A kémbotránytól fog megzuhanni a Fidesz? Azt lesheted!

Nagy Donát 2021-07-21 06:45:51
Persze kellemetlen az állampártra nézve a lehallgatás, nehezen is szedik össze a kommunikációjukat az esetről, de szerencséjükre egy átlagos magyar választónak ez egy messze túl bonyolult sztori.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Vasárnap délután érkeztek az első hírek arról, hogy a magyar kormány egy izraeli kémszoftver segítségével több mint 300 magyar újságíró, politikus, aktivista, vállalkozó vagy ügyvéd levelezését, kapcsolatait figyelte meg éveken keresztül. Később kiderült, hogy ez egy több országon átívelő lehallgatási botrány, ahol az okostelefonokon futó alkalmazások ismert hibáit kihasználva a Pegasus nevű kémprogramot juttatták a megfigyeltek telefonjaira.

És hogy ettől az egész kémbotránytól fog-e változni a kormánypártiak vs. ellenzékiek aránya? Aligha.

A mai magyar valóság az, hogy az okostelefonokat vagy bármi mást, ami az internetre kapcsolódik messze nem tudatosan használjuk. Emlékszem, amikor egy közeli ismerősömnek kellett talán a Google felhasználóját beregisztrálnom, ahol a kétfaktoros hitelesítést is be kell kattintani. Ilyenkor az van, ha egy új, idegen eszközről akarsz belépni mondjuk az e-mail fiókodba, akkor ahhoz nem elég ismerni a jelszót, mivel a mobilodra is érkezik SMS egy kóddal, amit be kell írni a belépéshez.

- Minek ez?
- Ez azért van, hogy ha valaki megtudná a jelszavadat, akkor se tudjon belépni az e-mailjeidhez mondjuk anélkül, hogy a telefonodat is ellopná.
- Áhh, ugyan, kit érdekelne az én e-mailjeim.

És csak legyintett, nem érdekelte ez az egész; ő csak e-mailezni akart, azon kívül őt ne akadályozzák ilyen csacskaságokkal.

Innen is üzenem azoknak, akik szerint "akinek nincs vaj a füle mögött annak nincs mit takarnia", hogy a cikk alatti kommentmezőben várjuk az e-mail és Facebook azonosítójukat, természetesen a jelszavaikkal. Csak kicsit belenéznénk.

A mai felhasználók jó része még mindig az "1234"-et használja PIN kódnak, vagy ha mást, az meg azért van, mert nem is tudja, hogy át lehet állítani a gyárilag megadottat mondjuk a bank- vagy a SIM-kártyánál. De ugyanígy az internetes jelszavak is többnyire azok, hogy "jelszó", vagy maga a felhasználónév újra leírva. Mert így egyszerű.

De aki egy kicsit is képben van arról, hogyan készülnek és működnek a programok, az attól is a fejét fogja, hogy sokan kikapcsolják a frissítéseket, mert azok "zavarják őket". Aztán szépen ki is alakul az egész bolygós zombihálózat a sérülékenységek miatt megfertőzött gépekből.

Te, kedves olvasó, ha még itt vagy velem, akkor a kisebbséghez tartozol, ugyanis a többség már eleve elveszett a fenti szavakat látva, vagy elkattintott, hogy ez őt nem érdekli.

Talán ha az iskolai informatikaórán nem mappalétrehozást tanítanának, hanem a tudatos és biztonságos internethasználatot, nem itt tartanánk. Persze akkor nem is lehetne ilyen könnyen, pár kamuprofillal irányítani a fél ország véleményét.

A Fidesz ugyanis több mint egy napig gondolkodott azon, hogyan kommunikálják a kémbotrányt.

Aztán arra jutottak, hogy a központi narráció az "ez meg sem történt" lesz.

Azaz a fideszes kamuprofilok elkezdték elözönleni a kémbotrányról szóló cikkek kommentmezőit azzal, hogy ez ebben a formában kamu. A szavazóik pedig a lelkük mélyén fellélegezhettek. Megvan a válasz.

Már nagyon régóta megfigyelhető az, hogy egyesek vallásos meggyőződéssel hisznek egy pártban; ez pedig nem csak a kormánypártiakra igaz. Nincsenek ész érvek és holmi tények, amik kizökkenthetik őket. Próbáljunk csak meg egy nagyon mély keresztény hívőt meggyőzni arról, hogy a Bibliát nem szó szerint kell érteni, az abban leírtak többnyire nem történtek meg, inkább példabeszédek. Nem menne.

Ahogy a Fidesz-szavazókat sem lehet meggyőzni azzal, hogy holmi tényeket mutatsz nekik. Ha a pártjuk azt mondja, ez nem igaz, akkor nem igaz. A Fidesz erre pedig nagyon jól ráérzett, nem kezdi el magyarázni, hogy az nem is úgy volt, meg a terrorizmus miatt van vagy hasonló. Persze, azért bedobták Soros nevét. De mindez felesleges.

A legegyszerűbb a tagadás és a bagatellizálás, az igazság ugyanis összetett és bonyolult. Ahhoz pedig kinek van türelme.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában

A térségben működő halászati üzemek ürítik a tavakba a szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

Hamilton indulhat az élről a Hungaroringen

Bottas és Verstappen követi a hétszeres világbajnokot.

Brit kutatók koffeinnel megspékelt nektárt adtak néhány méhnek, amitől bepörögtek a rovarok

A méhek teljesen olyanok, mint az emberek, koffein hatására jobban dolgoznak.

Aláírták az LMP Zöld Garancia Programját

A párt által támogatott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely fő célnak azt nevezte, hogy "igazi, a jövőt építő zöld kormányzás" kövesse a 2022-es kormányváltást.

2037-ig biztosan lesz a Hungaroringen Forma-1-es futam

Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is.

Elhunyt Horváth Zoltán, az Egis Körmend egyik törzsszurkolója

Sokan ismerték és szerették szurkolói körökben.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Az előrejelzés szerint a hétvégén az ország döntő részén nem várható csapadék.

Golomán György: Szakmai döntést hoztam

Több magyar csapat is kereste a Falco új igazolását.

Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmes 100 méter pillangón

Egy hajszállal maradt le a győztes Caeleb Dresseltől.

Döntetlennel nyitott a Gyirmót az MTK ellen az NB I-ben

Rakoncátlankodó reflektorok színesítették a mérkőzést.

A patkány, a parlagfű és a vadnyúl mind-mind drága mulatság Európának

A nem őshonos fajok sokba kerültek a gazdaságnak az elmúlt hatvan évben.

Győrben 13 új zöldautóbusz állhat forgalomba

A Volánbusz összesen száz darab új ilyen busz beszerzésére nyert el támogatást.

van még itt cikk a témában:

Tulajdonképpen egy bűnszervezet működik a Fidesz logója alatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Újabb vallomás arról, miként mennek a dolgok egyes kormánypárti vezetésű településeken.

Szijjártó: Nincs abban semmi meglepő, ha a magyar kormány kémszoftvert vásárol

Elvégre minden ország titkosszolgálata használ speciális programokat.