Álhírek helyett Facebook-kommentelők pletykáit cáfolja a győri polgármester

Pintér Bence 2022-12-09 15:10:00
Dézsi Csaba András szerint egyébként a „hiteles forrás” a GyőrPlusz, ahol a győri közügyek nagy részét inkább meg sem írják.

„Álhírleleplező” kampányba kezdett az elmúlt hetekben a győri polgármester, amiben az a legérdekesebb, hogy

eleddig egyetlen valódi álhírt sem sikerült lelepleznie, mivel leginkább facebookos kommentelők pletykáit igazította helyre olyan ügyekben, amelyekről egyébként a független győri sajtó – így az Ugytudjuk.hu és az Új Szó Nálunk – a szakmai szabályokat betartva és a valóságnak megfelelően számolt be.

A dologhoz hozzátartozik, hogy mindeközben a győri Fideszhez köthető, élő bejelentkezéseinket az elmúlt hetekben többször megzavaró Megafon-közeli influenszer, Szakács István immár hetek óta naponta posztol rólunk, többek között álhírterjesztéssel is vádolva lapunkat. A két kampány a GyőrPlusz Magazinban ért össze, amely „Győrben is vannak hivatásos hazudozók” címmel jelent meg egy alkotás, ami a polgármester „álhírleleplező” posztjait gyűjtötte csokorba.

Nézzük csak meg, miért is nem vesszük ezt magunkra, avagy: mit talált álhírnek a győri polgármester, és mit írtak erről a győri független sajtótermékek?

1. „Dr. Dézsi orvosi magánklinikát nyit az Arrabona ételbár helyén, ezért kellett bezárni a közkedvelt vendéglátóhelyet”

Sem az Ugytudjuk.hu, sem az Új Szó Nálunk nem adott hírt erről a városban valóban hónapok óta terjedő pletykáról. Sőt mi több, az Új Szó éppen arról kérdezte a polgármestert, hogy van-e bármi igazság ebben a pletykában, amire a polgármester nemleges választ adott a lapnak, amit mi is átvettünk.

2. „Az önkormányzat Dézsi doktor polgármesterségének kezdete óta nem ad ki bérlakásokat a rászoruló győri embereknek”

Nem született ilyen témájú cikk, hír vagy riport a győri független médiában, nem hangzott el ez az állítás. Az önkormányzati bérlakások áremeléséről születtek nálunk teljesen tényszerű cikkek.

3. „A Mercedes típusú buszok nem közlekednek Győrben, valahová máshová vitték el őket.” / „A jövő januártól Győrben vagy egyáltalán nem lesz buszközlekedés, vagy a járatok száma 50 százalékkal csökken.”

Senki sem állított ilyet a győri független médiában. Mi például arról adtunk hírt, hogy a Volán egyik, szakmai körökben keringő tervezete szerint elvihetik a Mercedes-buszok egy részét, és jelentősen csökkenthetik a szolgáltatást – mindezt azután, hogy a polgármester maga mondta, hogy nem tudja kifizetni a város a jövő évi számlát, és változtatni kell a menetrenden. A polgármester arról is beszélt, hogy a Volán három javaslatot tett le az asztalra, de ő egyiket sem fogadta el – feltehetően ezek közül az egyik az, ami lapunkhoz is eljutott. A Volán hivatalosan azt közölte lapunkkal, hogy még semmi biztos megállapodás nincs arról, hogy januártól hogyan közlekednek a buszok.

4. „Dézsi elherdálta Győr város pénzét.”

Senki sem állított ilyet a győri független médiában megjelent cikkekben. Legutóbbi hasonló tárgyú cikkünkben egyszerűen összeszedtük, hogy az idén milyen megszorító intézkedéseket vezetett be az önkormányzat, milyen állami támogatásokról maradt le, milyen alapvető szolgáltatásait építette le, illetve milyen bevételforrásait növelte meg a győriek pénztárcájának kárára. Egyébként pedig maga a polgármester beszél most már arról hónapok óta, hogy elfogyott Győr pénze, a legemlékezetesebb alkalommal akkor, mikor a Győrkőcfesztivál megnyitóján azt mondta a gyerekeknek:

„A gyerekektől azt szeretném kérni, hogy ebben a három napban a várost úgy vezessék, hogy egy kis pénzt szerezzetek a városnak légyszíves, mert annak fogytán vagyunk.”

Dézsi polgármester az állítólag valaki által állított „elherdálás” cáfolataként a kassza 2020. január 27-i, illetve 2022. december 1-i állapotát veti össze, azaz nem csak az éven belül két teljesen különböző hónapot, hanem még a hónapon belül is például egy fizetésnap előtti és fizetésnap utáni időpontot; arról pedig nem ejt szót, hogy mekkora hiteleket vett fel a város több cége az elmúlt hónapokban, illetve arról sem, hogy pontosan milyen kifizetetlen számlái vannak a városnak jelenleg. Ez így sokat nem árult el a város anyagi helyzetéről, amit inkább az illusztrál, hogy csak a polgáro tiltakozása miatt lett egyáltalán bármilyen adventi kivilágítás, vagy hogy egy rendes uszoda sem működik szeptember óta a városban.

A Győr-Plusz, mint hiteles forrás

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a polgármester által kifogásolt ügyekben egyik győri független lap sem terjesztett álhíreket,

és mint mindig, megbízható információk, tények és dokumentumok alapján dolgoztunk. Hogy egyes kommentelők mit kommentelnek, az más téma, de nem feltélenül tartozik a hazugság vagy az álhír kategóriába, simán lehet véleménye is például valakinek az, hogy „Dézsi elherdálta Győr város pénzét”.

Viszont érdemes tudni, hogy az elhallgatás is a hazugság egyik formája. És érdemes megjegyezni, hogy a polgármester által hétről hétre hiteles hírforrásnak kinevezett propagandalap, a GyőrPlusz az elmúlt hónapokban

Javasoljuk kedves olvasóinknak, hogy tájékozódjanak inkább olyan forrásokból, ahol sem a hazudozás, sem az elhallgatás bűnébe nem esik senki: így teljes képet kaphatnak a város közügyeiről.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.