Van értelme a tiltakozásnak: Dézsi Csaba András mégse vágatja ki a marcalvárosi Kiserdőt!

Pintér Bence 2024-02-22 18:13:00
Miután a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület több mint ezer aláírást gyűjtött össze az erdő megvédéséért, lemondtak arról, hogy beépítsék az erdő ötödét.

Célt ért a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület aláírásgyűjtése, mégsem építi be a Kiserdőt a győri városvezetés.

A GyőrPlusz Média „Megvédjük a Kiserdőt!” című videójában jelentette be Bozsoki Szilveszter főosztályezető és Szaksz Vince főépítész: megkezdték a folyamatot, amelynek végén az erdő egész területe jogilag is zöldterületté fog válni. A 22 hektáros Kiserdő 43 százaléka, az Apor Iskolától délre fekvő 9,5 hektár jelenleg nem erdőként szerepel a rendezési tervben, hanem felparcellázott építési területként, ez fog megváltozni a főépítész ígérete szerint. Az erdő egy része ugye be is épült a Borkai-érában (pirossal), egészen mostanáig pedig egy legalább két hektárt elfoglaló uszoda és „rekreációs központ” építését tervezte ezen a területen a város (sárgával jelölve a városháza által javasolt terület), illetve a Szent Anna Otthon bővűlésére is ezen a területen látott lehetőséget a polgármester (kékkel jelölve a helyszín).

A Kiserdőt tehát leginkább éppen a városvezetéstől kellett megvédeni:

az erdő ötödére uszodát, illetve idősotthont építeni akaró Dézsi Csaba András polgármester az elmúlt hónapokban számos alkalommal hazudta azt, hogy az erdő már védett; majd arról beszélt, hogy a kérdéses területen „semmire való fák vannak”, vagy nincsenek is fák. Tavaly novemberben még egyértelműen azt mondta a közmeghallgatáson, hogy itt szeretné megépíteni az uszodát.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje és marcalvárosi képviselőjelöltje, Pintér Bence (lapunk munkatársa – a szerk.) december végén kezdett aláírást gyűjteni, hogy a tervezett beépítéseket megakadályozza. Posztja szerint több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt másfél hónapban.

„Ezzel teljesült petíciónk első követelése. Közelről követni fogjuk a folyamatot, hogy biztosak lehessünk benne, hogy valóban az erdő minden része megkapja legalább a legminimálisabb védelmet a várostól. Fontos azonban, hogy a petíciónak az erdő helyzetének jogi rendezése csak első pontja volt, a második pont így hangzott: kezdődjön meg végre az erdő fáinak értő gondozása! A Kiserdő hosszú távú jövöje ezzel kezdődik!”

írta a polgármesterjelölt. Bejelentette emellett, hogy a Kiserdő hosszú távú jövőjével kapcsolatban pikniket hirdetnek meg március 23-ára, ahol mindenki elmondhatja majd a véleményét.

Ez van a fenntarthatósági tervben is

A Kiserdő déli részének erdővé minősítése azért is fontos, mert Győr Fenntartható Energia Klíma és Akcióterve (SECAP) szerint

  • „Győr zöldfelületi aránya alacsony, ÜHG (üvegházgáz – a szerk.) nyelő kapacitása jelenleg nem elégséges, nem fedezi a város üvegházgáz kibocsátását.”

  • „Győr zöldfelületi rendszerének fenntartása, mennyiségi és minőségi fejlesztése, bővítése kiemelten fontos az elnyelő kapacitás fejlesztése szempontjából, melyhez elengedhetetlen – többek között – a városi zöldterületek védelmének erősítése, fasorok telepítésének támogatása a városon belüli közlekedési utak mentén, ipari területeken védőfásítások területeinek kijelölése.”

  • „A város belterületén alacsony az erdősültségi arány, jelentősebb borítottság csak a város peremterületein található.”

A dokumentum célként jelöli ki az erdő- és zöldterületek védelmét és a 2018-as szint megtartását 2030-ig, ha lehetséges, növelését 15 százalékkal.

Ezen felül még ezeket is kitűzi fontos célként:

  • a város közigazgatási területén belül lévő zöldterületek, parkok tudatos fejlesztése, kiterjedésük
    növelése, új városi parkterületek létrehozása, azok tudatos fejlesztése és kezelése, további területek
    erdősítése,
  • meglévő zöldterületek és erdők fenntartása,
  • várostervezés során a zöldterületekkel kapcsolatos szempontok érvényesítése.

Ebbe a tervbe nehezen illeszkedik egy meglévő erdő beépítése.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.