Van értelme a tiltakozásnak: Dézsi Csaba András mégse vágatja ki a marcalvárosi Kiserdőt!

Pintér Bence 2024-02-22 18:13:00
Miután a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület több mint ezer aláírást gyűjtött össze az erdő megvédéséért, lemondtak arról, hogy beépítsék az erdő ötödét.

Célt ért a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület aláírásgyűjtése, mégsem építi be a Kiserdőt a győri városvezetés.

A GyőrPlusz Média „Megvédjük a Kiserdőt!” című videójában jelentette be Bozsoki Szilveszter főosztályezető és Szaksz Vince főépítész: megkezdték a folyamatot, amelynek végén az erdő egész területe jogilag is zöldterületté fog válni. A 22 hektáros Kiserdő 43 százaléka, az Apor Iskolától délre fekvő 9,5 hektár jelenleg nem erdőként szerepel a rendezési tervben, hanem felparcellázott építési területként, ez fog megváltozni a főépítész ígérete szerint. Az erdő egy része ugye be is épült a Borkai-érában (pirossal), egészen mostanáig pedig egy legalább két hektárt elfoglaló uszoda és „rekreációs központ” építését tervezte ezen a területen a város (sárgával jelölve a városháza által javasolt terület), illetve a Szent Anna Otthon bővűlésére is ezen a területen látott lehetőséget a polgármester (kékkel jelölve a helyszín).

A Kiserdőt tehát leginkább éppen a városvezetéstől kellett megvédeni:

az erdő ötödére uszodát, illetve idősotthont építeni akaró Dézsi Csaba András polgármester az elmúlt hónapokban számos alkalommal hazudta azt, hogy az erdő már védett; majd arról beszélt, hogy a kérdéses területen „semmire való fák vannak”, vagy nincsenek is fák. Tavaly novemberben még egyértelműen azt mondta a közmeghallgatáson, hogy itt szeretné megépíteni az uszodát.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje és marcalvárosi képviselőjelöltje, Pintér Bence (lapunk munkatársa – a szerk.) december végén kezdett aláírást gyűjteni, hogy a tervezett beépítéseket megakadályozza. Posztja szerint több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt másfél hónapban.

„Ezzel teljesült petíciónk első követelése. Közelről követni fogjuk a folyamatot, hogy biztosak lehessünk benne, hogy valóban az erdő minden része megkapja legalább a legminimálisabb védelmet a várostól. Fontos azonban, hogy a petíciónak az erdő helyzetének jogi rendezése csak első pontja volt, a második pont így hangzott: kezdődjön meg végre az erdő fáinak értő gondozása! A Kiserdő hosszú távú jövöje ezzel kezdődik!”

írta a polgármesterjelölt. Bejelentette emellett, hogy a Kiserdő hosszú távú jövőjével kapcsolatban pikniket hirdetnek meg március 23-ára, ahol mindenki elmondhatja majd a véleményét.

Ez van a fenntarthatósági tervben is

A Kiserdő déli részének erdővé minősítése azért is fontos, mert Győr Fenntartható Energia Klíma és Akcióterve (SECAP) szerint

  • „Győr zöldfelületi aránya alacsony, ÜHG (üvegházgáz – a szerk.) nyelő kapacitása jelenleg nem elégséges, nem fedezi a város üvegházgáz kibocsátását.”

  • „Győr zöldfelületi rendszerének fenntartása, mennyiségi és minőségi fejlesztése, bővítése kiemelten fontos az elnyelő kapacitás fejlesztése szempontjából, melyhez elengedhetetlen – többek között – a városi zöldterületek védelmének erősítése, fasorok telepítésének támogatása a városon belüli közlekedési utak mentén, ipari területeken védőfásítások területeinek kijelölése.”

  • „A város belterületén alacsony az erdősültségi arány, jelentősebb borítottság csak a város peremterületein található.”

A dokumentum célként jelöli ki az erdő- és zöldterületek védelmét és a 2018-as szint megtartását 2030-ig, ha lehetséges, növelését 15 százalékkal.

Ezen felül még ezeket is kitűzi fontos célként:

  • a város közigazgatási területén belül lévő zöldterületek, parkok tudatos fejlesztése, kiterjedésük
    növelése, új városi parkterületek létrehozása, azok tudatos fejlesztése és kezelése, további területek
    erdősítése,
  • meglévő zöldterületek és erdők fenntartása,
  • várostervezés során a zöldterületekkel kapcsolatos szempontok érvényesítése.

Ebbe a tervbe nehezen illeszkedik egy meglévő erdő beépítése.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is