Végre megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal rekonstrukciója - őszig pótlóbuszozásra kell készülni

Bazsó Bálint 2021-06-01 13:31:00
Több mint 3 milliárd forintból újul meg a vonal: átépül a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeznek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. végezheti. Szeptember végéig pótlóbuszozásra kell készülni.

Július 1-től szeptember 28-ig teljes kizárásos vágányzár mellett folynak a projekt munkálatai, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják Kőszeg és Szombathely között.

A beruházás keretében Kőszeg állomáson új, közös autóbuszos és vasúti átszállási lehetőséget biztosító magasperon készül. Emellett új peronbútorzat, korszerű LED-es térvilágítás várja majd az utasokat, akik új utastájékoztató monitorokon, és megújult hangos utastájékoztatási rendszer segítségével kaphatnak utazási információkat. Kőszegen átépítik a vágányhálózatot, az állomás mellett P+R parkolót alakítanak ki, és fedett kerékpártárolót építenek.

Fotó: GYSEV Zrt.

Jelentős munkálatok zajlanak a vasútvonal további 7 helyszínén. Kámon, Gencsapáti alsó és felső, Gyöngyösfalu, Lukácsháza alsó és Lukácsháza, valamint Kőszegfalva megállóhelyeken szintén 55 centis magasperon, új peronbútorok és esőbeállók, térvilágítás, új hangos és vizuális utastájékoztató rendszer készül. A projekt során megvalósul a megállóhelyek környezetrendezése, emellett fedett kerékpártárolók is létesülnek.

A nyíltvonali szakaszon megtörténik a vasúti pálya összehegesztése, a vasúti útátjárók felújítása, valamint átépítése, illetve a távközlési kapcsolatokat szolgáló optikai hálózatot is kialakítják.

A korszerűsítés során 2021. július 01. és szeptember 28. között szünetel a személyforgalom Szombathely és Kőszeg között, az érintett időszakban a személyszállító vonatokat autóbuszokkal pótolja a vasúttársaság.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul az utaskomfort a Kőszeg-Szombathely vasúti szakaszon. A korszerűsítés várhatóan 2022 első félévében fejeződik be.

„A szolgáltatási színvonalat emelő fejlesztéssel nem ér véget a megyeszékhely és a több mint 11 ezer lakosú Kőszeg vasúti kapcsolatának korszerűsítése. A kormány tavaly nyáron összesen 32 milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez. A többi között folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonal villamosításának előkészítése is. A GYSEV még idén kiírja a tervezési közbeszerzést, a későbbi beruházással a vasúttársaság magyarországi hálózata teljes hosszában villamosítottá válik”

– mondta a projektnyitó rendezvényen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára (j3), Ágh Péter, Sárvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője (j2), Kövesdi Szilárd, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. vezérigazgatója (j), Hende Csaba, Szombathely és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b3), Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere (b2) és Homlok Zsolt, a kivitelező Homlok Zrt. ügyvezetője (b)

Fotó: MTI/Varga György

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a kormány a nyáron megemelte a „Szombathely–Kőszeg vasútvonal korszerűsítése” című projekt támogatási összegét 847 millió forinttal. 

Hamarosan megújulhat a Szombathely-Kőszeg vasútvonal

Lezárult a közbeszerzési eljárás, amely alapján tizenöt hónap alatt valósulhat meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal korszerűsítése. A munkálatok során a Szombathely-Kőszeg vasútvonalon elvégzik a szükséges pályavasúti munkálatokat, emellett hét megállóhelyen az utasok számára kényelmes magasperonok épülnek, új peronbútorzattal, esőbeállókkal és térvilágítással. A munkálatok részeként korszerűbb lesz a vizuális utastájékoztatás is a 18 kilométeres szakaszon.

A projekt összköltsége 3 milliárd 246 millió 874 ezer 873 forint, amit teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból fedeznek.

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.