2018-ban még arról volt szó, hogy 140 új lakás épül a szombathelyi Homok úton

Farkas Bazsi 2022-02-10 15:30:50
De a 200 sem volt kizárt. Egy biztos, hogy nem lesznek 10 emeletes, füstöt okádó tömbök a Szabadidő központban.

Lassan hetek óta foglalkoztatja a Parkerdő lakókert lakóit az a beruházás, ami új társasházakat létesítene a Homok útra. A lakók aláírásgyűjtésbe is kezdtek, a közel 400 szignót pedig a héten adták át Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármesternek.

Bár a lakók csak pár hete értesültek a tervekről, a terület beépítésének ötlete már több, mint 10 évvel ezelőtt megfogalmazódott. A laikus persze könnyen fogalmazza meg a kérdést, hogy miért kell minden zöld területet beépíteni, a válasz azonban ennél kicsit bonyolultabb.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Először talán azt szögezzük le, hogy mindenkinek a háza egy korábbi zöld területre épült. Vagyis eléggé visszás az, amikor egy környék lakói az ellen ágálnak, hogy ne épüljön több ház a lakókörnyezetünkben. Végtére is mindenki valakinek a szomszédja lett, akik mások szomszédai lettek és így tovább. Mielőtt pedig ez a folyamat elkezdődött volna a terület nagy valószínűséggel erdő vagy mező volt.

De miért pont oda?

Egy visszafordíthatatlan urbanizációs folyamat az, hogy egy település terjeszkedik. Ahogy a lélekszám növekszik egyre és egyre több ház, lakás fog épülni. Bár a magyar lakosság népesedési léptékét a legjobb jóindulattal is csak stagnálónak lehet nevezni, az elmúlt években mégis azt lehetett látni Szombathelyen, hogy gombamódra nőttek ki a mára már szitokszónak számító társasházak.

Mert még mindig a legjobb befektetés az ingatlan, pláne akkor, ha 5%-os ÁFÁ-val lehet építeni az új épületeket, ráadásul a CSOK is berobbantott a piacot.

A Jászai Mari utcában épült Mira Garden, a Minerva lakópark, a Liget utcában az Aranypatak lakópark, a Farkas Károly utcában a sportpálya helyén épülő társasházak vagy éppen a cikk apropóját szolgáló Parkerdei lakópark szinte totális beépítése az elmúlt években ment végre.

Építkezni csakis szabad területre lehet olyanokra, amik a város közigazgatási területén belül esnek, vagyis belterületnek minősülnek. Itt persze adódhatna a kérdés, hogy miért nem von be a város más, a településsel határos külterületeket. 

Ahogy Sütő Gabriella, városi főépítész az Ugytudjuk.hu-nak adott interjújában korábban elmondta:

A város nem tud a végtelenségig terjeszkedni. Az új beépítésre szánt területeket először is a szabályozási terven kell kijelölni. Csakhogy az építési törvény alapján mindaddig, amíg beépítetlen területek vannak egy településen, nem lehet új ingatlanokat erre a célra kijelölni. Vagy a már beépítésre szánt részeket visszaminősítjük és ezzel azonos méretű új területet jelölünk ki építési telkek számára. 

A meglévő területeken belül kell gazdálkodnunk, nem várható újabb lakóparkok megjelenése, amíg az Oladi platón, a Wimmer Ágoston utca és a Szent II. János Pál utca környékén lévő telkek be nem épülnek.

Vagyis azokkal az építési területekkel kell gazdálkodnia egy településnek, amik a rendelekzésére állnak. 

Ideális esetben egy terület tulajdonosa csak akkor kezd el építkezni az adott telekre, ha meggyőződött róla, hogy a meglévő csatorna és elektromos hálózat alkalmas arra, hogy egy több lakásos ingatlan ráépüljön. Ha nem?

Nos, akkor van olyan helyzet, amit a Parkerdei lakópark lakói mondtak el szerkesztőségünknek. Vagyis, hogy folyamatosak az áramszünetek és sokszor alacsony a víznyomás.

Maradjunk is ennél a területnél, vagyis a Szabadidő központ beépítésre váró telkeinél, hogy teljesen hivatalos legyek a Homok úti 4425/18 helyrajzi számú a 4425/20 helyrajzi számú ingatlanoknál.

A területet 2013-ban, vagyis a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt ülésező közgyűlés minősítette át beépíthetővé. 

2014-ben meg is próbálták eladni a terület, de aztán egyetlen árajánlat sem érkezett rá.

A 2016 szeptember 15-én megtartott közgyűlés a 22/2016. (IX. 23.) önkormányzati rendeletével fogadta el a HÉSZ módosítását, ami szerint fenti ingatlanokra a Kisvárosias lakóterület (Lk), szabadonálló beépítési mód, 40%-os legnagyobb beépíthetőség, maximum 7,5 m-es építménymagasság, 900 m2 legkisebb telekméret előírásait kell alkalmazni.

Ez egyébként teljesen környezetbe illő szabályozás, ugyanis ugyanez az előírás vonatkozik a Szent II. János Pál pápa körút 31. számtól 51. számig terjedő ingatlanjaira és a Síp utca déli szakaszán lévő ingatlanokra egyaránt.

2018-ban a SZOVÁ-nak volt is terve arra, hogy beépítsék a terület. A cég üzleti terve szerint minimum 140 lakást építettek volna ide, de szóba került az is, hogy 200 lakás épül végül ezen a két telken. A terveket azonban konkrét építkezések végül nem követték. Mindezt ugyanis azzal a lovascentrummal együtt akarták megépíteni, amire a Modern Városok Programban kapott volna pénzt a város.

A lovascentrum terveiről 2018 január 22-én tartott sajtótájékoztatót a város akkori polgármestere Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), az akkori alpolgármester Illés Károly (Fidesz-KDNP) és a térség parlamenti képviselője Hende Csaba (Fidesz-KDNP).

A környék beépítésének terve tehát nem most, az utóbbi pár hónapban fogalmazódott meg. Még ha a lakók állításuk szerint csak most szereztek tudomást róla. 

Nemény András a volt városi strand ügyéről: Van olyan megoldás, hogy a beruházó parkoló céljára rendelkezésre bocsássa a területet

"Elég kemény, de konstruktív tárgyalás végén sok mindenre jutottunk, úgyhogy jó hírekkel tudok szolgálni" - közölte hétfő esti videójában Nemény András annak kapcsán, hogy tárgyalt a Homok utcai és a volt városi strand területén tervezett lakópark beruházójával.

A közel 400 aláírást összegyűjtött akciónak egy hozadéka biztosan volt. A városvezetés leült tárgyalni a Vasivízzel és az E-Onnal, hogy megtudják a lakók által panaszolt víz és áramellátási problémákra milyen megoldást lehet találni.

A környék közlekedési problémáira pedig a következő eu-s pénzügyi ciklusban a városba érkező forrás jelenthet megoldást. Ebből a pénzből fejleszti majd a város a Kárpáti Kelemen és Bartók valamint a Jégpince utca és Jókai utcák kereszteződéseit. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.