Álhírek helyett Facebook-kommentelők pletykáit cáfolja a győri polgármester

Pintér Bence 2022-12-09 15:10:00
Dézsi Csaba András szerint egyébként a „hiteles forrás” a GyőrPlusz, ahol a győri közügyek nagy részét inkább meg sem írják.

„Álhírleleplező” kampányba kezdett az elmúlt hetekben a győri polgármester, amiben az a legérdekesebb, hogy

eleddig egyetlen valódi álhírt sem sikerült lelepleznie, mivel leginkább facebookos kommentelők pletykáit igazította helyre olyan ügyekben, amelyekről egyébként a független győri sajtó – így az Ugytudjuk.hu és az Új Szó Nálunk – a szakmai szabályokat betartva és a valóságnak megfelelően számolt be.

A dologhoz hozzátartozik, hogy mindeközben a győri Fideszhez köthető, élő bejelentkezéseinket az elmúlt hetekben többször megzavaró Megafon-közeli influenszer, Szakács István immár hetek óta naponta posztol rólunk, többek között álhírterjesztéssel is vádolva lapunkat. A két kampány a GyőrPlusz Magazinban ért össze, amely „Győrben is vannak hivatásos hazudozók” címmel jelent meg egy alkotás, ami a polgármester „álhírleleplező” posztjait gyűjtötte csokorba.

Nézzük csak meg, miért is nem vesszük ezt magunkra, avagy: mit talált álhírnek a győri polgármester, és mit írtak erről a győri független sajtótermékek?

1. „Dr. Dézsi orvosi magánklinikát nyit az Arrabona ételbár helyén, ezért kellett bezárni a közkedvelt vendéglátóhelyet”

Sem az Ugytudjuk.hu, sem az Új Szó Nálunk nem adott hírt erről a városban valóban hónapok óta terjedő pletykáról. Sőt mi több, az Új Szó éppen arról kérdezte a polgármestert, hogy van-e bármi igazság ebben a pletykában, amire a polgármester nemleges választ adott a lapnak, amit mi is átvettünk.

2. „Az önkormányzat Dézsi doktor polgármesterségének kezdete óta nem ad ki bérlakásokat a rászoruló győri embereknek”

Nem született ilyen témájú cikk, hír vagy riport a győri független médiában, nem hangzott el ez az állítás. Az önkormányzati bérlakások áremeléséről születtek nálunk teljesen tényszerű cikkek.

3. „A Mercedes típusú buszok nem közlekednek Győrben, valahová máshová vitték el őket.” / „A jövő januártól Győrben vagy egyáltalán nem lesz buszközlekedés, vagy a járatok száma 50 százalékkal csökken.”

Senki sem állított ilyet a győri független médiában. Mi például arról adtunk hírt, hogy a Volán egyik, szakmai körökben keringő tervezete szerint elvihetik a Mercedes-buszok egy részét, és jelentősen csökkenthetik a szolgáltatást – mindezt azután, hogy a polgármester maga mondta, hogy nem tudja kifizetni a város a jövő évi számlát, és változtatni kell a menetrenden. A polgármester arról is beszélt, hogy a Volán három javaslatot tett le az asztalra, de ő egyiket sem fogadta el – feltehetően ezek közül az egyik az, ami lapunkhoz is eljutott. A Volán hivatalosan azt közölte lapunkkal, hogy még semmi biztos megállapodás nincs arról, hogy januártól hogyan közlekednek a buszok.

4. „Dézsi elherdálta Győr város pénzét.”

Senki sem állított ilyet a győri független médiában megjelent cikkekben. Legutóbbi hasonló tárgyú cikkünkben egyszerűen összeszedtük, hogy az idén milyen megszorító intézkedéseket vezetett be az önkormányzat, milyen állami támogatásokról maradt le, milyen alapvető szolgáltatásait építette le, illetve milyen bevételforrásait növelte meg a győriek pénztárcájának kárára. Egyébként pedig maga a polgármester beszél most már arról hónapok óta, hogy elfogyott Győr pénze, a legemlékezetesebb alkalommal akkor, mikor a Győrkőcfesztivál megnyitóján azt mondta a gyerekeknek:

„A gyerekektől azt szeretném kérni, hogy ebben a három napban a várost úgy vezessék, hogy egy kis pénzt szerezzetek a városnak légyszíves, mert annak fogytán vagyunk.”

Dézsi polgármester az állítólag valaki által állított „elherdálás” cáfolataként a kassza 2020. január 27-i, illetve 2022. december 1-i állapotát veti össze, azaz nem csak az éven belül két teljesen különböző hónapot, hanem még a hónapon belül is például egy fizetésnap előtti és fizetésnap utáni időpontot; arról pedig nem ejt szót, hogy mekkora hiteleket vett fel a város több cége az elmúlt hónapokban, illetve arról sem, hogy pontosan milyen kifizetetlen számlái vannak a városnak jelenleg. Ez így sokat nem árult el a város anyagi helyzetéről, amit inkább az illusztrál, hogy csak a polgáro tiltakozása miatt lett egyáltalán bármilyen adventi kivilágítás, vagy hogy egy rendes uszoda sem működik szeptember óta a városban.

A Győr-Plusz, mint hiteles forrás

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a polgármester által kifogásolt ügyekben egyik győri független lap sem terjesztett álhíreket,

és mint mindig, megbízható információk, tények és dokumentumok alapján dolgoztunk. Hogy egyes kommentelők mit kommentelnek, az más téma, de nem feltélenül tartozik a hazugság vagy az álhír kategóriába, simán lehet véleménye is például valakinek az, hogy „Dézsi elherdálta Győr város pénzét”.

Viszont érdemes tudni, hogy az elhallgatás is a hazugság egyik formája. És érdemes megjegyezni, hogy a polgármester által hétről hétre hiteles hírforrásnak kinevezett propagandalap, a GyőrPlusz az elmúlt hónapokban

Javasoljuk kedves olvasóinknak, hogy tájékozódjanak inkább olyan forrásokból, ahol sem a hazudozás, sem az elhallgatás bűnébe nem esik senki: így teljes képet kaphatnak a város közügyeiről.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.