Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Farkas Bazsi 2020-06-10 16:29:00
Visszafelé sülhet el a fegyver, amit a VasiVíz vezérigazgatójára, Molnár Miklósra sütöttek el. Több víziközmű-szolgáltatónál is azt vizsgálják, hogy szabályos-e a működése.

Nagyjából négy hónappal ezelőtt kezdődött a cirkusz a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére. 

Időközben a távozó vezérigazgató, Kohuth Viktor közel 17 millió forintos végkielégítést vitt magával, igaz ez az összeg korábban 36 millióra rúgott

A cég működését az is besározta, hogy miközben 600 millió forintos hiányt termelt a vállalat, a vezetők vadiúj Toyotákkal paroláztak az üzem területén.

Nem válaszol a Szombathelyi Önkormányzat kérdéseire a 600 milliós tartozást felhalmozó VasiVíz igazgatósága

A VasiVíz botrány ott kezdődött, hogy az új városvezetés visszahívta posztjáról Kohuth Viktort a társaság vezérigazgatóját, akinek végkielégítését 9 hónapban maximalizálták a képviselők. Erre Kohuth a soron következő igazgatósági közgyűlésen azt terjesztette be, hogy bérkiegészítésként bruttó 36 millió forintot tehessen el úgy, hogy jutalom címén 60 millió forintot ígyis úgyis kapna.

Erre jött aztán egy önjelölt séi blogger, aki leveleket kezdett el írni a víziközmű társaságokat felügyelő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak, hogy foglaljanak állást a tekintetben, hogy Molnár szabályosan tölti-e be a pozícióját. 

A szabályozásban ugyanis szerepel egy eléggé kacifántos meghatározás, ami azt írja, hogy:

“A Vhr. 31. § (3) bekezdése alapján a Hivatal a kérelmező személyi állománya tekintetében folytat le vizsgálatot. E körben, az a) pontban megjelölt feltételek alapján vizsgálja, hogy

A) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e a 31. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott végzettséggel, illetve az ott megjelölt szakiránnyal megegyező osztatlan képzésben szerzett főiskolai vagy egyetemi alapképzésben szerzett oklevéllel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e,
vagy

b) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e gazdasági vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e.”

Vagyis a szöveg említ egy öt éves gyakorlati időszakot, ami feltétele annak, hogy valaki vezérigazgató legyen. Ám a szöveg értelmezése nem mindegy. Többszöri elolvasás után az látszik kézenfekvőnek, hogy a vezetőnek és helyetteseinek összesen kell, hogy meglegyen az 5 éve. 

A jelenséggel Marton Zsolt, Szombathely korábbi fideszes alpolgármestere is foglalkozott egy Facebook-posztban, ahogy írta, az együtt szót később iktatták be a jogszabályba, azért, hogy a viziközműves tapasztalattal abszolút nem rendelkező korábbi vezérigazgató - akit Marton állítása szerint Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője, kézi vezérléssel tett a helyére - megmaradhasson pozíciójában.

Bosszú, ami visszaüt?

Molnár Miklós tavaly januárban lett szálka a Fidesz, és annak szombathelyi teljhatalmú urának, Hende Csabának a szemében. Molnár bűne annyi volt, hogy megszavazta a 2019. januári rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontját, így az ellenzék - a Fidesz frakció teljes távolmaradása mellett - megszavazta a rabszolgatörvényt elutasító önkormányzati határozatot. Molnárt árulózni kezdték szinte minden kormánycsatornán, többek között a Fidesz megyei párt lapjában is. Az akkori alpolgármester erre válaszul az ellenzékkel kezdett szavazni. A Fidesz pedig erőből végigvitt döntései miatt elveszítette előbb a többségét, majd a önkormányzati választásokat is.

Molnár kinevezése pedig jól jött a további csatákhoz. A VasiVizet ugyanis feljelentették a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál, ami így vizsgálatot kezdeményezett, és megállapította, hogy Molnár kinevezése óta nem szabályos a cég működése, ezért haladéktalanul új vezetőt kell választani, továbbá be kell fizetni másfél millió forintot az államkasszába büntetésként. 

A VasiVíz azonban nem hagyta annyiban a dolgot, közigazgatási pert indított a MEKH döntése ellen.

A laikus persze azt gondolhatja, hogy egy teljesen átlagos, részrehajlás nélküli vizsgálat zajlott, ami egy szolgáltató működését nézte át tüzetesen. Csakhogy nem árt megvizsgálni, hogy mi is az a MEKH és ki is annak a vezetője. 

A hivatalt ugyanis Dorkota Lajos, korábbi fideszes parlamenti képviselő vezeti. Dorkota 2013-ban honvédelmi kitüntetést vehetett át, és ez pont abban az időben volt, amikor a honvédelmi tárca vezetőjét úgy hívták, hogy Hende Csaba. 

Hendében és Dorkotában még egy közös van. Hende Szombathelyen, Dorkota pedig Dunaújvárosban vitte vereségre a Fideszt, mint választókerületi elnök.

Dorkotát 2013-ban 7 évre választották meg a hivatal élére, hamarosan újra döntenek a pozíciójáról, így nem mindegy, hogy hogyan teljesít. 

Molnár a Fidesz retorikája szerint áruló, aki az ellenzéknek nem csak az ideiglenes többséget, de végül egy önkormányzati választási győzelmet is megszerzett. Lehet e jobb alkalom arra, hogy egy hivatalvezető hivatali idejének lejártához közeledve megmutassa, hogy mennyire alkalmas a feladat elvégzésére.

Csak, hogy időközben úgy értesültünk, hogy az hivatalban újraértelmezett jogszabály miatt az ország több víziközmű-szolgáltatójánál is felmerült, hogy szabálytalanul működik. Ezért kérdéssel fordultunk a MEKH-hez, hogy megtudjuk, valóban vizsgálnak-e több céget is emiatt.

