Végre megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal rekonstrukciója - őszig pótlóbuszozásra kell készülni

Bazsó Bálint 2021-06-01 13:31:00
Több mint 3 milliárd forintból újul meg a vonal: átépül a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeznek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. végezheti. Szeptember végéig pótlóbuszozásra kell készülni.

Július 1-től szeptember 28-ig teljes kizárásos vágányzár mellett folynak a projekt munkálatai, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják Kőszeg és Szombathely között.

A beruházás keretében Kőszeg állomáson új, közös autóbuszos és vasúti átszállási lehetőséget biztosító magasperon készül. Emellett új peronbútorzat, korszerű LED-es térvilágítás várja majd az utasokat, akik új utastájékoztató monitorokon, és megújult hangos utastájékoztatási rendszer segítségével kaphatnak utazási információkat. Kőszegen átépítik a vágányhálózatot, az állomás mellett P+R parkolót alakítanak ki, és fedett kerékpártárolót építenek.

Fotó: GYSEV Zrt.

Jelentős munkálatok zajlanak a vasútvonal további 7 helyszínén. Kámon, Gencsapáti alsó és felső, Gyöngyösfalu, Lukácsháza alsó és Lukácsháza, valamint Kőszegfalva megállóhelyeken szintén 55 centis magasperon, új peronbútorok és esőbeállók, térvilágítás, új hangos és vizuális utastájékoztató rendszer készül. A projekt során megvalósul a megállóhelyek környezetrendezése, emellett fedett kerékpártárolók is létesülnek.

A nyíltvonali szakaszon megtörténik a vasúti pálya összehegesztése, a vasúti útátjárók felújítása, valamint átépítése, illetve a távközlési kapcsolatokat szolgáló optikai hálózatot is kialakítják.

A korszerűsítés során 2021. július 01. és szeptember 28. között szünetel a személyforgalom Szombathely és Kőszeg között, az érintett időszakban a személyszállító vonatokat autóbuszokkal pótolja a vasúttársaság.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul az utaskomfort a Kőszeg-Szombathely vasúti szakaszon. A korszerűsítés várhatóan 2022 első félévében fejeződik be.

„A szolgáltatási színvonalat emelő fejlesztéssel nem ér véget a megyeszékhely és a több mint 11 ezer lakosú Kőszeg vasúti kapcsolatának korszerűsítése. A kormány tavaly nyáron összesen 32 milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez. A többi között folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonal villamosításának előkészítése is. A GYSEV még idén kiírja a tervezési közbeszerzést, a későbbi beruházással a vasúttársaság magyarországi hálózata teljes hosszában villamosítottá válik”

– mondta a projektnyitó rendezvényen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára (j3), Ágh Péter, Sárvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője (j2), Kövesdi Szilárd, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. vezérigazgatója (j), Hende Csaba, Szombathely és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b3), Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere (b2) és Homlok Zsolt, a kivitelező Homlok Zrt. ügyvezetője (b)

Fotó: MTI/Varga György

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a kormány a nyáron megemelte a „Szombathely–Kőszeg vasútvonal korszerűsítése” című projekt támogatási összegét 847 millió forinttal. 

Hamarosan megújulhat a Szombathely-Kőszeg vasútvonal

Lezárult a közbeszerzési eljárás, amely alapján tizenöt hónap alatt valósulhat meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal korszerűsítése. A munkálatok során a Szombathely-Kőszeg vasútvonalon elvégzik a szükséges pályavasúti munkálatokat, emellett hét megállóhelyen az utasok számára kényelmes magasperonok épülnek, új peronbútorzattal, esőbeállókkal és térvilágítással. A munkálatok részeként korszerűbb lesz a vizuális utastájékoztatás is a 18 kilométeres szakaszon.

A projekt összköltsége 3 milliárd 246 millió 874 ezer 873 forint, amit teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból fedeznek.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.