Nagyon oda kell figyelni, hogy mi lesz a két bezárt győri tagóvoda épületével

Pintér Bence 2023-02-23 07:28:00
Az ígéret szerint semmi különös nem történik az épületekkel, a bezárások körülményei mégis érdekesek.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint arról kedden részletesen beszámoltunk, a szülők tiltakozása ellenére bezár két tagóvodát a győri városvezetés. A bezárásokat a közgyűlésen hosszasan indokolta Pergel Elza területért felelős alpolgármester, első számú okként azt jelölve meg, hogy a győri óvodai rendszer 5343 férőhelyre van kiépítve, de jelenleg csak 3642 gyerek használja, ezért kell racionalizálni, olyan tagóvodákat zárnak be, ahol hatvan százalék alatti a kihasználtság.

(A konkrét számolás az alpolgármester által ismertett számokkal kissé megbicsaklik, hiszen azt mondta: a Kiskúti Tagóvodában 81 férőhelyen 61 gyerek van, ahonnan 17-en mennek iskolába, és a helyi védőnők szerint 22 gyerek érkezhetne az óvodába, de a körzetből beíratott gyerekek száma a 40 százalékot nem szokta elérni. Ez azt jelenti, hogy ha csak körzetes gyerek érkezne, akkor lenne a létszám 53 jövőre, ami még mindig 65 százalékos kihasználtságot jelent.)

Azt is hangsúlyozta mindemellett, hogy ez nem egy gazdasági döntés, tehát nem mondjuk az energiaköltségek miatt kell átszervezni és bezárni. Ezt aztán később Bárány István képviselő (független) kérdésére számszerűsítette is az alpolgármester asszony, kifejtve, hogy a kiskúti óvoda tervezett dologi kiadásai 10 millió, a Micimackó tagóvoda tervezett dologi kiadásai 12 és félmillió forintba kerülnének idén.

Mivel csak szeptembertől zárják be ezeket a tagóvodákat, idén ennyit, tehát 22 és fél millió forintot sem spórol az önkormányzat ezekkel a bezárásokkal, csak annak a töredékét.

Kérdés azonban, hogy akkor pontosan miért is kell bezárni ezeket az óvodákat, hiszen még akár 22 és félmillió forint megspórolása sem nagy érv, pláne csak pár millió forinté, miközben több száz család életét forgatja fel valamennyire a döntés, amit jelez az, hogy az egyik tagóvodában 200, a másikból 240 aláírás gyűlt össze a tervezet ellen.

Tetszetős érv, hogy mindkét óvoda esetében könnyen megoldható egész csoportok átszervezése, mivel közel van a többi óvoda, amelyekben van üres hely. De az is elhangzott, hogy ezeket az üres csoportszobákat egyes érintett óvodákban eddig például tornaszobaként hasznosították, tehát nem teljesen igaz, hogy van üres hely – van, csak így megszűnik egy másik funkció.

Más szempontból pedig érvként merül fel az önkormányzat részéről, hogy a kiskúti óvoda esetén nagyon sok nem a körzetbe járó gyerek járt oda. Ennek nyilvánvaló az oka: az óvoda útba esik az Ipari Park felé, magyarán szólva sokaknak kényelmesebb itt letenni és felvenni műszak előtt és műszak után a csemetét, mint másik óvodában.

Szóval összegezve felmerül pár kérdés szerintem az üggyel kapcsolatban:

  • valóban baj az, hogy az óvodák nem teljes kapacitáson maximális csoportlétszámokkal működnek?
  • valóban baj az, hogy a gyerekek nem feltétlenül a körzetükbe járnak, hanem a szülők munkahelyének helyéhez igazodva iratják be őket?
  • valóban jobb az, ha kevesebb helyre több gyerek jár, mintha földrajzilag szétszórtabb, kevésbé zsúfolt óvodák közül választhatnak a szülők?

Nem vagyok benne biztos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan átgondolva jó döntés bezárni a tagóvodákat;

erősebb érv lenne, ha valóban gazdaságilag sokat nyerne a város az átszervezésekkel, de 22 és félmillió forint még Győr mostani helyzetében is aprópénz.

Szóval marad egy dolog, amire Balla Jenő képviselő (független) felszólalása alapján legalábbis érdemes odafigyelni: mi lesz az ingatlanokkal, a bezárt tagóvodák épületeivel, az érintett telkekkel? Ezek ugyanis kikerültek az anyaintézmények kezeléséből, és ahogy a képviselő felhívta rá a figyelmet, a kiskúti ovi esetén kifejezetén jó helyen vannak, sok mindent lehetne kezdeni ezzel a területtel.

Az alpolgármesteri ígéret szerint az épületek nem fognak „kikerülni a rendszerből”, tehát továbbra is a város által végzett szociális ellátás keretében hasznosítják őket azt szem előtt tartva, hogy adott esetben újra óvodákként működhessenek, ha szükség van rájuk.

Jegyezzük meg ezeket a szavakat, és tartsuk őket észben, figyeljünk rá, hogy tényleg így legyen!

Ahol ugyanis nem látni egy döntés racionális okait – és bármennyire részletesen beszélt Pergel Elza alpolgármester asszony, itt szerintem nem látni –, ott előfordulhatnak olyan okok, amelyekről nem számoltak be a publikumnak. Biztató, hogy szó szerinti, videóra mondott ígéret hangzott el az épületek sorsával kapcsolatban, de az már a publikumon múlik, hogy ezt az ígéretet aztán számon is kérje, és ne kerüljenek ezek az épületek ebek harmincadjára.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.