Több városban is jól működik a győri önkormányzat által megszüntetett Citybuszhoz hasonló ingyenes járat

Papp László Tamás 2022-05-18 15:09:00
Budaörsön és Baján is ez a helyzet. A két település a jövőben is működtetni akarja a díjmentes buszközlekedést.

Korábban az Ugytudjuk többször is foglalkozott a térítésmentesen használható győri Citybusszal, illetve annak megszüntetésével. (Cikkünk, illetve publicisztikánk is volt a témában.)

Tavaly augusztusban értesültünk arról, hogy a győri városvezetés meg akarja szüntetni az ingyenes belvárosi Citybusz-járatot. Ennek kapcsán akkor kérdést küldtünk az önkormányzathoz, ahonnan választ ugyan nem kaptunk, de pár héttel később a Volán kiadott egy közleményt arról, hogy szeptember 1-től nem szűnik meg az egyetem és a belváros között közlekedő körjárat. Ezt a Kisalföld akkor „Kacsa volt a hír” felcímmel írta meg.

Nos, a hír nem volt kacsa, csak várni kellett, amíg az új menetrendet megalkotják, ami egyébként decemberben lett volna esedékes. Tehát

április 9-től az új menetrenddel azonban most már tényleg megszűnik az ingyenes Citybusz.

– írtuk akkor. A buszjáratok emiatti változásai megtekinthetőek ezen a térképen:

Hogy miért szüntették meg a győri Citybuszt? 

Elsősorban azért, mert a győri önkormányzatnak vészesen szoros az idei költségvetése, és mindenhonnan kell faragni egy kicsit. Másodsorban azért, mert állítólag nem volt eléggé kihasznált.

Népszerűségéről nehéz beszámolni adatok hiányában, de a kommentek alapján úgy tűnik, hogy bizony voltak sokan, akik használták. Nyilván nem tett neki jót, hogy amikor 2019-ben elkezdett komoly gondokkal küzdeni a győri tömegközlekedés (nem volt elég működő busz és sofőr), az a Citybuszt különösen érintette, rengeteg járat maradt ki, valószínűleg ezért is elszoktak tőle páran.”

– írta Pintér Bence kollégánk az ügyről született, fentebb linkelt véleménycikkében.

Miért szüntették meg a győri Citybuszt?

Hozzátéve:

A járat beindítását eredetileg javasló VEKE cikke alapján

a hosszútávú cél az lett volna, hogy csökkenjen a belvárosi autóforgalom.

Ehhez azonban a Citybusz és annak ingyenessége csak az első lépés lett volna. Kellett volna még az is, hogy használható P+R parkolókat alakítsanak ki a járat útvonala mentén, a belváros peremein, és akár az is, hogy tovább csökkentsék az autóval használható belvárosi utcák számát. (Jelenleg Győr belvárosának egy jelentős része el van zárva az autós forgalom elől.)

Ezeket a lépéseket azonban már nem tette meg az önkormányzat. Ehelyett tulajdonképpen az első adandó alkalommal hagyta veszni a projektet, ami ebben a formájában persze csak a pénzt vitte. Közben összességében a tömegközlekedésre sem akar egy fillérrel sem többet fizetni Dézsi polgármester, mint amit muszáj, sőt, igyekszik minden évben lealkudni a Volán valószínűleg amúgy is alulárazott ajánlatát.

– írta kollégánk.

Utánanéztünk hát, máshol hogyan működnek az ilyen típusú díjmentes járatok. E cikk szerzője már korábban utazott például a Homm Kft. által üzemeltetett, ugyancsak jegy nélkül igénybe vehető 288-as járaton Budaörsön. Mely a budaörsi lakótelepről indul, s a Templom tér, a vasútállomás és a temető érintésével megy a Kamaraerdő Iglói közben lévő végállomásig. (A cég 2013-ban megkötött szerződését 2020-ban újabb nyolc évre hosszabbította meg a budaörsi önkormányzat.) Én magam tavaly augusztusban az ottani repülőtéren lévő Budaörsi Airshow-ra látogatva érkeztem a városba.

A reptérre gyalog mentünk a vasútállomásról, ahogy visszafelé is hasonlóképp tettük meg odafelé az utat. A 2021-es év egyik legmelegebb napja volt, s a vasútállomáson úgy döntöttünk, beülünk a Budakert Vendéglőbe, mielőtt felmennénk a Kő-hegyi kápolnához, ahonnan hihetetlenül szép kilátás nyílik a környező hegyekre. Budaörsnek a vasútállomás és a repülőtér közötti részén korábban nem jártunk, így kicsit bizonytalanul nézelődtünk, hogyan tovább. Amikor begördült a buszmegállóba a 288-as.

A 288-as járat, ezúttal egy téli napon.

Fotó: Budaörs önkormányzata

Felszálltunk rá, én apró után kutattam a zsebemben, s két jegyet kértem a sofőrtől, aki viszont így felelt:

Önök erre az útra az önkormányzat vendégei!

A Templom téren szálltunk le, ahonnan mind a Budakert Vendéglő, mint a Kő-hegyi kilátó kényelmesen megközelíthető volt. Csak azért tettem ezt a szubjektív kitérőt, mert valószínűleg Győrben is akadt számos idelátogató turista, akinek hasonlóan kellemes tapasztalatban volt része a győri Citybusz esetén, ami tehát városmarketingnek sem utolsó.

