Dézsi: Többnyire nem rászorultak élnek az önkormányzati lakásokban

Pintér Bence 2022-11-29 11:36:04
Pollreisz szerint a legszegényebbeket hozza rosszabb helyzetbe a város a bérleti díj emelésével, Balla levette volna a kérdést a napirendről, Dézsi szerint nincs semmi látnivaló, sőt!

Kedden tárgyalta a győri közgyűlés az önkormányzati tulajdonú bérlakások árának emelését, amelyről korábban mi is beszámoltunk.

Az önkormányzati lakbérek átlagosan 80 százalékkal emelkednek január elsejétől, párhuzamosan bővül valamennyire a legszegényebbek lakbértámogatása is – ezt kedden meg is szavazta a közgyűlés.

Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki egy erdélyi közmondással emlékeztetett: a falu gazdagságát nem a templomtorony szépsége árulja el, hanem hogy hogy élnek a legszegényebbek. Elmondta: idén már nőtt az önkormányzati bérlakásokban élők megélhetési költsége, mivel a Győr-Szol áthárította a közös költséget, amit eddig nem hárított át, most pedig ismét a legszegényebbek megélhetési költségeit emeli az önkormányzat, amit szerinte nem lehet támogatni. (Nem is támogatta.)

Hozzátette: ha bevételre van szüksége a városnak, akkor miért nem az itt lévő multicégek adókedvezményei kurtítja meg a város? Ezután Sánta Ferenc Sokan voltunk c. novelláját nyújtotta át a polgármesternek.

„Gratulálok a színházi előadáshoz, de még fejlődni kell” – mondta erre Dézsi Csaba András polgármester, aki kifejtette, hogy ezen a lakások többségében szerinte nem szociálisan rászorult emberek élnek, hanem olyanok, akik megörökölték ezeket a bérleti jogokat. Szerinte ha elvennék azokat a lakásokat azoktól, akik nem rászorultak valójában, akkor nagy baj lenne, ehelyett inkább emelik a lakbért a piaci díj egynegyedére.

Szerinte Pollreisz azt támogatja, hogy gazdag emberek éljenek a szociális bérlakásban, és az MSZP a milliárdosok pártja, ellenben a ő szociálisan érzékeny.

A szocialista képviselő válaszolt és elmondta: a javaslatnak számos olyan része van, ami negatívan fogja érinteni a legszegényebb bérlőket a lakbéremelés mellett is. Megkérdezte még: mennyi új szociális bérlakást fog ebből az összegből építeni a város?

Balla Jenő (független) elmondta, hogy valós probléma az, amiről a polgármester beszél. De miért alakulhat ki? – kérdezte. Azért, mert kiutal a város egy bérlakást, és utána nem foglalkozik a helyzettel a város, nem vizsgálja felül ezeket az ingatlanokat – nem érti, hogy ez miért nem történik meg. Balla szerint viszont az igazán rászorulóknak egyáltalán nem kéne megemelni a bérleti díját, példaként egy nyugdíjas ismerőse helyzetét említette.

Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) elmondta: nagyon nagy önkormányzati ingatlanvagyon van, ami jelen árak mellett fenntarthatatlan, szerinte nem kell újakat építeni egyébként. Elmondta azt is: szerinte nem sérül a szociális oldala a bérlakásrendeletnek. Radnóti Ákos (Fidesz) alpolgármester ezután elsorolta, hogy a nyugdíjasok milyen sok támogatást kaptak idén a nyugdíjasok, illetve elmondta azt is, hogy az árstopok is nagyon sokat segítenek.

Ezután Balla konkrét példát mondott: egy rászoruló családnak 20 ezer forintról 35 ezer forintra nő a bérleti díja, tehát a város 15 ezer forintot vesz el most a város. Dézsi elmondta: egyetért Ballával, de amit javasol, az a lakástörvény szerint törvénytelen, nem lehet ilyen szempontból a határozatlan idejű szerződéseket felülvizsgálni. Borsi Róbert (Fidesz) elmondta: a város tud segíteni, de csak addig, ameddig a takarója elér. Szerinte is komoly gondot okozhat sokaknak az emelés főleg a mostani inflációs helyzetben, de a város így is a piaci ár negyedéért biztosít lakást sokaknak, ami szerinte még így is segítség.

Dr. Bakonyi Bernadett aljegyző hangsúlyozta, amelyről már múlt heti cikkünkben is beszámoltunk, miszerint a ténylegesen szociálisan rászorulóknak bővítették a lakbértámogatást. Azt is elmondta, hogy levélben fogják tájékoztatni a bérlőket. Radnóti Ákos megjegyezte még: miből újítsák fel ezeket a lakásokat, ha nem emelik a bérleti díjat? Pollreisz később javasolta: abból az összegből, amihez hamarosan hozzájut majd a Győr-Szol – erről zárt ülésen tárgyal majd a közgyűlés.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.