Hét dolog, amire többet költött Győr, mint az óvónők tavaly elvett ruhapénzére

Pintér Bence 2023-04-11 10:23:43
Csak hogy legyen mihez viszonyítani.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Ez egy véleménycikk lesz, mint azt a fenti fejléc is jelzi, de kezdjünk pár ténnyel.

Még húsvét előtt számoltunk be róla, hogy kiderült: 55 millió forintot spórolt a város azzal, hogy megszüntette az óvónők ingyenes ebédelési lehetőségét, ami egyébként a nevelési program része volt. Ezt az 55 millió forintot lehetne nézni innen, s lehetne nézni onnan; de a válasz bizonyára az lenne, amit Pergel Elza alpolgármester asszony mondott gyakorlatilag a tavalyi vonatkozó közgyűlésen, hogy egyébként is annyi kaja marad meg feleslegben az ovikban, hogy nem lesz éhező óvónő. (Akiknek egyébként a váltás után 17 ezer forintba került a befizetés.)

Szóval engedjük el az ebédet, nem tudom pontosan, hogyan alakult az óvónők ebédelése az elmúlt egy évben. Ragadjunk meg egy másik elvont támogatást az óvónők esetében, ami az évi 24 ezer forint ruhapénz, ezt is megszüntette az önkormányzat a spórolás miatt.

Ha felszorozzuk az óvónők számával (400), akkor megkapjuk, hogy ezzel nagyjából 10 millió forintot spórolt meg évente az önkormányzat.

És most nézzük meg, hogy az elmúlt években milyen, dolgokra költött ennél többet az önkormányzat, tehát hol lehetett volna megfogni azt a 10 millió forintot a város több tízmilliárdos költségvetésében.

Győr-kereszt felállítása, átadása – 18 millió forint

2021 júliusában a város 750. születésnapjára készült Győr-kereszt elkészítése 14 millió forint, átadóünnepsége 4 millió forintba került.

„Szívügyünk Győr”-fantázianevű utcabútor – 10 millió forint

A Dézsi Csaba András polgármester asztali levélnehezékéből élőszereplős utcabútorrá avanzsáló, a polgármester szlogenjét megjelenítő felirat 10 millió forintba került.

Új városházi harangok a polgármester nevével feliratozva – 58 millió forint

2021 óta újra zenél a városháza tornya, az új harangokra a polgármester nevét is felvésték. 58 millió forintunkba került ez, avagy majdnem hat évig lehetett volna ruhapénzt fizetni az óvónőknek belőle.

Szülinapi Győr-applikáció – 41 millió forint

Ez is a 750. évfordulóra készült, nem tudjuk hányan használták: négy évig lehetett volna belőle kihozni a ruhapénzt.

Slade-koncert – 100 millió forint

Direkt nem a nagy közönséget vonzó, látványos, 66 millió forintba kerülő Tankcsapdát citálom, hanem a Dunakapu téren gyér közönséget megmozgató brit Slade fellépését, ami 100 millió forintjába (!) került a városnak 2021-ben.

Adyvárosi tó körüli dolgok – 8,2 millió forint

Radnóti Ákos alpolgármester képviselői keretéből interaktív, biciklivel hajtható installációk kerülnek idén az Adyvárosi tó köré a Sztárom a párom-pad, s egyéb látványosságok mellé.

A Radó-szigeti csónakház – 239 millió (?)

A legszebb példa pedig a Radó-szigeti csónakház: ezt – külön kihangsúlyozottan! – tervekkel együtt vette meg a város 135 millió forint (plusz áfa) összegért még 2020-ban, hogy aztán 67,5 millió forintért mégis újra kelljen tervezni az egészet egyszer, de azóta is történtek változások, legutóbbi információink szerint például luxusapartmanokat is akart az önkormányzat építeni bele, nem tudjuk, ehhez kellett-e újabb tervezési kör.

Világossá válik

Nem azt mondom, hogy ezek a tételek fölöslegesek, de azt talán elmondhatjuk, hogy nem nélkülözhetetlenek. Szerintem megvagyunk 100 milliós koncert helyett egy 50 millióssal is, vagy elbírjuk mi győriek, ha a polgármester levélnehezéke marad az asztalán, és nem lesz belőle utcabútor a városháza előtt. Az Adyvárosi tó körül kialakuló vidámpark fejlesztése is megvárhat talán boldogabb időket. Talán az sem lett volna rossz, ha a csónakház felvásárálásával körültekintőbben jár el az önkormányzat.

Eközben folyamatosan óvónőhiány van a városi óvodákban, állandóan keresik a munkatársakat a város honlapján.

Nyilván nem pusztán egy évi 24 ezer forintos ruhapénz, vagy az ingyenes menzakoszt miatt lesz valaki óvónő, de annyi biztos: covidos, energiaválságos megszorítás idején tisztán látszik, hogy mi a fontos egy városvezetésnek, és mi nem. Győrnek az alulfizetett óvónők pluszjuttatásokkal segítése, a munkaerő megtartása nem volt fontos. Ahogy nem volt fontos az uszoda, a múzeum, a könyvtár, stb. nyitvatartása sem.

Leginkább az a fontos, hogy lehessen szelfit csinálni a Facebookra valami politikusnak valami – állítólag – jól kinéző dologgal.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.