Nagyon oda kell figyelni, hogy mi lesz a két bezárt győri tagóvoda épületével

Pintér Bence 2023-02-23 07:28:00
Az ígéret szerint semmi különös nem történik az épületekkel, a bezárások körülményei mégis érdekesek.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint arról kedden részletesen beszámoltunk, a szülők tiltakozása ellenére bezár két tagóvodát a győri városvezetés. A bezárásokat a közgyűlésen hosszasan indokolta Pergel Elza területért felelős alpolgármester, első számú okként azt jelölve meg, hogy a győri óvodai rendszer 5343 férőhelyre van kiépítve, de jelenleg csak 3642 gyerek használja, ezért kell racionalizálni, olyan tagóvodákat zárnak be, ahol hatvan százalék alatti a kihasználtság.

(A konkrét számolás az alpolgármester által ismertett számokkal kissé megbicsaklik, hiszen azt mondta: a Kiskúti Tagóvodában 81 férőhelyen 61 gyerek van, ahonnan 17-en mennek iskolába, és a helyi védőnők szerint 22 gyerek érkezhetne az óvodába, de a körzetből beíratott gyerekek száma a 40 százalékot nem szokta elérni. Ez azt jelenti, hogy ha csak körzetes gyerek érkezne, akkor lenne a létszám 53 jövőre, ami még mindig 65 százalékos kihasználtságot jelent.)

Azt is hangsúlyozta mindemellett, hogy ez nem egy gazdasági döntés, tehát nem mondjuk az energiaköltségek miatt kell átszervezni és bezárni. Ezt aztán később Bárány István képviselő (független) kérdésére számszerűsítette is az alpolgármester asszony, kifejtve, hogy a kiskúti óvoda tervezett dologi kiadásai 10 millió, a Micimackó tagóvoda tervezett dologi kiadásai 12 és félmillió forintba kerülnének idén.

Mivel csak szeptembertől zárják be ezeket a tagóvodákat, idén ennyit, tehát 22 és fél millió forintot sem spórol az önkormányzat ezekkel a bezárásokkal, csak annak a töredékét.

Kérdés azonban, hogy akkor pontosan miért is kell bezárni ezeket az óvodákat, hiszen még akár 22 és félmillió forint megspórolása sem nagy érv, pláne csak pár millió forinté, miközben több száz család életét forgatja fel valamennyire a döntés, amit jelez az, hogy az egyik tagóvodában 200, a másikból 240 aláírás gyűlt össze a tervezet ellen.

Tetszetős érv, hogy mindkét óvoda esetében könnyen megoldható egész csoportok átszervezése, mivel közel van a többi óvoda, amelyekben van üres hely. De az is elhangzott, hogy ezeket az üres csoportszobákat egyes érintett óvodákban eddig például tornaszobaként hasznosították, tehát nem teljesen igaz, hogy van üres hely – van, csak így megszűnik egy másik funkció.

Más szempontból pedig érvként merül fel az önkormányzat részéről, hogy a kiskúti óvoda esetén nagyon sok nem a körzetbe járó gyerek járt oda. Ennek nyilvánvaló az oka: az óvoda útba esik az Ipari Park felé, magyarán szólva sokaknak kényelmesebb itt letenni és felvenni műszak előtt és műszak után a csemetét, mint másik óvodában.

Szóval összegezve felmerül pár kérdés szerintem az üggyel kapcsolatban:

  • valóban baj az, hogy az óvodák nem teljes kapacitáson maximális csoportlétszámokkal működnek?
  • valóban baj az, hogy a gyerekek nem feltétlenül a körzetükbe járnak, hanem a szülők munkahelyének helyéhez igazodva iratják be őket?
  • valóban jobb az, ha kevesebb helyre több gyerek jár, mintha földrajzilag szétszórtabb, kevésbé zsúfolt óvodák közül választhatnak a szülők?

Nem vagyok benne biztos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan átgondolva jó döntés bezárni a tagóvodákat;

erősebb érv lenne, ha valóban gazdaságilag sokat nyerne a város az átszervezésekkel, de 22 és félmillió forint még Győr mostani helyzetében is aprópénz.

Szóval marad egy dolog, amire Balla Jenő képviselő (független) felszólalása alapján legalábbis érdemes odafigyelni: mi lesz az ingatlanokkal, a bezárt tagóvodák épületeivel, az érintett telkekkel? Ezek ugyanis kikerültek az anyaintézmények kezeléséből, és ahogy a képviselő felhívta rá a figyelmet, a kiskúti ovi esetén kifejezetén jó helyen vannak, sok mindent lehetne kezdeni ezzel a területtel.

Az alpolgármesteri ígéret szerint az épületek nem fognak „kikerülni a rendszerből”, tehát továbbra is a város által végzett szociális ellátás keretében hasznosítják őket azt szem előtt tartva, hogy adott esetben újra óvodákként működhessenek, ha szükség van rájuk.

Jegyezzük meg ezeket a szavakat, és tartsuk őket észben, figyeljünk rá, hogy tényleg így legyen!

Ahol ugyanis nem látni egy döntés racionális okait – és bármennyire részletesen beszélt Pergel Elza alpolgármester asszony, itt szerintem nem látni –, ott előfordulhatnak olyan okok, amelyekről nem számoltak be a publikumnak. Biztató, hogy szó szerinti, videóra mondott ígéret hangzott el az épületek sorsával kapcsolatban, de az már a publikumon múlik, hogy ezt az ígéretet aztán számon is kérje, és ne kerüljenek ezek az épületek ebek harmincadjára.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról