Dézsi: Többnyire nem rászorultak élnek az önkormányzati lakásokban

Pintér Bence 2022-11-29 11:36:04
Pollreisz szerint a legszegényebbeket hozza rosszabb helyzetbe a város a bérleti díj emelésével, Balla levette volna a kérdést a napirendről, Dézsi szerint nincs semmi látnivaló, sőt!

Kedden tárgyalta a győri közgyűlés az önkormányzati tulajdonú bérlakások árának emelését, amelyről korábban mi is beszámoltunk.

Az önkormányzati lakbérek átlagosan 80 százalékkal emelkednek január elsejétől, párhuzamosan bővül valamennyire a legszegényebbek lakbértámogatása is – ezt kedden meg is szavazta a közgyűlés.

Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki egy erdélyi közmondással emlékeztetett: a falu gazdagságát nem a templomtorony szépsége árulja el, hanem hogy hogy élnek a legszegényebbek. Elmondta: idén már nőtt az önkormányzati bérlakásokban élők megélhetési költsége, mivel a Győr-Szol áthárította a közös költséget, amit eddig nem hárított át, most pedig ismét a legszegényebbek megélhetési költségeit emeli az önkormányzat, amit szerinte nem lehet támogatni. (Nem is támogatta.)

Hozzátette: ha bevételre van szüksége a városnak, akkor miért nem az itt lévő multicégek adókedvezményei kurtítja meg a város? Ezután Sánta Ferenc Sokan voltunk c. novelláját nyújtotta át a polgármesternek.

„Gratulálok a színházi előadáshoz, de még fejlődni kell” – mondta erre Dézsi Csaba András polgármester, aki kifejtette, hogy ezen a lakások többségében szerinte nem szociálisan rászorult emberek élnek, hanem olyanok, akik megörökölték ezeket a bérleti jogokat. Szerinte ha elvennék azokat a lakásokat azoktól, akik nem rászorultak valójában, akkor nagy baj lenne, ehelyett inkább emelik a lakbért a piaci díj egynegyedére.

Szerinte Pollreisz azt támogatja, hogy gazdag emberek éljenek a szociális bérlakásban, és az MSZP a milliárdosok pártja, ellenben a ő szociálisan érzékeny.

A szocialista képviselő válaszolt és elmondta: a javaslatnak számos olyan része van, ami negatívan fogja érinteni a legszegényebb bérlőket a lakbéremelés mellett is. Megkérdezte még: mennyi új szociális bérlakást fog ebből az összegből építeni a város?

Balla Jenő (független) elmondta, hogy valós probléma az, amiről a polgármester beszél. De miért alakulhat ki? – kérdezte. Azért, mert kiutal a város egy bérlakást, és utána nem foglalkozik a helyzettel a város, nem vizsgálja felül ezeket az ingatlanokat – nem érti, hogy ez miért nem történik meg. Balla szerint viszont az igazán rászorulóknak egyáltalán nem kéne megemelni a bérleti díját, példaként egy nyugdíjas ismerőse helyzetét említette.

Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) elmondta: nagyon nagy önkormányzati ingatlanvagyon van, ami jelen árak mellett fenntarthatatlan, szerinte nem kell újakat építeni egyébként. Elmondta azt is: szerinte nem sérül a szociális oldala a bérlakásrendeletnek. Radnóti Ákos (Fidesz) alpolgármester ezután elsorolta, hogy a nyugdíjasok milyen sok támogatást kaptak idén a nyugdíjasok, illetve elmondta azt is, hogy az árstopok is nagyon sokat segítenek.

Ezután Balla konkrét példát mondott: egy rászoruló családnak 20 ezer forintról 35 ezer forintra nő a bérleti díja, tehát a város 15 ezer forintot vesz el most a város. Dézsi elmondta: egyetért Ballával, de amit javasol, az a lakástörvény szerint törvénytelen, nem lehet ilyen szempontból a határozatlan idejű szerződéseket felülvizsgálni. Borsi Róbert (Fidesz) elmondta: a város tud segíteni, de csak addig, ameddig a takarója elér. Szerinte is komoly gondot okozhat sokaknak az emelés főleg a mostani inflációs helyzetben, de a város így is a piaci ár negyedéért biztosít lakást sokaknak, ami szerinte még így is segítség.

Dr. Bakonyi Bernadett aljegyző hangsúlyozta, amelyről már múlt heti cikkünkben is beszámoltunk, miszerint a ténylegesen szociálisan rászorulóknak bővítették a lakbértámogatást. Azt is elmondta, hogy levélben fogják tájékoztatni a bérlőket. Radnóti Ákos megjegyezte még: miből újítsák fel ezeket a lakásokat, ha nem emelik a bérleti díjat? Pollreisz később javasolta: abból az összegből, amihez hamarosan hozzájut majd a Győr-Szol – erről zárt ülésen tárgyal majd a közgyűlés.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.