Dézsi: Többnyire nem rászorultak élnek az önkormányzati lakásokban

Pintér Bence 2022-11-29 11:36:04
Pollreisz szerint a legszegényebbeket hozza rosszabb helyzetbe a város a bérleti díj emelésével, Balla levette volna a kérdést a napirendről, Dézsi szerint nincs semmi látnivaló, sőt!

Kedden tárgyalta a győri közgyűlés az önkormányzati tulajdonú bérlakások árának emelését, amelyről korábban mi is beszámoltunk.

Az önkormányzati lakbérek átlagosan 80 százalékkal emelkednek január elsejétől, párhuzamosan bővül valamennyire a legszegényebbek lakbértámogatása is – ezt kedden meg is szavazta a közgyűlés.

Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki egy erdélyi közmondással emlékeztetett: a falu gazdagságát nem a templomtorony szépsége árulja el, hanem hogy hogy élnek a legszegényebbek. Elmondta: idén már nőtt az önkormányzati bérlakásokban élők megélhetési költsége, mivel a Győr-Szol áthárította a közös költséget, amit eddig nem hárított át, most pedig ismét a legszegényebbek megélhetési költségeit emeli az önkormányzat, amit szerinte nem lehet támogatni. (Nem is támogatta.)

Hozzátette: ha bevételre van szüksége a városnak, akkor miért nem az itt lévő multicégek adókedvezményei kurtítja meg a város? Ezután Sánta Ferenc Sokan voltunk c. novelláját nyújtotta át a polgármesternek.

„Gratulálok a színházi előadáshoz, de még fejlődni kell” – mondta erre Dézsi Csaba András polgármester, aki kifejtette, hogy ezen a lakások többségében szerinte nem szociálisan rászorult emberek élnek, hanem olyanok, akik megörökölték ezeket a bérleti jogokat. Szerinte ha elvennék azokat a lakásokat azoktól, akik nem rászorultak valójában, akkor nagy baj lenne, ehelyett inkább emelik a lakbért a piaci díj egynegyedére.

Szerinte Pollreisz azt támogatja, hogy gazdag emberek éljenek a szociális bérlakásban, és az MSZP a milliárdosok pártja, ellenben a ő szociálisan érzékeny.

A szocialista képviselő válaszolt és elmondta: a javaslatnak számos olyan része van, ami negatívan fogja érinteni a legszegényebb bérlőket a lakbéremelés mellett is. Megkérdezte még: mennyi új szociális bérlakást fog ebből az összegből építeni a város?

Balla Jenő (független) elmondta, hogy valós probléma az, amiről a polgármester beszél. De miért alakulhat ki? – kérdezte. Azért, mert kiutal a város egy bérlakást, és utána nem foglalkozik a helyzettel a város, nem vizsgálja felül ezeket az ingatlanokat – nem érti, hogy ez miért nem történik meg. Balla szerint viszont az igazán rászorulóknak egyáltalán nem kéne megemelni a bérleti díját, példaként egy nyugdíjas ismerőse helyzetét említette.

Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) elmondta: nagyon nagy önkormányzati ingatlanvagyon van, ami jelen árak mellett fenntarthatatlan, szerinte nem kell újakat építeni egyébként. Elmondta azt is: szerinte nem sérül a szociális oldala a bérlakásrendeletnek. Radnóti Ákos (Fidesz) alpolgármester ezután elsorolta, hogy a nyugdíjasok milyen sok támogatást kaptak idén a nyugdíjasok, illetve elmondta azt is, hogy az árstopok is nagyon sokat segítenek.

Ezután Balla konkrét példát mondott: egy rászoruló családnak 20 ezer forintról 35 ezer forintra nő a bérleti díja, tehát a város 15 ezer forintot vesz el most a város. Dézsi elmondta: egyetért Ballával, de amit javasol, az a lakástörvény szerint törvénytelen, nem lehet ilyen szempontból a határozatlan idejű szerződéseket felülvizsgálni. Borsi Róbert (Fidesz) elmondta: a város tud segíteni, de csak addig, ameddig a takarója elér. Szerinte is komoly gondot okozhat sokaknak az emelés főleg a mostani inflációs helyzetben, de a város így is a piaci ár negyedéért biztosít lakást sokaknak, ami szerinte még így is segítség.

Dr. Bakonyi Bernadett aljegyző hangsúlyozta, amelyről már múlt heti cikkünkben is beszámoltunk, miszerint a ténylegesen szociálisan rászorulóknak bővítették a lakbértámogatást. Azt is elmondta, hogy levélben fogják tájékoztatni a bérlőket. Radnóti Ákos megjegyezte még: miből újítsák fel ezeket a lakásokat, ha nem emelik a bérleti díjat? Pollreisz később javasolta: abból az összegből, amihez hamarosan hozzájut majd a Győr-Szol – erről zárt ülésen tárgyal majd a közgyűlés.

Szólj hozzá!

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.

Ha nem állampapírba fektet, akkor jön az értesítő

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni azokat, akik nem állampapírba fektetettek.

Dézsi: GYAC-ügyben nem kívánok állást foglalni

Fontosnak tartja a tizenhárom szakosztály biztonságos működését - emelte ki.