Megszűnik Győrben az ingyenes Citybusz

Pintér Bence 2022-04-05 06:02:00
Hónapok óta tudni lehetett, hogy ez a terv. Más járatok menetrendje is változik, új járatok is lesznek Győrben.

Tavaly augusztusban értesültünk arról, hogy a győri városvezetés meg akarja szüntetni az ingyenes belvárosi Citybusz-járatot. Ennek kapcsán akkor kérdést küldtünk az önkormányzathoz, ahonnan választ ugyan nem kaptunk, de pár héttel később a Volán kiadott egy közleményt arról, hogy szeptember 1-től nem szűnik meg az egyetem és a belváros között közlekedő körjárat. Ezt a Kisalföld akkor „Kacsa volt a hír” felcímmel írta meg.

Nos, a hír nem volt kacsa, csak várni kellett, amíg az új menetrendet megalkotják, ami egyébként decemberben lett volna esedékes. Tehát

április 9-től az új menetrenddel azonban most már tényleg megszűnik az ingyenes Citybusz.

Az életbe lépő módosításokról itt egy térkép:

Innentől pedig idézzük a Kisalföld vonatkozó cikkét a változásokról:

CITY

A kizárólag a Belvárosban és környékén közlekedő CITY járatokat más vonalak váltják ki, amelyek több városrésszel teremtenek átszállásmentes összeköttetést.

9, 19, 29

A 9, 19 és 29-es járatok a Zechmeister utca – Híd utca helyett mindkét irányban a Teleki László utca – Schwarzenberg utca – Városrét – Dunakapu tér útvonalon érik el az egyetemet, illetve egyes járatok a Mobilist is érintik. A módosítás révén Adyváros közvetlen összeköttetést kap a Belváros északi részeivel. A járatok szombat délelőttönként, valamint tanszünetes munkanapokon is közlekednek.

17, 17B

Az Adyvárost és Szabadhegyet feltáró 17, 17B jelzésű járatok a hét minden napján érintik a Munkácsy Mihály utcai megállóhelyet, valamint innen indulnak Likócsra az új, 8Y jelzésű járatok is. 

8, 8Y

A 8-as vonal újra a Révai Miklós utca és Likócs között halad, de az eddiginél sűrűbb és megjegyezhetőbb menetrend szerint, továbbá a vonal minden második járata a Belváros nyugati részét (Virágpiac, Munkácsy Mihály utca) is érinti, 8Y jelzéssel.

18A

Korányi Frigyes teret a Révai Miklós utcából induló új, 18-as jelzésű járatok szolgálják ki, amelyek visszafelé 8Y jelzésre váltva Likócsig közlekednek.

13, 13B

A 14, 14B vonalakon jellemzően minden második autóbuszjárat a Liget utca helyett 13, 13B jelzéssel Pinnyédre közlekedik, amelyet hurokszerűen jár körbe, érintve a városrész eddig kiszolgálatlan déli részét is. A módosítás révén Pinnyéd átszállásmentes összeköttetésbe kerül Adyvárossal és Marcalvárossal, valamint csúcsidőn kívül jelentősen sűrűbben (jellemzően 70 helyett 40 percenként) érhető el.

14, 14A, 14B

Csúcsidőben a 14-es vonal meghosszabbodik Újváros, Nép utcáig. Azok a betétjáratok, amelyek továbbra is csak a Liget utcáig közlekednek, a jövőben 14A jelzést viselnek.

Fontos megjegyezni, hogy a Marcalváros – Adyváros – Gyárváros – Sziget szakaszon a 13, 14, 14A, illetve a 13B és 14B járatok azonos útvonalon közlekednek, tehát a 14-es vonal törzsszakaszán a fenti járatok bármelyike használható, a korábbival azonos vagy kedvezőbb járatsűrűséggel.

16

Új vonal jön létre 16-os jelzéssel Marcalváros – Adyváros – Autóbusz-állomás – Árkád üzletház – 14-es út – Vízmű – Keverőtelep (Újfalu lakópark) között.

Tanítási napokon Marcalváros felé/felől 1-1 db járat közlekedik. A járatok a 7090-es regionális vonal meghosszabbításaként, helyi és helyközi utazásra egyaránt igénybe vehetők.A helyközi jegyek és bérletek Győr, Autóbusz-állomás és Marcalváros között nem érvényesek, ezen a szakaszon kizárólag érvényes helyi jeggyel vagy bérlettel lehet utazni. A helyi jegyek és bérletek viszont a teljes vonalhosszon (Keverőtelep – Marcalváros) érvényesek!   

Új, átszállásmentes kapcsolatok jönnek létre Észak-Révfalu, valamint a Szigetköz számos települése és Győr déli része (kórház, rendelőintézet, vásárcsarnok, Győr Plaza, lakótelepek) között.

1B

Az újvárosi temetőt is érintő 1B járatok munkanapokon is tovább közlekednek, 12 helyett 16 óráig.

6

A 6-os jelzésű járatok Szitásdomb felé a 14-es út, Zemplén utcánál is megállnak.

12Y

Néhány 12-es járat 12Y jelzéssel a Széchenyi István Egyetemig közlekedik, közvetlen kapcsolatot teremtve az Audi-gyár és az Egyetem között.

15, 15A

A 15, 15A jelzésű járatok az Iparcsatorna feletti új hídon járnak, így gyorsabbá válnak, viszont a Likócsi híd megállóhelyet nem érintik. A Révai Miklós utcából reggel 5:02-kor és 7:25-kor induló 15A járatok 15-ös jelzéssel, hosszabb útvonalon, az Ipari Parkot érintve közlekednek.

22A

Új 22A járat indul Marcalvárosból reggelenként 4:25-kor, amellyel elérhető a 4:45-kor Budapestre induló vonat.

23

A 23-as vonalon közlekedő autóbuszok ezentúl betérnek Győrszentiván-Homoksorra is.

25

A 25-ös vonalon munkanapokon a 18 órai műszakváltás kiszolgálására is indul járatpár (Marcalváros – Adyváros – Ipari Park).

30Y

Győrszentiván, Kálmán Imre útról munkanapokon a 17:11 órai 30B járat helyett 17:00 órakor 30Y járat indul, amely az Audi-gyárat is érinti.

A felsoroltakon kívül számos vonalon történnek kisebb menetrendi korrekciók a beérkezett igényeknek megfelelően. Valamennyi fenti autóbuszjárat normál díjszabás szerint vehető igénybe.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.