Végre megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal rekonstrukciója - őszig pótlóbuszozásra kell készülni

Bazsó Bálint 2021-06-01 13:31:00
Több mint 3 milliárd forintból újul meg a vonal: átépül a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeznek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. végezheti. Szeptember végéig pótlóbuszozásra kell készülni.

Július 1-től szeptember 28-ig teljes kizárásos vágányzár mellett folynak a projekt munkálatai, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják Kőszeg és Szombathely között.

A beruházás keretében Kőszeg állomáson új, közös autóbuszos és vasúti átszállási lehetőséget biztosító magasperon készül. Emellett új peronbútorzat, korszerű LED-es térvilágítás várja majd az utasokat, akik új utastájékoztató monitorokon, és megújult hangos utastájékoztatási rendszer segítségével kaphatnak utazási információkat. Kőszegen átépítik a vágányhálózatot, az állomás mellett P+R parkolót alakítanak ki, és fedett kerékpártárolót építenek.

Fotó: GYSEV Zrt.

Jelentős munkálatok zajlanak a vasútvonal további 7 helyszínén. Kámon, Gencsapáti alsó és felső, Gyöngyösfalu, Lukácsháza alsó és Lukácsháza, valamint Kőszegfalva megállóhelyeken szintén 55 centis magasperon, új peronbútorok és esőbeállók, térvilágítás, új hangos és vizuális utastájékoztató rendszer készül. A projekt során megvalósul a megállóhelyek környezetrendezése, emellett fedett kerékpártárolók is létesülnek.

A nyíltvonali szakaszon megtörténik a vasúti pálya összehegesztése, a vasúti útátjárók felújítása, valamint átépítése, illetve a távközlési kapcsolatokat szolgáló optikai hálózatot is kialakítják.

A korszerűsítés során 2021. július 01. és szeptember 28. között szünetel a személyforgalom Szombathely és Kőszeg között, az érintett időszakban a személyszállító vonatokat autóbuszokkal pótolja a vasúttársaság.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul az utaskomfort a Kőszeg-Szombathely vasúti szakaszon. A korszerűsítés várhatóan 2022 első félévében fejeződik be.

„A szolgáltatási színvonalat emelő fejlesztéssel nem ér véget a megyeszékhely és a több mint 11 ezer lakosú Kőszeg vasúti kapcsolatának korszerűsítése. A kormány tavaly nyáron összesen 32 milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez. A többi között folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonal villamosításának előkészítése is. A GYSEV még idén kiírja a tervezési közbeszerzést, a későbbi beruházással a vasúttársaság magyarországi hálózata teljes hosszában villamosítottá válik”

– mondta a projektnyitó rendezvényen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára (j3), Ágh Péter, Sárvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője (j2), Kövesdi Szilárd, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. vezérigazgatója (j), Hende Csaba, Szombathely és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b3), Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere (b2) és Homlok Zsolt, a kivitelező Homlok Zrt. ügyvezetője (b)

Fotó: MTI/Varga György

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a kormány a nyáron megemelte a „Szombathely–Kőszeg vasútvonal korszerűsítése” című projekt támogatási összegét 847 millió forinttal. 

Hamarosan megújulhat a Szombathely-Kőszeg vasútvonal

Lezárult a közbeszerzési eljárás, amely alapján tizenöt hónap alatt valósulhat meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal korszerűsítése. A munkálatok során a Szombathely-Kőszeg vasútvonalon elvégzik a szükséges pályavasúti munkálatokat, emellett hét megállóhelyen az utasok számára kényelmes magasperonok épülnek, új peronbútorzattal, esőbeállókkal és térvilágítással. A munkálatok részeként korszerűbb lesz a vizuális utastájékoztatás is a 18 kilométeres szakaszon.

A projekt összköltsége 3 milliárd 246 millió 874 ezer 873 forint, amit teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból fedeznek.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.