Nagyon oda kell figyelni, hogy mi lesz a két bezárt győri tagóvoda épületével

Pintér Bence 2023-02-23 07:28:00
Az ígéret szerint semmi különös nem történik az épületekkel, a bezárások körülményei mégis érdekesek.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint arról kedden részletesen beszámoltunk, a szülők tiltakozása ellenére bezár két tagóvodát a győri városvezetés. A bezárásokat a közgyűlésen hosszasan indokolta Pergel Elza területért felelős alpolgármester, első számú okként azt jelölve meg, hogy a győri óvodai rendszer 5343 férőhelyre van kiépítve, de jelenleg csak 3642 gyerek használja, ezért kell racionalizálni, olyan tagóvodákat zárnak be, ahol hatvan százalék alatti a kihasználtság.

(A konkrét számolás az alpolgármester által ismertett számokkal kissé megbicsaklik, hiszen azt mondta: a Kiskúti Tagóvodában 81 férőhelyen 61 gyerek van, ahonnan 17-en mennek iskolába, és a helyi védőnők szerint 22 gyerek érkezhetne az óvodába, de a körzetből beíratott gyerekek száma a 40 százalékot nem szokta elérni. Ez azt jelenti, hogy ha csak körzetes gyerek érkezne, akkor lenne a létszám 53 jövőre, ami még mindig 65 százalékos kihasználtságot jelent.)

Azt is hangsúlyozta mindemellett, hogy ez nem egy gazdasági döntés, tehát nem mondjuk az energiaköltségek miatt kell átszervezni és bezárni. Ezt aztán később Bárány István képviselő (független) kérdésére számszerűsítette is az alpolgármester asszony, kifejtve, hogy a kiskúti óvoda tervezett dologi kiadásai 10 millió, a Micimackó tagóvoda tervezett dologi kiadásai 12 és félmillió forintba kerülnének idén.

Mivel csak szeptembertől zárják be ezeket a tagóvodákat, idén ennyit, tehát 22 és fél millió forintot sem spórol az önkormányzat ezekkel a bezárásokkal, csak annak a töredékét.

Kérdés azonban, hogy akkor pontosan miért is kell bezárni ezeket az óvodákat, hiszen még akár 22 és félmillió forint megspórolása sem nagy érv, pláne csak pár millió forinté, miközben több száz család életét forgatja fel valamennyire a döntés, amit jelez az, hogy az egyik tagóvodában 200, a másikból 240 aláírás gyűlt össze a tervezet ellen.

Tetszetős érv, hogy mindkét óvoda esetében könnyen megoldható egész csoportok átszervezése, mivel közel van a többi óvoda, amelyekben van üres hely. De az is elhangzott, hogy ezeket az üres csoportszobákat egyes érintett óvodákban eddig például tornaszobaként hasznosították, tehát nem teljesen igaz, hogy van üres hely – van, csak így megszűnik egy másik funkció.

Más szempontból pedig érvként merül fel az önkormányzat részéről, hogy a kiskúti óvoda esetén nagyon sok nem a körzetbe járó gyerek járt oda. Ennek nyilvánvaló az oka: az óvoda útba esik az Ipari Park felé, magyarán szólva sokaknak kényelmesebb itt letenni és felvenni műszak előtt és műszak után a csemetét, mint másik óvodában.

Szóval összegezve felmerül pár kérdés szerintem az üggyel kapcsolatban:

  • valóban baj az, hogy az óvodák nem teljes kapacitáson maximális csoportlétszámokkal működnek?
  • valóban baj az, hogy a gyerekek nem feltétlenül a körzetükbe járnak, hanem a szülők munkahelyének helyéhez igazodva iratják be őket?
  • valóban jobb az, ha kevesebb helyre több gyerek jár, mintha földrajzilag szétszórtabb, kevésbé zsúfolt óvodák közül választhatnak a szülők?

Nem vagyok benne biztos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan átgondolva jó döntés bezárni a tagóvodákat;

erősebb érv lenne, ha valóban gazdaságilag sokat nyerne a város az átszervezésekkel, de 22 és félmillió forint még Győr mostani helyzetében is aprópénz.

Szóval marad egy dolog, amire Balla Jenő képviselő (független) felszólalása alapján legalábbis érdemes odafigyelni: mi lesz az ingatlanokkal, a bezárt tagóvodák épületeivel, az érintett telkekkel? Ezek ugyanis kikerültek az anyaintézmények kezeléséből, és ahogy a képviselő felhívta rá a figyelmet, a kiskúti ovi esetén kifejezetén jó helyen vannak, sok mindent lehetne kezdeni ezzel a területtel.

Az alpolgármesteri ígéret szerint az épületek nem fognak „kikerülni a rendszerből”, tehát továbbra is a város által végzett szociális ellátás keretében hasznosítják őket azt szem előtt tartva, hogy adott esetben újra óvodákként működhessenek, ha szükség van rájuk.

Jegyezzük meg ezeket a szavakat, és tartsuk őket észben, figyeljünk rá, hogy tényleg így legyen!

Ahol ugyanis nem látni egy döntés racionális okait – és bármennyire részletesen beszélt Pergel Elza alpolgármester asszony, itt szerintem nem látni –, ott előfordulhatnak olyan okok, amelyekről nem számoltak be a publikumnak. Biztató, hogy szó szerinti, videóra mondott ígéret hangzott el az épületek sorsával kapcsolatban, de az már a publikumon múlik, hogy ezt az ígéretet aztán számon is kérje, és ne kerüljenek ezek az épületek ebek harmincadjára.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.