Molnár Miklósnak nem, Bakondi György Patriknak elég a gazdasági életben szerzett tapasztalat egy víziközmű-szolgáltató irányításához

Farkas Bazsi 2020-06-12 10:15:00
Fónagy János, államtitkár korábban azt írta ugyanis, hogy az ágazatban semmilyen tapasztalattal nem rendelkező Bakondit a gazdasági életben szerzett tapasztalata teszi alkalmassá a vezérigazgatói pozícióra.

Egyre kacifántosabb a magyarországi víziközmű-szolgáltatók vezetőinek helyzete. Történt ugyanis, hogy idén januárban megválasztotta a VasiVíz igazgatósága Molnár Miklóst vezérigazgatónak. Erre a kézivezérelt fideszes média ráugrott a Pro Savaria korábbi képviselőjére, mondván, hogy nincsen meg a szükséges gyakorlata a cég vezetéséhez. Majd rövid időn belül a Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivatal vizsgálatot kezdeményezett és megállapította, hogy Molnár vezetése alatt szabálytalanul működött a VasiVíz, így a vezérigazgatónak azonnal le kell mondania, továbbá 1,5 millió forintos büntetést is kell fizetnie a cégnek. A VasiVíz most közigazgatási pert indított a MEKH döntése ellen, a végső szót, így majd a bíróság mondja ki. 

Úgy tűnik egyébként, hogy az egész eljárás nem más, mint egy bosszúhadjárat. Ennek részleteiről már korábban írtunk. De a lényeg az, hogy a MEKH-et nem más vezeti, mint Dorkota Lajos, korábbi fideszes parlamenti képviselő, Dunaújváros jelenlegi választókerületi elnöke. Molnárt pedig már korábban is árulónak kiáltotta ki a Fidesz, mivel őt okolták azért, hogy Szombathelyen elveszítették előbb a többségüket, később pedig az önkormányzati választást is.

Korábbi cikkünkben már leírtuk, hogy nagyon úgy néz ki, hogy a MEKH nem egységesen alkalmazta eddig azt a szabályozást, ami kimondta, hogy ki tölthet be vezérigazgatói pozíciót egy víziközmű-szolgáltatónál és ki nem. Hiszen Molnár esetében az elmarasztaló határozatukat azzal indokolták, hogy nincsen meg a vezérigazgatónak az az 5 éves gyakorlata, ami szükséges a poszt betöltéséhez. Csakhogy a szöveg úgy szól, hogy vezetőnek és helyetteseinek együtt kell meglenni a meghatározott 5 évnek.

Eddig valószínű együtt is kezelték a posztok betöltőinek gyakorlati éveit, éppen Molnár Miklós esetében azonban megváltozott a korábbi jogértelmezés. Nem nagyon tudunk ugyanis mást elképzelni, hiszen máskülönben nem lehetett volna vezérigazgató például Sasvári Szilárd, aki korábban egy parkoló cég ügyvezetője volt, mielőtt vezérigazgató lett az egri víziközmű-szolgáltatónál. Vagy például Bakondi György Patrik, aki úgy lett vezető az ágazatban, hogy korábban a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt-nél dolgozott. 

Úgy értesültünk, hogy a szabály újraértelmezése miatt, most több cég esetében is vizsgálódik a hivatal, a mi látókörünkbe 4 víziközmű-szolgáltató került, de ennél akár több is lehet, ahol aggályossá vált a vezérigazgató személye.

Egy 2017-es parlamenti írásbeli kérdésre bukkantunk, amiben Szabó Szabolcs az Együtt országgyűlési képviselője pont Bakondi György Patrik kinevezésének szabályosságáról érdeklődik. Az apropót az adta, hogy Bakondit akkor alig fél éve nevezte ki a kormány az Észak-magyarországi Regionális Vízmű Zrt élére, majd helyezte át a Tiszai Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatójának. Szabó többek között azt kérdezte, hogy:

A korábban semmilyen ágazati vezetői tapasztalattal rendelkező Bakondi György Patrik ismételt vezetői kinevezését mennyiben indokolja az elmúlt hat hónapban nyújtott teljesítménye?


Fónagy János államtitkár válaszolt a kérdésre, aki azt írta:

Bakondi György Patrik kinevezését a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. élére a gazdasági életben szerzett tapasztalata, valamint pozitív ágazati meglátásai indokolják. 


A teljes levelezés itt olvasható:

 

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

A bíróság megszüntette az eljárást Molnár Miklós vasivizes vezérigazgatói kinevezésének ügyében

Saját cégét perelte be Virányi Balázs igazgatósági tag azzal, hogy a VasiVíz közgyűlése jogszerűtlenül járt el akkor, amikor Molnárt megválasztották a cég első emberének.