A kormánymédiának nem hír, hogy izraeli kémprogrammal figyeltek meg több újságírót

Székely Zoárd 2021-07-19 14:12:00
Varga Judit és Novák Katalin is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Direkt 36 információi szerint magyar újságírókat, valamint ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. 

Megfigyelési botrány: a Nemzetbiztonsági bizottságot is összehívná az ellenzék

Közös közleményükben úgy fogalmaznak: "Egy vasárnap megjelent oknyomozó újságcikk szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. Amennyiben mindez bebizonyosodik az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat közvetkezmények nélkül.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert, ám több körülmény is erősen utal ugyanakkor arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

„Nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről. Magyarország jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”

– közölte korábban a kormány az esettel kapcsolatban.

Így vetették be világszerte az izraeli kémprogramot

Vasárnap derült fény arra, hogy az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával figyeltek meg újságírókat és üzletembereket az utóbbi években. A Direkt36 cikke szerint csak Magyarországon 300 célpont volt, köztük a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András, de megfigyelték Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi munkatársát is.

Érdekes részletet közölt a Washington Post a lehallgatási botrány ügyében, szúrta ki a 444.hu. A Le Monde – az egyik legnagyobb francia lap, amely közreműködött a lehallgatási botrány felderítésében – egyik újságírója a közelmúltban interjút készített a magyar igazságügyi miniszterrel. A beszélgetésben a riporter azt kérdezte Varga Judittól:

„Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy [politikai] ellenfelet, elfogadná ezt a kérést?”

Varga a lap szerint felháborodottan válaszolt:

„Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!"

A Washington Post beszámolója szerint másnap kérés érkezett a miniszter irodájától, hogy töröljék a kérdést és Varga válaszát az interjúból.

Novák Katalin családügyi miniszternek tette fel a kérdést az ATV riportere, hogy foglalkozik-e a kormány a lehallgatási botránnyal.

„Nem szeretnék sajtóhíreszteléssel foglalkozni, sem ezen a területen, sem máshol. Ha jól tudom, most egyelőre egy sajtóhírről van szó"

– válaszolta Novák.

Hétfő délelőtt még mindig nem írt egy sort sem az MTI a Pegasus-botrányról, mindössze az LMP közleményét adták ki, ami arról szól, hogy kezdeményezik a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását a megfigyelési-ügy miatt – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A lap szerint nemcsak a közmédia hallgat az ügyről, a kormányközeli portálokon (Origo, Magyar Nemzet, 888) sem találta nyomát fél 10-ig, hogy bármilyen formában beszámoltak volna róla annak ellenére, hogy a botrány már bejárta a világsajtót is.

Időközben a PestiSrácok.hu-n megjelent egy hosszabb írás, ahol „őrült konteónak" nevezik az ügyet.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.