, de egyelőre nincs előrelépés. Kár, hiszen jelenleg 11 órába telik átvonatozni a 40 kilométerre lévő városba.

Még nyáron számoltuk ki, hogy milyen bődületes időt, közel 11 órát venne igénybe, ha valaki közösségi közlekedéssel akarna eljutni Szombathelyről Felsőőrbe (Oberwart). Az ausztriai település csupán negyven kilométerre van a megyeszékhelytől, de a tömegközlekedés nem megoldott, jelenleg gyalog gyorsabban el lehet jutni a szomszédokhoz, sőt, még három órát meg is spórolunk a vasúthoz képest.

Nem volt mindig így, a rendszerváltás után Magyarország nyitott Burgenland felé. 1990-ben például a Vasi Volán napi járatokat indított Szombathely és Oberwart között, ám ez gyorsan megszűnt, maradt a kocsi. De sajnos nem csak a közlekedés miatt került egyre messzebb tőlünk az egykori vasvármegyei település. 2010-ig több projekten is együttműködött a város Magyarországgal, de amint az Orbán-kormány elkezdte bírálni az Európai Unió szervezeteit, majd annak egész struktúráját, az osztrákok érzékelhetően visszahúzódtak a közös programoktól. Erről itt írtunk részletesen:

Vasútépítés: mertek nagyot mondani

ugytudjuk.hu Felsőőr messzebb van, mint valaha. A rendszerváltás után a szombathelyi önkormányzat nagy várakozásokat fűzött az osztrák, benne a burgenlandi kapcsolatokhoz. Főleg a térség közlekedési fejlesztésében bíztak. Ennek keretében állt volna helyre a Szombathely-Oberwart-Pinkafeld vasútvonal is, amely Friedberg irányában haladt tovább. Az ezredfordulón már Szombathely-Graz-Oberwart infrastrukturális háromszöget emlegettek, még az A2-es autópálya magyar leágaztatása is szóba került.

Cikkünk megjelenése után Ungár Péter, LMP-s országgyűlési képviselő arról kérdezte az innovációért és technológiáért felelős minisztert, Dr. Palkovics Istvánt, hogy folynak-e tárgyalások a két ország között. Palkovics azt válaszolta, hogy igen, sőt, az Európai Unió társfinanszírozásával, az Interreg Central Europe területi együttműködési program Connect2CE projektje keretében már vizsgálták a menetrendi tömegközlekedés lehetőségét. A projekt keretében két új járatot indítanának, mindkettő Grazból indulna, majd az A2-es autópályán haladnának. Ezután Németújvárat (Güssing) érintve Körmendig, illetve Felsőőr érintésével Szombathelyig közlekednének.

Azóta azonban eltelt fél év, a menetrend szerinti járatok pedig valamiért nem indultak el, ezért Ungár újabb kérdéseket intézett Palkovics felé. A képviselő felemlegette, hogy szó volt arról is, hogy a Szentgotthárdon forduló osztrák és magyar vonatok közötti átszállási idő csökkenni fog, de egyelőre ebből sem látunk semmit.

Palkovics a válaszában nem adott túl sok információt, kiderült, hogy az Interreg Central Europe finanszírozású uniós projektben

továbbra is csak vizsgálják a menetrend szerinti autóbusz-járatok elindításának lehetőségét.

A két ország érintettjei azonban rendszeresen tárgyalnak, nemrég egy nyilvános tájékoztatón ismerhették meg a járatok szakmai tervezésének folyamatát. Eszerint a két járat kishatárforgalomban, vagyis a Németújvár-Körmend és a Felsőőr-Szombathely vonalakon indulnának el. A járatok menetrendje a már meglévő vonatokhoz és autóbuszokhoz igazodna, így átszállásra is lehetőség lesz. A Graztól Körmendig, illetve Szombathelyig közlekedő autóbuszjárattal kapcsolatos egyeztetések szintén folyamatban vannak.

A Szentgotthárdon forduló osztrák és magyar vonatok közötti átszállási idő csökkentéséről is folyamatban vannak az egyeztetések, ám egyelőre itt is csak a vizsgálati szakaszban tart a kezdeményezés.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.