A kémbotránytól fog megzuhanni a Fidesz? Azt lesheted!

Nagy Donát 2021-07-21 06:45:51
Persze kellemetlen az állampártra nézve a lehallgatás, nehezen is szedik össze a kommunikációjukat az esetről, de szerencséjükre egy átlagos magyar választónak ez egy messze túl bonyolult sztori.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Vasárnap délután érkeztek az első hírek arról, hogy a magyar kormány egy izraeli kémszoftver segítségével több mint 300 magyar újságíró, politikus, aktivista, vállalkozó vagy ügyvéd levelezését, kapcsolatait figyelte meg éveken keresztül. Később kiderült, hogy ez egy több országon átívelő lehallgatási botrány, ahol az okostelefonokon futó alkalmazások ismert hibáit kihasználva a Pegasus nevű kémprogramot juttatták a megfigyeltek telefonjaira.

És hogy ettől az egész kémbotránytól fog-e változni a kormánypártiak vs. ellenzékiek aránya? Aligha.

A mai magyar valóság az, hogy az okostelefonokat vagy bármi mást, ami az internetre kapcsolódik messze nem tudatosan használjuk. Emlékszem, amikor egy közeli ismerősömnek kellett talán a Google felhasználóját beregisztrálnom, ahol a kétfaktoros hitelesítést is be kell kattintani. Ilyenkor az van, ha egy új, idegen eszközről akarsz belépni mondjuk az e-mail fiókodba, akkor ahhoz nem elég ismerni a jelszót, mivel a mobilodra is érkezik SMS egy kóddal, amit be kell írni a belépéshez.

- Minek ez?
- Ez azért van, hogy ha valaki megtudná a jelszavadat, akkor se tudjon belépni az e-mailjeidhez mondjuk anélkül, hogy a telefonodat is ellopná.
- Áhh, ugyan, kit érdekelne az én e-mailjeim.

És csak legyintett, nem érdekelte ez az egész; ő csak e-mailezni akart, azon kívül őt ne akadályozzák ilyen csacskaságokkal.

Innen is üzenem azoknak, akik szerint "akinek nincs vaj a füle mögött annak nincs mit takarnia", hogy a cikk alatti kommentmezőben várjuk az e-mail és Facebook azonosítójukat, természetesen a jelszavaikkal. Csak kicsit belenéznénk.

A mai felhasználók jó része még mindig az "1234"-et használja PIN kódnak, vagy ha mást, az meg azért van, mert nem is tudja, hogy át lehet állítani a gyárilag megadottat mondjuk a bank- vagy a SIM-kártyánál. De ugyanígy az internetes jelszavak is többnyire azok, hogy "jelszó", vagy maga a felhasználónév újra leírva. Mert így egyszerű.

De aki egy kicsit is képben van arról, hogyan készülnek és működnek a programok, az attól is a fejét fogja, hogy sokan kikapcsolják a frissítéseket, mert azok "zavarják őket". Aztán szépen ki is alakul az egész bolygós zombihálózat a sérülékenységek miatt megfertőzött gépekből.

Te, kedves olvasó, ha még itt vagy velem, akkor a kisebbséghez tartozol, ugyanis a többség már eleve elveszett a fenti szavakat látva, vagy elkattintott, hogy ez őt nem érdekli.

Talán ha az iskolai informatikaórán nem mappalétrehozást tanítanának, hanem a tudatos és biztonságos internethasználatot, nem itt tartanánk. Persze akkor nem is lehetne ilyen könnyen, pár kamuprofillal irányítani a fél ország véleményét.

A Fidesz ugyanis több mint egy napig gondolkodott azon, hogyan kommunikálják a kémbotrányt.

Aztán arra jutottak, hogy a központi narráció az "ez meg sem történt" lesz.

Azaz a fideszes kamuprofilok elkezdték elözönleni a kémbotrányról szóló cikkek kommentmezőit azzal, hogy ez ebben a formában kamu. A szavazóik pedig a lelkük mélyén fellélegezhettek. Megvan a válasz.

Már nagyon régóta megfigyelhető az, hogy egyesek vallásos meggyőződéssel hisznek egy pártban; ez pedig nem csak a kormánypártiakra igaz. Nincsenek ész érvek és holmi tények, amik kizökkenthetik őket. Próbáljunk csak meg egy nagyon mély keresztény hívőt meggyőzni arról, hogy a Bibliát nem szó szerint kell érteni, az abban leírtak többnyire nem történtek meg, inkább példabeszédek. Nem menne.

Ahogy a Fidesz-szavazókat sem lehet meggyőzni azzal, hogy holmi tényeket mutatsz nekik. Ha a pártjuk azt mondja, ez nem igaz, akkor nem igaz. A Fidesz erre pedig nagyon jól ráérzett, nem kezdi el magyarázni, hogy az nem is úgy volt, meg a terrorizmus miatt van vagy hasonló. Persze, azért bedobták Soros nevét. De mindez felesleges.

A legegyszerűbb a tagadás és a bagatellizálás, az igazság ugyanis összetett és bonyolult. Ahhoz pedig kinek van türelme.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.