Nyoma sem maradt Gencsapáti alsó állomásépületének - FOTÓK

Bazsó Bálint Farkas Bazsi 2022-01-22 16:00:00
Most kiderül, miért kellett lebontani.

Javában zajlik a Szombathely–Kőszeg-vasútvonal felújítása, aminek részeként nemcsak a pálya újul, illetve újult meg, de megkezdődött az utasforgalmi területek felújítása is.

Ennek részeként a vasútvonal állomásain és megállóhelyein 55 centis magasperont építettek, új peronbútorokat és esőbeállókat helyeztek és helyeznek ki, megújult a térvilágítás és a hangos, illete vizuális utastájékoztató rendszer. A projekt során megvalósul a megállóhelyek környezetrendezése, emellett fedett kerékpártárolók is létesülnek.

Nem részletezték viszont, hogy az egykor korszerűnek számító, ám a napjainkra nagyon sok helyen már kihasználatlan, üres, sőt, sok helyen omladozó állomásépületek közül melyiknek mi lesz a sorsa. 

Ezért is érhetett többeket meglepetésként, hogy Gencsapáti alsó megállóhely egykori állomásépületét egyszer csak eldózerolták.

Mivel több panaszt is kaptunk az állomásépület kapcsán, ezért megkerestük a GYSEV Zrt-t, hogy mi indokolta az épület lebontását.

Mint írják: Gencsapáti alsó megállóhelyen az egykori állomásépületet a „Szombathely–Kőszeg vasútvonal korszerűsítése" projekt részeként bontották el.

Hozzátették:

"A régi állomásépületet már évek óta nem használták, kizárólag a földszinti nyitott épületrész szolgált esőbeállóként, de nem megfelelő színvonalon. Részben a földszinten és a teljes emeleti szinten szolgálati lakás volt korábban, amely azonban alacsony komfortfokozata és rossz, felújítást igénylő állaga miatt évek óta lakatlanul állt. Ezért született az a döntés, hogy a műszakilag elavult épületet lebontják."

Fotók: Farkas Bazsi/Ugytudjuk.hu

 

Kérdésünkre, miszerint hogyan pótolják az épületet, azt a választ kaptuk, hogy

"A megállóhelyen új, úgynevezett 7-hátfalas esőbeálló létesül az oldalperonon. Ennek méretei 1,54 m x 10,22 méter, az esőbeálló beépített paddal, hulladékgyűjtővel és információs vitrinnel készül el. A peronhoz kapcsolódóan 40 kerékpár elhelyezésére alkalmas, 20 támaszos, fedett kerékpártároló létesül, önálló világítással, a megállóhelyen emellett korszerű vizuális utastájékoztató rendszert telepítenek. A 2021. évi vágányzár ideje alatt már megvalósult új magasperonok és a korszerű LED-es térvilágítások kialakítása."

Nem kell már sokat várni az új esőbeállókra. Mint kiderült, 2022. március végéig helyezik ki a megállóhelyekre és Kőszeg állomásra az új peronbútorok, az új esőbeállók, a korszerű vizuális utastájékoztató eszközöket. Erre az időpontra épülnek ki a fedett B+R kerékpártárolók is. A megállóhelyek környezete is megújul. A folytatódó munkák idejére ideiglenesen került vissza a régi peronbútorzat (pad és szemetes) és csupán erre az időszakra kell nélkülöznie az utasoknak a fedett esőbeállókat.

3 milliárdból újul meg a vonal

Tavalyi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk a vonal felújításával.

Végre megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal rekonstrukciója - őszig pótlóbuszozásra kell készülni

Több mint 3 milliárd forintból újul meg a vonal: átépül a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeznek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. végezheti. Szeptember végéig pótlóbuszozásra kell készülni.

A több mint 3 milliárd forintos beruházás során átépült a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeztek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. nyerte el.

