Mit jelent, hogy veszélyben van a marcalvárosi Kiserdő?

Pintér Bence 2023-12-13 07:30:00
A Kiserdő 10 százalékának beépítését már most tervezik, és még több terület beépítésére van kilátás.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

A héten aláírásgyűjtésbe kezdtem a marcalvárosi Kiserdő megmentéséért – egészen pontosan azért, hogy a jelenlegi városvezetés ne pusztítsa el a marcalvárosi Kiserdőt. Talán drámaian hangzik a megfogalmazás, de ha áttekintjük a tényeket, világossá válik, hogy egyáltalán nem túlzás erről beszélni, főleg hogy a folyamat már évtizedek óta zajlik, és a közmeghallgatáson kiderült, hogy csak gyorsulni fog, miközben

a Kiserdő 43 százaléka semmilyen formában sem védett attól, hogy beépítsék, sőt, fel van parcellázva.

Mit hívunk Kiserdőnek? Egybefüggő erdőként a Kiserdő a Mécs László utcától az Illyés Gyula utcáig tart, nyugatról a Pápai út, keletről Marcalváros II. határolja. Van, aki hozzászámolja a Pápai úti sportpályák mögötti erdőt, vagy a Pápai úton túli erdőrészeket, de ebben a cikkben maradjunk az imént körülrajzolt, egybefüggő fás-ligetes területnél. Ez az erdő a harmadik marcalvárosi lakótelep helyén nőtt ki, ami végül már nem épült fel, részben közművesítve is van.

Mekkora ez a terület? Az egybefüggő erdő nagyjából 22 hektárt fed le.

Mi a jogi helyzete ennek a területnek? Mint arról már írtunk, egybefüggő erdő jogi helyzete nem egységes:

  • az Apor iskolától északra eső, 12,5 hektáros része „turisztikai erdő” besorolású, ami azt jelenti, hogy akár ide is lehet építeni például legfeljebb 600 négyzetméter árusítóterű kiskereskedelmi épületet;
  • míg a Kiserdő Apor iskolától délre eső, kb. 9,5 hektáros része, 43 százaléka fel van parcellázva a rendezési tervben, konkrétan építési terület, mint az a lenti térképen is látszik:

Az egybefüggő erdőterület tehát jogilag, hivatalosan nem számít egybefüggő területi egységnek a városrendezési tervben, a Kiserdő déli része ráadásul nem hogy nem védett, de még csak nem is erdő hivatalosan. 

Mi épülne ide? Kezdjük ott, hogy mi épült már ide: az erdő délkeleti karéját már társasházakkal építették be, ez a műholdképen pirossal jeleztük. Mint tavaly óta tudjuk, de idén a közmeghallgatáson ismét elhangzott,

a városvezetés most egy kéthektáros uszoda (parkolókkal) építését tervezi a fák helyére, ennek a hozzávetőleges helyét sárgával jelöltük.

Ezen felül kiderült, hogy a Szent Anna Otthon bővítése is napirenden van, amit szintén az erdő felé tudna elképzelni az üzemeltető és a városvezetés. Ennek a lehetséges helyét kékkel jelöltük – ez a terület egy-másfél hektár.

Tehát a városvezetés jelen pillanatban a Kiserdő 10 százalékának beépítését egyértelműen tervezi, és további 5-10 százalék beépítése elől egyáltalán nem zárkózik el.

Miért baj ez? Nemrég jelent meg Győr Fenntartható Energia Klíma és Akcióterve (SECAP), amit Kun Zoltán szemlézett. Ebből idéznénk az ő nyomán mi is pár részt:

  • „Győr zöldfelületi aránya alacsony, ÜHG (üvegházgáz – a szerk.)) nyelő kapacitása jelenleg nem elégséges, nem fedezi a város üvegházgáz kibocsátását.”

  • „Győr zöldfelületi rendszerének fenntartása, mennyiségi és minőségi fejlesztése, bővítése kiemelten fontos az elnyelő kapacitás fejlesztése szempontjából, melyhez elengedhetetlen – többek között – a városi zöldterületek védelmének erősítése, fasorok telepítésének támogatása a városon belüli közlekedési utak mentén, ipari területeken védőfásítások területeinek kijelölése.”

  • „A város belterületén alacsony az erdősültségi arány, jelentősebb borítottság csak a város peremterületein található.”

A dokumentum célként jelöli ki: „Erdő- és zöldterületek védelme és a 2018-as szint megtartása 2030-ig, ha lehetséges, növelése 15%-kal.”

Ezen felül még ezeket is kitűzik fontos célként:

  • a város közigazgatási területén belül lévő zöldterületek, parkok tudatos fejlesztése, kiterjedésük
    növelése, új városi parkterületek létrehozása, azok tudatos fejlesztése és kezelése, további területek
    erdősítése,
  • meglévő zöldterületek és erdők fenntartása,
  • várostervezés során a zöldterületekkel kapcsolatos szempontok érvényesítése.

Ebbe nem igazán illik bele, hogy akár csak két hektár erdő helyére akármilyen célú betontengert építsünk – a marcalvárosi uszodára szükség van, azonban kell neki találni másik helyet. A Kiserdőt pedig a városrendezési tervben egységesen erdőként kell megjelölni, és neki kell kezdeni a terület értő rendezésének, a korábban felmért faállomány rendbetételének.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.