Ahogy visszahívták Molnárt a VasiVíz éléről, a MEKH szerint mégis megvan a kaposvári víziközmű-szolgáltató vezérigazgatójának szakmai gyakorlata a poszt betöltésére

Farkas Bazsi 2020-09-16 10:34:34
Egy csapásra elég lett a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerzett tapasztalat.

Lassan egy szappanoperára emlékeztetnek azok a fordulatok, amik a magyar víziközmű-szolgáltatók és a Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivatal főszereplésével lezajló történetben bekövetkeznek.

Tavaly, év végén döntött úgy a szombathelyi közgyűlés, hogy visszahívja a VasiVíz vezérigazgatói posztjáról Kohuth Viktor vezérigazgatót, a helyére pedig Molnár Miklóst javasolja az igazgatóságnak megválasztani. A folyamat végbe is ment, Molnár kezdte el vezetni a céget. 

Csakhogy az egész többről szólt, mint hogy ki legyen a vizes cég feje. A VasiVíz egy mamutcég, sok pozícióval, az elmúlt évtizedben pedig a helyi Fidesz egyik bástyája volt. 

Molnár átszavazásával tavaly létrejött új baloldali többség már közel egy évvel a választás előtt át tudta venni a városvezetői többséget, így Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője bosszúra szomjazott.

Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Nagyjából négy hónappal ezelőtt kezdődött a cirkusz a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére.

Történetesen a víziközmű-szolgáltatókat felügyelő szerv, a Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivataln elnöke, hogy hogynem egy szintén a Fideszhez közel álló személy volt ebben az időben. Dorkota Lajos, Dunaújváros fideszes választókerületi elnöke, a párt korábbi parlamenti képviselője még kitüntetést is kapott korábban Hendétől. A MEKH tehát pillanatok alatt megállapította, hogy Molnárnak nincsen meg a pozíció betöltéséhez szükséges 5 éves szakmai tapasztalata, így őt vissza kell hívni. 

A fegyver azonban fordítva sült el, ugyanis tömegesen érkeztek meg a MEKH-hez a közérdekű bejelentések, amiben több más víziközmű-szolgáltatónál fennálló hasonló szabálytalaságra hívják fel a figyelmet. 

A MEKH-nek ugyanis időközben megváltozott a jogértelmezése, korábban úgy vélekedtek a szabályozásról, hogy a vezetőnek és a helyetteseinek együtt kell meglennie az 5 éves szakmai tapasztalatnak, Molnár ügyében azonban úgy nyilatkoztak, hogy a vezetőnek egyedül kell meglennie az 5 éves gyakorlatnak.

Molnár Miklósnak nem, Bakondi György Patriknak elég a gazdasági életben szerzett tapasztalat egy víziközmű-szolgáltató irányításához

Egyre kacifántosabb a magyarországi víziközmű-szolgáltatók vezetőinek helyzete. Történt ugyanis, hogy idén januárban megválasztotta a VasiVíz igazgatósága Molnár Miklóst vezérigazgatónak. Erre a kézivezérelt fideszes média ráugrott a Pro Savaria korábbi képviselőjére, mondván, hogy nincsen meg a szükséges gyakorlata a cég vezetéséhez.

Így azonban több cég vezérigazgatója is érintve lett az ügyben. 

  • Virág László (kinevezve 2017-ben), Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.
  • Sasvári Szilárd (kinevezve 2016-ban), Heves Megyei Vízmű Zrt.
  • Áfra Barnabás János (kinevezve 2017-ben), Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.
  • Bakondi György Patrik (kinevezve 2017-ben), Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

De érintve volt a teljes egészében a fideszes városvezetésű Kaposvár tulajdonában álló KAVÍZ, és annak vezetője Szaka Zsolt. A cég esetében elmarasztaló határozat született, erről már augusztus 14-én írtunk. A határozatot azonban csak szeptember 10-én tette közzé a MEKH a honlapján, azzal a friss határozattal egy időben, amely a korábbi elmarasztalást visszavonja. 

Az új határozat szerint Szaka a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerezte meg korábban a víziközmű-szolgáltató vezérigazgatói posztjához szükséges 5 éves gyakorlatot.

Időrendbe szedve egészen pontosan így történtek az események:

  1. A MEKH határozatban marasztalta el a VasiVizet, szerintük ugyanis hiányzik Molnár szakmai gyakorlata.
  2. A MEKH több jelentést is kap, hogy ez alapján több víziközmű szolgáltatónál is hasonló aggályok merülnek fel.
  3. A MEKH vizsgálatokat kezd, többek elmarasztalja a KAVÍZ-t. 
  4. A szombathelyi közgyűlés engedve a MEKH nyomásának visszahívja Molnár Miklóst.
  5. A MEKH megsemmisíti a KAVÍZ kapcsán hozott korábbi határozatot, mivel szerintük annak vezetőjének a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerzett korábbi tapasztalati kielégítőek az előírt 5 éves követelményt nézve. 

Kíváncsian várjuk, hogy a többi, fentebb említett 4 cég tekintetében mikor születik hasonló megállapítás. 

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Rejtélyes bosszú lehetett Rozi, a kecske lefejezése mögött

Egy nagy port kavart évtizedes és egy tavalyi kaposvári bűncselekmény is kapcsolatba hozható a gyanúsítottal és az állat halálával.