Dézsi elismerte, hogy nem helyezte védelem alá a Kiserdőt

Pintér Bence 2024-01-31 07:34:15
A polgármester szerint „semmire való fák” vannak a területen, amit be akarnak építeni.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Dézsi Csaba András fideszes győri polgármester a GyőrPlusz Rádió műsorán megint megcsinálta azt a varázslatot, amire csak ő képes: másfél perc alatt többször ellentmondásba keveredett önmagával, hazudott, csúsztatott, belémkötött, majd az egyetlen valid érvét is kicsinálta a Kiserdő tervezett beépítésének ügyében.

Kezdjük talán itt:

elismerte, hogy az eddig általa állítottakkal szemben nem nyilváníttatták védetté a marcalvárosi Kiserdőt.

Szerinte ennek az az oka, hogy ki kell cserélni a fákat, de azt már nem fejtette ki, hogy akkor miért hazudja azt évek óta, hogy ő védetté nyilvánította. Mindjárt visszatérünk arra, hogy a fák minősége miért érdekes pont.

De előbb a tények: mint korábban megírtuk, a marcalvárosi Kiserdő nem hogy nem védett, de a déli része konkrétan felparcellázott építési terület – első körben annyira lenne szükség, hogy ezt a területet is hivatalosan minősítsék erdővé. Ezt már 2017-ben is kérték a marcalvárosiak, és az elmúlt hónapokban is több száz aláírás gyűlt össze ebben a tárgyban, amit mi gyűjtöttünk a Tiszta Szívvel a Városért Egyesülettel.

Ehelyett ugye a Dézsi-féle városvezetés a terület beépítését tervezi, a 22 hektáros erdő közel 5 hektárján épülne uszoda, illetve bővülne a Szent Anna Otthon.

Szerinte azonban nem tőle kell megvédeni az erdőt, hanem azoktól, akik házakat akartak ide építeni. A terület azonban önkormányzati tulajdonú, tehát házakat ugyanúgy csak akkor lehetne ide építeni, ha a városvezetés átengedné a területet, mint ahogy azt most az uszoda és az idősotthon esetében tenni szándékozik. (Itt kötött belém, azt mondta, hogy „látszik rajtam”, hogy erdőben sosem jártam, csak gyalogosan vagy biciklivel a városban – őszintén szólva nem értem, hogy mit akart itt mondani.)

A semmire való fák

Dézsi a rádióműsorban először azt mondta: ezen a területen, ami szerinte az erdő századrésze, nincsenek is fák, majd úgy módosított, hogy a területen „semmire való fák” vannak.

Érdekes megállapítás ez, hiszen a Kisalföld már 2007-ben arról cikkezett, hogy „most” kell lépni a marcalvárosi Kiserdőért, különben 10-20 éven belül – tehát éppen most – baj lehet a fákkal:

Az történt tehát, hogy a Dézsi-Borkai-érában hagyták leromlani a Kiserdő állapotát, nem csinátak vele semmit, annak ellenére, hogy mindenki tudta, hogy ez probléma. Miért nem csináltak vele semmit? Mert pontosan tudták, hogy jó pénzekért be fogják majd építeni, minek vesződjenek vele? És lám-lám, most pedig azzal érvelnek, hogy hát kérem, ezek itt „semmire való fák”, nincsenek is ott fák.

Végül pedig másfél perc alatt nem csak korábbi hazugságait leplezte le, de az egyetlen jól hangzó érvet is sikerült kiütnie: máshol is épül ugyanis magántulajdonú idősellátó kapacitás.

A gondolatmenetet Dézsi a rádióban azzal zárta, hogy az egyetem is az idősügyi ellátás területén fejlesztene, a Zrínyi utcai egykori kórházi tömbben csinálnának a Szent Anna Otthonhoz hasonló magánidősotthont. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy nem muszáj a Kiserdőt kivágni, hiszen az idősellátás ezek szerint – ugyanúgy a magánszektorban – erdő kivágása nélkül is bővülni fog a városban.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az öntömjénező bálra kidobott tízmilliók meg a luxusautóbérlés helyett akár idősotthont is építhetne a város, vagy legalább megemelhetné a szociális szférában dolgozók bérét.

Mindezek után csak azt tudom mondani, amit a partnerségi egyeztetésen is leszögeztünk:

  1. Követeljük, hogy állítsanak le mindenféle tervben lévő beépítést.
  2. Követeljük, hogy a Kiserdő déli részét is nyilvánítsák erdővé a rendezési tervben.
  3. Követeljük, hogy kezdődjön meg a Kiserdő faállományának értő gondozása.

Ha egy politikus nem ezt a három dolgot csinálja ebben a sorrendben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a Kiserdő egész déli része be fog épülni, ha rajta múlik. Én a választás után, ha bizalmat szavaznak nekem a győriek, marcalvárosi képviselőként és polgármesterként is ezt a három programpontot a legelső közgyűlésen képviselni fogom.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.