Tavaly július szeptember között teljes kizárásos vágányzár mellett folytak a munkák. A nyíltvonali szakaszon megtörténta vasúti pálya összehegesztése, a vasúti útátjárók felújítása, valamint átépítése, illetve kialakították a távközlési kapcsolatokat szolgáló optikai hálózatot is.

 

A projekt összköltsége 3 milliárd 246 millió 874 ezer 873 forint, amit teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból fedeznek.

A GYSEV tervezi a vonal villamosítását is, ehhez egyelőre a tervezőt keresi a vasúttársaság.

A tervek szerint a szükséges bontási és közműkiváltási munkák után a teljes, 17 kilométer hosszú vonalat villamosítják, a magyar szabvány szerint 25 kV, 50 Hz váltakozó áramú, egyfázisú rendszerben, 80 km/h engedélyezett sebességre. 

Emellett elvégzik az útátjáró-, és biztosítóberendezéseken - a villamosítás miatti - szükséges átalakításokat, és módosítják a betáplálási rendszereket, Kőszegen pedig oszloptranszformátort telepítenek.

Szólj hozzá!

A korábbi magyar igazságügyi minisztert gyanúsították meg korrupcióval Szlovákiában

Gál Gábor az azóta megszűnt Most-Híd párt képviselőjeként töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot, most minden vádat tagadott.

LMP: Autómentes Lánchidat, autómentes belvárost!

A párt szerint a híd és a pesti alsó rakpart kis szakaszának autómentessége azonban önmagában nem elegendő.

Megrázta a cannes-i fesztiválközönséget az ukrajnai Mariupolban forgatott dokumentumfilm

A Mariupolis 2 című dokumentumfilm azt mutatja meg, hogyan élnek tovább a helyiek a bombázások ellenére.  

430 millió forintos támogatás kap Bük város ipari-innovációs fejlesztésekre

A pénzből a környező települések fejlesztését is szolgáló közlekedési és közműberuházásokat hajtanak majd végre. 

Müller Cecília szerint kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Magyarország szerencsés helyzetben van, az országos tisztifőorvos szerint a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

LMP: Az Európai Bizottság a GMO-lobbi szolgálatában áll

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta új génmódosított szója- és kukorciafajta felhasználását élelmiszerként vagy állatok etetéséhez.

Az ukrajnai háború miatt nyárra Németországban bevezetik a kilenceurós havi közlekedési bérletet

Jelentős csökkenést jelent az intézkedés, az emelkedő energiaárak miatt van rá szükség.

LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Curling-bemutató lesz Szombathelyen

A Magyar Curling Szövetség tart bemutatót a Szombathelyi Jégcsarnokban.

Kész Zoltán felszólította Márki-Zayt, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Nyílt levélben fordult a hódmezővásárhelyi polgármesterhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője.

Szobor készül Győrben Csaba királyfiról a székely himnusz megalkotásának évfordulójára

A szobrot Lebó Ferenc készíti, információnk szerint az elhelyezéssel együtt több, mint 50 millió forintba fog kerülni.

Sikkasztás miatt felel egy férfi, aki a kölcsönautót eladta ócskavasnak Romániában

Sárvár környékére mehetett volna haza vele, ehelyett Romániába utazott, és eladta az autót a vádlott.

Kiderült, miért szakíthatott Shane Tusup és Szabó Zsófi

Tusup személyisége áll a szakítás háttérében a Bors szerint.

Péntek: napos idő lesz meg fátyolfelhők

A Kisalföldön azért zápor, zivatar is előfordulhat.

Az EP különleges nemzetközi törvényszéket hozna létre az az orosz agresszió kivizsgálására

Eme bíróság elé állítanák Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajnában elkövetett bűntettek miatt.

Meghalt Vangelis

A Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása zeneszerzője egy franciaországi kórházban hunyt el.

Majdnem 44 kilométeren keresztül driftelt egy elektromos autó

Új Guinness-rekordot állított fel ezzel a sofőr.