Van értelme a tiltakozásnak: Dézsi Csaba András mégse vágatja ki a marcalvárosi Kiserdőt!

Pintér Bence 2024-02-22 18:13:00
Miután a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület több mint ezer aláírást gyűjtött össze az erdő megvédéséért, lemondtak arról, hogy beépítsék az erdő ötödét.

Célt ért a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület aláírásgyűjtése, mégsem építi be a Kiserdőt a győri városvezetés.

A GyőrPlusz Média „Megvédjük a Kiserdőt!” című videójában jelentette be Bozsoki Szilveszter főosztályezető és Szaksz Vince főépítész: megkezdték a folyamatot, amelynek végén az erdő egész területe jogilag is zöldterületté fog válni. A 22 hektáros Kiserdő 43 százaléka, az Apor Iskolától délre fekvő 9,5 hektár jelenleg nem erdőként szerepel a rendezési tervben, hanem felparcellázott építési területként, ez fog megváltozni a főépítész ígérete szerint. Az erdő egy része ugye be is épült a Borkai-érában (pirossal), egészen mostanáig pedig egy legalább két hektárt elfoglaló uszoda és „rekreációs központ” építését tervezte ezen a területen a város (sárgával jelölve a városháza által javasolt terület), illetve a Szent Anna Otthon bővűlésére is ezen a területen látott lehetőséget a polgármester (kékkel jelölve a helyszín).

A Kiserdőt tehát leginkább éppen a városvezetéstől kellett megvédeni:

az erdő ötödére uszodát, illetve idősotthont építeni akaró Dézsi Csaba András polgármester az elmúlt hónapokban számos alkalommal hazudta azt, hogy az erdő már védett; majd arról beszélt, hogy a kérdéses területen „semmire való fák vannak”, vagy nincsenek is fák. Tavaly novemberben még egyértelműen azt mondta a közmeghallgatáson, hogy itt szeretné megépíteni az uszodát.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje és marcalvárosi képviselőjelöltje, Pintér Bence (lapunk munkatársa – a szerk.) december végén kezdett aláírást gyűjteni, hogy a tervezett beépítéseket megakadályozza. Posztja szerint több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt másfél hónapban.

„Ezzel teljesült petíciónk első követelése. Közelről követni fogjuk a folyamatot, hogy biztosak lehessünk benne, hogy valóban az erdő minden része megkapja legalább a legminimálisabb védelmet a várostól. Fontos azonban, hogy a petíciónak az erdő helyzetének jogi rendezése csak első pontja volt, a második pont így hangzott: kezdődjön meg végre az erdő fáinak értő gondozása! A Kiserdő hosszú távú jövöje ezzel kezdődik!”

írta a polgármesterjelölt. Bejelentette emellett, hogy a Kiserdő hosszú távú jövőjével kapcsolatban pikniket hirdetnek meg március 23-ára, ahol mindenki elmondhatja majd a véleményét.

Ez van a fenntarthatósági tervben is

A Kiserdő déli részének erdővé minősítése azért is fontos, mert Győr Fenntartható Energia Klíma és Akcióterve (SECAP) szerint

  • „Győr zöldfelületi aránya alacsony, ÜHG (üvegházgáz – a szerk.) nyelő kapacitása jelenleg nem elégséges, nem fedezi a város üvegházgáz kibocsátását.”

  • „Győr zöldfelületi rendszerének fenntartása, mennyiségi és minőségi fejlesztése, bővítése kiemelten fontos az elnyelő kapacitás fejlesztése szempontjából, melyhez elengedhetetlen – többek között – a városi zöldterületek védelmének erősítése, fasorok telepítésének támogatása a városon belüli közlekedési utak mentén, ipari területeken védőfásítások területeinek kijelölése.”

  • „A város belterületén alacsony az erdősültségi arány, jelentősebb borítottság csak a város peremterületein található.”

A dokumentum célként jelöli ki az erdő- és zöldterületek védelmét és a 2018-as szint megtartását 2030-ig, ha lehetséges, növelését 15 százalékkal.

Ezen felül még ezeket is kitűzi fontos célként:

  • a város közigazgatási területén belül lévő zöldterületek, parkok tudatos fejlesztése, kiterjedésük
    növelése, új városi parkterületek létrehozása, azok tudatos fejlesztése és kezelése, további területek
    erdősítése,
  • meglévő zöldterületek és erdők fenntartása,
  • várostervezés során a zöldterületekkel kapcsolatos szempontok érvényesítése.

Ebbe a tervbe nehezen illeszkedik egy meglévő erdő beépítése.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.