Nagyon oda kell figyelni, hogy mi lesz a két bezárt győri tagóvoda épületével

Pintér Bence 2023-02-23 07:28:00
Az ígéret szerint semmi különös nem történik az épületekkel, a bezárások körülményei mégis érdekesek.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint arról kedden részletesen beszámoltunk, a szülők tiltakozása ellenére bezár két tagóvodát a győri városvezetés. A bezárásokat a közgyűlésen hosszasan indokolta Pergel Elza területért felelős alpolgármester, első számú okként azt jelölve meg, hogy a győri óvodai rendszer 5343 férőhelyre van kiépítve, de jelenleg csak 3642 gyerek használja, ezért kell racionalizálni, olyan tagóvodákat zárnak be, ahol hatvan százalék alatti a kihasználtság.

(A konkrét számolás az alpolgármester által ismertett számokkal kissé megbicsaklik, hiszen azt mondta: a Kiskúti Tagóvodában 81 férőhelyen 61 gyerek van, ahonnan 17-en mennek iskolába, és a helyi védőnők szerint 22 gyerek érkezhetne az óvodába, de a körzetből beíratott gyerekek száma a 40 százalékot nem szokta elérni. Ez azt jelenti, hogy ha csak körzetes gyerek érkezne, akkor lenne a létszám 53 jövőre, ami még mindig 65 százalékos kihasználtságot jelent.)

Azt is hangsúlyozta mindemellett, hogy ez nem egy gazdasági döntés, tehát nem mondjuk az energiaköltségek miatt kell átszervezni és bezárni. Ezt aztán később Bárány István képviselő (független) kérdésére számszerűsítette is az alpolgármester asszony, kifejtve, hogy a kiskúti óvoda tervezett dologi kiadásai 10 millió, a Micimackó tagóvoda tervezett dologi kiadásai 12 és félmillió forintba kerülnének idén.

Mivel csak szeptembertől zárják be ezeket a tagóvodákat, idén ennyit, tehát 22 és fél millió forintot sem spórol az önkormányzat ezekkel a bezárásokkal, csak annak a töredékét.

Kérdés azonban, hogy akkor pontosan miért is kell bezárni ezeket az óvodákat, hiszen még akár 22 és félmillió forint megspórolása sem nagy érv, pláne csak pár millió forinté, miközben több száz család életét forgatja fel valamennyire a döntés, amit jelez az, hogy az egyik tagóvodában 200, a másikból 240 aláírás gyűlt össze a tervezet ellen.

Tetszetős érv, hogy mindkét óvoda esetében könnyen megoldható egész csoportok átszervezése, mivel közel van a többi óvoda, amelyekben van üres hely. De az is elhangzott, hogy ezeket az üres csoportszobákat egyes érintett óvodákban eddig például tornaszobaként hasznosították, tehát nem teljesen igaz, hogy van üres hely – van, csak így megszűnik egy másik funkció.

Más szempontból pedig érvként merül fel az önkormányzat részéről, hogy a kiskúti óvoda esetén nagyon sok nem a körzetbe járó gyerek járt oda. Ennek nyilvánvaló az oka: az óvoda útba esik az Ipari Park felé, magyarán szólva sokaknak kényelmesebb itt letenni és felvenni műszak előtt és műszak után a csemetét, mint másik óvodában.

Szóval összegezve felmerül pár kérdés szerintem az üggyel kapcsolatban:

  • valóban baj az, hogy az óvodák nem teljes kapacitáson maximális csoportlétszámokkal működnek?
  • valóban baj az, hogy a gyerekek nem feltétlenül a körzetükbe járnak, hanem a szülők munkahelyének helyéhez igazodva iratják be őket?
  • valóban jobb az, ha kevesebb helyre több gyerek jár, mintha földrajzilag szétszórtabb, kevésbé zsúfolt óvodák közül választhatnak a szülők?

Nem vagyok benne biztos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan átgondolva jó döntés bezárni a tagóvodákat;

erősebb érv lenne, ha valóban gazdaságilag sokat nyerne a város az átszervezésekkel, de 22 és félmillió forint még Győr mostani helyzetében is aprópénz.

Szóval marad egy dolog, amire Balla Jenő képviselő (független) felszólalása alapján legalábbis érdemes odafigyelni: mi lesz az ingatlanokkal, a bezárt tagóvodák épületeivel, az érintett telkekkel? Ezek ugyanis kikerültek az anyaintézmények kezeléséből, és ahogy a képviselő felhívta rá a figyelmet, a kiskúti ovi esetén kifejezetén jó helyen vannak, sok mindent lehetne kezdeni ezzel a területtel.

Az alpolgármesteri ígéret szerint az épületek nem fognak „kikerülni a rendszerből”, tehát továbbra is a város által végzett szociális ellátás keretében hasznosítják őket azt szem előtt tartva, hogy adott esetben újra óvodákként működhessenek, ha szükség van rájuk.

Jegyezzük meg ezeket a szavakat, és tartsuk őket észben, figyeljünk rá, hogy tényleg így legyen!

Ahol ugyanis nem látni egy döntés racionális okait – és bármennyire részletesen beszélt Pergel Elza alpolgármester asszony, itt szerintem nem látni –, ott előfordulhatnak olyan okok, amelyekről nem számoltak be a publikumnak. Biztató, hogy szó szerinti, videóra mondott ígéret hangzott el az épületek sorsával kapcsolatban, de az már a publikumon múlik, hogy ezt az ígéretet aztán számon is kérje, és ne kerüljenek ezek az épületek ebek harmincadjára.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.