Dézsi elismerte, hogy nem helyezte védelem alá a Kiserdőt

Pintér Bence 2024-01-31 07:34:15
A polgármester szerint „semmire való fák” vannak a területen, amit be akarnak építeni.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Dézsi Csaba András fideszes győri polgármester a GyőrPlusz Rádió műsorán megint megcsinálta azt a varázslatot, amire csak ő képes: másfél perc alatt többször ellentmondásba keveredett önmagával, hazudott, csúsztatott, belémkötött, majd az egyetlen valid érvét is kicsinálta a Kiserdő tervezett beépítésének ügyében.

Kezdjük talán itt:

elismerte, hogy az eddig általa állítottakkal szemben nem nyilváníttatták védetté a marcalvárosi Kiserdőt.

Szerinte ennek az az oka, hogy ki kell cserélni a fákat, de azt már nem fejtette ki, hogy akkor miért hazudja azt évek óta, hogy ő védetté nyilvánította. Mindjárt visszatérünk arra, hogy a fák minősége miért érdekes pont.

De előbb a tények: mint korábban megírtuk, a marcalvárosi Kiserdő nem hogy nem védett, de a déli része konkrétan felparcellázott építési terület – első körben annyira lenne szükség, hogy ezt a területet is hivatalosan minősítsék erdővé. Ezt már 2017-ben is kérték a marcalvárosiak, és az elmúlt hónapokban is több száz aláírás gyűlt össze ebben a tárgyban, amit mi gyűjtöttünk a Tiszta Szívvel a Városért Egyesülettel.

Ehelyett ugye a Dézsi-féle városvezetés a terület beépítését tervezi, a 22 hektáros erdő közel 5 hektárján épülne uszoda, illetve bővülne a Szent Anna Otthon.

Szerinte azonban nem tőle kell megvédeni az erdőt, hanem azoktól, akik házakat akartak ide építeni. A terület azonban önkormányzati tulajdonú, tehát házakat ugyanúgy csak akkor lehetne ide építeni, ha a városvezetés átengedné a területet, mint ahogy azt most az uszoda és az idősotthon esetében tenni szándékozik. (Itt kötött belém, azt mondta, hogy „látszik rajtam”, hogy erdőben sosem jártam, csak gyalogosan vagy biciklivel a városban – őszintén szólva nem értem, hogy mit akart itt mondani.)

A semmire való fák

Dézsi a rádióműsorban először azt mondta: ezen a területen, ami szerinte az erdő századrésze, nincsenek is fák, majd úgy módosított, hogy a területen „semmire való fák” vannak.

Érdekes megállapítás ez, hiszen a Kisalföld már 2007-ben arról cikkezett, hogy „most” kell lépni a marcalvárosi Kiserdőért, különben 10-20 éven belül – tehát éppen most – baj lehet a fákkal:

Az történt tehát, hogy a Dézsi-Borkai-érában hagyták leromlani a Kiserdő állapotát, nem csinátak vele semmit, annak ellenére, hogy mindenki tudta, hogy ez probléma. Miért nem csináltak vele semmit? Mert pontosan tudták, hogy jó pénzekért be fogják majd építeni, minek vesződjenek vele? És lám-lám, most pedig azzal érvelnek, hogy hát kérem, ezek itt „semmire való fák”, nincsenek is ott fák.

Végül pedig másfél perc alatt nem csak korábbi hazugságait leplezte le, de az egyetlen jól hangzó érvet is sikerült kiütnie: máshol is épül ugyanis magántulajdonú idősellátó kapacitás.

A gondolatmenetet Dézsi a rádióban azzal zárta, hogy az egyetem is az idősügyi ellátás területén fejlesztene, a Zrínyi utcai egykori kórházi tömbben csinálnának a Szent Anna Otthonhoz hasonló magánidősotthont. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy nem muszáj a Kiserdőt kivágni, hiszen az idősellátás ezek szerint – ugyanúgy a magánszektorban – erdő kivágása nélkül is bővülni fog a városban.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az öntömjénező bálra kidobott tízmilliók meg a luxusautóbérlés helyett akár idősotthont is építhetne a város, vagy legalább megemelhetné a szociális szférában dolgozók bérét.

Mindezek után csak azt tudom mondani, amit a partnerségi egyeztetésen is leszögeztünk:

  1. Követeljük, hogy állítsanak le mindenféle tervben lévő beépítést.
  2. Követeljük, hogy a Kiserdő déli részét is nyilvánítsák erdővé a rendezési tervben.
  3. Követeljük, hogy kezdődjön meg a Kiserdő faállományának értő gondozása.

Ha egy politikus nem ezt a három dolgot csinálja ebben a sorrendben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a Kiserdő egész déli része be fog épülni, ha rajta múlik. Én a választás után, ha bizalmat szavaznak nekem a győriek, marcalvárosi képviselőként és polgármesterként is ezt a három programpontot a legelső közgyűlésen képviselni fogom.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.