Továbbra is csak vizsgálják a Szombathely és Ausztria között közlekedő buszjáratok lehetőségét

ugytudjuk.hu 2019-12-11 15:30:00
Fél éve már, hogy felmerült a javaslat, de egyelőre nincs előrelépés. Kár, hiszen jelenleg 11 órába telik átvonatozni a 40 kilométerre lévő városba.

Még nyáron számoltuk ki, hogy milyen bődületes időt, közel 11 órát venne igénybe, ha valaki közösségi közlekedéssel akarna eljutni Szombathelyről Felsőőrbe (Oberwart). Az ausztriai település csupán negyven kilométerre van a megyeszékhelytől, de a tömegközlekedés nem megoldott, jelenleg gyalog gyorsabban el lehet jutni a szomszédokhoz, sőt, még három órát meg is spórolunk a vasúthoz képest.

Nem volt mindig így, a rendszerváltás után Magyarország nyitott Burgenland felé. 1990-ben például a Vasi Volán napi járatokat indított Szombathely és Oberwart között, ám ez gyorsan megszűnt, maradt a kocsi. De sajnos nem csak a közlekedés miatt került egyre messzebb tőlünk az egykori vasvármegyei település. 2010-ig több projekten is együttműködött a város Magyarországgal, de amint az Orbán-kormány elkezdte bírálni az Európai Unió szervezeteit, majd annak egész struktúráját, az osztrákok érzékelhetően visszahúzódtak a közös programoktól. Erről itt írtunk részletesen:

Vasútépítés: mertek nagyot mondani

ugytudjuk.hu Felsőőr messzebb van, mint valaha. A rendszerváltás után a szombathelyi önkormányzat nagy várakozásokat fűzött az osztrák, benne a burgenlandi kapcsolatokhoz. Főleg a térség közlekedési fejlesztésében bíztak. Ennek keretében állt volna helyre a Szombathely-Oberwart-Pinkafeld vasútvonal is, amely Friedberg irányában haladt tovább. Az ezredfordulón már Szombathely-Graz-Oberwart infrastrukturális háromszöget emlegettek, még az A2-es autópálya magyar leágaztatása is szóba került.

Cikkünk megjelenése után Ungár Péter, LMP-s országgyűlési képviselő arról kérdezte az innovációért és technológiáért felelős minisztert, Dr. Palkovics Istvánt, hogy folynak-e tárgyalások a két ország között. Palkovics azt válaszolta, hogy igen, sőt, az Európai Unió társfinanszírozásával, az Interreg Central Europe területi együttműködési program Connect2CE projektje keretében már vizsgálták a menetrendi tömegközlekedés lehetőségét. A projekt keretében két új járatot indítanának, mindkettő Grazból indulna, majd az A2-es autópályán haladnának. Ezután Németújvárat (Güssing) érintve Körmendig, illetve Felsőőr érintésével Szombathelyig közlekednének.

Azóta azonban eltelt fél év, a menetrend szerinti járatok pedig valamiért nem indultak el, ezért Ungár újabb kérdéseket intézett Palkovics felé. A képviselő felemlegette, hogy szó volt arról is, hogy a Szentgotthárdon forduló osztrák és magyar vonatok közötti átszállási idő csökkenni fog, de egyelőre ebből sem látunk semmit.

Palkovics a válaszában nem adott túl sok információt, kiderült, hogy az Interreg Central Europe finanszírozású uniós projektben

továbbra is csak vizsgálják a menetrend szerinti autóbusz-járatok elindításának lehetőségét.

A két ország érintettjei azonban rendszeresen tárgyalnak, nemrég egy nyilvános tájékoztatón ismerhették meg a járatok szakmai tervezésének folyamatát. Eszerint a két járat kishatárforgalomban, vagyis a Németújvár-Körmend és a Felsőőr-Szombathely vonalakon indulnának el. A járatok menetrendje a már meglévő vonatokhoz és autóbuszokhoz igazodna, így átszállásra is lehetőség lesz. A Graztól Körmendig, illetve Szombathelyig közlekedő autóbuszjárattal kapcsolatos egyeztetések szintén folyamatban vannak.

A Szentgotthárdon forduló osztrák és magyar vonatok közötti átszállási idő csökkentéséről is folyamatban vannak az egyeztetések, ám egyelőre itt is csak a vizsgálati szakaszban tart a kezdeményezés.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.