Miért lízingelik a győri városvezetők csúcskategóriás Audijait?

Pintér Bence 2023-08-25 07:11:00
Miközben pénzhiány miatt bezárták fél Győrt, már készítették elő az új Audik beszerzését. De miért lízing, miért nem vásárlás?

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint azt július közepétől kezdve feltártuk, Dézsi Csaba András polgármesternek egészen pár nappal ezelőttig havi 930 ezer forintért lízingelt egy Audi A8-as típusú luxusautót az önkormányzat, amit ő havi harmincezer forintért magáncélra is használt. Az autóról, miután országos ügy lett a témából, a polgármester lemondott, de nem volt rest felhívni a figyelmet, hogy az előző polgármesternek, Borkai Zsoltnak is lízingeltek egy ugyanilyet évekig. És mint arra rámutattunk, az alpolgármesterek mellett még számos cégvezető, egyéb vezető beosztású embernek bérel, lízingel sok-sok pénzért autókat a város.

Van, akit ez az egész téma nem zavar. Azt mondják: egy polgármesternek kell egy impozáns autó, nehogy ciki legyen, mikor tárgyalni megy. Azt mondják: havi 930 ezer forint nem olyan sok pénz a győri költségvetésben.

Oké, kezdjük az elején: tegyük fel, hogy a polgármesternek legyen egy szép autója. De miért kell lízingelni?

A válasz nagyon egyszerű: ha kiírnának egy közbeszerzést, hogy milyen paraméterekkel szeretnének autót vásárolni, akkor nagyon valószínűtlen, hogy egy csúcskategóriás Audi A8-as lenne végül az adott paramétereken belül is a legolcsóbb opció. Szép autó lenne, de nem pont Audi A8: lehet, hogy egy Skoda, ami szintén a konszernhez tartozik, és épp megfelel számos kormánytagnak is. A közbeszerzést azzal a lízingszerződéses konstrukcióval lehetett ügyesen kikerülni, amit feltehetően még a Borkai-érában dolgozott ki valaki, de amit csont nélkül átvett az a Dézsi Csaba András, aki annak ellenére állítja, hogy nem tudta, mennyibe kerül az azóta már le is cserélt autó, hogy 2020-as megválasztása napján maga ígérte meg, hogy minden egyes szerződést át fog vizsgálni.

Tehát ha egy rendes közbeszerzést folytatnak le az ügyben, akkor nem nagyon lehet válogatni. A most használni kezdett, önkormányzat által 2019-ben vásárolt Mercedes kisbusz beszerzése például ezzel a paramétersorral kezdődött:

Van még egy előnye ennek a kissé bújtatott, Dézsi-Borkai-korszakban kifejlesztett lízingszerződésnek: könnyű eltitkolni a részleteket a publikum elől.

Leginkább csak eldugott üvegzseb-dokumentumokban tűnik fel egy összeg, meg egy cégnév, de hogy azt pontosan mire fizették ki, ott nem derül ki. Ha azt mondták volna be, amikor Borkai Zsolt először ült A8-asba, hogy „veszünk a polgármesternek 40-50 millió forintért egy csúcskategóriás Audit”, arra azért felkapták volna a fejüket az emberek. Így aki egyáltalán látta a polgármester autóját, többnyire azt hitte, hogy az Audi ingyen adja ezt a városvezetésnek, miközben valójában egy teljesen másik cégnek fizet érte vagyonokat az önkormányzat. Ez most már kiderült, de azt még mindig nem tudjuk, hogy a több tucat lízingelt, bérelt autót pontosan kik használhatják, pedig ez is egy elég jó kérdés.

Vegyük a másik érvet: kicsi tétel ez Győr költségvetésében – képes mondani valaki ezt, miközben a Dézsi alá idén márciusban berakott új Audi A8 beszerzése tavaly ősszel kezdődött, amikor pénzhiány miatt épp a város összes uszodája, múzeuma és könyvtára zárva volt; mikor épp szervezték, hogyan tartson előadásokat a Győri Nemzeti Színház úgy, hogy januártól pénzhiány miatt bezárják az épületét; és épp kiderült, hogy a Vaskakasnak vagy fűteni van pénze, vagy Győrkőcfesztivált rendezni. Pár hónappal azelőtt, hogy pénzhiány miatt majdnem nem voltak adventi fények, és bezártak két tagóvodát; és mindössze pár hónappal azután, hogy a város összes intézményét 15 százalékos megszorítással sújtotta a polgármester, melynek következtében megvonták a hiányszakmának számító óvónők ruhapénzét, elvették az ingyenes ebédelési lehetőségüket – hogy csak egy példát mondjunk a megszorítások mértékére.

Eközben megemelték az építményadót, a Győr-Szol gyakorlatilag minden kezelésébe tartozó területen – bérlakásokparkolás, közterület-bérbeadás, temetők, stb. – árat emelt, illetve duplájára növelték a fizetős parkolók számát is a városban. Egy évig hallgattuk, hogy elfogyott a város pénze, egy évig ez volt az érv minden ár megemelésére, minden bezárásra, mindenre. A Győrkőcfesztivált azzal nyitotta meg a polgármester, hogy a gyerekek szerezzenek egy kis pénzt, mert az elfogyott;

és mindeközben ment annak az autónak a beszerzése, amelyik évente kicsit még többe is kerül, mint az óvónők spórolás címen megvont ruhapénze. Egyértelmű, hogy melyik volt a jelek szerint fontosabb.

És persze nem csak a Dézsi Csaba András alá tett James Bond 007-rendszámú Audi A8-asról van szó, hanem arról az évi 134 millióba kerülő autóflottáról, amit minimum bérel/lízingel az önkormányzat és a cégei. A jelek szerint fel sem merült, hogy új A8-as igénylése helyett a spórolás jegyében járjon valamelyik már a város birtokában lévő autóval a polgármester, amit  – mint láthatjuk – minden nagyobb probléma nélkül, egyik napról a másikra meg tudott csinálni. Nem biztos, hogy mindegyik alpolgármesternek meg főbiztosnak és akárkinek külön A6-ost kell bérelni ínséges időkben, ahogy a Győrben alig tartózkodó ifj. Knézy Jenő furikázásait is fizethetné valaki más. Esetleg ezen a ponton át lehetett volna nézni, hogy mégis kinek jár pontosan szolgálati autó a városban.

De nem, ugyan arra nem volt pénz, hogy olyan helyzetet alakítson ki az önkormányzat, ahol nem lepkehálóval kell fogni az óvónőket az intézményekbe, de az autók minél inkább titkolt lízingelésére, meg arra, hogy Rákosfalvy Zoltántól 700 millió forintos ingatlanokat vásároljunk – no, ezekre volt. Elég szomorú.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.