Molnár Miklósnak nem, Bakondi György Patriknak elég a gazdasági életben szerzett tapasztalat egy víziközmű-szolgáltató irányításához

Farkas Bazsi 2020-06-12 10:15:00
Fónagy János, államtitkár korábban azt írta ugyanis, hogy az ágazatban semmilyen tapasztalattal nem rendelkező Bakondit a gazdasági életben szerzett tapasztalata teszi alkalmassá a vezérigazgatói pozícióra.

Egyre kacifántosabb a magyarországi víziközmű-szolgáltatók vezetőinek helyzete. Történt ugyanis, hogy idén januárban megválasztotta a VasiVíz igazgatósága Molnár Miklóst vezérigazgatónak. Erre a kézivezérelt fideszes média ráugrott a Pro Savaria korábbi képviselőjére, mondván, hogy nincsen meg a szükséges gyakorlata a cég vezetéséhez. Majd rövid időn belül a Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivatal vizsgálatot kezdeményezett és megállapította, hogy Molnár vezetése alatt szabálytalanul működött a VasiVíz, így a vezérigazgatónak azonnal le kell mondania, továbbá 1,5 millió forintos büntetést is kell fizetnie a cégnek. A VasiVíz most közigazgatási pert indított a MEKH döntése ellen, a végső szót, így majd a bíróság mondja ki. 

Úgy tűnik egyébként, hogy az egész eljárás nem más, mint egy bosszúhadjárat. Ennek részleteiről már korábban írtunk. De a lényeg az, hogy a MEKH-et nem más vezeti, mint Dorkota Lajos, korábbi fideszes parlamenti képviselő, Dunaújváros jelenlegi választókerületi elnöke. Molnárt pedig már korábban is árulónak kiáltotta ki a Fidesz, mivel őt okolták azért, hogy Szombathelyen elveszítették előbb a többségüket, később pedig az önkormányzati választást is.

Korábbi cikkünkben már leírtuk, hogy nagyon úgy néz ki, hogy a MEKH nem egységesen alkalmazta eddig azt a szabályozást, ami kimondta, hogy ki tölthet be vezérigazgatói pozíciót egy víziközmű-szolgáltatónál és ki nem. Hiszen Molnár esetében az elmarasztaló határozatukat azzal indokolták, hogy nincsen meg a vezérigazgatónak az az 5 éves gyakorlata, ami szükséges a poszt betöltéséhez. Csakhogy a szöveg úgy szól, hogy vezetőnek és helyetteseinek együtt kell meglenni a meghatározott 5 évnek.

Eddig valószínű együtt is kezelték a posztok betöltőinek gyakorlati éveit, éppen Molnár Miklós esetében azonban megváltozott a korábbi jogértelmezés. Nem nagyon tudunk ugyanis mást elképzelni, hiszen máskülönben nem lehetett volna vezérigazgató például Sasvári Szilárd, aki korábban egy parkoló cég ügyvezetője volt, mielőtt vezérigazgató lett az egri víziközmű-szolgáltatónál. Vagy például Bakondi György Patrik, aki úgy lett vezető az ágazatban, hogy korábban a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt-nél dolgozott. 

Úgy értesültünk, hogy a szabály újraértelmezése miatt, most több cég esetében is vizsgálódik a hivatal, a mi látókörünkbe 4 víziközmű-szolgáltató került, de ennél akár több is lehet, ahol aggályossá vált a vezérigazgató személye.

Egy 2017-es parlamenti írásbeli kérdésre bukkantunk, amiben Szabó Szabolcs az Együtt országgyűlési képviselője pont Bakondi György Patrik kinevezésének szabályosságáról érdeklődik. Az apropót az adta, hogy Bakondit akkor alig fél éve nevezte ki a kormány az Észak-magyarországi Regionális Vízmű Zrt élére, majd helyezte át a Tiszai Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatójának. Szabó többek között azt kérdezte, hogy:

A korábban semmilyen ágazati vezetői tapasztalattal rendelkező Bakondi György Patrik ismételt vezetői kinevezését mennyiben indokolja az elmúlt hat hónapban nyújtott teljesítménye?


Fónagy János államtitkár válaszolt a kérdésre, aki azt írta:

Bakondi György Patrik kinevezését a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. élére a gazdasági életben szerzett tapasztalata, valamint pozitív ágazati meglátásai indokolják. 


A teljes levelezés itt olvasható:

 

Szólj hozzá!

A burgenlandi Felsőőrön létrejön a Népcsoportok Székháza

A város korábbi kollégiumát újítják fel és alakítják át.

Alekosz edzés közben olyan mélyen elgondolkodott, hogy még Buddha is megirigyelné

Az egykori reality sztár botrányokról meg dalokról elmélkedik, miközben éppen kipöccinti magát.

Végre kiderült mikor ad interjút az Ugytudjuk.hu-nak Hende Csaba

Egy hónapot kellett várnunk egy egyszerű válaszra.

Összeütközött két metrószerelvény a 3-as metró vonalán

Egy harmadik szerelvény is érintett volt: benn ragadt az említett területen.

Hófúvás miatt adtak ki riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre

A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járműv

Havazást hoz a hétvége a Dunántúlra

Erősen felhős napok állnak előttünk.

Egy tanulmány szerint vonzóbbnak találjuk azokat, akik maszkot hordanak

A járvány előtti időben viszont teljesen máshogy gondolkodtunk azokról, akik eltakarják az arcukat.

Ne előzd a hókotrót!

Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

Január végén születik döntés az ETO jövőjéről

Végső fázisba értek a tárgyalások.

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

Hivatalosan is készül a Squid Game második évada

A Netflix egyik fejese szerint a sorozat univerzuma még csak most kezd el igazán felpörögni.

Ungár Péter: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik.

74 éves korában elhunyt Meat Loaf, a zenészlegenda

6 évtizeden keresztül zenélt, több mint 100 millió albumot adott el.

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók az mRNS-vakcinák

Több mint 65 ezer várandós anyát vizsgáltak.