Évi 134 millió biztos elmegy az önkormányzati cégvezetők és a városvezetők szolgálati autóinak bérlésére Győrben

Pintér Bence 2023-08-22 07:09:00
Adatigényléseink nyomán számos önkormányzati cég felrakta, hogy milyen autókat bérelnek, de azt nem akarják elárulni, hogy ki használhatja őket.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Évi 130 millió forintba kerül a városvezetők, illetve a nagyobb győri önkormányzati cégek vezetőinek autóbérlése – derül ki a közérdekű adatigénylésünk nyomán frissen közzétett dokumentumokból.

Múlt héten számoltunk be róla, hogy a győri önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal 3,6 millió forintot költ havonta hat Audi bérlésére, amiből csak Dézsi Csaba András polgármester Audi A8 típusú autójáért havonta 930 ezer forintot fizetnek, és amelynek magáncélú használatáért a polgármester 29 ezer forintot fizet. Ugyanekkor arról is írtunk, hogy kikértük számos győri, önkormányzati tulajdonú cég és intézmény hasonló adatait.

Múlt hét végére aztán a legtöbb cég honlapjára felkerültek az általunk igényelt adatok, bár azt sehol sem árulták el, hogy ki használja a cégek, intézmények által bérelt autókat.

Itt szeretnénk leszögezni, hogy önmagában semmi ördögtől való nincs abban, hogy önkormányzati cégek a magáncégekhez hasonlóan autókat bérelnek akár specifikus munkákra, akár a cégvezetőknek – azonban fontos, hogy tisztán lássunk abban, hogyan költi el a város az adóforintokat, vajon valóban szükség van-e ennyi autóra, megéri-e bérelni, muszáj-e pont azokat a típusokat bérelni, amelyeket bérlik. Hogy ezt a közvélemény megállapíthassa, összegezzük az adatokat úgy, hogy ahol tudjuk, linkeljük a vonatkozó dokumentumokat is.

A GyőrPlusz vezérigazgatója, ifj. Knézy Jenő korábban a közpénzből kiadott fideszes propagandalapban illusztrációként is szerepelt a neki bérelt Skoda Kodiaq-kal. Mint a médiacég által közzétett anyagból kiderült, a sportiporter által használt autót áfával együtt havi 450 ezer forintért bérli a cég. Ezen felül egy Skoda Fabia és egy Volkswagen T-Roc bérléséről számolt be a cég, ezekért együtt még bruttó 340 ezer forintot fizet a cég.

Az is megnyugodhat, aki amiatt aggódott, hogy a cikkben a polgármester kabinetfőnökét, Endrődi Pétert nem sorolták azok közé, akiknek jár szolgálati autó, hiszen a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. vezetőjeként feltehetően neki bérelnek egy Audi A6-ost 644 ezer forintért havonta. Ennél a cégnél még bérelnek két Skoda SuperB-et és két Volkswagen Golfot, összesen bruttó 1 millió 341 ezer forintért.

A kukás cég, a GYHG számos munkagépet, teherautót, kukásautót birtokol és bérel, ezek közül az öt személyautót számoltuk össze: a három Skoda Octavia, a Suzuki Swift és az MG ZS bruttó bérleti díja havonta 1 millió 508 ezer forint. A GYHG az autók használatának szabályzatát is közzétette. A városüzemeltető Győr-Szol hasonlóan sokféle autót birtokol és bérel, személyautó az utóbbiak között nyolc darab van. Skodából két Kodiaq, három Octavia, egy Opel Insignia és két Suzuki Vitara. Ezekért összesen havonta bruttó 2 millió 531 ezer forintot fizet a cég. Ők a szabályzatot nem tették ki.

A Városrendészet egy Skoda Superbet bérel 376 ezer forintért – itt nem derül ki, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó, az viszont igen, hogy a bérbeadó a városházi Audikhoz hasonlóan a CarmenRent Kft. Az összeg más önkormányzati cégek által bérelt hasonló autókat nézve nettó lehet, a valós ár tehát 478 ezer forint. A szabályzatot a honlapon nem leltük, de lapunknak megküldték: ebből kiderül, hogy kell fizetni a magáncélú használatért. Az Útkezelő is megosztotta a szabályzatot, valamint azt is, hogy saját tulajdonú autóik mellett egy Skoda Octaviat bérelnek bruttó 300 ezer forintért havonta. A Győr-Projekt egy táblázatot küldött, amiből az derült ki, hogy személyautót a cég nem bérel.

Az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és az általunk kérdezett cégek tehát összesen havi bruttó 11 millió 192 ezer forintért bérelnek személyautókat, ami évente tehát 134 millió forintjába kerül a városnak.

Persze lehet azt mondani, hogy ez a sok tízmilliárdos költségvetésű Győrben nem egy nagy összeg, és nominálisan igaz is. Amikor azonban tavaly hónapokig pénzszűkében volt a város, akkor a jelek szerint a spórolást nem ezen a fronton kezdték meg a város vezetői, hanem például úgy, hogy jól megnyirbálták az óvodáknak, óvónőknek adott juttatásokat. Például eltörölték az óvónők 10 millió forintos ruhapénzét.

A toplista

  • A legtöbb pénzbe Dézsi Csaba András polgármester autója kerül, az Audi A8, ez ugye 930 ezer forint;
  • a második helyen az áll, aki az Audi Q3-at használja – lehet akár polgármesteri főbiztos, Virág-Adorján Andrea, a jegyző, Nagyné Dr. László Edit, esetleg valamelyik alpolgármester –, amit a Polgármesteri Hivatal bérel 655 ezer forintért;
  • a harmadik helyre Dézsi kabinetfőnöke, a GYTP-t vezető Endrődi Péter futott be a 644 ezer forintért bérelt Audi A6-ossal – már ha ő használja az autót –;
  • a negyedik helyen a Győr-Szolnál 608 ezerért bérelt Kodiaq áll, ami talán a céget vezető Prédl Antal használatában van;
  • aztán jönnek a megosztott ötödik helyre valószínűleg alpolgármesterek a valamivel olcsóbb, havi 525 ezer forintos A6-osokkal;
  • őket pedig a Városrendészet (478 ezer) és a GyőrPlusz által (450 ezer) bérelt autók követik – első esetben nem tudjuk, pontosan ki használja az autót, utóbbi esetben ifj. Knézy Jenő.

A cégek egy része egyelőre nem küldte meg az autók használatára vonatkozó belső szabályzatot, azt pedig senki sem akart elárulni, hogy pontosan kik használhatják ezeket az autókat. Ezekre még rá fogunk újra kérdezni.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.