Megkerestük a budaörsi önkormányzatot, hogy a díjmentes járatok működtetésének tapasztalatairól kérdezzük őket.

 „Budaörsön 2007 óta működik ingyenes helyi autóbuszjárat. Jelenlegi útvonalán a 2010-es kamaraerdei bővítés óta közlekedik. Az utasok díjmentesen használhatják a járatokat, regisztrációs jegy sincs bevezetve.

– válaszolta Ács Annamária, a budaörsi önkormányzat sajtófőnöke.

Ingyenes buszjárat Budaörsön

Fotó: Budaörs önkormányzata

Akinél rákérdeztünk arra is: hány utas veszi igénybe ezt a szolgáltatást havonta?

 „Az elmúlt időszakra vonatkozó hivatalos utasszámlálási adatokkal nem rendelkezünk, de mindkét járat továbbra is népszerű a lakosság körében, a visszajelzések kedvezőek és tapasztalataink alapján a járatok kihasználtak” – mondta el, hozzátéve azt is, hogy két járat is díjmentesen vehető igénybe Budaörsön.

Két járat tartozik a helyi autóbuszos közszolgáltatásba: a 288-as és a 289-es. A 288-as járat látja el a kamaraerdei városrészt. A két járat menetrendje egymáshoz, illetve a csatlakozó Volánbusz és vasútjáratok menetrendjeihez van igazítva, megteremtve a kényelmesebb közlekedést az átszálló utasok számára

– fogalmazott Ács Annamária, a budaörsi önkormányzat sajtófőnöke. Nem véletlenül kérdeztünk rá arra, feltétele-e az utazásnak a regisztrációs jegy megváltása? 

Ugyanis

Abszurd fordulat: ha nincs jegy, akkor jegy kell

címmel adott hírt május 5-én a bajai önkormányzat a Facebook-oldalán egy valóban meglehetősen furcsa helyzetről.

Január óta nem kell fizetniük a helyi járatokkal közlekedőknek. Busz jár, utas utazik, a városi kassza pedig szerződés alapján fizet a Volánbusznak. Ez a rendszer azonban nem nyerte el az illetékes minisztérium tetszését. Ezért változtatni kellett a helyi szabályozáson, az ingyenes utazás érdekében „regisztrációs jegy” kiváltására kényszerülnek az utasok”

– említik a bejegyzésben, részletesen is beszámolva a problémáról:

Nézetkülönbség van az innovációs minisztérium és a város között az ingyenes közszolgáltatás megítélésben, fogalmazott dr. Papp Zoltán jegyző a városatyák áprilisi ülését követő tájékoztatóján. A polgármesteri hivatal vezetője az év eleje óta ingyenes helyi buszjáratokat érintő változtatás okaként említette ezt. A kényszerűen bevezetendő új szabályozás értelmében május 15-től lehet kiváltani a városházán az ingyenes utazást garantáló dokumentumot, ennek hiányában az ellenőrök büntethetik az utazókat

– taglalják a faramuci helyzetet.

Díjmentes, de nem jegymentes.

Fotó: Pixabay

Ez a rendszer két hónapos türelmi időt követően, azaz július 14-től lép életbe. A 6 évnél fiatalabbak és a 65 évnél idősebbek törvényi felhatalmazás alapján regisztrációs jegy nélkül is utazhatnak, mások viszont pótdíj fizetésére kényszerülhetnek

– említi az önkormányzat közleménye, hozzátéve azt is:

A változtatás szükségességét taglaló előterjesztésben az áll, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a helyi személyszállítás jogszabályi feltétele a helyi díjszabás, vagyis ha Baján a közszolgáltatási szerződésben rögzített módon válik díjmentessé a személyszállítási szolgáltatás, akkor az nem minősül helyi személyszállítási közszolgáltatásnak. Márpedig ennek hiányában a közlekedési társaság elesne bizonyos állami támogatásoktól, az önkormányzatnak pedig további jelentős kiadással kellene számolnia, mert a szolgáltatásra még az ÁFÁ-t is meg kellene fizetnie.

A megoldásról is szó esett a posztban:

„Ezért kerestek megoldást a város és a Volánbusz Zrt. szakemberei, akik a most bevezetendő szabályozással, a regisztrációs jegy bevezetésével ezeket a buktatókat igyekeznek elkerülni. Egyben a menetrend módosítását is elfogadták a városatyák, ez május 16-tól változik, egyben a járatok átszervezése 5,5 millió forintos kiadást jelent a városi kasszának

– zárult a bejegyzés.

Vagyis Budaörsön és Baján (szemben Győrrel) nem kívánják megszüntetni a díjmentes buszjáratokat, hanem igyekeznek azt tovább működtetni. Nyilvánvaló, milyen előnyei lehetnek ennek, illetve milyen célból teszi díjmentessé egy önkormányzat részben vagy egészben a közösségi közlekedést (mint tette ezt a 14 év aluliak esetében a főváros is.)

Az egyik ok szociális: így olyanok is igénybe tudják venni a közösségi közlekedést, akiknek anyagi okokból a buszbérlet megvásárlása is gondot okoz (például az álláskeresők, akiknek nem jár diák-, vagy nyugdíjaskedvezmény.) A másik cél lehet, hogy a klímaváltozás, a benzinárrobbanás korszakában a jobb módú lakosok is döntsenek úgy: kevesebbet használják autójukat, igénybe véve a díjmentes buszközleledést is. Ehhez persze kell, hogy legyen ilyen buszjárat - amely Győrben már nincs.

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.