A hivatal válaszában azt írta, hogy 

“a VasiVízhez hasonló vizsgálat van folyamatban több víziközmű-szolgáltatónál, azonban az ellenőrzések befejezéséig az eljárásokról nem adhatunk információt. Abban az esetben, ha valamely ellenőrzés megállapítással zárul, a Hivatal az erről hozott határozatot a honlapján közzé fogja tenni.”

A dolog azért érdekes, mert eddig évek óta egyetlen víziközmű-szolgáltatónál sem merült fel, hogy szabálytalan lett volna a működés. Ám mivel most Molnár Miklós személye miatt a VasiVíznél vizsgálatot rendeltek el, így ezért a többi cégnél is vizsgálódni kell. Csakhogy ahogy azt már korábban Marton Zsolt volt szombathelyi alpolgármester posztjában is olvashattuk, a VasiVíznél kézi vezérléssel osztották ki a vezérigazgatói posztot. Nem meglepő módon ez más szolgáltatók esetében is pontosan így zajlott. Információink szerint ugyanis több Fideszhez közeli vezérigazgatónál is felmerült most, hogy szabálytalanul ült be a bársonyszékbe.

A következő vezérigazgatók és cégek lehetnek érintettek az ügyben:

  • Virág László (kinevezve 2017-ben), Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 
  • Sasvári Szilárd (kinevezve 2016-ban), Heves Megyei Vízmű Zrt.
  • Áfra Barnabás János (kinevezve 2017-ben), Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.
  • Bakondi György Patrik (kinevezve 2017-ben), Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

A nevek közül ismerős lehet Sasvári Szilárd. Sasvári a rendszerváltás után 3 cikluson keresztül volt tagja a Parlamentnek, majd 2006-ban Orbán Viktornál kegyvesztett lett, így felhagyott a politizálással. Volt ő a Esztergom-Mahart Személyhajózási és Kikötő Kft. ügyvezetője is. A víziközmű-szolgáltatói kinevezése előtt a Gran Parkoló Kft. ügyvezetőjeként dolgozott. Már a cég neve is arról árulkodik, hogy nem csapvíz-szolgáltatásban utaztak. 

A másik érdekes név Bakondi György Patriké. Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának, Bakondi Györgynek a fiát 2017-ben nevezték ki a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. élére. Úgy tudjuk, hogy Bakondi kinevezése előtt szintén nem a víziközmű-szolgáltatásban dolgozott, ugyanis a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél alkalmazták korábban.

Nem lennénk most MEKH helyében. Hiszen ha a szombathelyihez hasonló mércével mérik a többi felmerült nevet, akkor ugyanolyan elmarasztaló határozatot kell hozniuk, mint a VasiVíz esetében. Akkor pedig az ország több szolgáltatója bajba kerülhet.

De nem lennénk azoknak a helyében sem, akik “le akarták vadászni” Molnárt, hiszen elképesztő lavinát indítottak meg, csak azért, hogy erőt fitogtassanak. 

Szólj hozzá!

Közös ellenzék: Ha a Fidesz marad hatalmon, védtelenek maradunk a klímaválsággal szemben

A cafeteria rendszer részévé akarják tenni a közösségi közlekedési bérletek vásárlását.

Tavaly év vége óta nem elérhetőek a Győrben Közlekedünk videói - vajon miért?

Megkérdezték erről az oldal üzemeltetőit, válaszuk lentebb.

18 éves győri zenész nyert támogatást a MOL közhasznú alapítványától

Molnár Imola kilencévesen kezdett fuvolázni, több hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel, fellépett a Győri Filharmonikusokkal is.

A szombathelyi nevelésű Schäfer András a Bundesligába igazolhat

Sajtóhírek szerint közel áll a klubváltáshoz 2021. Magyar Aranylabdása.

Gyulay Zsolt vagy Hajdu Balázs lehet a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Ketten pályáztak Kulcsár Krisztián megüresedő pozíciójára.

Koczka és Molnár is támogatja Czeglédy javaslatát

Eddig úgy néz ki, hogy a fideszeseken kívül a többi szombathelyi képviselő a kézilabdások megsegítéséért fog gombot nyomni.

Síbalesetben meghalt Gaspard Ulliel francia színész

37 éves művész többször is elnyerte a francia filmesek legfontosabb díját, a Césart.

Meghalt az autó sofőrje a rátóti vonatbalesetben

Olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Két autó ütközött össze a 86-os főúton, Szombathely belterületén

Az érintett szakaszon félpályán halad a forgalom.

Éljen Szombathely: Legyen saját csarnoka Szombathely kézilabdacsapatának!

SZKKA közérdekből kapjon a várostól ingyenes használatba önkormányzati telket - javasolja a frakció.

Februártól változik a szelektív hulladékszállítás Sárváron

Több utcában is oda kell majd figyelni, hogy jó napon kerüljenek ki a kukák.

Elkapta a koronavírust Márki-Zay Péter

A politikus karanténba vonul. Minden programját lemondta.

Czeglédy: Szükség van a kézicsarnokra Szombathelyen!

A képviselő indítványozni fogja, hogy a város ingyen adjon telket egy új sportcsarnok építéséhez Szombathelyen.

Mocskos milliók: még Schadl sofőrje is „hármas" csomagokat állított össze Völnernek

A fideszes képviselő ügyének két gyanúsítottja egyáltalán nem figyelt arra, hogy óvatosan egyeztessenek egymással.

Nem kaptak tájékoztatást az orvosok a negyedik oltással kapcsolatban

A kormányzati propaganda ellenére az oltópontok többsége nem olt negyedszerre, inkább kivárnak.